Gönderen Konu: Yüksek Bant (Rampa bant) olan tüfeklerde nasıl nisan alınır ?  (Okunma sayısı 10748 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ergin KORKUT

• *
  • VATAN SEVDALISI
Merhaba aldığım silahla ilgili bu sabah avda iken yeni birşey fark ettim geze bakmadan direk arpacıga bakarak rampa bantın üst kısmını görmeden yaptığım atışlar ile geze bakıp sonra arpacıga bakinca yaptığım atışların bir farkı olmadığını gördüm tüfek Stoeger m3000 siz böyle rampa bantlı tüfeklerde nasıl nisan alıyorsunuz saygilarimla
1953 Kırklareli Lüleburgaz

Çevrimdışı Elver ENGİN

• *
  • Amaç spor
Bende merak ediyordum
Ustalardan bilgi bekliyordum

TURKCELL T50 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• YILDIZ SPZ-ME
  • ÖZKANLAR FX17
1976 İZMİR KARŞIYAKA ÖRNEK AVCILAR DERNEĞİ

Çevrimdışı Ergin KORKUT

• *
  • VATAN SEVDALISI
Konuya hakim olan biri var mı çünkü konu göreceli bir konu

Çevrimdışı İdris MOĞOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
selam ergin abim bu konu çok derin bir mevzu geze bakarak kelimesinden çıkarmamız gereken anlam gez ile arpacığı yarım görecek şekilde mi atış yaptınız

konuya ben şu şekilde girmek isterim her ne kadar biz ''GEZ GÖZ ARPACIK'' desek de yivsiz av tüfeklerinde gez olmaz (slug yada özel amaçlı yapılmış gez ) hariç.

bu tür bir namluda gez çukuruyla arpacığı keserek atış yapılmışsa bu atış alt olur ama av esnasında farkedilmeyebilir mesafe dağılım ve kuşun uçuş yönüne göre denk gelmiş vurmuş olabilirsini yada tüfeğin vücut ölçülerine uyumluluğu nasıldır bunlar tam anlamıyla test ederek asıl sonuç ortaya çıkar.

bunu avda değilde kağıt üzerinde test ederseniz o zaman sorunuzun cevabıda çıkmış olur naçizane görüşüm saygılar....

• ARMSAN PHENOMA aura 20 ga
  • SARSILMAZ SÜPER VURUCU 0/U
  • GARANTİE CESKA TEK KIRMA
1986 KAYSERİ   / ADANA

The following users thanked this post: Ergin KORKUT

Çevrimdışı Ergin KORKUT

• *
  • VATAN SEVDALISI
İdris bey çok sagolun şimdi tenekelerde denedim yaklaşık baya 2 metrelik namlu kepi ile arpacigi silme olarak görüp atış ettim hem daha iyi tam ortaladı hemde daha seri atış imkanı sağladı hic diğer tüfeklerde ki gibi geze bakıp sonra arpacıga bakmaya gerek olmadığını direk namlu kepin başlangıcı ile arpacigi silme yapınca güzel ve daha seri atış imkanı sundu sizlere de çok teşekkür ederim

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
vallahi ergin abi , bu konuya bende çok kafa yordum . ama , gerek yok fazla . çünkü  alışagelmiş alışkanlıklar hemen değişmiyor . herkesin kendine göre bir atış şekli var . tüfeğinizin bantı ne şekilde olursa olsun , biz yine atışımızı yapıyoruz . çünkü , beyin bildiği şekilde çalışıyor . parlama avlarında atış için çok kısa zaman olduğu için , hemen refleks atışı yapıyoruz .

büyük huğlu otomatiğim rampa bant . çulluk ve bıldırcın avlarımda vazgeçilmezim . ve inanın en güzel atışlarımı onunla yapıyorum . tüfeği omuzladığınızda hemen hedefi görüyor . huğlu koop pozeler gibi üst atmıyor . ve bu tüfekle atarken , nişan almak içinde fazla zaman harcama gereği duymuyorum . tüfeğin üzerine yattığımda , bana hedefi zaten gösteriyor . dipçik eğimi çok güzel , sanki benim için özel olarak yapılmış . bazen öyle hızlı atışlar yapılması gerekiyorki , arpacığa bakmaya  bile gerek kalmıyor .

bu sezon bıldırcın avlarımda buna çok  dikkat ettmim . kuş kalkıp giderken nasıl atıyorum diye göz gez arpacık denklemine bir kaç saniye zaman ayırdım . ve inanın gerçekten , göz gez arpacık atışlarım varmış . ilk seferde bazen vuramıyorum , hemen göz gez arpacık devreye giriyor  , ilk seferde neden vuramadım diye zorluyorum kendimi , ve atışlarım birbirine çok yakın . kullandığım fişek  30 gr 9 no , keçe tapa . vuramamıza sebep , tüfeğin bazen  grupman yapamaması . illada isabetsiz atışlar oluyor arada .

esasen , bir tüfeği olmalı avcının . sürekli tüfek değiştirince , atış şeklinde değişiklikler yapılması gerekiyor . çünkü her tüfeğin nişan hattı bir değil . dediğim gibi huğlu koop pozeler , parlama avlarında sürekli üst atıyor , herkes bilirki kundak çok dik .

herkesin malumunca , birinin çok iyi dediği bir tüfeği , diğeri berbat diyor , çünkü ölçülerimiz bir değil . ama tüfekler aynı standartlarda çıkıyor. birimize bol gelen bir elbise birimize dar geliyor . ama tüfeklerin bedeni hep aynı  , 50 beden  :D

asasen ,  alışılagelmiş olan refleks atışlarımızı , nasıl yapıyoruz diye incelemek . bunuda , bizden hızla uzaklaşan  ava atmadan önce bir kaç saniye zaman ayırarak yapabiliriz . varsın av bizden uzaklaşsın  . ama bu alışageldiğimiz atışların nasıl olduğunu anlayabilmemizin en önemli yolu . sadece bir kaç saniye zaman ayırmak . atış şeklini değiştirmek içinde uzunca bir zaman gerekiyor kanaatindeyim . onun için en güzeli bildiğimiz şekilde atışlara devam etmek . ha illada değiştirmek istiyorsak , bunuda dediğim gibi , avı seyrederek , zaman ayırarak , uğraşarak yapmamız gerek . vakti zamanı  bol olanlar için  sıkıntı olmaz .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

• Müdavim Üyemiz
Sayın Ergin
Bende yüksek bant bir silah kullanan bir kişi olarak naçizane tavsiyem uçara atarken ya avın biraz altına atacaksınız yada kundak düşüklüğü nü bir miktar artıracaksınız.
Hareketsiz hedefle hareketli hedefe yüksek bantlı bir silahla atış farklıdır. Ben kundağın eğimini artırdım ve öyle çözdüm işi.
Eğer düz bantlı tüfekten geçtiyseniz yüksek bantlı tüfeğe başka türlü atış istikrarı sağlayamazsınız.
Çünkü yüksek bantlı tüfeklerin dipçiği düz bantlılara göre daha diktir ve avı namlunun üstüne tamamen çıkarıp atmak üzere konumlandırılmıştır.
  • Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Stoeger M 3000 ve Rus Baykal Süperpoze randımanlı olarak kullanığım yüksek bant tüfeklerim.
Yivsiz tüfeklerle gez göz arpacık nişan alınarak atış yapılmaz. Özellikle yüksek bant olanlarda. Arpacık hedefe geldimi (önleme verilmeyecekse) tetiğe basılır. Bu konuda dipçiğin açı ayar pullarıyla ayarlanmış olması, atış istikrarını artırır. Kundak ayarlamayla ilgili yeterli bilgi ve döküman sitemizde mevcut.
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı Ergin KORKUT

• *
  • VATAN SEVDALISI
Alkan,Fatih,Yusuf ve İdris beye gerçekten çok teşekkür ederim torunum ile ayni tüfekte  2 tane kullanıyoruz ve bunları söylemeniz anlatmanız yazmanız gerçekten çok hayrıniza geçti hayırlı Cumalar diliyorum hepinize saygılarimla

The following users thanked this post: Yusuf SAĞLAM

Çevrimiçi Özgür ATAŞ

• Müdavim Üyemiz
ergin abi bende yüksek bant bir otomatik var ben genelde onu arpacıksız kullanıyorum   :) :) ;)

« Son Düzenleme: 18 Eylül 2015, 16:52:41 Gönderen: Özgür ATAŞ »
Özgür ATAŞ
1976 MANİSA  Retay masaı mara 66 namlu   , Retay Antalya ss 71-66 ve 61 namlu ,   huğlu ventus çulluk , Browning maxus armsan phenoma argentum, batsas 121h poze, doxcarms sp, doxcarms mx2 , tuka çifte

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Abi avı 30 metreye kadar arpacığın üzerinde bir bütün halinde gör.
Tek kurşun atarkende 35 metrede bant üzerinden silme arpacığı hedefe denk getirirsen 2 karışa yakın üst atarsın.
ona göre ayar çekecen ama bu tarz tüfekler ördek başta olmakla tam uçar tüfekleridir.
çok daha rahat avı tam görerek atışa olanak tanır.
Belki noktasal atamazsın ama çok güzel saçmalarsın bu tüfekle... Avı arpacığın üzerine (arpacık arkasına değil)
ayaktan kafaya kadar bütün görecek şekilde koy...
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

Çevrimdışı Yusuf SAĞLAM

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Stoeger M 3000 ve Rus Baykal Süperpoze randımanlı olarak kullanığım yüksek bant tüfeklerim.
Yivsiz tüfeklerle gez göz arpacık nişan alınarak atış yapılmaz. Özellikle yüksek bant olanlarda. Arpacık hedefe geldimi (önleme verilmeyecekse) tetiğe basılır. Bu konuda dipçiğin açı ayar pullarıyla ayarlanmış olması, atış istikrarını artırır. Kundak ayarlamayla ilgili yeterli bilgi ve döküman sitemizde mevcut.

polemik için yazmıyorum alkan hocam , yanlış anlaşılma olmasın . karşılıklı teati içinyazıyorum . demişsiniz ki ;

yivsiz av tüfeklerinde , gez göz arpacık nişan alınarak atış yapılmaz . arpacık hedefe geldimi tetiğe basılır ? ? sizin ne demek istediğinizi gayet iyi anlıyorum . ama , benim yazdığım gibi , boy kundağı dik bir tüfekle , sizin dediğiniz gibi atış yapılırsa , çokça üst atmış oluruz . kullandığım , sattığım 76 namlu bir iki şoklu huğlu koop poze  tüfeğimden biliyorum .şimdiye kadar  beni en çok zorlayan tüfekti . boy kundağı o kadar diktiki , illada göz gez arpacık istiyordu . ha , tüfeğin ölçüleri size uygundur ,  o zaman sorun yok .tüfeği yüzlediğinizde ,  otomatikman gerçekleşiyor zaten nişan hattı . sizinde demeniz gibi , dipçiğin ayarlı olması , atış istikrarını artırır . bunda hemfikiriz . .
  • SKB 3000
  • Gardone bignotti çifte
  • büyük huğlu conkuest
  • irlanda setter
1974 samsun . .  104 a 71 o/u . . kral 76 O/U . . Android magnum 76  yarı otomatik  . .

resim gönder

Çevrimdışı Alkan YOKSUL

• Forum Yönetici
  • NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Sıkıntı yok Yusuf kardeşim;
Ben sorunun Stoeger M3000 için sorulduğunu ve dipçik açı ayarının yapılabileceğini düşündüğüm için, öyle bir açıklama yapmıştım.
Birbirimizin ne demek istediğini biliyoruz. Selamlar..
  • Baikal IZH27EM1C Nikel
  • Stoeger M3000
  • Kurzhaar/Dişi
28.02.1969 EŞME/UŞAK

Çevrimdışı İdris MOĞOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
vallahi ergin abi , bu konuya bende çok kafa yordum . ama , gerek yok fazla . çünkü  alışagelmiş alışkanlıklar hemen değişmiyor . herkesin kendine göre bir atış şekli var . tüfeğinizin bantı ne şekilde olursa olsun , biz yine atışımızı yapıyoruz . çünkü , beyin bildiği şekilde çalışıyor . parlama avlarında atış için çok kısa zaman olduğu için , hemen refleks atışı yapıyoruz .

büyük huğlu otomatiğim rampa bant . çulluk ve bıldırcın avlarımda vazgeçilmezim . ve inanın en güzel atışlarımı onunla yapıyorum . tüfeği omuzladığınızda hemen hedefi görüyor . huğlu koop pozeler gibi üst atmıyor . ve bu tüfekle atarken , nişan almak içinde fazla zaman harcama gereği duymuyorum . tüfeğin üzerine yattığımda , bana hedefi zaten gösteriyor . dipçik eğimi çok güzel , sanki benim için özel olarak yapılmış . bazen öyle hızlı atışlar yapılması gerekiyorki , arpacığa bakmaya  bile gerek kalmıyor .

bu sezon bıldırcın avlarımda buna çok  dikkat ettmim . kuş kalkıp giderken nasıl atıyorum diye göz gez arpacık denklemine bir kaç saniye zaman ayırdım . ve inanın gerçekten , göz gez arpacık atışlarım varmış . ilk seferde bazen vuramıyorum , hemen göz gez arpacık devreye giriyor  , ilk seferde neden vuramadım diye zorluyorum kendimi , ve atışlarım birbirine çok yakın . kullandığım fişek  30 gr 9 no , keçe tapa . vuramamıza sebep , tüfeğin bazen  grupman yapamaması . illada isabetsiz atışlar oluyor arada .

esasen , bir tüfeği olmalı avcının . sürekli tüfek değiştirince , atış şeklinde değişiklikler yapılması gerekiyor . çünkü her tüfeğin nişan hattı bir değil . dediğim gibi huğlu koop pozeler , parlama avlarında sürekli üst atıyor , herkes bilirki kundak çok dik .

herkesin malumunca , birinin çok iyi dediği bir tüfeği , diğeri berbat diyor , çünkü ölçülerimiz bir değil . ama tüfekler aynı standartlarda çıkıyor. birimize bol gelen bir elbise birimize dar geliyor . ama tüfeklerin bedeni hep aynı  , 50 beden  :D

asasen ,  alışılagelmiş olan refleks atışlarımızı , nasıl yapıyoruz diye incelemek . bunuda , bizden hızla uzaklaşan  ava atmadan önce bir kaç saniye zaman ayırarak yapabiliriz . varsın av bizden uzaklaşsın  . ama bu alışageldiğimiz atışların nasıl olduğunu anlayabilmemizin en önemli yolu . sadece bir kaç saniye zaman ayırmak . atış şeklini değiştirmek içinde uzunca bir zaman gerekiyor kanaatindeyim . onun için en güzeli bildiğimiz şekilde atışlara devam etmek . ha illada değiştirmek istiyorsak , bunuda dediğim gibi , avı seyrederek , zaman ayırarak , uğraşarak yapmamız gerek . vakti zamanı  bol olanlar için  sıkıntı olmaz .
Yusuf abicim tufeklerin hepsinin uretimi standart olarak yapiliyor da ondan alt yada ust yada sag sol atislar oluyor. Eger vucut olculeriniz o standartlara( dipcik tepe ve taban dusuklugu 4-6cm olarak belirlenmis.sag sol acisi yok ) standart uretim bir tufege dipcigin arkasindan namluya dogru bakarsaniz  sag yada sola egiklik yoktur. Bu da her aticinin vucut olculerine gore degisiklik gosterir cifte yada poze bir tufek alirken mutlaka uygunluk gozetilmeli eger cok fark varsa ozel kundak yaptirilmali kendi olculerine gore tufegi her omuzladigimizda ayni sekilde omuzlayabilirsek o zaman tufekte nisan almaya bile gerek kalmaz direk baktigimiz noktaya atar. Şahsen ben en altta gorunen tufegi kendi basima olculerime uygun hale getirdim. Benim tetik cekme mesafem uzun 39.5cm standart olculerde 36.5 cm dipcik tabanina parca koyarak uzattim birde tufege yanagimi koyunca namlunun sag tarafini goruyordum aci ayar pullariyla ve kendim yaptigim bazi malzemelerle dipcigi saga kaydirdim tufege  arkadan bakimca yamuk gorunuyor fakat omuzladigim zaman tam baktigim yere atiyor ve iki goz acik bir sekildede atis yapma imkani sagliyor. Sizde bu konulari goz onunde bulundurarak tufeginizi ayarlayin-tin ondan sonra sadece dogru onlemeyle hedef tam isabet:) saygilar

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1986 KAYSERİ   / ADANA

Çevrimdışı İdris MOĞOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Alkan,Fatih,Yusuf ve İdris beye gerçekten çok teşekkür ederim torunum ile ayni tüfekte  2 tane kullanıyoruz ve bunları söylemeniz anlatmanız yazmanız gerçekten çok hayrıniza geçti hayırlı Cumalar diliyorum hepinize saygılarimla
Yardimci olabildiysek ne mutlu bize . Ayrica avlak ailesi bunun icin var. Herkes birbirinden bilgi ve tecrube anlaminda azami derecede faydalanmali saygilar hayirli cumalar abim

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

1986 KAYSERİ   / ADANA

The following users thanked this post: Yusuf SAĞLAM, Mustafa ENES