Orhan Bey,
Penetrasyonu etkileyen bir çok parametre var. Mühimmatın hızı, kütlesi, cinsi, şekli, hedefin yapısı (katı olup olmaması, cinsi, yoğunluğu, mukavemeti) ... vs vs... Penetrasyon ön görüsünde hız, (değerinin matematiksel karesiyle etki ettiği için), diğer tüm parametreleri sabit tutarak yapılacak karşılaştırmada, ölçülebilecek en önemli parametredir.
Yıllar önce bir diğer forum sitesinde , biraz da forum ortamında dostlarla eğlenerek yaptığım bir paylaşımdan örnek vereyim.
Burada, mühimmatın tipi (çapı, kütlesi, fiziki yapısı), hedefin mukavemet ve yoğunluğu sabit tutulduğunda, mühimmatın namludan çıktığı andan itibaren ölçülebilecek ve değerlendirilebilecek parametrenin hız olduğunu görebilirsiniz.
Mühimmatın hızını etkileyen parametrelerden ise, namludan çıkmadan önceki etkenlerden bir tanesini gaz operasyonunun hıza etkisini değerlendirdik bu testte sadece. Ancak şu kesin: Hız, penetrasyon konusunun en önemli parametrelerinden bir tanesidir. Sevgili Hakan Akman'ın dediği gibi, hızı, penetrasyondan bağımsız bir şeymiş gibi düşünemeyiz.
Yıllar önce yaptığımız paylaşımın içeriğinde yivli balistiği var ancak penetrasyonda aynı fizik kuralları geçerli olduğu için parametre tipleri aynıdır. Bu örnekte hız 2000 FPS'ydi. (bu kadarına matematiksel olarak avcının kafa yormasına gerek yok, sadece penetrasyonu etkileyen parametrelerin görülebilmesi için koyuyorum):
.50 kalibre, 662 grain'lik, s= 63,5mm ve d=12,7mm'lik bir mühimmat, 2100 psi serbest basınç dayanımlı ve 0,084 lbm/inch3 yoğunluklu oldukça sağlam ve kalın bir duvara atılıyor. Mühimmatın duvara vuruş hızı, eğimsiz, yani duvar normalinde bir açıyla 2000 fps olsun... Mühimmat bu şartlar altında duvara kaç santim ya da inch penetre olur ? beni hızdan daha çok penatrasyon düşündürüyor. çünkü avı öldüren bence fişeğin hızından çok deliciliğidir diye düşünüyorum. havalı tüfeklerde bir kaç karşılaştırma vardı. ben de bir aralar baya takılmıştım havalı olayına. namlu çıkış hızı 290 m/sn olan bir havalı tüfek çıkış hızı 360 m/sn olan bir tüfekten daha fazla etkiliydi delicilikte.
bugün bir deneme yapacaktım ama fırsat bulamadım. cuma gününe kaldı. 4 tane tüfek hazırladım. vursan 92a (kinetik) , browning a500g (gazlı), wincester pompalı ve huğlu çifte.ilk üç tüfek 71 namlu, çifte 73 namlu. rc sipe 6 no ile her tüfekle 10 kiloluk yağ tenekelerine 3 er atış yapmayı düşünüyorum. grupman hiç önemli değil. sadece penatrasyonu çok merak ediyorum.