Öncelikle herkese merhabalar, forumda yeni olduğum gibi avcılıktada yeniyim. Elimde iki adet 16ga tüfek vardı ve hem okuduğum bilgiler ile hemde av bayilerinden gördüğüm kadarıyla 16ga fişekleri bulunmamaya başladı. Bende bir heves ile fişek doldurmaya karar verdim.
Makina olarak biraz araştırma yaptıktan sonra internette videolarını izlediğim Lee Load All 2'yi gördüm ve almaya karar verdim. Cabelas üzerinden sipariş verdikten sonra 2 hafta gibi bir sürede elime ulaştı. Sıkıntı yaşamadan almış oldum.
Şimdi sıra geldi dolum malzemesine. 16ga fişeklerin piyasada az olduğu kadar dolum malzemesinin az olduğunuda farkettim
Malzeme bulmak bayağı sıkıntı oldu. 23 nisanda istanbula gitmiştim ve eminönünde mercan yokuşundaki av bayilerini gezdim. Eminönünden aldığım malzemeler:
Süren(Canbaba) tapa 100 tanesi 7TL
Kalitesiz keçe tapa 70 tanesi 5TL(içinde iplik gibi olanlarından)
Kauçuk tapa 100tanesi 5TL
100 tane nobelsport hızlı yanan içi koyu yeşil kapsül(688 galiba) 10TL
Daha sonra Şükrü Tekeli abinin tavsiyesi ile internetten X-WAD tapa aldım. 100 tanesi 7TL
Geriye saçma ve barut kalmıştı. Av bayilerini gezdim ve 50TL ye sterling kare barut(galiba A1) ve 45TL ye MKE barutu bulmuştum. Fakat ikisinide almadım.
Amcam önceden fişek doldururdu onda barut varsa diye sordum ve yaklaşık 100 gram kadar MKE Tip1 verdi bana sarı kendi kutusunda.
Saçmayıda aslan avcı 6 numara saçma buldum. Kutusu(1KG) 10TL
Fiyatları yazmamdaki amaç doldurmak isteyen kişilere referans olsun diye.
Hassas terazimde gelmişti ve artık dolduracaktım. Ölçüler için tavsiyelere ihtiyacım vardı. Şükrü TEKELİ ve İlhan GÜNEN abilerim ölçü hakkında yardım ettiler sağolsunlar. Şükrü abi nasıl daha iyi sonuç alacağımı nasıl doldurmam gerektiğini her konuda yardımcı oldu.
İlk fişeğimi 1.35gr barut(MKE) ve 28 gram saçma x-wad tapa ile doldurdum. Fakat çok sert olmuştu ve grupmanı cidden çok kötüydü.
Ertesi hafta 1.20gr barut(MKE) ve 24 gram saçma süren tapa ile
1.25gr barut(MKE) ve 28gram saçma x-wad olarak iki çeşit yaptım.
Süren tapa ile 28 gram doldurmaya çalıştım fakat sığdıramadım. X-WAD ile direkt kapanıyor. Süren ile 24 gram çok güzel dolduruluyor.
Tüfek olarak 1988 model sabit şoklu(galiba 1-3) Huğlu kullandım.(76cm namlu) Üst namlusu ile yaptığım atış sonuçları aşağıda.
Atışları 36.5 veya 31.5 metreden yaptım. 5 metrelik metre ile ölçüyordum bir 5 unutmuş olabilir.
Evde google mapsden ölçütüğümde attığım mesafe 32 metre gözüktüğü için böyle bir çelişkiye düştüm
Hafta sonu tekrar ölçeceğim mesafeyi.
Atışları desteksiz yaptım.(Saçmalar 7 numara)
Süren tapa 24Gram 1.20 barut
5inçlik alanda 30 saçma
20inçlik alanda(5inçlik dahil) 169saçma
20inç ile 30inç arasında kalan yerde 39 saçma
en dışarı 4 saçma
Toplam 212 saçma
X-Wad tapa 28gram 1.25 barut
5inçlik yerde 22 saçma
20inçlik yerde(5inçlik alan dahil) 178 saçma
20inç ile 30inç arasında kalan yerde 64 saçma
en dışarıda 8 saçma
Toplamda 250 saçma
Bu arada hassas terazi ile yaptığım ölçümde 1gram=9 saçmaya denk gelmektedir.(7 numara aslan avcı)
Bu ölçüme göre:
24 gram=216 saçma
28 gram=252 saçma
Tüm saçmalar kağıda isabet etmiş olarak gözüküyor.
Grupman hakkında ne düşünüyorsunuz ?
Fişek dolduran tüm abilerimizin tavsiyelerine ihtiyacım vardır. Şimdiden teşekkürler...