"Çeneler sıfır kapanmıyorsa" diye yazmıştım. Sıfırın bir tarafı +, diğer tarafı - olduğu gibi çeneler de +/- birinden biri olabilir. Tabi tahmin bu. Ölçü aletleri de kusurlu olabilir. Sanayide veya sağlam kumpası olan birindeki ile sizdekini aynı şeyi ölçmeyi de deneyebilirsiniz isterseniz. Aynı değeri göstereceklerinden emin değilim ama öyle 0,2 mm fark olmamalı.
9 mm tabancalarda namludan çıkan çekirdeğin çapı diye biliyorum. Onun da, kovanının da belli +/- toleransı vardır. Yine de kurusıkı olunca ne olur bilmiyorum doğrusu. Öte yandan ne kastettiğinizi anladım. Kurusukıya göre kıyaslanırsa şok daha bile dardır diyorsunuz. Eğer ölçülerin doğru olduğunu bilsek, o konuda haklı olursunuz.
Elbette elinizdeki şok anormal dar da olabilir.
Biraz uzun oldu ama sizin yaşadığınıza benzer bir sıkıntıyı ben de yaşamıştım. Ölçüyorum şokları, yerlisi, ithali hep epey dar ölçü veriyor. "Dış" çap ölçüsünü doğru ölçtüğünü daha önce sınamıştım ve "İÇ" çap ölçüsünü de doğru ölçüyordur diye kabul ettiydim. Daha uzatmıyayım, yanılmışım. İç çapı yanlış ölçüyormuş. Hala onu kullanyorum ama iç ölçümlerde sonuca düzeltme yapıyorum. Bendeki sayısal (dijital) değil, verniyeli olanından. İç ölçen çeneler kumpas tam kapalıyken dikkatli bakılırsa sıfır öpüşmediği belli olyor. Biraz fazla kapanıyor çeneler. Minnacık bir fark.