Gönderen Konu: 20 KALİBRE YARI OTOMATİK 76MM MAGNUM 71CM TÜFEKLE AVA GÖRE FİŞEK VE ŞOK SEÇİMİ  (Okunma sayısı 5438 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İdris MOĞOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
..................SELAMLAR SEVGİLİ DOĞA VE YABAN HAYATI DOSTLARI.................

KISA BİR SÜRE ÖNCE 20 KALİBRE BİR AV TÜFEĞİ ALDIM BAYİİ DE 20 KALİBRE YOKTU VE 12 KALİBRESİNE BAKARAK 20CAL. SİPARİŞ VERDİM VE ÖLÇÜLERİN BİRBİRİYLE ALAKASI YOKTU.AMA BU BENİ MTSUZ ETMEDİ ÇÜNKÜ SİLAH USTALARININ VİDEOLARINI İZLEYEREK ONLARDAN ALDIĞIM BİLGİLERLE BANA TAM UYUMLU OLMASINI SAĞLADIM...

ASIL YARDIMA İHTİYAÇ OLDUĞUM KONU İSE ŞU DAHA ÖNCE SADECE 12 CAL. POZE KULLANIYORDUM , ONUNLA FİŞEK SEÇİMİNİ BÜYÜK ORANDA BAŞARILI BİR ŞEKİLDE SEÇİYORDUK. FAKAT HEM YARI OTOMATİK HEM 20 CAL.OLMASI HASEBİYLE AVA GÖRE FİŞEK VE ŞOKLARI NASIL KOMBİNE ETMELİYİM...

BU ARADA YOĞUNLUKLA KEKLİK VE TAVŞAN AVI YAPARIZ AMA BU SEZON SU KUŞLARI AVIDA YAPMAK İSTİYORUM....

BU KONUDA TECRÜBE EDİNMİŞ DOSTLARIN YARDIMLARINI ESİRGEMEYECEĞİMDEN HİÇ ŞÜPHEM YOK...ŞİMDİDEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM 
  • ARMSAN PHENOMA aura 20 ga
  • SARSILMAZ SÜPER VURUCU 0/U
  • GARANTİE CESKA TEK KIRMA
1986 KAYSERİ   / ADANA

The following users thanked this post: Hasan BOZKURT, Veli YILDIRIM

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
hayırlı olsun..işin zor önce...çeşitlilik açısından sıkıntı 20 ga..ancak bir o kadarda zevkli...mecburen 25 gramlık avrupa fişeklerden kullanacaksın...biraz deneme yapmanda fayda var..tüfeğin grupmanını iyice görmeli fişeğini buna göre tercih etmelisin..4 nolu choke ile başlayabilirsin ama büyük ihtimalle 3 nolu choke karar kılacaksın..eski fişeklerden 28 gram bulursan cheddite drago 25 gram fiocchi gfl fişeklerden gönül rahatlığı ile kullan.yoksa .rc ve mirage fişekleri yaygın bulunuyor....ben en çok rio fişeği tercih ediyorum stoğumda var diye ve daha çok 66 cm ile avlandım..babam 76 cm üst/alt tüfek ile bornaghi ve winchester superspeed 28 gramı kışın kullanıyor..bu arada kayseride bayağı 20 kullanan var onlardan da fikir alabilirsin.
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

The following users thanked this post: Hasan BOZKURT, İdris MOĞOL

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
Polat beyin tersine işiniz kolay :) 7 sene devamlı aynı tüfekle avlandım.66 namlu bir 20 cal tüfekti.Yapacağınız avlara bakarsak,tüfeğinizde otomatik olduğuna göre(heleki gaz sistemliyse) 28 gr fişekten başka bir seçeneğiniz yok.Piyasada zaten 25 ve 28 gr fişekleri bulunur.Bazı markaların 30-32 gr fişekleri var ancak gerek yok...Şok olarakta 3 şoku takın bir dahada hiç değiştirmeyin olsun bitsin.En azından tüfeğinizin performansını ezberlersiniz.1 ve 2 şoklara gerek yok.Zaten namlu iç çapı dar olduğu için,çok dar şokları kullanmanız 28 gr fişek kullandığınızdan grupmanı bozabilir heleki 4-5 no gibi kalın saçma atarsanız!Bence 28 gr da tüfeğinize uygun fişeği bulun yeter..Saygılar..
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

Çevrimdışı Gürkan ZAN

• *
İdris bey bende Kadir beye katılıyorum işiniz 12 ye göre çok daha kolay 20 tercih etmekle çok isabetli bir karar vermişsiniz ancak keşke 66 namlu tercih etseydiniz  3 senedir 20 ga  av tüfeği ile avlanıyorum 12 ga sadece poligon tüfeğim s.poze Akdaş 320 se 65 namlu 5/5 fix şok benelli crio 66 5 şoktan başka şok daha takmadım performansları mükemmel gurupman mükemmel fişek tercihine gelince yaz avlarında üveyk bıldırcın 25 gr YAf bior mükemmel keklik tavşan ki benim favori ve yoğun avımdır 28 gr yine YAF (6,7) füze tapa ,HUBERTUS 7,5 piyasada yoktur epey stok yamıştık kış çulluk avında yine hava sertliğine göre 25 ila 28 gr bior YAF ördekte hava çok sert ise RC tercihen YAF  ve tüm samimiyetle belirteyim 20 ga da 4/5 şoktan başka şok kullanmak gereksiz bir maceradır tavsiyem o ki  fişek tercihinde YAF fişekleri mükemmel performans vermektedir Başarılı bir sezon geçirmenizi temenni ederim.
GÜRKAN ZAN
1974 SAKARYA
Ey Türk Oğuz Beyleri! Üstten gök çökmedikçe, alttan yer delinmedikçe bil ki Türk ulusu, Türk yurdu, Türk Devleti, Türk töresi bozulmaz. EY ÖLÜMSÜZ TÜRK ULUSU! KENDİNE DÖN! SU GİBİ AKITTIĞIN KANINA, DAĞLAR GİBİ YIĞDIĞIN KEMİKLERİNE LAYIK OL! ''Bilge Kağan''

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
İDRİS BEY öncelikle yeni 20 no tüfeğiniz hayırlı olsun güle güle bol avlı günlerde kullanınız..
71 namlu biraz gereksiz olmuş henüz sipariş aşamasında ise 66 cm namlu ile değiştirmenizi öneririm ..
şok olarakta yazın bıldırcın ve üveyikte ,, hatta sezonun ilk bir ayı keklik ve tavşanda dahi 5 no şok kullanmanız yeterli gelecektir..
sezonun ilerleyen zamanlarındada 3 no mod şok ile keklik,,tavşan,,ördek,,kaz tahtalı,,çulluk her avı rahatlıkla yapabilirsiniz..
20 no fişek seçeneği çok olmamakla birlikte ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeyde fişek bulabiliyorsunuz..
şahsen benim en randıman aldığım fişekler 26-27 gr saçma ağırlıklı B&P F2 CLASSİC,,ZUBER,,WİNCHESTER RANGER,,RC,,SELLİOR BELLOT markaları ilk tercihlriniz olsun..
25-28 gr saçmalılarda ise RC,,GB,,FİOCCHİ,,MECA,,MKE sıralamasını öneririm ... YAF ve STERLİNG ,, BORNAGGİ,,MİRAGE fişeklerini ben beğenmedim ,,saçma nosu olarakta 6-7-8 no( keklik,,tavşan,,ördek,,tahtalı),,8-9-10-11 no (bıldırcın,,üveyik,,çulluk) yeterli gelecektir.. 6 no saçmadan daha iri saçmalardan 20 no bir silahtan grupman yapmasını beklemek biraz hayalcilik oluyor.. 5 no saçma bile grupmanı oldukça bozuyor.. bu arada benim tüfeğim 16mm iç çapında sizin tüfeğinizin iç çapı nedir onuda bilmek lazım,,muhtemelen 15.9mm olacaktır.. aşırı dar iç çaplarda örneğin 15.7mm-15.8mm gibi mümkün olduğunca açık şoklar ile ve düşük gramajlı ve basınçlı fişekler ile avlanmanızı öneririm yoksa grupman baya bozulacaktır..eğer silahınız ile iyi bir uyum yakalar ve alışırsanız birdaha elinize 12 no bir silahı almayı dahi düşüneceğinizi sanmıyorum..KEYİFLE,,KAZASIZ BELASIZ KULLANMANIZ DİLEKLERİMLE.... HAYIRLI OLSUN..
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2015, 19:56:17 Gönderen: Hakan AKMAN »
Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

İbrahim ÇAMUR

• Ziyaretçi
Hayırlı olsun İdris kardeşim.Öncelikle tüfeğini kazasız belasız kullanmanı dilerim. Senin ilacın  tahminime göre bende ben 2002 yılından beri genellikle keklik tavşan avlarımda 20 numara yarı otomatik kullanıyorum. İzmirde ikamet etmeme rağmen bu tüfeğimle türkiyenin her yerinde avlandım.
Gelelim konumuza...
1- 20 kalibre ile  bir kere 12 den daha uzak sürecek uzak atış yapacağım uzak vuracağım fikri aklında varsa bunu aklından çıkar.12 kalibre 20 den çok güçlüdür.her iki çapında birbirine göre avantajları ve dez avantajları vardır.
2- ince saçma kullanmalısın benim en iri saçmam 7,5 dur. çünkü ince saçma fazla gramajın  hatalarını örter.
3- ben sahsen tüfeğimin ucundaki şoku komple söküp şok takmadan silindir ile avlanıyorum. 25gr 26 gr yeterlidir. bunu söylememin sebebi 2 adet 20 yarı otomatiğim var biri 66 namlu mobil soklu yerli diğerli 71 namlu 2 yıldız kendinden soklu ithal  bu tüfeğimin namlusunu kesmeyi bile düsünüyorum
4- Bulabilirsen 26 gr winchester ranger tavsiye ediyorum  B&P F2 de güzel
5- eğer kendim yapmak istiyorum dersen 1,25 MKE eski tip yeşil barut 25gr saçma keçe tapa işini görecektir
6- ben fantezi olsun diye burayı iyi oku... 21 gr ile 32 gr arası çeşitli fişekler yaptım. inanırmısın şoksuz grupman olarak 30 metre civarlarında değişen hiç bir şey yok neredeyse hepsinin grupmanı aynı
7- domuz avlarında kursun tesiri 12 den çok daha o yüzden av üzerinde etkisiz kullanmanı tavsiye etmem
     bizim izmir sizin oralara göre daha sıcak dağları çok sert  bu yüzden bana 20 daha avantajlı geliyor 2600gr taşıması kolay ince saz gibi swing yapması 12 tüfeğe göre çok daha kolay bu yüzden tercihim..
     ALIŞTIKTAN SONRA KESİNLİKLE ELİNDEN BIRAKAMAZSIN  rasgeleeee....

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
Polat beyin tersine işiniz kolay :) 7 sene devamlı aynı tüfekle avlandım.66 namlu bir 20 cal tüfekti.Yapacağınız avlara bakarsak,tüfeğinizde otomatik olduğuna göre(heleki gaz sistemliyse) 28 gr fişekten başka bir seçeneğiniz yok.Piyasada zaten 25 ve 28 gr fişekleri bulunur.Bazı markaların 30-32 gr fişekleri var ancak gerek yok...Şok olarakta 3 şoku takın bir dahada hiç değiştirmeyin olsun bitsin.En azından tüfeğinizin performansını ezberlersiniz.1 ve 2 şoklara gerek yok.Zaten namlu iç çapı dar olduğu için,çok dar şokları kullanmanız 28 gr fişek kullandığınızdan grupmanı bozabilir heleki 4-5 no gibi kalın saçma atarsanız!Bence 28 gr da tüfeğinize uygun fişeği bulun yeter..Saygılar..

İşi zor işte ! 28 gramdan başka fişek yok demişsiniz :)  keçe bior uyumlu fişek çeşidi az :) kaç markanın 20 cal fişeğini doğru düzgün bulup alabilecek..Bayilerde % 90 12 ağırlıklı fişek olur raflarda..mecbur internetten bir kaç çeşit alacak...
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Kadri AĞRALI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
İşi zor işte ! 28 gramdan başka fişek yok demişsiniz :)  keçe bior uyumlu fişek çeşidi az :) kaç markanın 20 cal fişeğini doğru düzgün bulup alabilecek..Bayilerde % 90 12 ağırlıklı fişek olur raflarda..mecbur internetten bir kaç çeşit alacak...
Polat bey haklısınız.Ben işi basitleştirmek istedim :) Dediğiniz gibi bayilerde her markanın 20 cal fişeği olmuyor..
Kadri AĞRALI
1974 - Balıkesir

The following users thanked this post: Süleyman DALAR, Hasan BOZKURT, İdris MOĞOL

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
Remington 4-5 numaraları tavşan avında deneyin.

20 cal , Nurettin abinin tabiriyle 30 mtden sonra tavşanın arka bacağını kırmıyor.Birkaç tavşanım yaralı gitti.12 ile tavşan aldığın mesafeler 20 ile çok zor..20 yi kuş avcısı birine sattım.
1982 Konya

The following users thanked this post: İdris MOĞOL

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
Remington 4-5 numaraları tavşan avında deneyin.

20 cal , Nurettin abinin tabiriyle 30 mtden sonra tavşanın arka bacağını kırmıyor.Birkaç tavşanım yaralı gitti.12 ile tavşan aldığın mesafeler 20 ile çok zor..20 yi kuş avcısı birine sattım.
şahsen ben son dört sezondur tavşan dahil hiç bir ava 6 no saçma atmadım dersem bile yalan söylemiş olmam
bu dört sezonda 50,nin üzerinde tavşan vurmuşluğum vardır.. hepsindede 7,, 7.5 ,, 8 no 25-26-27 gr saçmalı fişekleri kullandım silah attığım mesafelerde 25mt den hiç az olmamakla birlikte genellikle 30-35 mtli mesafelerdi,, 40-45mt mesafeler arasında vurduğum tavşanlarda oldu
hafızam beni yanıtmıyorsa bu dört sezonda atıpta vuramadığım 2-3 tavşan oldu birisi 50mt civarında bir atıştı olmadı ,,diğerine çabuk davranamadığım için sırtı aşarken bir fişek yetiştirebildiğim bir atıştı saçmalar oraya ulaştığında tavşan sırtı aşmıştı,, diğerini ise 40-50mt mesafede attığım iki fişektede vurduğum halde hayvan yıkılmadı ama grubumuzdaki başka bir abimizin çantasına girdi..
yani diyeceğim odurki uygun şok ve fişek kombinizasyonunu yakaladıktan sonra 7 ,, 7.5 ,, 8 no saçmalı fişeklerde tavşan avındada son derece etkili oluyor....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Hasan BOZKURT

• Müdavim Üyemiz
şahsen ben son dört sezondur tavşan dahil hiç bir ava 6 no saçma atmadım dersem bile yalan söylemiş olmam
bu dört sezonda 50,nin üzerinde tavşan vurmuşluğum vardır.. hepsindede 7,, 7.5 ,, 8 no 25-26-27 gr saçmalı fişekleri kullandım silah attığım mesafelerde 25mt den hiç az olmamakla birlikte genellikle 30-35 mtli mesafelerdi,, 40-45mt mesafeler arasında vurduğum tavşanlarda oldu
hafızam beni yanıtmıyorsa bu dört sezonda atıpta vuramadığım 2-3 tavşan oldu birisi 50mt civarında bir atıştı olmadı ,,diğerine çabuk davranamadığım için sırtı aşarken bir fişek yetiştirebildiğim bir atıştı saçmalar oraya ulaştığında tavşan sırtı aşmıştı,, diğerini ise 40-50mt mesafede attığım iki fişektede vurduğum halde hayvan yıkılmadı ama grubumuzdaki başka bir abimizin çantasına girdi..
yani diyeceğim odurki uygun şok ve fişek kombinizasyonunu yakaladıktan sonra 7 ,, 7.5 ,, 8 no saçmalı fişeklerde tavşan avındada son derece etkili oluyor....
Doğrudur abi..Genel olarak bahsetmek gerekirse 8 no saçma ile 5 no saçmanın delicilik özellikleri arasında çok fark var.Tavşan gibi kemikli ve kürklü hayvanda 8 no saçmada 15 isabet yerine , 5 no saçmada 5 isabet daha öldürücü olur diye düşünüyorum.Örneğin tavşana arkadan attığımız 35 mt lerde..
1982 Konya

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
Doğrudur abi..Genel olarak bahsetmek gerekirse 8 no saçma ile 5 no saçmanın delicilik özellikleri arasında çok fark var.Tavşan gibi kemikli ve kürklü hayvanda 8 no saçmada 15 isabet yerine , 5 no saçmada 5 isabet daha öldürücü olur diye düşünüyorum.Örneğin tavşana arkadan attığımız 35 mt lerde..
HASAN BEY
söyledikleriniz genel olarak doğru 5 no bir saçmanın taşıdığı enerji ile 7-8 no saçmanın taşıdığı enerji elbette çok farklı ancak 20 no bir silahtada 5 no saçmada grupman namına birşeyden bahsetmek mümnkün olmuyor ve avı vurma ,, yeterli sayıda saçma isabet ettirebilme şansınız azalıyor.. dolayısı ile atışlarınızdaki vuruş yüzdeniz düşüyor..
uzak mesafelerde av vuracağım saplantısı ile uğraşıp durmaktansa 25-45mt mesafeler içerisinde kesin sonuçlar elde edilebilecek 6-7 no avına görede 8-9-10 no saçmalar ile avlanmak en doğrusu diye düşünüyorum..
tavşana tam arkadan paralel atış olayına gelecek olursak mümkün mertebe biraz üst tutarak tavşanı ense,,boyun,,sırt bölgesinden vurarak omurga bölgesine isabet edecek saçmalar ile en garantili şekilde ele geçirmeye çalışmak en doğru yöntem,, bunun dışında eğer pozisyon yoksa o görüşü alamıyor iseniz yer ile silme arka ayakların her ikisini birden kırdırmaya yönelik süpürme bir atış yapmak son çare oluyor veya biraz daha sabredip mesafenin uzamasını veya atış pozisyonunun kaçmasını göze alarak hayvanın yan pozisyon vermesini bekleyeceksiniz başka yolu yok.....
« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2015, 18:55:23 Gönderen: Hakan AKMAN »
Hakan AKMAN

Çevrimdışı İdris MOĞOL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 20 KALİBRE YARI OTOMATİK 76MM MAGNUM 71CM TÜFEKLE AVA GÖRE
« Yanıtla #12 : 04 Temmuz 2015, 13:34:10 »
hepinize sonsuz teşekkür ederim
  • ARMSAN PHENOMA aura 20 ga
  • SARSILMAZ SÜPER VURUCU 0/U
  • GARANTİE CESKA TEK KIRMA