2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu
Yardım toplama şekilleri:
Madde 5 – Bu Kanuna göre; makbuzla, belirli yerlere kutu koyarak, bankalarda hesap açtırarak, yardım pulu çıkararak, eşya piyangosu düzenleyerek, kültürel gösteriler ve sergiler yoluyla, spor gösterileri, gezi ve eğlenceler düzenlemek veya bilgileri otomatik ya da elektronik olarak işleme tâbi tutmuş sistemler kullanmak suretiyle yardım toplanabilir.(1)
İzin alma zorunluğu:
Madde 6 – Kişiler ve kuruluşlar, yetkili makamdan izin almadan yardım toplayamazlar. Ancak, kamu yararına çalışan dernek, kurum ve vakıflardan hangilerinin izin almadan yardım toplayabilecekleri, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenip ilan edilir.
İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır.
Madde 29 – (Değişik: 23/1/2008-5728/407 md.)
Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak izinsiz yardım toplayanlara....... (2015 yılı için 1171 TL)idarî para cezası verilir. İzin verilen yer dışında yardım toplayanlara beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Bu Kanunun diğer hükümlerine aykırı davranışta bulunanlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Bu maddede yazılı olan idarî yaptırımlara karar vermeye mahallî mülkî amir yetkilidir.
Yukarıdaki fıkralara aykırı davranış sonucu izinsiz toplanan mal ve paralara elkonularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir.
Yapılan terbiyesizliğin yanı sıra, hiç bir dernek idari amirden izin almadan gelir getirici faaliyette bulunamaz(bağış,aidat ve dernek adına kurulan şirket gelirleri, ve taşınmaz kira gelirleri hariç). Bu tür paralı yarışmalarda Yardım Toplama izni alınmak zorunda, eğer izinleri yoksa jandarma veya emniyete ihbar ederek giriş paralarına el koydurtabilir ve sorumlulara ceza kestirebilirsiniz. Şuan Ankara Dernekler İl Müdürlüğü'ne, paralı yarışma düzenlendiğini, yardım toplama izinlerinin olup olmadığını yoksa gerekli işlemlerin yapılmasını talep eden bi dilekçe yazarsanız(ekine duyuru ilanlarını eklerseniz daha iyi olur) dernek başkanına 1.171 TL idari para cezası kesilir.. Hatta toplanan paraların dernek başkanı tarafından cebe atıldığını ve dernek hesabına hiç girmediğini düşünüyorum diye beyanda bulunursanız dernek kapsamlı bir denetime alınır ve sonucunda iş dolandırıcılıktan savcılığa kadar gidebilir.. Bu işlerin şakası yok bence yapılan terbiyesizliğe karşı az bile kalır