Erol Bey, aynen öyle, o tüfeğin, testlerinden sonra namlusu regüle edilecektir. Ancak seri üretim tüfeklerde, hele de yüksek hacimlerde üretilen tüfeklerse, hata çıkmasını sürpriz olarak kabul etmemek lazım. Olağandır... Sıfır hata olamaz , "kabul edilebilir" sınırlarda olması önemli.
(Bu arada, videoyla ilgili sağ namlu yazmışım, düzeltiyorum sağ namlu yerine sol namlu diyecektim.)
Peki kabul edilebilirlik sınırı nedir ?
İşte o da , satın alanın, ürün ve/veya hizmetten beklentisine göre değişiyor. Gündemdeki popüler konuyla örnek vereyim
: Mesela son yıllardaki İtalyan üretimlerindeki hata oranı benim kabul edebileceğim sınırların dışına/üzerine çıktı. Yani artık benim için "kabul edilebilir" sınırlarda değil. Bir başkasının kabul edilebilir hata sınırı içerisinde olabilir.
Hem estetik olarak hem de teknik olarak mükemmel tüfek isterseniz, rota Londra'dır. Hatta Londra'dan da öte, Londra'nın sadece bazı üreticileri ve onların da bespoke üretimleridir. Benim için, teknik hatasızlık ya da düşük hata seviyesi, estetik kaygıdan daha önemli mesela. Bunu da en ucuza mal edebileceğim yer Suhl olduğundan , rotam Almanya oldu
Şu piyasa şartlarında ve pazarda, teknik mükemmelliği en ucuza mal edebileceğiniz adres Almanya'dır. (Ancak tabii ki onların da seri üretimlerini ayrı tutmalıyız!)
Hayatta herşeyde olduğu gibi bunda da "mutluluk" esas olduğundan, beklentiyi "makul" seviyelerde tutmak, sahip olunan ürünle mutlu olmayı sağlıyor.
Hataların bir kısmı da gözle görülemeyen (sadece hassas ölçümlerle anlaşılabilen) türden hatalar olduğundan, orta segmentte mutlu olabilmek kolaylaşıyor aslında
Ama hiç kimse, seri üretim bir tüfeğin , sırf Avrupa'da üretiliyor diye, "sıfır" hatayla üretildiğini düşünmesin. Öyle bir şey yok
İbrahim bey H&H videosu için teşekkürler,H&H gibi bir firmada o tüfek muhakkak testlerden dönecektir diye düşünüyorum.Lakin butür hataların bizdekiler kadar çok olmasa dahi pekçok seri üretim yapan büyük avrupa firmalarda da rahatlıkla çıkabileceğinin göstergesi olması açısından önemli.