Gönderen Konu: Yerli Bıldırcın Ferma Sorunu  (Okunma sayısı 7507 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
Yerli Bıldırcın Ferma Sorunu
« : 11 Ağustos 2015, 16:39:13 »
Herkese merhaba,

Merak ettiğim bir konuda size değerli forum üyelerine danışmak istedim.

Yerli bıldırcının kokusu var mıdır? Köpek yerli bıldırcına ferma verir mi? Kurak havalarda köpek yerli bıldırcına ferma verir mi?

Bu konu hakkında zıt cevaplar duyuyorum cevremde. Bilgi ve tecrübelerinize dayanarak sizinde değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2015, 10:03:32 Gönderen: Göker AKIN »
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Yerli Bıldırcın
« Yanıtla #1 : 11 Ağustos 2015, 16:49:31 »
Pazar günü beraber av yaptığım arkadaşlarımdan birinle köpekleri cıkaralım sezon öncesi biraz gezinti olsun dedik,akşamüstü saat 4 falandı,birkaç bıldırcın ucurduk köpekler koku aldılar ama daha fermaya durmadan kuşlar kalktı,bende yerli kuşlarda kokunun zayıf olduğunu düşünüyorum.
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #2 : 11 Ağustos 2015, 16:53:33 »
bir çok yorum var bende anlamış değilim kimi köpek köpekse ferma yapar diyor kimi hava kuraksa kokusunu bulamaz imkanı yok diyor. yerli bıldırcınlar yağsız zayıflar genelde vede göç yapmadıklarından dolayı dinlenikler bir sese hemen kalkıyolar daha yakınına gelmeden.
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #3 : 11 Ağustos 2015, 18:42:00 »
Arkadaşlar dışarıda 35  C sıcak var her yer takır takır kuru.Köpeklerin bu havalarda fermaya durmaması çok normal.Nemli yada çiğ  yada yağmurlu havaların sonlarında bu sorunların yaşanmayacağını düşünüyorum.
Bu yerli bıldırcınla alakalı bir durum değil kanısındayım...
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Kenan ÇITAK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 11 Ağustos 2015, 21:35:10 »
Arkadaslar ben kis aylarinda hicbiryerde bildircin gormedim yerli bildircin nedir bana bi anlatabilirmisiniz 😀😀
1978 istanbul

Çevrimdışı Turgay GÜNEYLİ

• *
« Yanıtla #5 : 11 Ağustos 2015, 23:12:27 »
arkadaşlar aynı sorunu bende yaşıyorum yıllardır. eylülden sonra hiç bir bıldırcını pas geçmeyen köpeğim ( göç bıldırcınlarında) yerli bıldırcında bir türlü fermaya durmuyor. 10 kuş vuruyorsam 1-2 tanesine ancak fermaya duruyor. ben sıcaktan diye düşünüyordum ama yağlanma meseleside mantıklı
Turgay GÜNEYLİ
1980 KONYA

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #6 : 12 Ağustos 2015, 09:30:18 »
Suat bey dediğiniz gibi dışarısı sıcak ve kurak köpeği yormamaya dikkat ediyorum. Kenan bey yerli bıldırcın nezaman orda oluyolar nasıl oluyolar bilmiyorum ancak daha sezon baslamadan ve göç gelmeden hep merada rastladıgım bir çıtırtıya uzak kalkan zayıf ve cok hızlı uçan bıldırcın. Turgay bey benim köpeğimi bir abim bana hediye etti. güzel bir seter ve sezonda 1 kere bıldırcına gitmiş onun dışında hep çulluk avı yapmış 4 yaşında bir dişi. geçen haftasonu seozna hazırlık için meraya çıkardım hiç bir kuşa ferma vermedi ve hırstan durduramadım. köpeği veren abim akrabam gibidir kendisi tanımasam iş yapmayan köpeği bana yamamış derdim.
İSTANBUL - 1985

The following users thanked this post: Gökhan NİZAMOĞLU

Çevrimdışı Kadri KASAPOĞLU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2015, 09:55:39 »
geçen yılki bi deneyimimi paylasmak istiyorum..6 yasındaki usta kurzhaar köpegimle yıllardır fermalı bi şekilde avlanırım ( göç bıldırcınını ) ama malum alanya olarak eylül ün ilk haftasından önce göcü göremiyoruz..Arkadaslarla agustos ayında açılış için Konya / çumra ilçesinden dostlarımızdan davet aldık yerli bıldırcın popülasyonu cok açılışa buraya gelin diye gittik c.tesi ve pazar avlarında 3 muayyer köpegimizden 3 de fermasız hareket etti bu durum bizdede bi soru işareti bıraktı hava sıcaklıgıda fena ve kuraktı bununda illaki tesiri vardır diye düşünüyorum

Kadri KASAPOĞLU  05374961110
1985 ANTALYA / ALANYA

Çevrimdışı Sonay ŞEMEN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Yerli Bıldırcın Ferma Sorunu
« Yanıtla #8 : 12 Ağustos 2015, 13:01:46 »
Benim kurzhaar bıldırcına mevsim ve hava sıcaklığı gözetmeksizin ferma veriyor , kuş uçmazsa da yarım saat gitme yanına uçurtmaz. Ancak köpek ferma mı vermiyor yoksa kuş mu hemen uçuyor onu gözlemlemek lazım. Bazen köpek kuşun kokusunda giderken yaklaşmadan yerli bıldırcınlar hemen kalkıyor o zaman haliyle ferma söz konusu olmuyor. Ama az koku bıraktıkları kesin otluk yerlere düşünce bulmakta sıkıntı çekiyor köpek.
  • IJ 58 MA SXS Baikal ( 73,5 cm )
  • Churchill Maxi-Mag 12/89 ( 61 cm - 71 cm ported)yarı otomatik
  • Ata CY ( 71 cm ) yarı otomatik
  • Kopay - Kurzhaar
1986 Tekirdağ

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #9 : 12 Ağustos 2015, 13:24:43 »
hava şartlarıda önemli kuru ve sıcak havada hayvanın kokusuda az ise vede ferma vericek zamanı varsa kuş kalkmadan ferma verir görüşündeyim bende
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı Turgay GÜNEYLİ

• *
« Yanıtla #10 : 13 Ağustos 2015, 12:14:01 »
ustalar tabiki herkesin tecrübesi farklıdır buna göre yorum geliştirir. ancak benim gözlemlediğim kuşun kokusu yok gibi çünkü göç bıldırcının da köpek deli oluyor ama yerli bıldırcın da sabah avına çıkığın zaman bile net kokuya girmiyor hava serin olmasına rağmen görüyorum kuş gözümün önünde yürüyor köpök üstünden geçiyor. göç bıldırcınıyla yerli bıldırcın arasında az biraz renk farkıda var göç kuşunda sazların arasında imkansız fermalar veriyor hiç bir kuşu boş geçmiyor sebebini tam bilmiyorum ama göç bıldırcınında sanki 50 derece sıcaklık olsa yinede köpekler hiç boş geçmeden hepsine vermayı çakar sanki
Turgay GÜNEYLİ
1980 KONYA

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #11 : 13 Ağustos 2015, 12:16:55 »
valla bende bu konuda cok arada kaldım net fikrim olmuyor birtürlü kendimlede celisiyorum
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı Gökhan AKDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #12 : 13 Ağustos 2015, 13:49:07 »
Adamlar rusyadan göç ederken haliyle yorulup terliyor, o yüzden köpekler atlamıyor, bizim yerliler öyle mi şurdan şuraya üşengeç adamlar terler mi hiç, o yüzden koku ter kokusudur köpeklerin alamadıkları  ;D ;D ;D
  • Ata NEO 12 Cal /66 Namlu
  • Deutsch Drahthaar - Tony
Gökhan AKDOĞAN
1988  / 0 RH (+)
Fethiye / MUĞLA

The following users thanked this post: Selim UYGUN

Çevrimdışı Halil ARIK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 15 Ağustos 2015, 13:41:15 »
Adamlar rusyadan göç ederken haliyle yorulup terliyor, o yüzden köpekler atlamıyor, bizim yerliler öyle mi şurdan şuraya üşengeç adamlar terler mi hiç, o yüzden koku ter kokusudur köpeklerin alamadıkları  ;D ;D ;D
en mantıklı acıklama bu olmuş :))
halil arık
1984 afyonkarahisar
5464458072
Türk`ü,Türklüğü,Vatanı sevmek faşistlikse, Hitler yanımızda komünist kalır..

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #14 : 15 Ağustos 2015, 15:07:30 »
Bence gayet iyi tespit olmuş  :D
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı Hasan AKSU

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 15 Ağustos 2015, 15:10:04 »
Yerli kuşta yağ yoktur enazından eylüle kadar, ama göç kuşu yağlıdır, buda kokuda bir etken olabilir,
peki yarışmalarda kullanılan bıldırcınlara ne demeli, çarşıdan pazardan alınan bıldırcına ferma veriyor köpekler,
buda çelişki uyandırıyor,
köpeklerimizn çoğu kapalı sezonda hiç meraya çıkmıyor fermasız kokusuz bir 6 ay geçiriyor, bundan dolayıda ilk haftalar acemi fermalar olabilir
sebep ve sebepler çok, ama bilimsel bir çalışmamız yok aklımıza yatan yorumlar bunlar
1981 / Samsun / Malatya

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #16 : 17 Ağustos 2015, 10:52:47 »
birçok birbirini çürütücü etken ve yorum var. net bir sonuca varmak cidden güç.
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı A.Rıza ÇİÇEK

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 18 Ağustos 2015, 21:45:41 »
Yerli bıldırcının kokusu biraz az birde en ufak çıtırtıda sağdan soldan uçuyor, köpek yaklaşıp tam fermaya duracakken uçuyor bu durum avcı arkadaşlarda köpek fermaya durmadı izlenimi veriyor hava sıcak ve kurak köpekkerde biraz ham tabi bu nedende büyük etken ilerleyen haftalarda köpekler daha iyi olur, ben açılışta köpek olmasa düştüğü yerden kuşları tövbe bulamazdım ottan köpek dahi zor görünen yerler vardı...
A RH (+) 1981-Ankara

Çevrimdışı Caner UZ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #18 : 18 Ağustos 2015, 23:10:47 »
kuşlarda ter bezleri yokdiye biliyorum ama yerli kuşlarda yag az oldugu için köpekler zorlanır yinede yüksek kokulu bir ingiliz geregini yapması gerekir
1973 BALIKESİR

Çevrimdışı Göker AKIN

• *
  • Bruno Jura
    • Bruno Jura Türkiye
« Yanıtla #19 : 19 Ağustos 2015, 10:19:41 »
çok üst düzey köpekler belkide verebiliyordur ama  vermemesi de o köpeğin kalitesinde eksikliğini mi gösteriyor
İSTANBUL - 1985

Çevrimdışı Buğra METİLLİ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #20 : 19 Ağustos 2015, 10:56:45 »
bu senenin ilk avında 12 kuş vurduk fermayla vurduğumuz sayı 6 falandır..köpek kaldırıyor ama kuşlar çok ürkek..kaç defa şahit oldum 10-15 metreden bizi ve köpeği beklemeden direk kaçıyor bu senede öncedende böyleydi..ne kadar sağlam kokulu da olsa kuşlarla alakalı bir durum..bu aralar sıcakta çok o yüzden sıcağın etkisi de var..

Çevrimdışı Gökhan AKDOĞAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #21 : 19 Ağustos 2015, 11:16:10 »
kuşlarda ter bezleri yokdiye biliyorum ama yerli kuşlarda yag az oldugu için köpekler zorlanır yinede yüksek kokulu bir ingiliz geregini yapması gerekir
Caner bey ben espiri olsun diye yazdım onu :D
  • Ata NEO 12 Cal /66 Namlu
  • Deutsch Drahthaar - Tony
Gökhan AKDOĞAN
1988  / 0 RH (+)
Fethiye / MUĞLA

The following users thanked this post: Caner UZ

Çevrimdışı Ergin KORKUT

• *
  • VATAN SEVDALISI
« Yanıtla #22 : 21 Ağustos 2015, 13:12:56 »
Yerli bıldırcınlar yağlı olmadığından dolayı koku salmıyor ayrıca ürkek hayvanlar olduğu için hemen parlıyorlar göç bıldırcının gelmesini bekleyin daha güzel avlar yaparsanız saygılarımla
1953 Kırklareli Lüleburgaz

Çevrimdışı Turgay ÇAVUŞOĞLU

• *
« Yanıtla #23 : 02 Eylül 2015, 13:39:53 »
Merhabalar,
benimde aynı şey bu açılışta başıma geldi. döert kuş vurdum, İkisi Fermada ikisi kendileri uçtu. Bir o kadarda erken kalkmaları yüzünden vuramadım.
Köpeğimde iş yok diye moralim bozuldu ancak bu yazıları okuduktan sonra içim rahat.
Selamlar
Turgay ÇAVUŞOĞLU
1963 KOMOTINI YUNANİSTAN / İkametgah Beylikdüzü - ISTANBUL

Çevrimdışı Enes AHMET

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 02 Eylül 2015, 23:27:31 »
Sıkıntı yok yerli bıldırcında en usta köpekler bile hava alıyor :D ancak tek farkettiğim sulanmış tarla ve yonca olan yerlerde ferma veriyorlar fakat bu tip yerlerde bıldırcın yürüdüğü için fermaların çoğu boş çıkıyor. Vurduğunuz bıldırcınları alın bir koklayın resmen kokusuz!! Aynı şey diğerleri  için geçerli değil ama yerli bıldırcında köpeğin ferma vermesini şahsen ben beklemiyorum. Hatta biz bazen köpeksiz gidiyoruz ona rağmen oluyor fakat köpeğin yanınızda olması sadece kuşu tedirgin ettiği için kalkmaya teşvik ediyor .. Kısacası sıkıntı yok ava devam :D rastgele!
1993 Gümülcine
"Hiçbir taklidin şaheser olma şansı yoktur."

resim yüke