vallahi ergin abi , bu konuya bende çok kafa yordum . ama , gerek yok fazla . çünkü alışagelmiş alışkanlıklar hemen değişmiyor . herkesin kendine göre bir atış şekli var . tüfeğinizin bantı ne şekilde olursa olsun , biz yine atışımızı yapıyoruz . çünkü , beyin bildiği şekilde çalışıyor . parlama avlarında atış için çok kısa zaman olduğu için , hemen refleks atışı yapıyoruz .
büyük huğlu otomatiğim rampa bant . çulluk ve bıldırcın avlarımda vazgeçilmezim . ve inanın en güzel atışlarımı onunla yapıyorum . tüfeği omuzladığınızda hemen hedefi görüyor . huğlu koop pozeler gibi üst atmıyor . ve bu tüfekle atarken , nişan almak içinde fazla zaman harcama gereği duymuyorum . tüfeğin üzerine yattığımda , bana hedefi zaten gösteriyor . dipçik eğimi çok güzel , sanki benim için özel olarak yapılmış . bazen öyle hızlı atışlar yapılması gerekiyorki , arpacığa bakmaya bile gerek kalmıyor .
bu sezon bıldırcın avlarımda buna çok dikkat ettmim . kuş kalkıp giderken nasıl atıyorum diye göz gez arpacık denklemine bir kaç saniye zaman ayırdım . ve inanın gerçekten , göz gez arpacık atışlarım varmış . ilk seferde bazen vuramıyorum , hemen göz gez arpacık devreye giriyor , ilk seferde neden vuramadım diye zorluyorum kendimi , ve atışlarım birbirine çok yakın . kullandığım fişek 30 gr 9 no , keçe tapa . vuramamıza sebep , tüfeğin bazen grupman yapamaması . illada isabetsiz atışlar oluyor arada .
esasen , bir tüfeği olmalı avcının . sürekli tüfek değiştirince , atış şeklinde değişiklikler yapılması gerekiyor . çünkü her tüfeğin nişan hattı bir değil . dediğim gibi huğlu koop pozeler , parlama avlarında sürekli üst atıyor , herkes bilirki kundak çok dik .
herkesin malumunca , birinin çok iyi dediği bir tüfeği , diğeri berbat diyor , çünkü ölçülerimiz bir değil . ama tüfekler aynı standartlarda çıkıyor. birimize bol gelen bir elbise birimize dar geliyor . ama tüfeklerin bedeni hep aynı , 50 beden
asasen , alışılagelmiş olan refleks atışlarımızı , nasıl yapıyoruz diye incelemek . bunuda , bizden hızla uzaklaşan ava atmadan önce bir kaç saniye zaman ayırarak yapabiliriz . varsın av bizden uzaklaşsın . ama bu alışageldiğimiz atışların nasıl olduğunu anlayabilmemizin en önemli yolu . sadece bir kaç saniye zaman ayırmak . atış şeklini değiştirmek içinde uzunca bir zaman gerekiyor kanaatindeyim . onun için en güzeli bildiğimiz şekilde atışlara devam etmek . ha illada değiştirmek istiyorsak , bunuda dediğim gibi , avı seyrederek , zaman ayırarak , uğraşarak yapmamız gerek . vakti zamanı bol olanlar için sıkıntı olmaz .