Gönderen Konu: HANİÇ TÜFEĞİMİN GRUPMANI  (Okunma sayısı 11211 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
HANİÇ TÜFEĞİMİN GRUPMANI
« : 21 Temmuz 2015, 02:03:28 »
70mm fişek yatağı 68 namlu mobil şoklu tek tetik çukur bant   yeni çiftemin 3 nolu şok ile gurupmanını paylaşıyorum.

Kullanılan fişek Rc Caccio 32 gr 6 no 70 mm   36.6mt   200mt ve 30 C  de test edildi.

Yeni vizelenmiş avcılık belgem

Yarın ki atışa hazır hedef kağıtları......
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 02:15:35 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

The following users thanked this post: Ahmet ÖZTÜRK, İbrahim AYSU, Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
Ynt: HANİÇ TÜFEĞİMİN GRUPMANI
« Yanıtla #1 : 21 Temmuz 2015, 02:32:02 »
Sn.Çalışkan
Elinize ve emeğinize sağlık. .
Bu Haniç uzak atışlarda üzecek gibi duruyor sizi..Moralinizi bozmak istemem hiç mi hiç ama..Bu tüfek iyi pattern yüzdeleri çıkartmayacak bana göre..
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 21 Temmuz 2015, 02:43:20 »
Sn KAHRAMAN bu gün 3 ad test kağıdı denedim.iki hedef kağıdını çöpe attım.Rüzgar biraz yoğundu.Bu tüfek 68 namlulu birde 64 namlu olanı var elimde.

Biraz tuhaf gelebilir belki ama dağılım kötü gibi dururken hesaplar mükemmel e yakın çıkıyor.Yarın yeni bir deneme yapacağım.Bu arada bu tüfeği işçiliğini çok beğendiğim için aldım.Zaten şu an bu firmanın çifte üretimi de yok.

Bu arada elimde başka tüfekler de mevcut.En kötü şartlarda bıldırcın ve çullukta değerlendiririm.Selamlar.....
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 02:45:11 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 21 Temmuz 2015, 03:33:17 »
Kağıt üzerindeki sonuçlara pek dikkate almamak gerek bence,bazen deneme atışlarında tüfel-fişek uyumunda harika performans cıkarken avda sonuç fiyasko olabiliyor yada tam tersi,en iyi sonucu sezon acılınca alırsınız en iyisi :)
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #4 : 21 Temmuz 2015, 04:22:13 »
GRUPMAN VERİMLİLİĞIİ
   (132/280)x100= % 47

% 47 nin tablo değeri 198

SAÇMA DAĞILIM ORANI

(132/61)x100=216 hesap değeri

Hesap değeri tablo değerinden 8 ve 8 den büyük olduğu için  !!!!!! MÜKEMMEL !!!!!!

SAÇMA DÜZENSİZLİĞİ(PATCHINESS)

Pratik değerimiz = 3

H20 (61) tablo 2 deki karşılığı = 2.8

H30-H20(132-61)=71

Tablo 2 deki karşılığı 3.9

Birinci ve ikinci değerin toplamı=2.8+3.9= 6.7

Pratik değer 3 hesap değeri 6.7

Hesap değeri pratik değerden 2 ve 2 den büyük olduğu için  !!!!!MÜKEMMEL !!!!!!

GENEL GRUPMAN PERFORMANS VERİMLİLİĞİ

SAÇMA DAĞILIM ORANI  = MÜKEMMEL (90)

SAÇMA DÜZENSİZLİĞİ     = MÜKEMMEL(90)
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 05:00:19 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #5 : 21 Temmuz 2015, 04:51:57 »
Kağıt üzerindeki sonuçlara pek dikkate almamak gerek bence,bazen deneme atışlarında tüfel-fişek uyumunda harika performans cıkarken avda sonuç fiyasko olabiliyor yada tam tersi,en iyi sonucu sezon acılınca alırsınız en iyisi :)
Bu forum da bir kaç kişi aynı şeyleri söylüyor.Arkadaşlar biz en iyi grupmanı kağıt penetrasyonu da jel bulamadığımız için tenekelerde deneyebiliyoruz.

Kağıt üzerinde iyi dağılım yapan bir fişeğin  saçmaları yeterince enerjiliyse avı ele geçirtir.Uygun bir mesafe iyi bir atıcı sonuç kaçılmazdır.

Şimdi yeni bir tüfek aldık iyi öldürecekmi diye yaka paça karga yada saksağan vurup öyle mi anlayacağız.Hem ilkel hem vicdansızlık değil mi bu.(Kendi adıma yenmeyen  bir hayvana zararı yoksa ateş etmem hedef olarak denemem)

Şayet iyi bir atıcı iyi bir önleme  uygun mühimmat ve yeterince uygun mesafede  kağıt üzerinde güzel grupman yapmış bir fişeğin saçmalarını, hedefe yeterince enerjili ulaştırabilirse  avın ele geçmesi kaçınılmazdır.

Sabit hedef kağıtlarına destekli atış yaparken bile müthiş sapmalar olurken, desteksiz hareketli bir hedefi mesafe ve rüzgar paylarını net bilmeksizin net ölü ele geçirebilmek kolay değildir.

Bunların dışında grupmana sokulan av hayvanının isabet aldığı yerlerde önem taşır.Takdir edersiniz ki insanın kıçından bıçaklanmasıyla kalbinden bıçaklanması bir olmaz.

Siz bu grupmana ne kadar saçmayı nasıl sokacağınıza kağıtta değilde nerede bakacaksınız ?

Yukarıdaki teste dağılıma bakarsanız kötü görünüyor.Ancak hesaplar güzel.Daha yoğun bir grupmanında hesapları kötü çıkıyor. Ancak kabul gören test teki hesaplamalar bizim görsel gördüğüz dağılım değil.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.Benim nacizane tavsiyem mümkün mertebe aynı silahı kullanmak.Farklı tüfeklerde farklı sonuçlar olacağından kabahat hep biryerlerde olacaktır.Ve her tüfekte daha önce denenmiş fişekleri kullanmak. saygılarımla......
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 04:57:36 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Hasan BAŞKARA, Tevfik GÜN

Çevrimiçi Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #6 : 21 Temmuz 2015, 09:40:26 »
çok uzakta yeterli olmaz heralde ama bu mesafeler için güzel ortadaki beyaz bölümü keklik olarak düşünsek 8 saçma ile çaput olur o keklik grupman ortada toplu olmadığından sıklık arazide vurmasıda kolay olur :) onun için hesaplamalarda yüksek puan almış
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 10:39:33 Gönderen: Çağrı ECE »
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Mustafa BAŞHAN

Çevrimdışı Mustafa GÜRHAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 21 Temmuz 2015, 10:22:03 »

Daha önce denediğim aynı fişek ile kicks smoke mod choke

Fikir olsun dedim .tüfek 71 namlu . Paylaşım için teşekkürler. ..
« Son Düzenleme: 21 Temmuz 2015, 10:23:14 Gönderen: Mustafa GÜRHAN »
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN, Hüseyin ÜSTÜN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 22 Temmuz 2015, 00:03:51 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 11:16:50 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 22 Temmuz 2015, 00:06:01 »
.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2017, 11:17:00 Gönderen: Hüseyin ÜSTÜN »
  • Mertmak MX5 Combo 61cm Slug 71cm mobil şoklu
OSMANİYE / 1980

The following users thanked this post: Mustafa GÜRHAN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 22 Temmuz 2015, 00:21:23 »
Suat Bey
yeni tüfeginiz hayırlı olsun kazasız belasız kullanın
Teşekkür ederim Hüseyin bey ,daha iyileri sizlerin olur inşallah.Selamlar...

BİGA/1979

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 22 Temmuz 2015, 00:43:54 »
Bu forum da bir kaç kişi aynı şeyleri söylüyor.Arkadaşlar biz en iyi grupmanı kağıt penetrasyonu da jel bulamadığımız için tenekelerde deneyebiliyoruz.

Kağıt üzerinde iyi dağılım yapan bir fişeğin  saçmaları yeterince enerjiliyse avı ele geçirtir.Uygun bir mesafe iyi bir atıcı sonuç kaçılmazdır.

Şimdi yeni bir tüfek aldık iyi öldürecekmi diye yaka paça karga yada saksağan vurup öyle mi anlayacağız.Hem ilkel hem vicdansızlık değil mi bu.(Kendi adıma yenmeyen  bir hayvana zararı yoksa ateş etmem hedef olarak denemem)

Şayet iyi bir atıcı iyi bir önleme  uygun mühimmat ve yeterince uygun mesafede  kağıt üzerinde güzel grupman yapmış bir fişeğin saçmalarını, hedefe yeterince enerjili ulaştırabilirse  avın ele geçmesi kaçınılmazdır.

Sabit hedef kağıtlarına destekli atış yaparken bile müthiş sapmalar olurken, desteksiz hareketli bir hedefi mesafe ve rüzgar paylarını net bilmeksizin net ölü ele geçirebilmek kolay değildir.

Bunların dışında grupmana sokulan av hayvanının isabet aldığı yerlerde önem taşır.Takdir edersiniz ki insanın kıçından bıçaklanmasıyla kalbinden bıçaklanması bir olmaz.

Siz bu grupmana ne kadar saçmayı nasıl sokacağınıza kağıtta değilde nerede bakacaksınız ?

Yukarıdaki teste dağılıma bakarsanız kötü görünüyor.Ancak hesaplar güzel.Daha yoğun bir grupmanında hesapları kötü çıkıyor. Ancak kabul gören test teki hesaplamalar bizim görsel gördüğüz dağılım değil.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.Benim nacizane tavsiyem mümkün mertebe aynı silahı kullanmak.Farklı tüfeklerde farklı sonuçlar olacağından kabahat hep biryerlerde olacaktır.Ve her tüfekte daha önce denenmiş fişekleri kullanmak. saygılarımla......

Ellerinize sağlık Suat Bey.
Şunu belirtmek isterimki gurupmanı kağıt üzerinde iyi olan ve deliciliği tenekeyi kevgire çeviren tüfeklerimle (104a ve üzümlü koop. poze) avda hiç pişman olmadım lakin grupmanı kötü olan stoeger p350 kuş ve domuz avında çok saç baş yoldurdu bana.
Grupmanı ve deliciliği makul düzeyde olan ve arpacığın gösterdiği yeri vuran bir tüfek avdada hedefte de her zaman iyi iş çıkarır yani grupman ve deliciliği iyi olan avda aynı sonuçları vermez diyenlere  katılmıyorum ispat edilene kadarda katılmayacağım.
1978 Eğirdir-Isparta

The following users thanked this post: Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #12 : 22 Temmuz 2015, 01:18:51 »
Maşallah halbur yapmış resmen
hocam yakın mesafede avı kıyma yapar bu pattern

Evet hüseyin bey bu yüzden ilk atışı 4 no choke ile yapmam gerekmekte gibi.
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 22 Temmuz 2015, 02:34:07 »

Ellerinize sağlık Suat Bey.
Şunu belirtmek isterimki gurupmanı kağıt üzerinde iyi olan ve deliciliği tenekeyi kevgire çeviren tüfeklerimle (104a ve üzümlü koop. poze) avda hiç pişman olmadım lakin grupmanı kötü olan stoeger p350 kuş ve domuz avında çok saç baş yoldurdu bana.
Grupmanı ve deliciliği makul düzeyde olan ve arpacığın gösterdiği yeri vuran bir tüfek avdada hedefte de her zaman iyi iş çıkarır yani grupman ve deliciliği iyi olan avda aynı sonuçları vermez diyenlere  katılmıyorum ispat edilene kadarda katılmayacağım.
Size katılmamak ne mümkün.Dikkat ederseniz bu zamana kadar 7 numara dan daha küçük ve 36.5  mt den daha uzakta testler yapmadım.

7 numara bir fişek 50 mt de de iyi grupman yapar ancak hız çok düşeceğinden yazın 40 45 mt  lere kadar kullanılabilir.

Daha önce 50 ve 40 mt mesafelerde 1mm kalınlığında ki sac parçasına  36gr 3 numara fişekle denemeler yapmıştım.Hem kinetik hem gazlı y oto tüfekle.

İki tüfeklede sacı delememiştim. Yani gerek grupman gerek penetrasyon için  kağıt yada teneke karton mdf gibi mukayese yapabileceğimiz bize fikir verebilecek denemeler yapmaktayım.

Yinede bu denemelerin kulaktan duyma tavsiyelerden çok daha  sağlıklı kararlar vereceğini düşünüyorum.

Sizinde paylaşımlarınızı bekliyoruz.

Selamlar.....
« Son Düzenleme: 22 Temmuz 2015, 02:35:13 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #14 : 22 Temmuz 2015, 15:14:43 »
Arkadaşlar ben mi yanlış anlıyorum acaba ? Genelde forumda okuduklarımdan şöyle bir algı ya da beklenti olduğunu hissediyorum:

"İyi grupman ya da pattern, ancak "toplu" atan choke ve/veya tüfeklerin attığı grupmandır... " gibi bir yöneliş var. Yani Pattern Efficiency (Grupman Verimliliği) , yüzdelik dilim olarak ne kadar yüksekse, grupman o kadar iyi ve/veya kalitelidir mi diyeceğiz ? Arkadaşlar böyle bir şey olabilir mi ?

O zaman, 5 no choke hiç bir zaman kaliteli grupman veremeyecek :D 5 no , 4 no choke'ların grupmanı, 1 no choke'tan sürekli kalitesiz ya da kötü mü olacak ? E Pattern Efficiency yüzdeleri 1 ya da 2 nolu choke'tan daha düşük ? O halde daha kötü grupman mı diyeceğiz ?

Amerikalıların avlarının çoğunluğu ördek, kaz avları gibi uzak avlar olduğundandır diye düşünüyorum; yaptıkları grupman testlerinin büyük kısmı sadece Pattern Efficiency üzerinde yoğunlaşmış. Sadece bu değeri grupman kalitesi olarak referans alırsanız yanılırsınız. Tek referansınız Amerikalı avcıların alışkanlıkları olmasın.  Pattern Efficiency, tek başına grupman kalitesi değerlendirmesi için hiç bir veri vermez... Ancak şunu söyleyebilirsiniz: örneğin  "bu 3 no choke, bu tüfekte sanki 4 gibi atıyor"...  Bu kadar... Daha ötesini ve grupmanın kalitesi adına hiç bir şeyi söyleyemezsiniz, çünkü hiç bir anlamı olmaz.

• Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Çağrı ECE, Suat ÇALIŞKAN

Çevrimiçi Çağrı ECE

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #15 : 22 Temmuz 2015, 15:40:23 »
güzel demişsiniz ibrahim abi genelde öyle bir algı var saçma ne kadar topluysa hayvan o kadar iyi ölür diye düşünülüyor :) ama sanki herkes tom knapp olmuş daha duran hedeflerde atış yaparken hafif rüzgar etkisiyle bile hedef kağıdı tam ortadan vurulamazken 15 20 ms hızla giden hayvan grupmana nasıl sokulcak düşünülmüyor :)
  • Franchi Affinity
SMMM Ç.Çağrı ECE 1988 İZMİR

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #16 : 22 Temmuz 2015, 15:49:05 »
Evet :D

Bazen tüfeğimde takılı olan 3 no choke , denediğim bir fişekle 4 gibi hatta neredeyse 5 gibi bir pattern efficiency verdiğinde sevinirim bile, gideceğim ava göre bana avantaj sağlayacağından dolayı... Bazen tam tersi de olabiliyor tabii ki. Benim Belçika çifte, fix choke 4-2, ama bir çok fişekle Full-Extra Full gibi atıyor neredeyse  :D Bıldırcın avına uygun fişek uydurabilmek için atmadığım takla kalmıyordu mesela... Eee, pattern efficiency yüzdesi çok yüksek ama bana taklalar attırıyor, ne diyelim şimdi bu duruma ? :D 

Dolayısıyla, bu gibi durumlarda, "iyi" ya da "kötü" denilemez... Avın grupmanın toplu ya da açık oluşu tek başına sadece avın "sadece mesafece" amacına uygunluğu açısından bir anlam ifade edebilir, grupman kalitesi adına tek başına hiç bir şey ifade etmez.

güzel demişsiniz ibrahim abi genelde öyle bir algı var saçma ne kadar topluysa hayvan o kadar iyi ölür diye düşünülüyor :) ama sanki herkes tom knapp olmuş daha duran hedeflerde atış yaparken hafif rüzgar etkisiyle bile hedef kağıdı tam ortadan vurulamazken 15 20 ms hızla giden hayvan grupmana nasıl sokulcak düşünülmüyor :)
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Çağrı ECE

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #17 : 22 Temmuz 2015, 16:05:45 »
İbrahim Hocam,benim karşı çıktığım olay şok değerleri ve pattern verimliliği dışında bir durum yani tekrar yazıyor gibi olacağım ama "patterni,penetrasyonu makul ölçülerde olan hatta penetrasyonu çok iyi olan tüfekler avda kötü olabiliyor"denmesine karşı çıkıyorum neye göre kötü ispatı mümkün mü bu durumun.Bence atıştan kaynaklanan hataya kılıf bulma çabası gibi geliyor.
1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #18 : 22 Temmuz 2015, 16:32:13 »
Bu çok farklı bir konu.

"patterni,penetrasyonu makul ölçülerde olan hatta penetrasyonu çok iyi olan tüfekler avda kötü olabiliyor"

Hiç mantıklı gelmiyor böyle bir şey...

1) Belki pattern/penetrasyon testleri sabit sehpada yapılıp, avda direkt kundakla yüzleyerek atış yapmaktan fark kaynaklanabilir. Yani sebep kundak ölçüsü ve/veya atıcının hatası olabilir.
2) Bir diğer muhtemel sebep, test yapılan yerin ve zamanın, coğrafi ve iklim şartlarıyla, avlanılan yerin ve zamanının , coğrafi ve iklim şartları taban tabana zıt bir durum oluşturduğu bir durum, çok düşük sıcaklık, kuvvetli rüzgar , basınç vs vs olabilir..

Ancak bu ikisi de yok deniyorsa, tüfek aynı, fişek aynı, choke aynıysa , yukarıdaki "testlerde iyi avda kötü oluyor" cümlesinin hiç bir mantığı yok bence.

Böyle bir durumu iddia eden avcı arkadaşla oturup av anılarını uzun uzun dinlemekte fayda var :D

İbrahim Hocam,benim karşı çıktığım olay şok değerleri ve pattern verimliliği dışında bir durum yani tekrar yazıyor gibi olacağım ama "patterni,penetrasyonu makul ölçülerde olan hatta penetrasyonu çok iyi olan tüfekler avda kötü olabiliyor"denmesine karşı çıkıyorum neye göre kötü ispatı mümkün mü bu durumun.Bence atıştan kaynaklanan hataya kılıf bulma çabası gibi geliyor.
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Tevfik GÜN

Çevrimdışı Tevfik GÜN

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #19 : 22 Temmuz 2015, 17:03:01 »
Bu çok farklı bir konu.

"patterni,penetrasyonu makul ölçülerde olan hatta penetrasyonu çok iyi olan tüfekler avda kötü olabiliyor"

Hiç mantıklı gelmiyor böyle bir şey...

1) Belki pattern/penetrasyon testleri sabit sehpada yapılıp, avda direkt kundakla yüzleyerek atış yapmaktan fark kaynaklanabilir. Yani sebep kundak ölçüsü ve/veya atıcının hatası olabilir.
2) Bir diğer muhtemel sebep, test yapılan yerin ve zamanın, coğrafi ve iklim şartlarıyla, avlanılan yerin ve zamanının , coğrafi ve iklim şartları taban tabana zıt bir durum oluşturduğu bir durum, çok düşük sıcaklık, kuvvetli rüzgar , basınç vs vs olabilir..

Ancak bu ikisi de yok deniyorsa, tüfek aynı, fişek aynı, choke aynıysa , yukarıdaki "testlerde iyi avda kötü oluyor" cümlesinin hiç bir mantığı yok bence.

Böyle bir durumu iddia eden avcı arkadaşla oturup av anılarını uzun uzun dinlemekte fayda var :D

İbrahim Hocam o kişilerin anıları genellikle yıldızdan tahtalı düşürme ve tüfeğin yakıcılığına doğru gidiyor ki bu muhabbetin verdiği keyfi tarif edemem.
1978 Eğirdir-Isparta

Çevrimiçi İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #20 : 22 Temmuz 2015, 17:19:24 »
Yakkın , yıkkın önemli tabi... :D

Ama bir de, yapılan testlerin metodolojisi, güvenilirliği, doğruluğu ve yorumlanışı konusu var. Yani yaklaşık 20-30 cm'lik kenarları olan bir kağıt hedefe atış yapıldığını görüyorum çoğu zaman. Yazılan ve yapılan yorumları da çok net ve kesin: "iyi grupman, çok iyi grupman, kötü grupman, berbat grupman vs"... Bu kadar küçük kağıttaki saçmaların, tüfeğin toplam grupmanındaki hangi saçmaları olduğu nasıl anlaşılıyor ? Ben anlayamıyorum şahsen. Dolayısıyla hiç bir fikir yürütemiyorum, kağıda öylece baka kalıyorum, gördüğüm üzerinde delikler olan küçük bir kağıt, başka hiç bir şey ifade etmiyor benim için. Yani gerçekten çıkaramıyorum tüfeğin/fişeğin performansını...

İbrahim Hocam o kişilerin anıları genellikle yıldızdan tahtalı düşürme ve tüfeğin yakıcılığına doğru gidiyor ki bu muhabbetin verdiği keyfi tarif edemem.
1978 - Istanbul

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #21 : 22 Temmuz 2015, 18:27:22 »
Grupman da dağılım homojenliği ve choke a göre makul yüzde olması istenen birşey. Fakat elimizdeki silahın 3 choke u 2 gibi alıyorsa bunun bilinmesi tedbir ve seçim için önemlidir. Mesela benim resimde 3 choke toplu atıyor 4 kullanmak faydalı olacak. Suat bey isterse 2 choke ile daha yoğun ( bence gerek yok)grupman alabilir. Mesele bunu bilmek bence. Olayın penetrasyon kısmını ayrıca değerlendirmek gerekir.

After market choke ları  %15-20 daha fazla grupman yapıyor ve etek saçma daha az , bu sorunmu sizce ?
Mustafa GÜRHAN
1980 istanbul / ataşehir

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #22 : 22 Temmuz 2015, 18:58:30 »
Evet :D

Bazen tüfeğimde takılı olan 3 no choke , denediğim bir fişekle 4 gibi hatta neredeyse 5 gibi bir pattern efficiency verdiğinde sevinirim bile, gideceğim ava göre bana avantaj sağlayacağından dolayı... Bazen tam tersi de olabiliyor tabii ki. Benim Belçika çifte, fix choke 4-2, ama bir çok fişekle Full-Extra Full gibi atıyor neredeyse  :D Bıldırcın avına uygun fişek uydurabilmek için atmadığım takla kalmıyordu mesela... Eee, pattern efficiency yüzdesi çok yüksek ama bana taklalar attırıyor, ne diyelim şimdi bu duruma ? :D 

Dolayısıyla, bu gibi durumlarda, "iyi" ya da "kötü" denilemez... Avın grupmanın toplu ya da açık oluşu tek başına sadece avın "sadece mesafece" amacına uygunluğu açısından bir anlam ifade edebilir, grupman kalitesi adına tek başına hiç bir şey ifade etmez.

Her fişek numarasının ve şokun denenmesi gereken mesafeler ve etkileri ayrı olarak değerlendirilmeli.3 nolu şok a bu mesafe normaldede fazla bence.

Full ya da imp mod  daha doyurucu görseller sunarken hesaplar  kötü çıkabiliyor. 3 nolu şok u  genel olarak istendiği için testlerde bu şoku kullanıyorum.

Avcılarımiz sizin çifteniz gibi tüfeklerin grupmanını görmek isterken  hiç karavana atmak istemiyor.Bence çok özel ve müthiş performanslı bir tüfek.

Ülkemizde güzide bir firmamız % 90 a yakın grupman verimlili ği yapan full şok atışlarını yayınladı.Acayip derecede şaşırdım.

Alanlar bir sezon sonra vuramıyorum diye satmaya başladı.Demekki bazı şeyler düşünüldüğü gibi olmuyor.

Benim tek eleştirdiğim iyi yada kötü diyebilmek için mukayese etmek gerekmezmi.Kıyaslamadan ölçmeden hedefe olan isabeti görmeden işkembeden sallamakla nereye kadar.

Bu  zihniyetteki arkadaşlarımın çok tüfek değiştirdiğini ve hala memnun olmadıklarını görüyorum.Bence tüfek değiştirmek yerine zihniyeti değiştirmek gerekli.

Son olarak  hiç birisi vucut ölçülerime göre yapılmamış bir düzineye yakın tüfek kullanma imkanım oldu.Hiç  birisinden öldürmüyor diye şikayet etmedim.Hep uygun fişekleri bulmaya çalıştım.

« Son Düzenleme: 22 Temmuz 2015, 19:00:21 Gönderen: Suat ÇALIŞKAN »

BİGA/1979

Çevrimdışı Hüseyin ÜSTÜN

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #24 : 22 Temmuz 2015, 22:16:13 »