Gönderen Konu: Yivli fişekler...  (Okunma sayısı 3483 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Yivli fişekler...
« : 22 Mayıs 2015, 22:48:15 »
MKE Kurumunda şu anda satışta olan 30.06 spr SK  (Konik kurşun )150-165 grain fişeklerini kullanan avcı arkadaşlar yorumlarını yazabilirler mi?
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: Yivli fişekler...
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2015, 00:19:17 »
MKE kurumunda şu anda satışta olan 30.06 spr KS 9.7 gram. KS 10.7 gram RWS konik fişekleri kullanan yivlicilerin yorumlarını öğrenmek istiyorum.
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2015, 00:44:12 »
Siz ilk önce bu sorunuzu ne amaçla yazıyorsunuz onu bir Öğrenelim ona göre cevap yazalım.Bu Bahsettiğiniz soft point kurşunların avdaki etkisinimi soruyorsunuz Uzak mesafe atıcılığındaki accurracy veya bc değerlerinimi soruyorsunuz?Yok sesini soruyorsanız Zıkı patlar tam düğüncü fişeğidir.
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2015, 00:50:14 Gönderen: Atagan YILDIZ »
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2015, 00:51:12 »
sivri uçlu. yuvarlak uçlu .fişeklerden farklı. konik yapısı av da avantaj sağlar mı ?
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2015, 11:00:47 »
Sağlar😀Avda amaç kurşunun delip geçmesi değil,enerjiyi Hayvanın içerisinde bırakarak kurşun çekirdeğinin ölümcül mantarlaşmayı sağlamasıdır.Yani konik kurşun daha avantajlıdır.
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #5 : 24 Mayıs 2015, 09:41:50 »
       Yivlicilerin  yivli tüfek sahibi olmak isteyenlerin yivli tüfekler, fişekler, dürbünler vb  yivlicilerin merak ettiği tüm konular hakkında USTA avcıların UZMAN arkadaşların bilgilerinden tecrübelerinden yorumlarından yararlanılabilmesi için bu soruyu sormuştum. cevabınız için teşekkür ederim. YİVLİCİlerin bu sayfayı paylaşmasını bekliyoruz. saygılarımla...             
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

The following users thanked this post: Yavuz SONER

Çevrimdışı S.Cevat CAN

• *
« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2015, 12:10:23 »
M.Arif bey Atagan beyin hakkı var,kullanım amacınız tüfeğiniz gibi bilgileri de eklerseniz daha sağlıklı yorumlar gelecektir.

Ustalık ,uzmanlık vs. kendimi tenzih ederek;bahsettiğiniz fişekler 30-06 çapta mke deki en pahalı marka fişekler olduğundan nispeten ucuz Sellier&Bellotlar bitmeden bu fişekleri 3,25 $ alanlar pek kısıtlı ve buna mukabil fişekle ilgili geribildirimler de kısıtlı olacaktır. Zaten pahalı olan bu fişeklerle  grupman veya penetrasyon  denemek amaçlı atış yapanlar neredeyse hiç olmayacak gibidir. Avcılardan da alabileceğiniz yorumlar ise hayvana nefes aldırmadı,bağırsaklarını döktü,yok öldürmüyor hayvanı terletiyor ??? abi gibi çeyrek porsiyon kıvamında  müthiş teknik açıklamalar olacaktır.

Öncelikle mantarlaşma konusundan bahsettiğiniz için çok uzak olmayan mesafelerde atışlar içeren bir av durmunuz olduğunu düşünüyorum. Eğer araştırıcı biriyseniz mutlaka daha önce karşılaşmışsınızdır ama aşağıda linkini paylaşacağım Rws nin kendi sayfasında tam da merak ettiğiniz çapta ve çekirdek ağırlığında konik merminin 100 metreden balistik jelde gözlenen etkisi mevcut. 11 saniyelik kısa bir video ama mantarlaşma ve hedefe enerji aktarımı konusunda verdiği fikir gayet yeterli.

https://rws-munition.de/en/rws-hunting-area/rws-hunting-ammunition/rws-centerfire-rifle-cartridges-for-hunters.html#!0/43/6

Videoyu izleyip verileri incelediğimizde hızlı mantarlaşma özelliği sayesinde çekirdek,taşıdığı 3000 joule civarı enerjiyi ete girdiği ilk 20 cm. de neredeyse tamamına yakın önemli kısmını hedefe aktarıyor. Oluşturduğu şok ile hedefin içinde geçici boşluğu 25 cm.den fazla bir alanı tahrip ediyor.

Merak ettiğiniz uzak atışlar için grupmanın sıkılığı ise malumunuz kullandığınız optik ve yardımcı techizat, tüfeğin namlu kalınlığı,yivinin durumu,çekirdeğin atım yatağında dururken yiv set başlangıcına olan mesafesi ve "Siz" gibi birçok değişkene bağlı.

Aynı marka fişeğin .308 çap 150 grain çekirdek olanı elimde mevcut ne yazık ki sezonu bekleyip fikir yürütebileceğiz. Ayrıca 2 hafta önce Ankara mke de silah satış bölümü yetkilileri ile yaptığım kısa bir görüşmede bu marka ile ilerleyen zamanda bir hayli haşır neşir olacağımız izlenimi edindim. Anlıyacağınız mecbur bunlar alınacağından geribildirimi artacaktır.

Ancak kağıt üzerindekilere bakarak sayfadaki veriler eşliğinde bir yorum yapmamız gerekirse ;Öldürmeyen öldürmez ama,ön üçte ikilik bölümünden bu mermiyi alan hayvan daha da gülemez diyerek size çeyrek porsiyon teknik bir yorum da ben ısmarlayabilirim :)

Sayın moderasyondan ricam konunun yivli tüfekler ile ilgili bir bölüme taşınmasıdır.
« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2015, 12:56:55 Gönderen: S.Cevat CAN »
Dokuzlar 12 ga poze-Akkar 12 gaChurchill 205 poze
Armsan eos 36 ga tek kırma-Armsan 12 ga Rs a1
Benelli m2 12 ga
Mauser M03 8x57cal.
S.Cevat CAN 1982 İSTANBUL

The following users thanked this post: Cüneyt ESMER

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 26 Mayıs 2015, 01:19:02 »
      sayın S. Cevat bey, hitap şekliniz ve alçak gönüllülüğünüz takdire şayan Uzun yıllar avcılık geçmişim tecrübelerim  olsa da öğrenmenin yaşı yok prensibinden hareketle araştırmaya öğrenmeye kararlıyım .Yivli tüfek avcılığı çok farklı zaman ve sabır isteyen zamanla sonuca ulaşılabilecek avcılığın çok özel bir bölümü sanki , Nasip oldu winchester M 70 Classic hunter  30.06 spr çaplı 7.62x63 bir yivli tüfek ve zeıss  2-8x42 L dürbün sahibi oldum.domuz avında en fazla 200-250 m civarı avlanıyorum. kullandığım fişekler sellıerbello SP 180 grain  vurulan domuzlar genelde yaralanıyor 2-3 kurşunda ölüyordu bazı avlarımda kan izi takip eder oldum kısaca bu fişeklerden memnun değildim tüfeğimden ve kendimden çok eminim bu durum beni fişek araştırmasına sevketti MKE de çok fazla fişek ve grain seçeneği yok , onun için USTA ve UZMAN arkadaşların bilgilerinden tecrübelerinden faydalanılsın istedim. uzak mesafe atıcılığı için bir özentim yok sadece avlanmak amacım domuz keçi geyik vb şükürler olsun ki 2014 kasım ayında yerel avcı pozisyonunda kızıl geyik avladım. RWS  Fişek videosunu izledim çok etkilendim pahalı olsa da  bu  fişeklerden kullanmak istiyorum. 150-165 grain var. fişeklerin özelliklerini inceledim süratli güçlü hedefte 20 -25 cm lik alanı etkileyebiliyor.inşallah istediğim fişeği bulmuşumdur bu fişeklerden kullanınca sonuçlarını paylaşmak umuduyla .teşekkürler . saygılar.
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

The following users thanked this post: S.Cevat CAN

Çevrimdışı Cüneyt ÖZDEMİR 06

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 26 Mayıs 2015, 09:12:04 »
Benimde hayalimde bir yivli satın almak var ama sanırım bir 12000 tl yi gözden çıkarmam gerekecek domuz avında yaralı gitti demişsiniz acaba karnından falan mı vuruldu yoksa yivli ile kalmaması ilginç
  • Breda süper poze
  • Wizard otomatik
  • Deutsch drahthaar Darko
Cüneyt ÖZDEMİR
1985 AFYON-ANKARA

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #9 : 26 Mayıs 2015, 23:02:19 »
        sayın  Cüneyt bey, yivli tüfek avcılığım yeni sayılır. öğrenmeye çalışıyorum ben de, yivli fişeklerin saniyedeki hızı 760m-1200m arasındadır. vurulan her hayvan yaşamsal bölge haricinde isabet alırsa yaralı gidebilir .yivli tüfek de olsa her isabet alan hayvan ölür diye bir kural yok . (öldürmeyen  Allah  öldürmez )  Yivli tüfek konusunda ise hayallerinizi gerçeğe dönüştürmelisiniz. yivli tüfek sahibi olmanın ve bu tüfekle avlanmanın bedeli en az 20000 TL. Kullanacağınız tüfek ,dürbün ,malzemeler, vergiler dahil .bilginiz olsun ...,
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
« Yanıtla #10 : 27 Mayıs 2015, 23:14:14 »
Sn. Cevat bey çok güzel detaylı yazmış daha fazla yazmaya gerek yok. Bence .30-06 SPR için (.30-06 SPR dediğimize göre zaten avdır kastımız) türkiyede mevcut en kaliteli fişekler RWS'lerdir. Bende hem 150 hem de 165 grainlerini kullandım. BC değerleri bir hayli düşük ancak temrinal balistikte Sn. Cevat beyin de aktardığı gibi çok yüksek performansa sahip...

Adli tıpta Sn. Cevat beyin önerdiği videodaki çizilen eğriye 'Blast Etkisi' denir. Blast etkisi sıvı/yarı-sıvı kapalı ortamlara giren bir yivli mermisinin en büyük basşarısının sebebidir(ki böyle bir etki yivsiz bir tek kurşunda yoktur). Yivli mermisi giriş anından itibaren tencerede mikser ile karıştırılan mercimek çorbası gibi ortamı sıvılaştırarak çevreye çarptırır. İşte tam da bu etkiden dolayı kafa tasına isabet eden mermi çıkış yerinde kendisi ile beraber beynin ciddi bölümünü ve kafa tasının bir parasını çıkarır. çünkü kırılgan beyin dokusu çırpılarak sıvımsı hale gelip hızla ter tarafın iç tabulasına çarparak yumurta etkisiyle beraber (küçük güçsüz civcivin yumurtanın içinden hafif gaga darbeleriyle kabuğu kırabilme nedeni) kafatasına hızla isbet ederek kemik parçası koparır. Mantarlaşma dediğimiz olayda mikserin çırpıcı kolları uzar daha fazla dokuyla teması olur daha fazla hızlandırılmış parçamız olur... aynı etki küçük kafatası gibi bir ortamın barizliğinde olmadığı halde göğüs kafesinde orta hattı geçme kaydıyla karına göre biraz daha ciddi olmak üzere her üç vücut boşluğunda da mevcuttur.

Sn. Cevat beyin verdiği bilgi hem RWS'nin devamı adına güzel hem de biraz daha makul fiyatları olan bir merminin olmayacağı adına kötü bir haber... Umut ediyorum ki bir gün ülkemizde de işler biraz daha makul yönde gelişir...

Saygılarımla..

• Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-

The following users thanked this post: S.Cevat CAN, Atagan YILDIZ

Çevrimdışı M.Arif TURUNÇ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 28 Mayıs 2015, 10:36:37 »
          T. Tolga bey. RWS  yivli  fişekler  hakkındaki  yazınızı  dikkatle  okudum . katkılarınızdan  dolayı teşekkür  ederim.   saygılar...
DOĞUM YILI YAZINIZ AFYON

Çevrimdışı S.Cevat CAN

• *
« Yanıtla #12 : 15 Haziran 2015, 17:37:19 »
Başta sorunun sahibi Arif bey ve bahsi geçen fişeği kullanan,kullanmayı düşünen atıcılar için geçtiğimiz günlerde bir atış etkinliğinde fotoğrafladığım bir kaç fotoyu aktarmak isterim.

Fişek RWS 308win 150 grain 9.7 gram ilk foto dolu 5lt su şişesini deldikten sonra arkadaki kumlu hafif toprağa yüzeysel saplanan çekirdek. Mantarlaşma açısından fikir vermek adına... Lazer mesafe ölçer ile  310 mt. mesafeden deniz kıyısında 0 metre irtifada:

İkinci fotoda öndeki oyukluk çekirdeğin içindeki kurşunun parçalanma ile yuvasından çıkması sonucudur. Fişeğin kutusundaki resimlenen çekirdek kesitini görenler daha rahat anlayacaklardır.

Alttaki fotolar 254 merteden yine dolu 5litre su şişesini deldikten sonra arkadaki yumuşak kumlu toprağa bir veya iki cm  saplanmış olarak bulunan çekirdek parçalarıdır.

Yakın mesafe ve nispeten daha fazla enerji yüklü çekirdeğin deformasyonu fazlalığı bariz...

Arka arkaya kaç dolu şişeyi delebileceği testi gözlemini de yapmak isterdim ancak ne yazık ki insanları rahatsız etmemek adına sapa ve sarp bir yere oğlumla beraber olmam sebebiyle az vakitte az malzeme taşıyabildim. Bir sonraki sefere kısmet...

Benelli m2 12 ga
Mauser M03 8x57cal.

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
« Yanıtla #13 : 15 Haziran 2015, 19:16:22 »
Sn. Cevat beyin testi RWS KS serisinin nekadar iyi bir av fişeği olduğunun canlı kanıtı.Tek kusurları BC değerlerinin çok düşük olması ki bu da 500+ atışlarda etki edecektir. Sonuç olarak bunlar av için üretilmiş çekirdekler; atış için değil...
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-

Çevrimdışı S.Cevat CAN

• *
« Yanıtla #14 : 15 Haziran 2015, 20:42:00 »
Düzeltme,

2. Ve 4. fotolar 310 metre atışının çekirdekleri;1. Ve 3. Fotolar 254 metre atışına ait çekirdeğin fotolarıdır. Yüklerken yanlışlık olmuştur.
Benelli m2 12 ga
Mauser M03 8x57cal.

The following users thanked this post: M.Arif TURUNÇ