Sevgili Halil Kardeşim (hitabımdan rahatsız olursan değiştiririm, samimi olması için böyle yazdım, yanlış anlama lütfen )
Evet bu da yaklaşık bir şey verir ama sadece ilk hız ve yer çekimi kuvveti hesaba katılmış... Bu işin küçük bir parçası
Ortam değişkenleri, 3 boyutlu farklı yönlerden esen rüzgar, sıcaklık, hissedilen sıcaklık, basınç ve bunların mukavemeti de yaklaşık da olsa hesaplanmalı ki doğru bir şey çıkabilsin..
Zaten senin paylaştığın videoda basit denklemler olarak gösterilen şeyler de diferansiyel hesaplardan türetilmiştir , yaklaşık sonuçların bulunabilmesi için basitleştirilmiş lineer dört işleme indirgenmiş formülasyonlar
Örnek: hızın küçük bir bölümünü hesapladığımız Ivme x Zaman formülü , bu dilimde alınan yolun türevinden gelir , ya da bunun integralini alırsan dt gibi küçücük bir zaman diferansiyelinde, yola ulaşırsın... Yani, a x t 'nin dt diferansiyeli ile integralini aldığında, alınan yol'a ulaşırsın
Hepsi diferansiyel...
Ama konuda paylaşılan videodaki gösteri için değmez uğraşmaya bence
Ben yukarıdaki mesajımda, sadece, alınan yolu , toplam süreye lineer olarak bölersen, "ortalama hızı" bulursun demek istemiştim... Yani namlu çıkış hızıyla karıştırılmasın diye küçücük bir hatırlatmaydı...
Aman karıştırmayalım şimdi detayları
Selamlar
İbrahim abi diferansiyel değilde basit yatay atış hareketine göre hesapladım belki yanlış ama ordaki sonuçta 212.3 m/s olarak çıktı. galiba ya videoda verilen rakamlar yanlış yada bu hesap işini bilen birirn yapması lazım. desteği sayın hocamdan aldım video linkini attım. isteyen nasıl hesapladığımı izleyebiliri:D ama şunu farettim, tekrar üniversite sınavına girsek gençler süründürecek bizi:D