M.Arif bey Atagan beyin hakkı var,kullanım amacınız tüfeğiniz gibi bilgileri de eklerseniz daha sağlıklı yorumlar gelecektir.
Ustalık ,uzmanlık vs. kendimi tenzih ederek;bahsettiğiniz fişekler 30-06 çapta mke deki en pahalı marka fişekler olduğundan nispeten ucuz Sellier&Bellotlar bitmeden bu fişekleri 3,25 $ alanlar pek kısıtlı ve buna mukabil fişekle ilgili geribildirimler de kısıtlı olacaktır. Zaten pahalı olan bu fişeklerle grupman veya penetrasyon denemek amaçlı atış yapanlar neredeyse hiç olmayacak gibidir. Avcılardan da alabileceğiniz yorumlar ise hayvana nefes aldırmadı,bağırsaklarını döktü,yok öldürmüyor hayvanı terletiyor
abi gibi çeyrek porsiyon kıvamında müthiş teknik açıklamalar olacaktır.
Öncelikle mantarlaşma konusundan bahsettiğiniz için çok uzak olmayan mesafelerde atışlar içeren bir av durmunuz olduğunu düşünüyorum. Eğer araştırıcı biriyseniz mutlaka daha önce karşılaşmışsınızdır ama aşağıda linkini paylaşacağım Rws nin kendi sayfasında tam da merak ettiğiniz çapta ve çekirdek ağırlığında konik merminin 100 metreden balistik jelde gözlenen etkisi mevcut. 11 saniyelik kısa bir video ama mantarlaşma ve hedefe enerji aktarımı konusunda verdiği fikir gayet yeterli.
https://rws-munition.de/en/rws-hunting-area/rws-hunting-ammunition/rws-centerfire-rifle-cartridges-for-hunters.html#!0/43/6Videoyu izleyip verileri incelediğimizde hızlı mantarlaşma özelliği sayesinde çekirdek,taşıdığı 3000 joule civarı enerjiyi ete girdiği ilk 20 cm. de neredeyse tamamına yakın önemli kısmını hedefe aktarıyor. Oluşturduğu şok ile hedefin içinde geçici boşluğu 25 cm.den fazla bir alanı tahrip ediyor.
Merak ettiğiniz uzak atışlar için grupmanın sıkılığı ise malumunuz kullandığınız optik ve yardımcı techizat, tüfeğin namlu kalınlığı,yivinin durumu,çekirdeğin atım yatağında dururken yiv set başlangıcına olan mesafesi ve "Siz" gibi birçok değişkene bağlı.
Aynı marka fişeğin .308 çap 150 grain çekirdek olanı elimde mevcut ne yazık ki sezonu bekleyip fikir yürütebileceğiz. Ayrıca 2 hafta önce Ankara mke de silah satış bölümü yetkilileri ile yaptığım kısa bir görüşmede bu marka ile ilerleyen zamanda bir hayli haşır neşir olacağımız izlenimi edindim. Anlıyacağınız mecbur bunlar alınacağından geribildirimi artacaktır.
Ancak kağıt üzerindekilere bakarak sayfadaki veriler eşliğinde bir yorum yapmamız gerekirse ;Öldürmeyen öldürmez ama,ön üçte ikilik bölümünden bu mermiyi alan hayvan daha da gülemez diyerek size çeyrek porsiyon teknik bir yorum da ben ısmarlayabilirim
Sayın moderasyondan ricam konunun yivli tüfekler ile ilgili bir bölüme taşınmasıdır.