Bunlara mesaj yazamamışım...
Evet abi, tek parçalı mühimmat atışlarında, mevcut namlu malzemesi ve mukavemetleri gözetildiğinde, 61cm en iyi değilse de, en optimum namlu boyu sayılabilir.
Neden en iyi değil? Çünkü, namlu boyu uzadıkça mühimmatın namlu çıkış hızı artar, dolayısıyla hedefe vuruş gücü de artar. Namlu boyunu 61cm'e kadar uzatınca, yani örneğin 86cm'e kadar uzatmayınca, aslında hızdan ve dolayısıyla vuruş gücünden bir miktar da olsa taviz vermiş oluyorsunuz. Ancak, 61cm (+,- bir kaç cm) namlu boyundan sonra, namlu harmoniği devreye giriyor ve tek parçalı mühimmat atışlarında namlunun accuracy yani isabet yüzdesini düşürebiliyor ya da en azından istikrarsızlaştırabiliyor. (Bir atışta isabet oranı kabul edilebilirken, bir kaç atışta tamamen alakasız yerlere atabiliyor gibi gibi... )
Neden tek parçalı mühimmat atışlarında namlu boyunu bu ölçülerde kesip, saçma atışları için üretilmiş tüfeklerde kesmiyorlar? Çünkü saçma tüfeklerinde, atılan mühimmat çok parçalı saçma, bir kaç santim ya da daha fazla isabet kaybı tolere edilebilir ve edilmeli de... Dolayısıyla yeri gelmişken yazayım, malesef bir çok kişi, aldığı klasik (SxS) çifte ya da Üst/Alt çifte tüfekle tek kurşun atma meraklısı ama o tüfeklerle tek kurşun atılmaz arkadaşlar. O tüfeklerle tek kurşun (slug) atıp da , tüfeğin performansını değerlendiremezsiniz. Yanılırsınız. Namlu, slug fişek için fazla uzun, et kalınlığı slug atışlarda oluşacak harmonic için fazla ince ve mukavemeti zayıf. Dolayısıyla atılmaz. Çok zor durumda kalmadıkça (hayati risk durumunda vs) , slug fişek atılmaz o tüfeklerde.. "Ya atılır işte atıyok bizim köyde..." Yok atılmaz. O namlular kurşun/slug atışı için değil. A-tıl-maz.
Mevcut namlu üretim malzemeleri ve işleme teknikleriyle elde edilen namlularda, namlu et kalınlıkları artırılarak + namlu boyu yaklaşık 60cm civarına kadar uzatılarak, namlu harmoniğinin olumsuz etkilerinden (accuracy-isabet kaybından) minimum seviyede etkilenmek amaçlanıyor. Eğer çok daha mukavim bir malzeme ve işleme tekniği bulunabilse, slug namlular da belki 70-80 cm'lere kadar uzatılabilirdi ama yok maalesef. Mevcut malzeme ve işleme teknikleriyle, yapılması gereken hem 60cm civarında tutacaksın hem de olabildiğince namluyu kalınlaştırıp mukavemetini harmoniğe karşı artıracaksın... (Modern barutun çok daha kısa mesafelerde yanmasını tamamladığı için vs şeklinde yorumlar yapılabiliyor ama bu asıl sebep değil, barutun yanma hızıyla alakası yok slug namlularının bu boylarının)
Bununla birlikte, Türkiye'deki bir çok üreticiye gidip sorsanız, neden 61cm slug namlusu üretiyorsunuz diye, bunu neden yaptıklarını bilmedikleri için (kendilerine o şekilde yapmaları söylendiği, ya da bir yerlerden kopyaladıkları ama teknik sebeplerini bilmedikleri için) yanıtını net olarak veremiyorlar maalesef...
Accuracy (isabet) kaybına neden olan patlama anı namlu harmoniği:
Demekki benim 3 tüfeğimin de kurşunları tam merkezden vuramamasının sebebi buymuş.
Hem görsel hemde döküman olarak son derece güzel bir anlatım.
Sadece biz avcılar değil üreticiler içinde faydalanılabilecek bir kaynak.
Yeni bir şeyler daha öğrendik.Teşekkürler Sn AYSU.