Gönderen Konu: 5 - 25 - 50 - 75 - 100 - 150 MERTE KURŞUN ATIŞI ve DENEMELER  (Okunma sayısı 113412 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Bahsi geçen kurşun hedef atıcılığı için çok uygun(namlu iç çapı uygunsa tabi) lakin domuzda her daim iş yapmıyor uzun yıllar süren denemelerim ve gözlemlerim sonucunda şunu söyleyebilirim ki foster ve gulandi tip kurşunlar normal hızlarda bile hayvanı delip geçiyorlar yeterli enerji aktarılamadığı için hayvan uzunca bir süre yoluna devam edip daha sonra ölüyor bir domuz avcısı için can sıkıcı bir durum bu vurduğunu görüp te avın arkasından bakmak.

Bugüne kadar çok fazla olmasada,300 civarı domuz avlamış birisi olarak ülkemiz coğrafyası ve domuzun yaşam alanı göz önüne alındığında diyebilirim ki:
Uygun ölçülerde dolumu yapılmış(a0, tecna barut) ve 400 m/s  üstü hıza sahip 32 gr ve üstü brenneke tip bir kurşun domuz avında size tarifi belirsiz mutluluklar yaşatabilir.

Biraz pahalı ama bu bahsettiğiniz zevki whinchester brenneke Emerald ile hep yaşıyorum. Yeterki vurulsun, adım attırmıyor...
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimdışı Şahin GENÇOĞLU

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Maalesef  domuzun vurulduğu kurşun Amerikan kurşun.  Kurşun neden hemen öldürmez diye daha önce yazmıştım tekrar yazmayacağım.

Maalesef yerli kurşunumuza bir tutum var haklı da bir tutum. Ya takla attığı için hayvana nüfuz edemiyor kurşun yada mantarlaşmıyor delip geçiyor hayvanı kurşun. Yada .300win mag. vurulduğu halde devam eden domuzlar var dedik yazdık ta yazdık bunları.

Rifled slug ile av yapan arkadaşlarımızın mesafe ve domuzun büyüklügü gösteren paylaşımları zaten kursunun rüştünü ispat ediyor. Acaba av yapar mı diye yazamam artık. Kurşun av yapıyor. Kurşuna da güvenmesem o sık ormana tüfeğim de bu kurşun varken girmezdim.
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2015, 15:39:06 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: MECA RİFLED SLUG 40- 50 - 80 - 100 - 150 MERTE KURŞUN ATIŞI ve
« Yanıtla #352 : 06 Kasım 2015, 18:46:46 »
Bu gün 50 metreden iki ayrı yerli firmanın misket kurşunlarını denedim.
Kurşunlar misket olduklarından iyi balansa sahiptirler ve bu doğrultu da iyi bir sonuç verirler diye umuyordum ama maalesef grupmanları kötüydü.

hocam senin tüfek misketi güzel atmaz çünkü şoksuz.
misketi kendinden şoklu olan 3 şoklu tüfek ile mobil şoklu 3 şokla takılarak atılır.

nedeni misket çapı 18.00 dir. şoksuz tüfekte  iç çap 18.40 desen balistik basınç yaratamaz. güzel yerlere gitmez.
ama kendinden 3 şoklu tüfekte destan yazar. gücünü bütün kurşunlardan daha uzun süre korur hava sürtünmesinden daha az etkilenir.

5 şokla yada şoksuz namluyla atılacaksa atılacaksa en verimlisi 18.40-18.50 gibi çapta kendi misketini dökmektir. 35-36 grama çıkar böyle.
18.00 gibi misket 33.5-34.5 gram gelir.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Açıklama için teşekkür ederim.

Bende merak etmedim değil 18.40mm namludan yuvarlanan misket kurşun şoklu tüfeklerde nasıl grupman verir diye.

Lakin misketlerden biri tapa içinde atılıyordu. Namluya uyum sağlar dedim denedim. Belki o da şoklu tüfekle daha iyi grupman verir.

Bu kurşundan elimde var bir kaç tane daha var. Birazdan kesip bakarım tapayla birlikte namlu toleransı nasıl diye.

« Son Düzenleme: 12 Kasım 2015, 15:39:25 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #354 : 06 Kasım 2015, 23:01:23 »
bi çubukla namlu boyu itle gider. fazlada güç harcamazsın.

işte namlu boyu tıngırdayan miskete kendinden veya mobil şoklu tüfekte çıkışa 5-7 cm kala balans veriyormuşsun gibi oluyor :)

tapa içinde olan 16 kalibre misketi de aynı şekilde. ama onun grupmanı daha kötü. hele 5 şokla. bunları böyle ezilmediği eski tüfeklerin namlularını yarıp başa bela olmasın diye küçük yapıyorlar. he atılır mı ben atarım orman içi kısa mesafe domuza zaten geleceği varsa denk gelir
ama elimde başka fişek yoksa atarım. yoksam gramaj düşük kısa mesafe hemde misket deler geçer sonra çıkacak ağaç ararız :)
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2015, 23:09:07 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #355 : 06 Kasım 2015, 23:13:00 »
 O0
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2016, 20:38:53 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

The following users thanked this post: Selim UYGUN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2016, 20:38:43 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
bi çubukla namlu boyu itle gider. fazlada güç harcamazsın.

işte namlu boyu tıngırdayan miskete kendinden veya mobil şoklu tüfekte çıkışa 5-7 cm kala balans veriyormuşsun gibi oluyor :)

tapa içinde olan 16 kalibre misketi de aynı şekilde. ama onun grupmanı daha kötü. hele 5 şokla. bunları böyle ezilmediği eski tüfeklerin namlularını yarıp başa bela olmasın diye küçük yapıyorlar. he atılır mı ben atarım orman içi kısa mesafe domuza zaten geleceği varsa denk gelir
ama elimde başka fişek yoksa atarım. yoksam gramaj düşük kısa mesafe hemde misket deler geçer sonra çıkacak ağaç ararız :)

tapanın içine 16 ga kurşun koyarsan grupman çok bozuk olur.
sebebi ise; 16 ga kurşun çapı 16,8 mm. tapada boşluk kalır.
ben ilk kalıbı 17,20mm yaptım. bol geldi. ikinci kalıbı, 17,50mm yaptım. fişekte bombe yaptı.
son kalıbı 17,35 mm yaptım. gayette sıkı geçiyor. grupmanı beni tatmin ediyor.... (hedef kağıdı ile deneme yapmadım)
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2015, 23:37:57 Gönderen: Abdullah ORUÇ »
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • Best Arms 24" Slug Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: MECA RİFLED SLUG 40- 50 - 80 - 100 - 150 MERTE KURŞUN
« Yanıtla #358 : 06 Kasım 2015, 23:34:28 »
bu etna power mı hocam kumpas var mı ? namlu ucunun çapına bakabilecekmisin?
buda fazla dar olmuş sanki baya baya çıkarıp keçe tapaya koysak atacak gibi. :)
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2015, 23:37:21 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ben namluyu fabrikada Hikmet ustaya sordum. Baştan sona +-%10 toleransla 18.40mm dir dedi. Kumpas yok, yani ölçme şansım yok...
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2015, 23:59:09 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #360 : 06 Kasım 2015, 23:39:14 »
Apo bu dar değilmi bir apoya soralım bana çok dar geldi.
dur soru yanlış oldu yani namlu normal kurşun geniş geldi.
sanki 16 kalibre değil gibi. 14 ga lazım buna :)
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2015, 23:42:32 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Misket kurşun tapanın içine tam oturuyor. Boşluk yok sallasam da sallanmadı. Ama aynı zamanda tapayı ters çevirince de çıkabiliyor.

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: MECA RİFLED SLUG 40- 50 - 80 - 100 - 150 MERTE
« Yanıtla #362 : 06 Kasım 2015, 23:49:19 »
hocam birde misketi koymadan rica etsem tapayı itiklermisin

bakalım bir sonuca varalım (misketin oturması lazım. birazda tapa tutacak saçma değil ya bu.
1978 Bursa

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: MECA RİFLED SLUG 40- 50 - 80 - 100 - 150
« Yanıtla #363 : 06 Kasım 2015, 23:55:22 »
yanlış görüyorsam düzeltin

özkursan işte mecanın 28 gram tapasını almış Özkara 16 kalibre misketi almış kendinden hiçbirşey katmamış.
(bi kere 2 katlı çift amortisörlü tapa önünde yekpare bir ağırlık) du bakem varacaz sonuca bir denesin. aslında fişek yatağından itlense daha iyi olur gibi ama
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2015, 23:56:55 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
Misket kurşun tapanın içine tam oturuyor. Boşluk yok sallasam da sallanmadı. Ama aynı zamanda tapayı ters çevirince de çıkabiliyor.

çıkmaması daha uygun olur.
namlu içinde o basınçla, yanlardaki tapanın duvarları eziliyor zaten.
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Tapanın duvarları namlu içinde ezilince plastik namluya sıvanıyor mu acaba. Eğer misketi tutan plastiğin kenarları sürtünmeden eriyor ise şoklu tüfekle de atılır sanırım. Hatta bendekinden daha iyi grupman verir belki kim bilir...
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 00:39:12 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #367 : 07 Kasım 2015, 00:42:28 »
hocam plastik sıvanması sorun olmaz. (sıvanıyor)

misketin tapadan düşmemesi iyi olur. bombede yapmayacak ama.

benim kalıptan çıkan misketler 17.30 çaplı 32 gram tapasına tapa kulaklarını az keserek koyuyorum
çok hızlı bir fişek oluyor. grupman fena değil. aynı fişeği 16 ga hazır misketle yapınca grupman kötü oluyor.
28-29 gram gibi ağırlıkta oluyor.

diğer türlü ise 34 gramdan (tapa içinde olmadan) güzel sonuç alıyorum ama kısa namlu ile değil.
2 slug namlum var kısa (51cm) misketleri alt atarken  uzun (61cm) misketleri yerine atıyor.
(alt-üst kanallılara göre referansla)

tapadan tapayada plastik yaprak kalınlıklarında fark var bazı tapalarda içindeki gülle boşluk yaparken bazı tapalarda
aynı gülle cuk oturuyor. (süren tapalar bu konuda bana iyi gelmiyor mesela)

tapa doğru tesbit hocam az balistik basınç yaratacak azıcık zorlayacak yani böyle hem basınç artıyor.

ben bunu arkadaşlara şöyle açıklıyorum ciğerin aynı ciğer nefes aynı küçükken külah yapardık huh diye üflersen
az gider tuh diye üflersen çok daha fazla gider. (o basıncı sıkışmayı burada dilin yaratıyor ama aşşa yukarı aynı hesaba geliyor)

tapanın giripte içinde ters çevirince düşen kurşunla beraber tapanın girmemesi kurşun tapaya çok geniş diyecem e neden içinden düşüyor konik mi bu tapanın içi? neyse bu şekil olmaz zati.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 00:53:24 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Doğrudur. Benimde hazır misket kurşunları denememde ki amaç fiziksel yapısı gereği daha uzak mesafelere varabileceği düşüncesi idi. Belki daha sonra 18.40mm çapta misket kurşun bulursam tekrar denerim.

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Grupman olarak hangi kurşunlar bu grupmanı verebilir bilmiyorum ama umarım bütün yerli kurşunlarımız Avrupa ve Amerikan kurşunlara denk seviyede istikrarlı olurlar.

Buyurun yivsiz namlu 45 metre Meca Rifled Slug 3 atış grupmanı...

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #370 : 07 Kasım 2015, 00:55:52 »
Apo birkaç değişik sıkı göndersene ustama misketten miskete  farkı görsün.
Birde keskin olarak test etsin...

Hocam ben misket çok atıyorum, kendimde döküyorum, hazırda alıyorum.
Kendim dökersem daha ucuza gelmiyor. Kurşunu hurdadan eritip döküyorum.
Hurda kurşun 4 lira kilosu. 1 kilodan 28 tane filan misket çıkıyor.
1.85-1.90 gibi barut koyuyorum yazın kışınsa 2.00-2.10 gibi 10 lirada barutu tutuyor.
10 lira kovanı (2 sefer hatta 3. sefer kullanabiliyorum) 2.5 lirada tapası

26-27 liraya geliyor 28-29 tanesi ama adam gibi sıkı oluyor. 2 orta boy domuzu ark arkaya koy deler üzerinede birde taştan seker.

ben misketi severim. çok denemeler yaptım. ama bu özkursanınki gibi şekilde hiç sonuç alamadım.
5 tane değişik pompalı namlum var. değişik boylarda hiç biri ile tutmuyor. kurşunun çapının tüfeğin çapına uyumu
dediğiniz gibi çok önemli. az sıkıdan sıkı olacak.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 01:08:15 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Doğrudur Tunç bey. Ayarlı gezli namluları her seferinde hangi kurşun atılıyorsa ona göre sıfırlamak lazım bunu hep söylerim. Benim misket kurşunlarla pek deneyimimim olmadığı için pek bişey de yazamıyorum.

Peki hocam,
- Hiç bu kurşunları magnum kovana magnum basınç değerlerinde doldurdunuzmu?
- Domuz üzerindeki etkisi nasıl?
- Hiç diğer kurşunlara göre uzak mesafede düşme konusunda gözlemde bulundunuz mu?
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2015, 15:45:39 Gönderen: Şahin GENÇOĞLU »

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #372 : 07 Kasım 2015, 01:55:01 »
deneyimlerim
1. misket uzak mesafede hızını daha güzel koruyor
2. misket uzak mesafede daha az düşme yapıyor
3. misket uzak mesafede daha delici (yakında zaten delici ama gualandi tipi kurşun sanki daha delici)
4. misket her mesafede ezilmeye pek müsait olmayan (çok sert engel dışında 1-2 kemik hikaye kalır) bir yapıda
5. yakın avlar için önermiyorum
6. her tip doluma uyum sağlayabiliyor.
7. ağırlığı baya fazla

aklıma gelen gözlemlerim. magnum doluya gelince
misket için magnum kovana gerek yok. istersen 3 gram barut olsun kanallı kurşun kadar uzun olmadığı için 65lik kovana bile sığdırırsın.
kovanda ne kadar kısa az kıvrılmış ise o kadar hızlı açar. hatta çok kısa kaldığından aratapa ile beslenir.

domuza gelince eskiden gelen ustalara sorarsanız ya Amerikan yada misket der genelde bende aynısını diyorum.

bu konuyu Talip abi ilede konuştuk. İyi ustadır. Çok deneyimlidir. Onda paradoks filan hepsi var. Oda en güzelini paradoksla misket atmakta bulmuş. Ben daha bunu denemedim mesela.

http://avlakforum.com/forum/tek-kursun-atis-ve-muhimmat-malzeme-bilgileri/misket-kursunlar/

http://avlakforum.com/forum/domuz-avcilari-domuz-avi-ve-av-teknikleri/domuz-avinda-hangi-marka-kursun(yardim)/25/

misket kurşun atılacaksa tüfeğin çapına göre misket lazım yoksa adamı atıştan soğutur. birde misket kurşun kısa namlu 47-51-55 gibi atılmayacak min. 61 olacak 71 e doğru oklava gibi çıkar. tapa içindeki misketlerde yakın mesafede hiç kullanılmayacak şey değil.
ama tabi sırasını beklemek zorunda. :) Ben bursada çalı barajında atışlarımı yaptım. düşme payı daha net anlaşılıyor misketler karşıya düz nişan alarak geçti diğerleri gölden sekti. kanallıları geçirmek için bant ortasından bakmak gerekti.

ekleme yapayım benim şahsi fikrim domuz avı için konuşuyorum normal gidiyorsam 1. fişeğim yerli kanallı 2. fişeğim Amerikan 3. fişeğim misket olur. (Amerikanı ilk atışta harcamamak için) param varsa 3ünüde Amerikan koyarım. az bilinçli gidiyorsam orman içi kısa mesafe görüp kaybetme durumunda ilk Amerikan 2. Amerika 3. yerli kanallı koyarım tamamen bilinçli gidiyorsam üzerime nereden geleceğini biliyorsam
kısa 5-10 metrede av yapacaksam ve param da varsa Amerikan filan değil parados paraşüt filan koyarım 3ünüde. avda tek kurşunda grupman filan zor vurdumu yıkacak. yoksa para miskete devam. erit saçmaları boz kuş fişeğini sar tekrar at.

çok kısa mesafelerde bunlar kadar etkilisi yok. tanesi 3.5 lira olan amerikandan ucuza geliyor. diğeri (paraşüt) kıyım aracı zaten
http://www.e-temin.net/sterling-12cal-parachute-celik-tek-kursun-3430
http://www.e-temin.net/sterling-sixlug-32gr-tek-kursun-2199

! No longer available

bilal bey daha isabetli diyor ama Amerikan hatta yerli tek kurşundan daha isabetli değil ama etkili.
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2015, 02:51:46 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa

The following users thanked this post: Şahin GENÇOĞLU

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
Apo birkaç değişik sıkı göndersene ustama misketten miskete  farkı görsün.
Birde keskin olarak test etsin...

Hocam ben misket çok atıyorum, kendimde döküyorum, hazırda alıyorum.
Kendim dökersem daha ucuza gelmiyor. Kurşunu hurdadan eritip döküyorum.
Hurda kurşun 4 lira kilosu. 1 kilodan 28 tane filan misket çıkıyor.
1.85-1.90 gibi barut koyuyorum yazın kışınsa 2.00-2.10 gibi 10 lirada barutu tutuyor.
10 lira kovanı (2 sefer hatta 3. sefer kullanabiliyorum) 2.5 lirada tapası

26-27 liraya geliyor 28-29 tanesi ama adam gibi sıkı oluyor. 2 orta boy domuzu ark arkaya koy deler üzerinede birde taştan seker.

ben misketi severim. çok denemeler yaptım. ama bu özkursanınki gibi şekilde hiç sonuç alamadım.
5 tane değişik pompalı namlum var. değişik boylarda hiç biri ile tutmuyor. kurşunun çapının tüfeğin çapına uyumu
dediğiniz gibi çok önemli. az sıkıdan sıkı olacak.

göndereyim tabiki denesin. Yerli misketlerle benim misketleri kullanıcı olarak karşılaştırsın. Önerileri tecrübeleri ile kendimizi geliştirelim.
hatta sabot slug da gondereyim, yakın mesafeden ne kadar etkili o söylesin.

önümüzdeki hafta kurşun döker sarar gönderirim elimde dökülmüş kurşun yok. Yarın da tüm gün avdayız...
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
Doğrudur Tunç bey. Ayarlı gezli namluları her seferinde hangi kurşun atılıyorsa ona göre sıfırlamak lazım bunu hem söylerim. Benim misket kurşunlarla pek deneyimimim olmadığı için pek bişey de yazamıyorum.

Peki hocam,
- Hiç bu kurşunları magnum kovana magnum basınç değerlerinde doldurdunuzmu?
- Domuz üzerindeki etkisi nasıl?
- Hiç diğer kurşunlara göre uzak mesafede düşme konusunda gözlemde bulundunuz mu?

geçen hafta ben denedim.
Magnum kovana 2gr tekna N barut ile dolum yaptım. İlk attığımda Tunç "yine ne doldurdun bunun içine, top gibi patlıyor" dedi. Ama domuza atmak nasip olmadı.  Deneme de yapmadık. Elinde sert patlaması dışında bir veri yok.
Abdullah ORUC
 1982 BURSA