Gönderen Konu: Gaz Operasyonlu Yarı Otomatik Tüfeklerde Hız Kaybı  (Okunma sayısı 187471 defa)

0 Üye ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: Gaz Operasyonlu Yarı Otomatik Tüfeklerde Hız Kaybı
« Yanıtla #375 : 08 Eylül 2016, 03:03:25 »
Namlular , atış anında esner arkadaşlar.

Aslında, namlu harmoniği olarak adlandırılan bu hareketler, namlunun en çok isabet yüzdesini etkiler. Yukarıda açıklayıcı olacağını düşündüğüm görselini koydum.

Selamlar.


bende çoğunlukla otomatik kullanıyorum 2 yıldır

başka bir konu için araştırma yaparken dikkatimi çekti burayla da alakalı gördüğüm şu slow motion videonun 1.13  (73 sn) saniyesini birkaç tekrar ile izlediğinizde görülecek şeyler var



Tekrar izleyince gordum ki namlu değıl alttaki boru esniyor. Çok ta önemli degil bence taramaliya devam
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Uygar TANDOĞAN, Sonay ŞEMEN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4409
  • Thanked: 5442 times
Ynt: Gaz Operasyonlu Yarı Otomatik Tüfeklerde Hız Kaybı
« Yanıtla #376 : 08 Eylül 2016, 09:47:22 »
Bunlara mesaj yazamamışım...

Evet abi, tek parçalı mühimmat atışlarında, mevcut namlu malzemesi ve mukavemetleri gözetildiğinde, 61cm en iyi değilse de, en optimum namlu boyu sayılabilir.

Neden en iyi değil? Çünkü, namlu boyu uzadıkça mühimmatın namlu çıkış hızı artar, dolayısıyla hedefe vuruş gücü de artar. Namlu boyunu 61cm'e kadar uzatınca, yani örneğin 86cm'e kadar uzatmayınca, aslında hızdan ve dolayısıyla vuruş gücünden bir miktar da olsa taviz vermiş oluyorsunuz. Ancak, 61cm (+,- bir kaç cm) namlu boyundan sonra, namlu harmoniği devreye giriyor ve tek parçalı mühimmat atışlarında namlunun accuracy yani isabet yüzdesini düşürebiliyor ya da en azından istikrarsızlaştırabiliyor. (Bir atışta isabet oranı kabul edilebilirken, bir kaç atışta tamamen alakasız yerlere atabiliyor gibi gibi... )

Neden tek parçalı mühimmat atışlarında namlu boyunu bu ölçülerde kesip, saçma atışları için üretilmiş tüfeklerde kesmiyorlar? Çünkü saçma tüfeklerinde, atılan mühimmat çok parçalı saçma, bir kaç santim ya da daha fazla isabet kaybı tolere edilebilir ve edilmeli de... Dolayısıyla yeri gelmişken yazayım, malesef bir çok kişi, aldığı klasik (SxS) çifte ya da Üst/Alt çifte tüfekle tek kurşun atma meraklısı ama o tüfeklerle tek kurşun atılmaz arkadaşlar. O tüfeklerle tek kurşun (slug) atıp da , tüfeğin performansını değerlendiremezsiniz. Yanılırsınız. Namlu, slug fişek için fazla uzun, et kalınlığı slug atışlarda oluşacak harmonic için fazla ince ve mukavemeti zayıf. Dolayısıyla atılmaz.  Çok zor durumda kalmadıkça (hayati risk durumunda vs) , slug fişek atılmaz o tüfeklerde.. "Ya atılır işte atıyok bizim köyde..." Yok atılmaz. O namlular kurşun/slug atışı için değil.  A-tıl-maz.

Mevcut namlu üretim malzemeleri ve işleme teknikleriyle elde edilen namlularda, namlu et kalınlıkları artırılarak + namlu boyu yaklaşık 60cm civarına kadar uzatılarak, namlu harmoniğinin olumsuz etkilerinden (accuracy-isabet kaybından) minimum seviyede etkilenmek amaçlanıyor. Eğer çok daha mukavim bir malzeme ve işleme tekniği bulunabilse, slug namlular da belki 70-80 cm'lere kadar uzatılabilirdi ama yok maalesef. Mevcut malzeme ve işleme teknikleriyle, yapılması gereken hem 60cm civarında tutacaksın hem de olabildiğince namluyu kalınlaştırıp mukavemetini harmoniğe karşı artıracaksın... (Modern barutun çok daha kısa mesafelerde yanmasını tamamladığı için vs şeklinde yorumlar yapılabiliyor ama bu asıl sebep değil, barutun yanma hızıyla alakası yok slug namlularının bu boylarının)

Bununla birlikte, Türkiye'deki bir çok üreticiye gidip sorsanız, neden 61cm slug namlusu üretiyorsunuz diye, bunu neden yaptıklarını bilmedikleri için (kendilerine o şekilde yapmaları söylendiği, ya da bir yerlerden kopyaladıkları ama teknik sebeplerini bilmedikleri için) yanıtını net olarak veremiyorlar maalesef...

Accuracy (isabet) kaybına neden olan patlama anı namlu harmoniği:






Demekki benim 3 tüfeğimin de kurşunları tam merkezden vuramamasının sebebi buymuş.

Hem görsel hemde döküman olarak  son derece güzel  bir anlatım.

Sadece biz avcılar değil  üreticiler içinde faydalanılabilecek bir kaynak.

Yeni bir şeyler daha  öğrendik.Teşekkürler Sn AYSU.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene


BİGA/1979
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Uygar TANDOĞAN

Çevrimdışı İbrahim YILDIRIM

  • *
  • İleti: 533
  • Thanked: 637 times
  • Avcılık Bir Spor değil, Atıcılık Bir Spordur ...
Ynt: Gaz Operasyonlu Yarı Otomatik Tüfeklerde Hız Kaybı
« Yanıtla #377 : 30 Mart 2017, 13:31:39 »
Yeni üyeler için yeni silah alacaklar için ve bu önemli bilgilerin göz önünde bulunması için güncel tutmakta yarar var sanırım
İbrahim beyin emeğine sağlık


"Gazlı yarı otomatik shotgun tüfeklerde, gaz operasyonu için harcanan gaz basıncından dolayı, hedefteki vuruş gücü kaybı ne kadardır?" sorusu çokça gündeme geliyor.

Bununla ilgili basit bir test yaptım.

Tutarlılığına, dolum kalitesi ve standardizasyonuna inandığım bir fişekle (Winchester SuperX Rifled Slug Hollow Point 70mm) toplam 10 atış yaptım.
(Aslında daha çok atış yaptım ama hızın cihaz tarafından %99.9 doğrulukta ölçülebildiği 5'er atışı hesaba dahil ettim.)




Tüfeğin ne olduğu çok da önemli değil ancak gaz deliği tipi, adedi ve gaz operasyonu tasarımı açısından bilmek isteyen olur diye onu da yazayım: Sarsılmaz marka, Boeing model, 12 çap , 51cm namlulu yarı otomatik bir tüfek.
























Atışların ilk 5 tanesini gaz delikleri açık olarak yaptım:




İkinci 5 tanesini de gaz deliklerini izolasyon macunuyla iyice doldurup tıkayarak yaptım: (kullandığım izolasyon macunu Alman malıymış, çıkmıyor, temizlenmiyor, namlu beni epey uğraştıracak :) )




Atışların tamamı, pistonun Standard dolular için hazırlanmış yönü kullanılarak (magnum yönü değil!) yapıldı. Zaten deliklerin tıkanmasından sonraki atışlarda, piston çalışmadı. Boş kovan tahliyesi de gerçekleşmedi.




Hız ölçümü doğruluğu 99.9%'un üzerinde olan 5'er atışın ortalamalarını aldığımda, hız kaybı 1.4 % oldu. (Enerjinin, hızın karesiyle değiştiği unutulmamalı. Buradaki fark, lineer hız üzerinden hesaplanmış farktır, hızın karesi üzerinden değil... )

Farkın bu kadar küçük olması beklenen bir şey. Ancak, farkın gaz deliklerinin açık olduğu atışlar lehine çıkması bir çok kişinin ilgisini çekecektir diye bu testin sonuçlarını paylaşmak istedim. :)

Sonuçların neden böyle çıktığı da tartışılabilir ama belki testin metodolojisi üzerinde biraz daha düşünüp farklı metodlar uygulayarak da değerlendirme yapmak gerek.

Sonuçlar FPS cinsinden. (1 FPS = 0.3048 m / s)

Edit: Fotoğraf linkleri yenilendi. 04/10/2015 00:53
  • SİYAH İNCİ- 4+1 71 cm SABİT FULL ŞOK
  • KRUPP SAUER AYA 71 cm ÇİFT KIRMA 3/1
1986 "SÜRDÜRÜLEBİLİR TAVŞAN VE KEKLİK AVI İÇİN AVA AVCI GİTSİN KÖPEĞE HAYIR"
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU