Bir 20 no silah kullanıcısı olarak kısaca bende görüşlerimi ve tecrübelerimi aktarayım istedim..
Şahsen bende son dört sezondur 20 no silahlarım ile avlanıyorum..
ağırlık konusu göreceli izafi bir kavram ,, 12 no silahlarım 3100-3150-3200 gr ağırlıklarında idi
20 no silahlarımda 2950 gr ve 3000 gr ağırlıklarında yani arada 100-200 gr gibi cüzi farklar var..
fakat 20 no bir silah 12 no bir silaha göre çok daha zarif ve estetik aynı zamandada taşıma kolaylığı ve kullanım ergonomisi sunması neticesinde daha hafifmiş hissi veriyor insana ve pisikolojikman daha rahat ediyorsunuz..
av perfonmansına gelecek olursak ben 12 no silahlarımdan dahada iyi bir performans yakaladım diyebilirim sadece 12 no bir silaha nazaran daha dar bir grupman verdiğinden dolayı %10 gibi daha isabetli merkezde grup yapan atışlar yapmanız gerekiyor hepsi bundan ibaret ..
tüm bunlarla birlikte 20 no bir silahta 5 no saçmadan daha kalın saçmalardanda grupman beklemek hayalcilik olur..
en kalını maksimum 5 no olmak üzere 6-7-8 no saçmalı 25-26 gr fişeklerden(30-40mt)mesafelerde son derece tatminkar sonuçlar elde edilebiliyor..
27-28-30gr saçmalı fişekleri ise şahsen ben daha yakın mesafeler için (20-30mt) gibi kullanmayı daha uygun buluyorum çünkü ağır gramajda grupman kısa mesafelerde baya geniş oluyor..(ağır gramajlı fişekler böyle dar bir iç çapta aşırı basınca maruz kaldığı için saçmayı dağıtıyor.)
soğuk bir bölgede yaşıyor olmama ve arazimiz açık kıraç bozkır tabir ettiğimiz cinsten olmasına rağmen her tür avı sonderece tatminkar sonuçlar ile yapabiliyorum..
şahsi kanaatim en verim aldığım saçma numarası 7 no 26 gr ağırlıklı fişekler B&P F2 CLASSİC ,, ZUBER 7 NO 26 GR ve WİNCHESTER SPECİAL 26 GR FİŞEKLER
25 ve 27 gr fişekler bu sıralamadan daha sonra geliyor..28-30 gr fişekleri ise yakın mesafeler haricinde hemen hemen hiç kullanmamaya çalışıyorum..
dezavantajı 12 no ya göre fişek çeşitliliğinin az oluşu mutlaka internet üzerinden şehir dışından alış veriş yapmanızı gerektiriyor..
SONUÇ OLARAK eğer kullanıcı kişi tarafından kısa zamanda alışkanlık kazanılırsa bir daha 12 no bir silaha dönüşün zor olduğu son derece keyifli kullanımlı bir çap olduğunu belirteyim..tabiki kullanıcı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir bir durum olduğunuda ekleyeyim..