Tuncay Hocam, bu arada namlu iç çaplarını hangi bore gauge diameter ile ölçüyorsun ?
Bunu şunun için soruyorum. Ben bugüne kadar 4 farklı bore gauge diameter kullandım, Brownells'in , Universal marka, Noname Private Label vs... Sonuncusu CSP'ninkisine kadar, hepsinin mutlaka her bir ölçümde, hatta ölçümü uzun tutarsam her bir ölçüm içinde defalarca kalibrasyonu tekrarlamak gerekiyordu. Aksi takdirde, .2 mm, .3 mm'ye kadar hatalı ölçebiliyordu. Bunların hepsi 1/1000 inch hassasiyetinde taksimatlı aletlerdi.
Yani ben defalarca bore gauge diameter aletin kalibrasyon hatalarına kurban gittiğimi aylar sonra anladım. Sonra daha iyidir diye bir diğerini aldım, ondan da memnun kalmadım falan.. CSP Professional Set'i aldığımdan beri başka hiç birini kullanmıyorum.
CSP bu konuda çok başarılı, en az 35-40 ölçümü tek bir kalibrasyonla tamamlıyorum ve bu kadar ölçümün üzerine kalibrasyon kontrolü yaptığımda hala 10.000/10.000 oranında tam doğru ayarda duruyor. Hassasiyeti de 1/10.000 inch. (1/1000 inch değil). Bir de bunun, 12, 20, 28 ve .410 dört ayrı ayağı var, diğerleri genelde, sadece 12 ve 20 ayaklı ya da ekstra alıp bulman gerekiyor.
Yani Browning'de hata olmaz mı elbet olur ama aynı seri tüfekte .3mm ciddi bir hata.
Yani lafı nereye getireceğim, bir türlü getiremedim
Ölçüm cihazının oyununa kurban gitmiş olmasın Browning'ler
Örneğin , aletin kalibrasyonunu yapıp, gelecek Merkel'i art arda 5 kere ölçüp her defasında 0.7323'ü gösterir mi o alet
(Merkel'in namlusunu 1/10000 hassasiyetinde kalibrasyon halkası olarak kullanabilirsin
)
Sn.Yapar,
En meşhur firmalarda bile söz konusu yivsiz av tüfeği olunca STANDART diye bir kavram malesef YOK!
Bir backbored ta hız kazanımı çıkarken 2 Backbored ta hız kaybı çıkacaktır..
Bu kıyaslamalar Marka ve Model anlamında Benim için hiçbirşey ifade etmez..Sadece teste tabi tutulan tüfekleri ilgilendiren sonuçlardır..
.Ben .736 inch namlu iç çaplı Backbored tüfekte gördüm, .745 inch çaplı tüfekte..Benelli,Beretta ve diğer tüfeklerde de aynen bu geçerli..
Yalnız İbrahim Hocamın tüfeği seri üretim bir tüfek olmadığı için minimum toleransla gelecektir..Onun kendi tüfeğindeki sonuç Model açısından bağlayıcı olacaktır..