Suat Bey,
Ben Beretta'nın da, Türkiye ve doğusundaki ülkelere verdiği ürünlerle, örneğin bir Almanya'ya, İngiltere'ye verdiği ürünlerin "aynı olmadığını" tahmin ediyorum.
Quality Assurance denilen süreç dahilinde "sınıflandırılan" örneğin 687'lerin, "sınıflarına" göre ihracat partileri olarak tasnif edilip, ülkelere ihraç edildiğini düşünüyorum. Bu, doğruluğu ya da aksi ispatı çok zor olan bir fikir. Ama gözlemlerim var ve ben detaylı inceleyen birisi sayılırım. İngiltere'de, Londra'da vitrinlerdeki Beretta'larda bu kadar hata göremiyorum, yine hatalar var ama çok daha az, çok daha kolay göz ardı edilebilir şeyler. Lansmanlarda ya da IWA gibi yerlerde görücüye çıkan sıra ürünlerinde de bu kadar hata yok mesela.
"Biz", "ver abi Beretta olsun satarız, alırız, tüketiriz, biz ne olsa yeriz" dediğimiz sürece de , bu değişmez. Avcılarımız, "oh be Beretta aldım" diyerek Beretta'ya şükretmeyecek , hatalı malı almayıp , dağıtıcı firmayı uyaracak, bir şekilde aldıysa da düzeltilmesi için takipçisi olacak ve bastıracak ve bu durum tüketiciler tarafından toplu bir kitle hareketi olarak şekillenecek ki, "varsa böyle bir sınıflandırma" -ki ben var olduğuna %100 inanıyorum- kaldırılsın ya da en azından ihracat partilerinin tasniflendirmesindeki "sınıfımız" değişsin, "bu adamlar yemiyorlar" desin üretici...
Zeytinburnu'daki bir AVM'de satılan "meşhur" bir sportif giyim markasının ürünlerinin, aynı model olmasına rağmen, AKMerkez AVM'de satılan aynı markanın aynı model ürünlerinden "farklı sınıf" olduğunu "çok güvenilir" bir kaynaktan öğrenmiştim.
Bu tip aynı marka aynı model ürünler arasındaki kalite tasniflendirmesi, yapılan bir şey ve fiili bir durum, "koskoca bilmemne firması yapmaz" demeyin, piyasa şartları ve kar marjı kaygısı, özellikle orta sınıf ürünlerde, üreticinin büyüklüğünden bağımsız olarak böyle şeyleri yaptırıyor.
Yerli üretimin % 99 u böyle değil mi ? Aslında tamamı diyecektim ama sadece bir firma var.Onu ayırıyorum.Ülkemizin her ilinde ilçesinde böyle büyük av bayii yada mağazaları varda insanlar mı gidip almıyor ? Numune olarak gelmiş bir iki tüfek var genel olarak alıp yüzleyip bakıyorsunuz.Adamlar deneme atışı bile yaptırmıyor.Sadece yerliler mi böyle hayır.Avrupa tüfeklerdede enteresan işler dönüyor.Bakıp alabileceğiniz yerler kısıtlı.Bu da size fazla seçme şansı tanımıyor.....