Fena halde ES100, Benelli Bellmonte türevi bir tüfek olmuş. İlaveten bunda "yine" moda olan namlu hareketi tesis edilmiş. Kapak takımı içerisinde atalet (inertia) yayı var mı, yok mu bilemiyoruz. Hem namlu hareketi hem atalet yayı birlikte olması gerekmiyor zaten ama eğer bana "ikisinden biri olacak, hangisini tercih edersin" deseler "atalet yaylısını" derdim. Çünkü hareketli namlulu sistemlerin kapak takımı açılma hızını dengelemek (regüle etmek) çok zor. Aslında başka sorunlara da açık kapı kalıyor. Dikkatli yapılmışsa olmaz tabi.
Eğer WP-5' de atalet yayı yoksa, sadece kısa namlu hareketiyle çalışıyor demektir ki, bu yönüyle Nitro'nun yaptığının aynısı. O zaman açık söyliyeyim (yazayım), WP-5 daha hoşuma gitti. Tanıtımı yapan iki arkadaş bu konuda (ekran tanıtımı) amatörler sanıyorum ama ülkemizde yapılmışların en iyisiydi gibi geldi bana. Hem de daha piyasaya çıkmadan birçok şeyi yakından gördük. İşçilik falan bence güzel. Malzeme ve tasarım da iyiyse ne güzel.
Bu kadarıyla bunca yazmak gereksiz belki ama bir iki daha ekliyeyim; Bence bundaki namlu hareketinin Nitro'da olduğu gibi vuruşlara olumsuz etkisi olmayacaktır. Öyle görünüyor. Yine de, keşke namlu hareketi değil de ES100 gibi sırf ataletle kurulacak şekilde yapsalardı diyeceğim. Namlu hareketi başa bela bir şey. Atalet yayı varsa namluyu sabitleseler daha iyi. Mamafih mantıken hissedilen tepme fazla olacağı için, böyle tüfek kullananlar bunu saçma çıkarma hızına bağlayabilirler. Bu da ekseri istenen bir şey.
Fiyatı; Avrupa muadilleri 3000 filandı galiba. Bu 1500 civarı olacak galiba. Bu onun yarı fiyatına mı desek yoksa Avrupa almak için 1500 eksiğimiz olur mu desek? Ben bu ikisi arasında kararsız kaldım. Elbet başkalarının da kendine göre daha farklı değerlndirmesi olacaktır.
Sonuç olarak 2 senede bile olsa Üzümlü'deki imkanlarla bence çok iyi iş çıkarmışlar. Fiyatı "bence" bundan daha iyi olmadığı halde bu kadar veya daha fazla çekilen türlü yerli ürünlere göre daha fazla hak ediyor ama ederi göreceli.
Mümkün olursa bunları Konyalı arkadaşlardan birileri kurşunla, saçmayla falan bir daha deneyebilirlerse daha güven verici olabilir. Lütfen bu yanlış anlaşılmasın.
Emeği geçenleri tebrik ederim. Başarılar dilerim.