Avcılık Daire Başkanlığından AVCILARA MAK dışı kazıklar…
" Değerli avcılar, biliyorsunuz bu Avcılık Dairesi oldum olası avcılara nasıl daha fazla zorluk çıkartırım, nasıl avcılıktan daha çok bezdiririm diye uğraşır durur. Yani aslında belki kötü niyetleri de yoktur diye iyi niyetle düşünmeye kalkışabilirsiniz. Ama o kadar hiç hayırlarını görmedik ki… Aldıkları kararları en iyi niyetle bilgisizlikle itham etmenin, daha az iyi niyetle bakarsanız da altında pek çoğunun avcılığı yok etmeye yönelik fikirler olduğunu düşünmek kaçınılmaz oluyor.
Aslında bizim avcı milletinin içinde de her şeyden şikayet etmek var. Avcılıktaki başı bozukluk aynen devam etsin, hiçbir kaide usul getirilmesin derdindeler. Veya bir şeyler yapılsın da kendi keyiflerine dokunulmasın. Ama açıkçası, avcılar lehine iyi bir şey de gördüğümüz yok ki, hiç değilse şunu yapıyorlar diyelim.
Birkaç yıldır da bütün avcıların karşı çıktığı AVBİS diye bir uygulama başlattılar. Bana göre AVBİS doğru bir adım. Ama uygulamaları yanlış. Genel mana ve görünen amacı belli de, uygulamaları uyduruk.
Efendim, bakanlığın avcılık ile ilgili kararlarının, kimi MAK içinde, kimi AVBİS içinde, avcılara çeşitli kaçağa prim veren uygulamalarla avcılığı çekilmez bir hale koymaktadır. Ama avcılık dairesine sorarsanız "7 gün avcılık istediniz, buyurun size 7 gün avcılığı devlet avlaklarında açtık" diyorlar. Yalan da değil, avlağa yazılırsanız, yer bulursanız vs. 7 gün av serbest. Neyse bu yazımda konumuz AVBİS değil.
Bir kere de Avcılık Dairesinin avcıların yararına, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün karşısına dikildiğini görmedik. Araba vergisinden fazla olan yivli tüfek harçlarının yivsizlerle bir tutulması (yivli tüfeğin 5 yıllık harcının yıllık karşılığı 0km. 1300cc bir arabanın yıllık vergisinden fazladır), yivli tüfek kurşunlarının yıllık olarak sayıyla verilmesi, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ne tüfek ve fişek ithal ederse yani onun keyfine kalmış olarak ne bulursa onu fahiş üstü fahiş fiyatlarla satın almaya mecbur bırakılması durumunun düzeltilmesine hiç çalışmaz bu Avcılık Dairesi. Bakanlığı sadece ava koyacakları yasaklar ve avcıdan gelecek paralar ilgilendirir.
Onu da geçtik bir kalem. Zaman zaman yazarım, Av Turizmi diye bir uygulama var ki vatandaşın hakkının açıkça veya daha doğrusu çaktırmadan ihlali ve sömürülmesidir.
Hemen hemen her memlekette değişik uygulama biçimleri ile av turizmi yapılmaktadır. Ama bizde, Komünizm’i her zaman en büyük düşman olarak görmüş bir devlet politikası, bu av turizmi uygulamasına gelince bir zamanların Komünist devletlerinden daha fazla Komünist’çe vatandaşın hakkını gasp etmektedir. Ve tabii yıllarca yivli av tüfeği bu memlekete sokulmazken, yivli av tüfeği ile avlanacak bütün avlar yasakken, çok çok az sayıda trofe avcısı el yordamı ile yerel tanıdıkları sayesinde büyük ava kaçak gidebilmiştir. Ama esas ezelden beri yasak tutulan büyük avlar sadece et için tabii ki kaçak vurula gelmiş ve yok olma sınırına gelmiştir.
EY AVCI BU KAZIK DEVLETTEN SANA…
Av turizmini düzenleyen nasıl kendi başına bu kadar despotça kararlar alabiliyor hayret ediyorum. Bilgisizlik mi, çok bildiğini zannetmek mi, yoksa başka sebepler mi aramak lazım altında anlayamıyorum.
Bu yıl av turizmi kapsamındaki av hayvanları açıklandı. Anadolu yaban koyunu, Yaban keçisi, Çengelboynuzlu dağ keçisi, Kızıl geyik, Melez yaban keçisi, Yaban domuzu, Ayı, Ceylan, Karaca, Çakal, Tilki.
Çakal ve Tilki'yi başka ülkeler av zararlısı diye yok etmeye çalışıyor, bizde av turizmi kapsamında avlatmaya çalışıyorlar. Bu uyanıklık mı, çok bilmişlik mi artık ona da sizler karar verin. Tamam buna ilave edecek bir hayvanımız zaten yok dersiniz değil mi. Siz öyle zannedin.
ÇULLUK av turizmine açılmaya hazırlanıyor. nereden uydurdun demeyin ve 2015 - 2016 Av Turizmi Uygulama Talimatı'nın aşağıdaki maddesini okuyun.
Sonradan av turizmi kapsamına alma a) Avına izin verilen yaban ve av hayvanlarının dışındaki yaban ve av hayvanı türlerinin veya izin verilen sahaların dışındaki sahaların av turizmi kapsamına alınması durumunda, av organizasyonlarıyla ilgili kurallar belirlenir, duyurulur ve “www.milliparklar.gov.tr” internet adresinde yayımlanır.
b) 1. maddede belirtilenlerin dışındaki türlerin av turizmi kapsamında avlanmasıyla ilgili çalışmalar tamamlandığında kural ve ücretler belirlenir, duyurulur.Hangi türler, sayılamış tür mü kaldı? Tabii kaldı. Kimler Çulluğun peşinde?
Yukarıda sayılanların dışında başka büyük avımız olmadığına göre sıra kuşlara geldi demektir. Türk avcısına gene hiçbir şey sorulmadan kendi başlarına karar alıyorlar.
Ankara öyle uygun görüyor.
Henüz açılmış bir şey yok. Ama Çulluk avlamak için yurtdışı avcılarından bu kadar çok talep gelince, hele duyumlarımıza göre bazı av turizmi firmalarından da "çok döviz getireceğiz" sözleri uçuşunca, kim takar Türk avcısı istermiş, istemezmiş.
Yani önümüzdeki Çulluk mevsiminde hazır olun dolaştığınız meralarda Giovanni'yi, Carlo'yu, Fransua'yı görmeye. Tabii o meralara gidebilirseniz. Belki de sizden önce kotaları, acentelerin getirecekleri turist avcılarına satılmış olacak. MAK kararlarına göre 4 adet Çulluk avlamaya!!! Avrupa'dan gelecekler. Bakanlık da bunu kontrol edecek. Gör de inanma. Bakalım kimlerin cebine ne paralar girecek. Avcıları gezdirenlerin mi, gece kafa lambasıyla Çullukları avlayıp sabah turist avcılara satanları mı göreceğiz.
Hiçbir zaman kimsenin kazandığı parada ne gözüm oldu ne de kıskandım. Aynı şey av için de geçerli. Ama bu memleketin benim, bizim, Türk avcısının olan avı yabancılara peşkeş çekiliyorsa buna karşıyım. Hayatım boyunca av turizminin içinde oldum. Ama bana izin verilmeyen kısıtlanan avın yabancıya verilmesini, devletin benim haklarımı gasp etmesi olarak bakıyorum. Türkiye'nin işi avdan gelecek dövize kaldıysa vay halimize.
Av önce bu milletindir. Gerekiyorsa av yönetimi program ve projeleri yapılır. Belli uygulamaların yapılması o yörenin, bölgenin avcılarından istenir. İster kendileri için avın belli miktarını ayırıp gerisini acenteler vasıtasıyla yabancı avcılara satarlar, ister hiç satmaz, bütün kotaları kendilerine kullanırlar. Ama gerekli yönetim projelerini de yerine getirirler. Bu hak avcının olmalıdır. Bakanlık, devlet diye bu hakkı gasp edememelidir.
Ama ben haber veriyorum, uyanık olun olacakları bekleyin diye. Veya, karar çıkmadan, Çulluğunuza sahip çıkın. Bugün Çulluk, yarın, Keklik, Ördek…
Yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. "
Ömer Borovalı
KAYNAK
http://www.yabantv.com/yazi/797-culluklar-satisa-hazirlaniyor