Zülküf Bey merhaba,
Ben Almancı değilim ama yazayım
Normalde, 1/2 , 1/4 gibi kesirli sayılar ya da CZ, VBZ gibi harfler olmalı. Gönderdiğiniz fotoda bunlar görünmüyor. Ben göremedim. Bununla birlikte her iki namluya da choke işlemi yapılmış, bu kesin. Daha net ve namlunun boyalı kısmıyla birlikte fotosu varsa bakılabilir ama şunu unutmamak lazım: Ülkeden ülkeye , choke isimlendirmeleriyle tüfeğin grupman çapı çok değişebiliyor ki Merkel'in choke daralmaları , örneğin İtalyan'lara göre daha dardır... Yani bir İtalyan'ın Modified namlusuyla, Alman'ın Modified namlusunun hiç alakası yok. Eski Belçika tüfekleri gibi... Bende Belçika yapımı bir çiftenin namlusunda 4-2 yazıyor ama tüfek neredeyse Full-Extra Full gibi atıyor mübarek, yakın avları yapmak çok çok zor. Ama popüler ifadesiyle "kuşu yıldızdan alıyor", hem de "çaput"
Choke'ları direkt isimlendirmelerinden ziyade, binde kaç inch daralma (0,001" -> 0.040" aralığında) olduğuna bakmak daha net sonuç veriyor ki ben genelde tüfeğin üzerindeki işaretleri hiç önemsemem, bore gauge diameter ile namluyu fişek yatağından itibaren namlu ucuna kadar milim milim ölçerim. Bu şekilde, namlu iç çapına göre 0.040" daralma varsa 40 puanlık choke'tur, 0.010 inch'lik daralmaysa 10 puanlık choke'tur, 0.020 inch'lik daralmaysa 20 Puanlık choke'tur derim.. Mesela, 20 Puanlık choke, genellikle Modified (1/2 ya da ***) diye adlandırılır genelde... vs...
Bu en net ve kesin sonucu veriyor.
Bir diğer yöntem, hedef kağıdına 36.6 metreden atarak 76cm daire çapına isabet eden saçma oranından da, her iki namlunun yaklaşık choke değerleri söylenebilir tabi biliyorsunuz.
Bu arada tüfeğin yaşı sizden fazlaymış Zülküf Bey
Siz daha gençsiniz diyeyim
Sevgili almancılar, şu namlunun işaretlerine göre şokları neye tekabül ediyor acaba?