Şunu yazdığınıda şimşek çaktı ve şimdi anladığımı farkettim
Özür dilerim.
"
dairenin(merkezi hinge pin olan ve namlunun açılma harekinde çizdiği daire "
İlk yazdığınızı da şimdi yazdığınızı da okudum.
Siz ilk yazdığınızda da anlatmışsınız aslında, anlayabilmem lazımdı, hiç anlamamışım
Evet, arka nacağın öne bakan iç bükey kısmının düz olduğunu belki de düz değil de, bu kısmın eğrilik yarı çapına konu olan dairenin merkezinin hinge pin merkezi olmadığını, merkezlerin çakışmadığını kastetmişsiniz sanıyorum.
Evet , öyle , düz değilse de fit olmuyor kubuzdaki köprüyle. Burası düşük toleransla fit olabilse zaten, hinge pin'e karşı destek olarak sadece standing breech olmaz, standing breech üzerindeki yük de azalır. Ama burayı sıfır toleransla fit yapabilmek çok çok zor bir iş
En net cümleyi, üretilmiş bir tüfeği alıp ilgili bölgeyi karbon testi , is testi yaparak söyleyebiliriz tabii.
Ortalama üzeri tüm çiftelerde burasının düşük toleransla fit olması gerekir. Ancak toleransı düşürürseniz ve işçilik de iyi değilse tüfek kapanmaz hale de gelebilir, arka nacak köprüye takılabilir vs, dolayısıyla yüksek toleransla bırakmak ya da sizin de dikkatinizi çektiği gibi eğrilik yarı çapı çok yüksek şekilde (neredeyse düz görünecek şekilde) bırakmak tüfeğin son montajını ve atışa hazır!!! hale gelmesindeki süreyi düşürür, dolayısıyla maliyetleri ve tüfeğin genel mukavemetini de tabii ki.
Burayı sıfır toleransla üretebilecek bir yer var ama, biliyorum ben
Merak ederseniz söylerim
Yalnız bu kadar detay hataları irdeledikçe, İtalyanlardan soğumaya başlarsınız söyleyeyim.
Şu tarif etmeye çalıştığım durumu tam anlatamadığımı farkettim cevabınızı okuyunca.Nacak kelimesinden ben de fişek yatağının altındaki lug,lump denen kilit elemanlarını anlıyorum.Öndeki nacak malum hinge pine yaslanıyor arkadaki de kubuz içinde bu nacağın profiline uygun dişi yuvaya yaslanması lazım normal olarak.Yanlış mı biliyorum.Ve hareket dairesel olduğundan bu yuvanın da(dışbükey) arka lump ın da(içbükey)dairenin(merkezi hinge pin olan ve namlunun açılma harekinde çizdiği daire)bir parçası(matematiksel ifadesi sektör)gibi radyal işlenmesi gerekir.Namlu altıyla geniş açı yapma koşulu ile bu kesim düz de olabilir ve bu durumda sadece tüfek tam kapandığında kubuz yuvasındaki karşılığı ile temas eder.Bizim tüfeklerde ya bu ikinci şekil var ya da kubuz içinde ilgili yuva yok(arka nacak kesimi ne şekil olursa olsun kubuza girer bu durumda).
Toparlamam gerekirse pasif kilit elemanlarının setup ından bahsediyorum.Bir de açma mandalının hareket verdiği kubuz eksenine paralel hareket eden ve hem ön hem arka nacak gerilerindeki slotlara oturan kamanın oluşturduğu aktif kilit var,ben ondan bahsetmedim o aktif kilit var bizim çiftelerde de,üstteki greener tipi çivi de açmış olduğum mevzu dışı.Side clip ise tamamen ilgisiz.Teşekkür ediyorum.