volkan ustam şimdi namluyu dramelin minik taşları var
eğer onunla dikine değilde enine (yani namlu boyunu kısaltır gibi değilde
namlu et kalınlığını inceltir gibi zımpara) taşladığımızda
bazı yerlerde namlu çelik şeklinde incelirken bazı yerlerde
inceltme devam ederken bir anda çelik içinden hava kabarcıklı (2-3-4)
tane yan yana minik minik gözle seçilir seçilmez hava kabarcıkları beliriyor.
küre biçiminde
taşlamayı zımparalamayı orada bıraksanız namlunun bir kısmı cilli gibi
devamı böyle uzun yılların tüfeklerinde aşınma gibi yuvarlaklar olur ya
yarım küre gibi bilmiyorum ne kadar anlatabildim
Anladım anladım
Aklıma bir testici darb-ı meselini getirdi. Herhalde biliyorsunuzdur.
Demek Akkar'ın namluda böyle kabarcıklar mı varmış? O zaman tüm yerlilerde de kesin vardır
Kabarcık da önemlidir de, bir de çatlaklar olabiliyor, belki bilginiz vardır. O durumda tehlike daha fazla, doğal olarak. Bunu kontrol eden bir yöntemi kullanmaları gerekir diye düşünüyorum ama ...
Bildiğim kadarıyla piyasadaki test edilmiş fişek dolum örneklerine de çok güvenilmez. Çünkü bazılarında tapanın, kapsülün, markası, modeli verilmemiş olabiliyor. Kiminde kıvırma derinliği veya kıvrım sayısı da önemli olabiliyor ama verilmiyor. Yahut barutun bir partisi öncekilerden farklı olabiliyor ve azaltmak, çoğaltmak gerekebiliyor. Ben o sonuçlara bakıyorum ama aynısını kullanacaksam bile karar vermekte zorlanıyorum, şayet basınç sınırlardaysa.
Magnum fişeklerle (50 - 56 g) kapsüller daima en zayıf türden oluyor. Ülkemizde magnum dolduracak kapsül sadece hazır fişeklerden temin edilebilir. Piyasada satılan kuvvetli kapsüllerle Tecna/N bile olsa olsa 36-40 gram arası doldurulabilir ama ölçüsünü bilip uymak kaydıyla.
Az barutun yivli tüfeklerde namlu yarılmasına varabilen sonuçlar verebileceğini okumuştum. Bu zannediyorum testle ispatlanmış değil ama bu fenomeni bu şekilde yorumlayanlar epey fazla. Yivsizlerde ise bilindik hiç emsali yok. Sadece kurşunu sapanla gönderir gibi atabilirsiniz, başka da bir şey olmaz, diye düşünüyorum.