Gönderen Konu: MONOBLOK-DEMİBLOK  (Okunma sayısı 77233 defa)

0 Üye ve 44 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fikret KILIÇ

  • *
  • İleti: 108
  • Thanked: 22 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #150 : 02 Mayıs 2015, 23:06:38 »
Teşekkür ederim Kamil bey
1968-İSTANBUL
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 4624
  • Thanked: 5793 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #151 : 02 Mayıs 2015, 23:37:46 »
Sn.Kılıç
Cross bolt lock ismini alan kilit sistemi çiftelere genelde Greener süperpozelere ise Kersten (Koerstan,Kerstan) yada Double Kersten tiplerinde uygulanır..
Güncel çelik ve alaşımlarının sağlamlığı ve uzun ömürlülüğü  bu tip kilit sistemlerini mecbur kılmasada özellikle atış tüfeklerinde artı bir özellik olduğu yadsınamaz gerçektir..
Ençok kilit sistemi ve onun ömrü sorgulanan Beretta ,DT serisi ile birlikte bu tip kilit sistemine geçmiştir..
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2015, 23:39:24 Gönderen: Tuncay KAHRAMAN »
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI
 
The following users thanked this post: Fikret KILIÇ, Mustafa ÇAKIR 35, Hakan UYAR

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #152 : 03 Mayıs 2015, 03:53:24 »
Kamil Bey'e verdiğim sözü yerine getirmek adına , kafa karışıklıklarını belki görsellerle daha rahat giderebiliriz diye, görseller üzerinde üç beş kelime bir şeyler de ben yazmaya çalışayım.

En popüler SHOTGUN kilit sistemlerinden bir tanesi. Purdey SHOTGUN kilit sistemi. (Underbolt, Rear Lump "Circle" )

Bakın burada, Çizim 1'deki 5 nolu radial daire ve Çizim 2'deki  1 nolu Hinge Pin işçiliğinde hata yoksa, patlama anında, Çizim 2'deki 2 nolu under bolt kilit diline "NEREDEYSE HİÇ YÜK BİNMEZ" . Hatta öyle ki, tüfek düşük toleranslarla üretilmiş bir Best Gun ise, alttaki underbolt'ları tüfekten söküp, kubuzla birlikte namluyu elinizle sıkarak tutsanız dahi namlu açılmaz patlama anında. Zira en önemli nokta HINGE PIN alıştırması ve Kamil Bey'in bir İtalyan severe hiç yakışmayacak şekilde detaylı teknik merakına konu olan, arka nacak daire alıştırması (Çizim 1'deki 5 nolu radial daire) olması gerektiği gibi düşük toleraslarla alıştırıldıysa, bırakın Greener Cross Bolt'u (çivi de denilmiş sanırım), alttaki boltu sökseniz dahi tüfeği elinizle tutarak güvenle atabilirsiniz. Zira under bolt'a dahi yük binmez. Binse de çok çok çok az olur.

İdeal durumda, yani 1 nolu ve 5 nolu noktalarda boşluk yoksa, rakamları yaklaşık veriyorum ama gerçekçi rakamlar:
Patlama anında 1 nolu noktaya 10.000 birim yük biniyorsa,
5 nolu noktaya 8.000-10.000 birim yük,
3 nolu noktaya 1000 birim yük
2 nolu noktaya 100 birim yük
varsa Greener Cross Bolt'a 10 birim yük biner.

Ama 1 nolu noktada, ya da 5 nolu dairede, boşluk varsa, tüfeğiniz yerliyse sadece 1 nolu noktada boşluk olursa diyeyim, bu dakikadan sonra her yaptığınız atış, 2 NOLU UNDER BOLT KİLİDİNE KOCAMAN BİRER BALYOZ DARBESİ GİBİ VURUR, HER ATIŞINIZDA ÇOK BÜYÜK BALYOZ DARBESİ HEM 2 NOLU UNDER BOLT KİLİDİNE HEM DE STANDING BREECH DENİLEN 3 NOLU NOKTA SÜREKLİ BALYOZ DARBELERİYLE DAYAK YER.
Yine yukarıdaki gibi, kafalarda bir şey oluşabilmesi için yaklaşık birimlerle ifade etmek gerekirse, 1 ve 5 nolu noktalarda oluşan boşluktan sonra,
1 nolu noktaya 10.000 birim yük biniyorsa,
3 nolu noktaya 100.000 birim yük,
2 nolu noktaya 100.000 birim yük,
varsa Greener Cross Bolt'a 100.000 birim yük biner. Zira Hinge Pin'de oluşacak en ufak boşluktan sonra, yukarıya diğer noktalara ve alttaki 3 nolu noktaya vurulan darbeler, parçalar arasındaki titreşimden dolayı, kinetik enerji de kazanır ve exponansiyel bir oranda çok şiddetli darbeler iner tüfeğinize.


Bu arada bununla ilgili olduğu için buraya da yazayım, neredeyse her yere yazıyorum :) Bu yüzden, dilim döndüğünce, yeri geldikçe Hinge Pin'e sıvı (liquid) yağ sürmeyin, tüfeğinizin en önemli noktası, NLGI indeksi 1 olan gresle ve her defasında temiz gresle yağlayın diyorum naçizane. Pek dikkate alınmıyor, çoğu öz güveni çok yüksek arkadaşlar   "WD-40 kullanıyorum, süper memnunum, nesi varmış, efendim balata spreyleri kullanıyorum çok iyi sonuç alıyorumlar vs"... diyorlar ama "iyi sonuç"tan kastettikleri nedir tam olarak bilemiyorum.  Silah zoruyla kullandıramayız tabii de, tüfeğiniz için naçizane söylüyoruz. Tüfek bu noktadan eskimeye başlar. Gerçi bayilerde falan da bulamıyorsunuz, talep de olmayınca... Silah gresi isteyince, gres yerine silah vazelini uzatıyor bayi, onlar da konudan habersiz... Hayırlısı olsun.

Bu shotgun tipi kilitlerde bir diğer dikkatinizi çekmek istediğim nokta, öndeki boltta , arkadaki kadar da dahi yük yok, neredeyse hiç yok. Zira ön lump (nacak), yük için değil, guide (rehber) amaçlıdır.



En popüler RIFLE kilit sistemlerinden bir tanesi. Purdey RIFLE kilit sistemi. (Underbolt, Rear Lump "Wedge")

Kamil Ünlütürk Bey'in , Akus'ta arka boltu düz görüyorum diye dile getirdiği ve dikkatini çektiği çok önemli noktaya benzer bir "arka nacak" görüntüsü. Benzer diyorum, zira, önceki mesajlarımda da, "Akus'un arka nacağı düz değildir, olsa olsa, eğrilik yarı çapı o kadar büyüktür ki, nacak boyu kadar küçük bir sektörde, düz olarak görüntü veriyordur" anlamına gelen bir yorum yapmıştım. Zira , arka nacağın fit olduğu action body ile öpüştüğü yüzeyin düz olduğu kilit sistemi genelde Rifle (yivli) tüfeklerde kullanılır. Akus'un böyle bir şeyi (rifle tipi kilit yapmayı) düşündüğünü sanmıyorum. Daha önce de dediğim gibi, üretilmiş bir tüfeği, karbon, is testine (İngilizler Taking Smoke derler) sokarak incelersek daha net bir şey söyleyebiliriz. Burayı düşük toleranslarla fit yapmak çok ciddi bir işçilik gerektirir.
Neden yivlide düz bir arka nacak var? Zira, yivlide patlama basıncı çok çok daha fazla, dolayısıyla, hinge pin'e , shotgun kilit sistemindeki gibi işin büyüğünü yüklemek akıllıca olmaz. Hele de, BOSS sistemi gibi, trunnion (muylu) yapısı kullanan yani hinge pin kullanmayan sistemlerde, (ki böyle hinge pin'siz trunnion yapılarının mukavemeti, hinge pin'e göre dramatik oranlarda düşüktür) kullanılması kesinlikle düşünülemez. Burada, Hinge Pin'in ana yük taşıyıcı görevini, arka nacak alıyor. Çünkü patlama basıncı çok yüksek. Bu kilit sisteminde, Hinge Pin üzerinde çok çok az yük var. Hinge Pin, sadece tüfeğin kırılıp kapanmalarında aşınmasın yeterli. (Silah gresini unutmayın!)


Namlu kapandığında, arka nacakla alıştırılmış Dovetailed Insert. Bu parça özel olarak sertleştirilmiştir ve Best Guns ligindeki tüm tüfeklerde "değiştirilebilir" olarak üretilir. Yukarıdaki Çizim 3'de 6 nolu parça. Bu bir H&H:



Namlu kapandığında, arka nacakla alıştırılmış Pinned Insert. Bu parça aynı şekilde özel olarak sertleştirilmiştir ve Best Guns ligindeki tüm tüfeklerde "değiştirilebilir" olarak üretilir. Yukarıdaki Çizim 3'de 6 nolu parça. Bu da bir H&H:



Eklentinin, alttan görüntüsü... Namlu arka nacağı ile Pinned Insert'in namlu kapalıyken alttan verdiği görüntü... Bir H&H. (Bu arada namlu nacağından da namlunun demibloc olduğu kabak gibi görünüyor farkedebileceğiniz üzere... Bir Best Gun... Daha doğrusu bu örnekteki tüfek, tüfeklerin şahı, şahların tüfeği... :) )



Bayağı uzun oldu, kusura bakmayın, kafaya takılan bir şey olursa, bildiğim bir şeyse dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım.


(Bu arada, yukarıda bir kaç tanesini gördüğünüz üzere, Best Guns liginin giriş soruları "kaç fişek atar? av vuruyor mu?" lardan çok daha ileri sorular , aman diyeyim, bakın detaylarına da giriyoruz ucundan ucundan, Kamil Bey sağolsun :) , "efendim o da vuruyor bu da vuruyor", aman, yapmayın gözünüzü seveyim :) )
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1211
  • Thanked: 559 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #153 : 03 Mayıs 2015, 03:54:39 »
Gece saat 03:00'dan itibaren bu konu hortluyor nedense  ^-^
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991
 

Çevrimdışı Mustafa KARAGÖZ

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 497
  • Thanked: 562 times
  • VATAN SEVDALISI,DOĞA DOSTU,UÇAR AVCISI
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #154 : 03 Mayıs 2015, 10:22:01 »
Purdey 0.0005" - 0.0015"
Merkel 0.0002" - 0.0004" kaçmaz :)
  • Merkel Custom Made Boxlock Ejector S×S 20 ga
  • Robust 222 S×S 16 ga
  • MKE Kırıkkale 1963 S×S 12 ga
  • Derya-Lion mc391 Yarıoto
YA SEV YA TERK ET, YA TABİ OL YA DEFOL
1982/ELAZIĞ - İkamet: Malatya
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Erol ÖZTÜRK

  • Avlak Yönetici
  • *****
  • İleti: 4368
  • Thanked: 3479 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #155 : 03 Mayıs 2015, 12:48:40 »
Bende diyordum İbrahim beyin sesi çıkmıyor haftasonu kendine biraz izin verdi herhalde,  :) ama meğer sessiz ve derinden gidiyormuş  :) e maşallah yani İbrahim bey sabaha karşı döktürmüş  :) Vallahi bravo tebrik ederim,sabahın bu saatinde bukadar ayrıntılı bir çalışma için de ayrıca teşekkür ederim.Çok hakkınız geçiyor helal edin lütfen.
  • AKKAR ALTAY SİLVER YARIOTOMATİK
  • HUĞLU 104A
Erol ÖZTÜRK
1969 İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE  AB(RH-) Meslek:ESNAF /KIRTASİYE
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Serhan DAYDAL

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #156 : 03 Mayıs 2015, 16:28:34 »
Off Off Off...İbrahim bey size bu muazzam zahmeti verdiğim için suçluluk ve mahcubiyet duyuyor olsam da sunduğunuz materyal herzamanki,alışık olduğumuz İbrahim Aysu titizliği ve araştırmacılığının yeni bir örneği olan dört başı mamur, sorulara,itirazlara yer bırakmayan mükemmel bir çalışma ve  A+++ bir cevap aynı zamanda....Okuyup anlamam(sindirmem) için bir saat gerekti...

Ne diyeceğimi bilemiyorum ama öncelikle en içten teşekkürlerimi ve en derin saygılarımı lütfen kabul edin demekle başlıyayım...Gerçekte hernekadar mahcubiyette duyduğumu ifade etmiş olsam da av çiftelerinin sağlığı açısından son derece kritik olduğunu düşündüğüm şu yukarıdaki müthiş emek ürünü,teknik çizimlerle desteklenmiş ve son derece açıklayıcı kitap sayfasının forum sayfalarında yer bulmuş olmasına da bir yönden vesile olmuş olduğum için de sevinçliyim.

Şimdi gelelim bir şekilde :) elimize geçmiş :) olan bu kıymetli enstrumanla değişik muğlak alanları kurcalamaya,gölgede kalan konulara projeksiyon yapmaya.
1-Bu dovetailed insert ün arka nacak ön yüzüne alıştırılması ve fittingi kubuz içine arka nacak ön yüz kavsiyle aynı yarıçapta bir daire sektörü oluşturulmasından ve devamında düşük tolerans fittinginden görece çok daha emek az ve kolay bir işlem gibi görünmesinden hareket ederek eğer bu 5 nolu fitting(görünüşe göre akus ve sair yerli tüfeklerde rifle tipi düz gördüğüme göre 3 nolu resimdeki şekli ile) bizim yerli tüfeklerde var ise bu insert vasıtası ile yapılmıştır diye düşünüyorum.Özellik olarak best gun ayrıcalığı gibi dursa da uygulama kolaylığı best gun dışında kolaylıkla yer bulur gibi duruyor.Bilhassa önceki mesajlarda araya sokuşturuverdiğim 625 de :D uyguluma fırsatını beretta kaçırmamıştır az malımı biliyosam :).Kubuz altındaki altındaki kapakları ya da trigger plateleri söken bir yiğit olabilse keşke :).
2-Akus ta(huglu da, güncel tüm yerlilerde) bu kesim sizin rifle çizimindeki varyasyon gibi apaçık düz bence.Kaldi ki varsaydığınız gibi yarıçapı kocaman bir dairenin sektörü gibi de olsa fitting açısından düz hükmünde bence, gene tam kapanmada kubuzla temas keyfiyeti ve fitting zorunluluğu var.
3-Rifle tipinde düz arka nacağın daha mukavim olduğunu yazmışsınız ama bizzat kendisi yüksek kalibre ekspres rifle üreten bir üretici
circle fitlerin vektörel güçleri karşılamada daha münasip ve yeterlikli olduğunu beyan ettiğini ilgili bir forumda okumuştum.Örnek olarakta birbirine eğik(diyelim biri yatayla 120 ise diğeri 60 derece yapan) ve flat yüzeylerle temas eden iki parçaya yatay doğrultuda aksi istikametlerden baskı uygulandığında parçaların temas yüzeyleri üzerinden kayarak dikey doğrultuda(çifteye dönersek namluyu açma)birbiri üzerinden kayma eğiliminde olduğunu oysa daire bu basıncı eşit(yukarı aşağı) dağıttığından parçalar sabit kalma eğiliminde olmakta deniyor.Belki sıfır tolerans yapmak düz profilde ancak mümkün,sebep bu olsa gerek,zira kendisi de düz işlemiş idi arka nacağı.
4-Gene araya sokuşturacam :D ama Beretta :D da kasaya yandan bakarken görülen bifurcated lumplar(geçmeler)işte yukardaki büyük yetkinlikle anlatılmış circle fit in bir uygulaması ve fittingi meydanda bir konum olduğundan görece çok kolay(dahiyane,cost saving)ve atış tüfeklerinde(682 vb)ve so ase serilerinde ilerki ayarlamalar için dovetailed insert analoğu barrel shoulders lar da unutulmamıştır(best gun??)ve bunu sn.Aysu nun genel olarak yaptığı bir yorum paralelinde,bir beretta yetkilisinin kilit dillerinin minikliğine aldanmayın onlar tüfeği kilitlemek için değil tüfeği atış esnasında kapalı tutmak için atışta oraya yük bile binmiyor,onlar olmadan bile elimizle kapalı tutup atış yapsak tüfek açılmaz diye açıklama yaptığımı okuduğumu hatırlıyorum.


Şimdilik aklıma gelen çağrışımlar bunlar,devamı gelebilir..

Ve tekrar çok teşekkürler.
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2015, 17:36:33 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Emin VURAL

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3877
  • Thanked: 217 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #157 : 03 Mayıs 2015, 16:42:11 »
Browning , Browning'tir. :)

10 kg'luk tüfek yapsa da, Beretta'nın "vardır bir bildiği" deyip Browning'in karşısında esas duruşunu göstermesi, saygıda kusur etmemesi en adili olur. :D



:))) önce bi tam Çakmak tüfek yapmayı ogrensinler :))) esas duruşunu gosterirler heralde :))
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #158 : 03 Mayıs 2015, 16:55:36 »
:))) önce bi tam Çakmak tüfek yapmayı ogrensinler :))) esas duruşunu gosterirler heralde :))

Esas duruşu gösterse gösterse bir bildiği vardır diye değilde,10 kg tüfeği bile savunabilecek bir biat sağlayabilmiş diye gösterir heralde :D.
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2015, 17:11:00 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 1520
  • Thanked: 854 times
  • osman döşler. 1968-istanbul
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #159 : 03 Mayıs 2015, 17:15:17 »
Sevgili Emin,

Browning tam çakmak tüfek yapar da alacak adam bulamaz diye korkuyor o yüzden yapmıyor.:)

Bir boxlock D4G- D5G yaptırıp buraya getirmeye kalkan 150,000 tl ye yakın,

Hadi biraz zorlayıp Side plate istesen mazallah,

Tam çakmak bu yüzden yapmıyor, yapsa kime satacak.

Ama her gelir grubuna göre tüfek yapan markalar var, onlar sağolsun herkes ediniyor.


















Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL
 

Çevrimdışı Emin VURAL

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3877
  • Thanked: 217 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #160 : 03 Mayıs 2015, 17:32:12 »
Esas duruşu gösterse gösterse bir bildiği vardır diye değilde,10 kg tüfeği bile savunabilecek bir biat sağlayabilmiş diye gösterir heralde :D.

Biat konusunda sözüm yok :)))))
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Emin VURAL

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 3877
  • Thanked: 217 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #161 : 03 Mayıs 2015, 17:34:16 »
Sevgili Emin,

Browning tam çakmak tüfek yapar da alacak adam bulamaz diye korkuyor o yüzden yapmıyor.:)

Bir boxlock D4G- D5G yaptırıp buraya getirmeye kalkan 150,000 tl ye yakın,

Hadi biraz zorlayıp Side plate istesen mazallah,

Tam çakmak bu yüzden yapmıyor, yapsa kime satacak.

Ama her gelir grubuna göre tüfek yapan markalar var, onlar sağolsun herkes ediniyor.




















Osmancım aynen oda doğru kesinlikle katılıyorum sana :))
  • Le Fusil Darne Saint-Etienne V 19 Paris France
 

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #162 : 03 Mayıs 2015, 17:41:42 »
B25 bu haliyle parayı bastıran olsa bile tam çakmak yapılamaz,teknik olarak mümkün değil.Horozları kuran tahtıravalli gövdenin tam ortasından giriyor içeri,orada gövdeye yaslanacak ağaç yüzeyi birakmaz.B26 27 gibi bir platform üzerinden uygulanabilir ancak,o da ne kadar b25 fanlarına hitap eder??

Biraz daha düşününce gövdenin hemen arkasına tahtıravallinin arka kısmının hareket edebileceği bir odacık(housing)oluşturulup sidelock horozlarının da konvansiyonel aşağıdan arka-yukarı hareketle değilde,yukarıdan alt-geri hareketle kurulması sağlanabilip ahşabın da odacık arka duvarına yaslanması suretiyle bir çözüm bulunabileceğini farkettim.Hadi gene iyisiniz  :)yüzbin euronuz varsa belki rica minnet yaptırılabilir :).
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2015, 20:40:10 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #163 : 03 Mayıs 2015, 20:01:49 »
Şu "Browning sidelock yapamaz" imalarına çok içerlediğim için önce ona bir kaç kelam yazmak isterim müsadenizle :)

Öncelikle Browning'in sidelock tüfekleri var. (BSS Sidelock modelleri) Bu bir kenarda dursun.

Ben yine Best Guns liginden bahsedeceğim :D

Best Guns ligine kabul edilebilmek için "ilk üç" şart , Sidelock (Intercepting Safety Sear özelliği olmak kaydıyla) , Ejector, Demibloc özellikleridir.

Buna rağmen, bu lige kabulde, bazı üreticilerin bazı tüfeklerine Sidelock özelliği olmamasına rağmen özel muamele (exception) uygulanmıştır. Çok çok üst düzey mekanik kaliteleri ve işçiliklerinden dolayı , bu sidelock kuralının göz ardı edildiği tüfekler arasında (en önde gelenleri), W.W. Greener'in , Westley Richards'ın, Browning'in bazı tüfekleri vardır. Bu tüfekler malum lige Intercepting Safety Sear özellikli Sidelock'ları olmadığı halde, "sidelock" şartını göz ardı ettirecek seviyedeki "exceptional" kaliteleriyle girmişlerdir. Browning'in B25'ini, Best Guns ligindeki yerinden etmeye kimsenin , Beretta'nın dahi :D gücü yetmez.

Hal böyleyken, Browning'in B25'in yanına ayrıca sidelock üretmek için uğraşmasına da, ve hatta bunun konuşulmasına bile gerek yok bence :D
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK

Çevrimdışı Osman DÖŞLER

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 1520
  • Thanked: 854 times
  • osman döşler. 1968-istanbul
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #164 : 03 Mayıs 2015, 20:05:52 »
Lebeau-courally'i unutma.
Osman DÖŞLER
1968 İSTANBUL
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #165 : 03 Mayıs 2015, 20:19:53 »
Ya Kamil Bey,

Öncelikle çok teşekkür ederim iltifatlarınız için.

Ama şu araya Beretta'yı sıkıştırmalarınız yok mu :D Şimdi ne alakası var ya :D Buradan da Beretta'ya ekmek çıkarmışsınız ya helal olsun diyorum vallahi billahi..

Bir kere Beretta'nın o "yandan" kilitlerinin hem yapısı hem de kalitesi, "örnek aldığı" devlerin kilit sistemlerinin gerisinde. Ayrıca üstten kilide gelmeden önce, alttan tutan bir şey yok ki.  Ayrıca trunnion yapısı , Boss'un ki gibi değil, çok daha zayıf ve boşluk yapma ihtimali çok yüksek. Trunnion yapısı bu kadar zayıfken, alttan başka hiç bir kilit noktası da bulunmadan, üstteki o "yandan" kilitlere nasıl olsa yük binmeyecek demek büyük iyimserlik :D

Neyse, ben Beretta'ya helal olsun diyorum ya :D Vallahi billahi :D

Gelelim, Çizim 4'teki 7 nolu noktaya... Bu nokta, yapısından dolayı, üstteki diğer kilitler ne kadar aşağıya doğru namluyu kıstırırsa, bu kilitler kendi üzerindeki patlama anındaki yükü de o kadar hafifletirler. Yani aslında dediğiniz gibi, bu noktada, çok sıkı bir örtüşmeyi yapabilmek mümkün. Dairesel metodda, üretimdeki toleranslara bağlısınız.

Dairesel olarak sıfır toleransla üretirseniz de, tüfeği açıp kapamak , gönderdiğim Merkel videosundaki gibi, sizin de ifadenizle "helak edici" olabilir.

Brown & Sons'ın sahibi Robin Brown (bu adamın, Birmingham Proof House'da da üst düzey bir görevi vardı, şu anda ne durumda bilmiyorum)  , İngiliz'lerin bu konuya bakış açılarını (Alman'larla taban tabana zıt) çok net açıklayan bir sözünü paylaşayım:
"If you make a shotgun where the joint is too firm on the CIRCLE, it will not feel good when you open and close it. JUST TOUCHING the circle is fine, but hard on the circle and it will not feel good. And what do you do with a Best Gun but open and close it all day long?"

:)




Off Off Off...İbrahim bey size bu muazzam zahmeti verdiğim için suçluluk ve mahcubiyet duyuyor olsam da sunduğunuz materyal herzamanki,alışık olduğumuz İbrahim Aysu titizliği ve araştırmacılığının yeni bir örneği olan dört başı mamur, sorulara,itirazlara yer bırakmayan mükemmel bir çalışma ve  A+++ bir cevap aynı zamanda....Okuyup anlamam(sindirmem) için bir saat gerekti...

Ne diyeceğimi bilemiyorum ama öncelikle en içten teşekkürlerimi ve en derin saygılarımı lütfen kabul edin demekle başlıyayım...Gerçekte hernekadar mahcubiyette duyduğumu ifade etmiş olsam da av çiftelerinin sağlığı açısından son derece kritik olduğunu düşündüğüm şu yukarıdaki müthiş emek ürünü,teknik çizimlerle desteklenmiş ve son derece açıklayıcı kitap sayfasının forum sayfalarında yer bulmuş olmasına da bir yönden vesile olmuş olduğum için de sevinçliyim.

Şimdi gelelim bir şekilde :) elimize geçmiş :) olan bu kıymetli enstrumanla değişik muğlak alanları kurcalamaya,gölgede kalan konulara projeksiyon yapmaya.
1-Bu dovetailed insert ün arka nacak ön yüzüne alıştırılması ve fittingi kubuz içine arka nacak ön yüz kavsiyle aynı yarıçapta bir daire sektörü oluşturulmasından ve devamında düşük tolerans fittinginden görece çok daha emek az ve kolay bir işlem gibi görünmesinden hareket ederek eğer bu 5 nolu fitting(görünüşe göre akus ve sair yerli tüfeklerde rifle tipi düz gördüğüme göre 3 nolu resimdeki şekli ile) bizim yerli tüfeklerde var ise bu insert vasıtası ile yapılmıştır diye düşünüyorum.Özellik olarak best gun ayrıcalığı gibi dursa da uygulama kolaylığı best gun dışında kolaylıkla yer bulur gibi duruyor.Bilhassa önceki mesajlarda araya sokuşturuverdiğim 625 de :D uyguluma fırsatını beretta kaçırmamıştır az malımı biliyosam :).Kubuz altındaki altındaki kapakları ya da trigger plateleri söken bir yiğit olabilse keşke :).
2-Akus ta(huglu da, güncel tüm yerlilerde) bu kesim sizin rifle çizimindeki varyasyon gibi apaçık düz bence.Kaldi ki varsaydığınız gibi yarıçapı kocaman bir dairenin sektörü gibi de olsa fitting açısından düz hükmünde bence, gene tam kapanmada kubuzla temas keyfiyeti ve fitting zorunluluğu var.
3-Rifle tipinde düz arka nacağın daha mukavim olduğunu yazmışsınız ama bizzat kendisi yüksek kalibre ekspres rifle üreten bir üretici
circle fitlerin vektörel güçleri karşılamada daha münasip ve yeterlikli olduğunu beyan ettiğini ilgili bir forumda okumuştum.Örnek olarakta birbirine eğik(diyelim biri yatayla 120 ise diğeri 60 derece yapan) ve flat yüzeylerle temas eden iki parçaya yatay doğrultuda aksi istikametlerden baskı uygulandığında parçaların temas yüzeyleri üzerinden kayarak dikey doğrultuda(çifteye dönersek namluyu açma)birbiri üzerinden kayma eğiliminde olduğunu oysa daire bu basıncı eşit(yukarı aşağı) dağıttığından parçalar sabit kalma eğiliminde olmakta deniyor.Belki sıfır tolerans yapmak düz profilde ancak mümkün,sebep bu olsa gerek,zira kendisi de düz işlemiş idi arka nacağı.
4-Gene araya sokuşturacam :D ama Beretta :D da kasaya yandan bakarken görülen bifurcated lumplar(geçmeler)işte yukardaki büyük yetkinlikle anlatılmış circle fit in bir uygulaması ve fittingi meydanda bir konum olduğundan görece çok kolay(dahiyane,cost saving)ve atış tüfeklerinde(682 vb)ve so ase serilerinde ilerki ayarlamalar için dovetailed insert analoğu barrel shoulders lar da unutulmamıştır(best gun??)ve bunu sn.Aysu nun genel olarak yaptığı bir yorum paralelinde,bir beretta yetkilisinin kilit dillerinin minikliğine aldanmayın onlar tüfeği kilitlemek için değil tüfeği atış esnasında kapalı tutmak için atışta oraya yük bile binmiyor,onlar olmadan bile elimizle kapalı tutup atış yapsak tüfek açılmaz diye açıklama yaptığımı okuduğumu hatırlıyorum.


Şimdilik aklıma gelen çağrışımlar bunlar,devamı gelebilir..

Ve tekrar çok teşekkürler.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK, Mustafa KARAGÖZ

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #166 : 03 Mayıs 2015, 20:24:32 »
 ;)


Purdey 0.0005" - 0.0015"
Merkel 0.0002" - 0.0004" kaçmaz :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #167 : 03 Mayıs 2015, 20:35:32 »
Sevgili Özgür kardeşim (kardeşim hitabından rahatsız olmayacağını ümit ediyorum :) )

Söz vermiştim, paylaşıyorum.


Holland & Holland'ın son üretim tüfeklerindeki

Namlu iç çapı 18.5 mm,
Choke boyu, 37 mm


Purdey'in son üretim tüfeklerindeki

Namlu iç çapı 18.6 mm
Choke boyu, 41 mm







Bu arada, Merkel'de de ,

Namlu iç çapı 18.6 mm
Choke boyunu da, aceleyle 39-40 mm gibi bir şey ölçmüştüm. Sipariş gelsin net ölçüyü de paylaşırım  8)



Özgür Bey,

18.5 , 18.6 vs...

Ama İngiliz'ler ve Alman'lar , bizim kadar çok kafaya takıp kurcalamıyorlar bu iç çap, forcing cone,  choke boyu vs 'si olaylarını.

Optimumu yakalamak için uzun, çok uzun yıllar yapılan çalışmaların üzerine , yine çok uzun yıllar geliştirdikleri sistemi konfigurasyonu aynen hiç değiştirmeden üretip kullanıyorlar.

Bu tip şeylerle , onda bir daraltıp, onda bir genişletmek vs , choke ile boyu ile oynamak vs, bunlar İtalyanların ve dolayısıyla İtalyanlara karşılık vermeye çalışanların Amerikan pazarını ellerinde tutabilmek için kullandığı marketing oyunları olduğunu düşünüyorum.

Holland, Purdey'in ya da ne bileyim Merkel'in vs choke, forcing cone vs yapısını paylaşayım burada, muhtemelen şaşıracaksınız. Fırsatım olduğunda paylaşırım.




Sn. Aysu bu silahlar bu kadar kusursuz üretim yaparken büyük ihtimal pattern ve penetri olarakta kusursuzu yakalamak adina ciddi çalisma içindedirler bunun icinde size şu soruyu sormak istiyorum bu kusursuzlarin baz aldigi namlu iç çaplari nelerdir acaba özellikle H&H 'nin cok merak ediyorum bildiginiz kusursuzlarin iç çaplarini bize sayarmisiniz  bu degerli bilgileri bize paylasirmisiniz.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Ali AKIL, Erol ÖZTÜRK

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #168 : 03 Mayıs 2015, 21:03:56 »
Osman Abi, doğru söylüyorsun. Ama Lebeau-Courally'nin zaten özel muameleye ihtiyacı yok ki :) Intercepting Safety Sear özellikli Sidelock, Ejector, Demibloc tüfekleri zaten var ve Best Guns ligindeki yeri hepimizin malumu olduğu üzere sapa sağlam :)


Lebeau-courally'i unutma.

  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Harun KOCA

  • *
  • İleti: 237
  • Thanked: 14 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #169 : 03 Mayıs 2015, 21:22:51 »
Arıyorum arıyorum bulamıyorum  :)
konu okadar uzanmış ki aradığını bulamıyor insan...
Bir arkadaşımız poze ye atıfta bulunmuştu.
İtalyanların muhteşem tasarımımıymış bizdekiler aslında
poze değilmiş demiştiii

Sormak istediğim :

Gerçek poze nasıl oluyor acaba bir örnek resim yüklermisiniz
ben geçen ay. akdaş 312 SE poze aldım sırf POZE takıntım
yüzünden. Bende ister istemez bir merak uyandırdı bu yorum.

BU SORUMA CEVAP YAZARSADA çoook sevinirim.
ÖNCE VATAN
1978 ankara
 

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #170 : 03 Mayıs 2015, 21:42:27 »
Harun Bey,

O konu çok eski bir hikaye... :D Forumdaki çok eski arkadaşlar biliyor mevzuyu da kısaca açıklamaya çalışayım.

Bu konu, bir "tasarım" konusu değil, bu bir "terminoloji" konusu...

Sadece Fransızca ve Fransızca kökenli bir kaç dilde tüfekler için kullanılan bir ifadenin, dünyanın başka hiç bir ülkesinde "tüfekler için kullanılmıyorken" ve bu kelimenin  Browning'in ÖZEL ve TESCİLLİ bir model adıyken ve üstüne üstlük diğer bir çok karşılığı olmayan yabancı teknik terimin aksine Türkçe'de de hazır TAM KARŞILAYAN bir karşılığı varken (Over/Under Double Barrel = Üst/Alt Çifte), bu kelimeyi hem de dünyanın yüzde 99'unda bu anlamda kullanılmayan yabancı versiyonuyla kullanmak konusunda ısrar etmenin mantıklı olmadığını düşünüyorum ben. Bu mevzu çok tartışılmıştı zamanında :)

Fransızca ve Fransızca kökenli bir kaç dili konuşan bir iki memleket haricinde dünyanın neresindeki tüfek mağazasına giderseniz gidin (İngiltere, Almanya, İskoçya, Galler, Amerika, İspanya, İtalya vs vs vs) , "Superposed tüfeklere bakmak istiyorum" dediğiniz anda önünüze sadece Browning B25 ve B125 tüfekleri koyarlar.. Citori'leri, Cynergy'leri koymazlar. "Niye B25 sadece, Citori'leri niye göstermediniz" derseniz, "siz Superposed dediniz, Citori demediniz ki" derler :D 

"Ben, bir de Beretta Superposed'lara bakmak istiyorum" (May I have a look at the Superposed models of Beretta? vb) derseniz, şaşırırlar ve ne demek istediğinizi anlamazlar. Beretta'nın Superposed'u diye bir şey olmaz ki :D

Bu konu çok tartışıldığı için ben de inat ettim ve bizzat denedim (Beretta'nın vb markaların Superposed modellerine bakabilir miyim dedim :D ) İngiltere'de, İtalya'da , İskoçya'da, Almanya'da bir sürü tüfek mağazasında vs vs... Gülenler bile oldu, tüfekten anlamadığımı düşünerek :D

Durun fırsatım olursa, bu anlardan bir kaç tanesini videoya çekeyim de burada paylaşayım :D



 
 
Arıyorum arıyorum bulamıyorum  :)
konu okadar uzanmış ki aradığını bulamıyor insan...
Bir arkadaşımız poze ye atıfta bulunmuştu.
İtalyanların muhteşem tasarımımıymış bizdekiler aslında
poze değilmiş demiştiii

Sormak istediğim :

Gerçek poze nasıl oluyor acaba bir örnek resim yüklermisiniz
ben geçen ay. akdaş 312 SE poze aldım sırf POZE takıntım
yüzünden. Bende ister istemez bir merak uyandırdı bu yorum.

BU SORUMA CEVAP YAZARSADA çoook sevinirim.

  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 

Çevrimdışı Mustafa DEMİRTAŞ

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 4867
  • Thanked: 156 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #171 : 03 Mayıs 2015, 22:02:39 »
Harun Bey,

O konu çok eski bir hikaye... :D Forumdaki çok eski arkadaşlar biliyor mevzuyu da kısaca açıklamaya çalışayım.

Bu konu, bir "tasarım" konusu değil, bu bir "terminoloji" konusu...

Sadece Fransızca ve Fransızca kökenli bir kaç dilde tüfekler için kullanılan bir ifadenin, dünyanın başka hiç bir ülkesinde "tüfekler için kullanılmıyorken" ve bu kelimenin  Browning'in ÖZEL ve TESCİLLİ bir model adıyken ve üstüne üstlük diğer bir çok karşılığı olmayan yabancı teknik terimin aksine Türkçe'de de hazır TAM KARŞILAYAN bir karşılığı varken (Over/Under Double Barrel = Üst/Alt Çifte), bu kelimeyi hem de dünyanın yüzde 99'unda bu anlamda kullanılmayan yabancı versiyonuyla kullanmak konusunda ısrar etmenin mantıklı olmadığını düşünüyorum ben. Bu mevzu çok tartışılmıştı zamanında :)

Fransızca ve Fransızca kökenli bir kaç dili konuşan bir iki memleket haricinde dünyanın neresindeki tüfek mağazasına giderseniz gidin (İngiltere, Almanya, İskoçya, Galler, Amerika, İspanya, İtalya vs vs vs) , "Superposed tüfeklere bakmak istiyorum" dediğiniz anda önünüze sadece Browning B25 ve B125 tüfekleri koyarlar.. Citori'leri, Cynergy'leri koymazlar. "Niye B25 sadece, Citori'leri niye göstermediniz" derseniz, "siz Superposed dediniz, Citori demediniz ki" derler :D 

"Ben, bir de Beretta Superposed'lara bakmak istiyorum" (May I have a look at the Superposed models of Beretta? vb) derseniz, şaşırırlar ve ne demek istediğinizi anlamazlar. Beretta'nın Superposed'u diye bir şey olmaz ki :D

Bu konu çok tartışıldığı için ben de inat ettim ve bizzat denedim (Beretta'nın vb markaların Superposed modellerine bakabilir miyim dedim :D ) İngiltere'de, İtalya'da , İskoçya'da, Almanya'da bir sürü tüfek mağazasında vs vs... Gülenler bile oldu, tüfekten anlamadığımı düşünerek :D

Durun fırsatım olursa, bu anlardan bir kaç tanesini videoya çekeyim de burada paylaşayım :D



 
 

dogrusu budur,yalnız yaygınlaşmış vede kabul edilmiş bu süperpoze yada poze kelimelerinden vazgecmek mümkünmü.... kot pantolon aslında kot pantolonmudur,degildir... kot ülkemizdeki ilk blujean markaların birinin ismidir...ama kot şöyle kot böyle derken o tür pantolonların genel adı olmuş... selpak da öyledir...bütün ambalajlı kagıt mendiller selpak dır...selpak ilk markalardan birinin adıdır...
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2015, 22:04:00 Gönderen: M.Birol DEMİRTAŞ »
1968/amasya-istanbul-sarıyer
Hâlıkın dururken mahlûka tapma,
Şeytana uyup da yolundan sapma.(Lâ Edri)

VEFAT ETMİŞTİR
 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Kamil ÜNLÜTÜRK, Harun KOCA

Çevrimdışı Selim ARSLANOĞLU

  • *
  • İleti: 394
  • Thanked: 178 times
  • Ancak durgun su, yıldızları yansıtır.
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #172 : 03 Mayıs 2015, 22:09:50 »
Dedikleriniz son dereece dogru ibrahim bey sadece amerikada superposed anlayisi tam olarak yerleşmemiş amerika belkide diger ülkelere göre biraz daha karis bir millete sahip belkide bu etken var ha bide ingilizler gibi asil degiller amerika icin varsa yoksa pompali ve amerikan vari dürbünlu yivli tufekler tabi bu benim gözlem lerim :)
Yürüyen bir aptal, oturan iki akıllıdan daha çok yol alır.

1980-Elazığ
 

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

  • Expert Üye
  • *****
  • İleti: 2283
  • Thanked: 3257 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #173 : 03 Mayıs 2015, 22:39:52 »
Durum keşke öyle masum olsa Birol bey.Durum neye benziyor biliyor musunuz.Verdiğiniz örneklerden Selpak ın mendil kelimesine tescil alıp artık kimse artık mendile mendil diyemez :o bez deyin çaput deyin ama mendil demeyin :) veya levis in pantolon kelimesine tescil alıp pantolona pantolon denilmeyecek uzun şort :D deyin vs gibi,adamlar resmen sözlükten sözcük gaspetmişler,"Superposed "resmen fransızca üstüste anlamındaki kelimenin ingilizcesidir.Pes vallahi anladık tüfekleri öyle böyle de kelimelere ambargo koymakta neyin nesi :o :).
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2015, 22:51:25 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

 
The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

  • yönetici
  • *****
  • İleti: 6461
  • Thanked: 10251 times
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #174 : 03 Mayıs 2015, 22:57:06 »
Ya bu yıllar öncesinin konusuydu, yine alevlendirmeyin şimdi... :)
Diyen desin demeyen demesin, bence yanlış. :)

Superposed "tüfekler için" kullanılmaz, kullanılmıyor "İngilizce'de"... Mesela Elektronik'te mühendislikte üst üste iki akımın geçiyor olduğu durumlarda kullanılır ama "tüfekler terminolojisinde iki namluyla ilgili durumu bildirmek için kesinlikle kullanılmaz".

Bunun Browningcilikle alakası yok Kamil Bey, gidin İngiltere'ye, şunu söyleyin: "May I take a look at superposed models of Beretta?" Sonra adamın yüzündeki ifadeyi aynen gelip burada tasvir edin , sonra tartışmaya devam edelim :D

Browningcilikle alakası yok yani, Browning Browning'dir orası ayrı :D

Durum keşke öyle masum olsa Birol bey.Durum neye benziyor biliyor musunuz.Verdiğiniz örneklerden Selpak ın mendil kelimesine tescil alıp artık kimse artık mendile mendil diyemez :o bez deyin çaput deyin ama mendil demeyin :) veya levis in pantolon kelimesine tescil alıp pantolona pantolon denilmeyecek uzun şort :D deyin vs gibi,adamlar resmen sözlükten sözcük gaspetmişler,"Superposed "resmen fransızca üstüste anlamındaki kelimenin ingilizcesidir.Pes vallahi anladık tüfekleri öyle böyle de kelimelere ambargo koymakta neyin nesi :o. :)
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul
 
The following users thanked this post: Kamil ÜNLÜTÜRK