şimdi bir çok şok var. kicks-patternmaster-carlsons-trulock... birde bunlarda kendi içinde modellere ayrılmış. mesela ported, extented, tapa kesicili, düz... buna da ek olarak değişik inç ölçülerinde şoklar mevcut. ör:hindi şoku: .680 .685 ör:xfull a firması .690 b firması .695..... hangi fişekle hangi şok? bunun doğru bir söylemi yok aslında. neden mi? bende 2 şok var ve ben bunları tecrübe ettim!!! başka tecrübe etmedim. belli gr fişeklerde bazı şoklar düzgün pattern vermiyor!!! ya gr düşüreceksin ya gr yükseltceksin. tüm bunlara ek birde senin tüfeğinin namlu içi değeri ne? 18.40 mı? 18.36mı? 18.50 mi? 18.45 mi? bu namlu içi değerimiz zaten standart değil. dolayısıyla herkes gibi sende yapacağın ava göre kendine doğru gelen yada kendince doğru gördüğün şoku alıp istediğin av için kullanacaksın. ör: güvercin avı içi 71cm namlulu phenoma ile uzak atışda başarı sağlamak istiyorsun ve .695 inç ithal şok alıp deneyeceksin. yada .700 bana yeter diyeceksin. bu olay her tüfekte değişmekle beraber her tüfeğin her bölgede ayrı ayrı fişek sevmesi olayı gibi. deneme şansın yok. hangi şoku çok kullanıyorsan avlarında o şok değerlerinde ithal şok al. bu konu uzar abi. kal sağlıcakla.