Gönderen Konu: MONOBLOK-DEMİBLOK  (Okunma sayısı 77049 defa)

0 Üye ve 26 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mustafa KARAGÖZ

• Avlak Yönetici
  • VATAN SEVDALISI,DOĞA DOSTU,UÇAR AVCISI
Ynt: MONOBLOK-DEMİBLOK
« Yanıtla #50 : 01 Mayıs 2015, 11:48:01 »

vs vs.. çok uzattım kusura bakmayın.

Bence herkes memnun oluyordur. Çok güzel özetliyorsunuz. Teşekkürler.
  • Merkel Custom Made Boxlock Ejector S×S 20 ga
  • Robust 222 S×S 16 ga
  • MKE Kırıkkale 1963 S×S 12 ga
  • Derya-Lion mc391 Yarıoto
YA SEV YA TERK ET, YA TABİ OL YA DEFOL
1982/ELAZIĞ - İkamet: Malatya

The following users thanked this post: İbrahim AYSU

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #51 : 01 Mayıs 2015, 11:49:58 »
Çok teşekkürler sağolun Mustafa Bey :)

Bence herkes memnun oluyordur. Çok güzel özetliyorsunuz. Teşekkürler.
  • Merkel Custom Made Sidelock Ejector SxS
  • Blaser F3 Game Competition O/U
  • Pieper Bayard Belgium SxS
  • Browning Maxus Carbon Fiber SemiAuto
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Emrah AKDENİZ

• Müdavim Üyemiz
  • Hürgeneral ⭐️⭐️⭐️⭐️
« Yanıtla #52 : 01 Mayıs 2015, 11:55:01 »
Bir tüfeğin Monoblock yada Demiblock olması o tüfeğin Ömrünü belirler mi? HAYIR!
Bir tüfeğin namlu içinin kromlumu olduğu kromsuz mu olduğu Patternini etkiler mi? HAYIR ! Bu bilimsel bir verimidir? HAYIR!
Penetrasyonu etkiler mi? HAYIR!  Penetrasyonu etkilediğine dair BİLİMSEL BİR VERİ varmıdır? HAYIR!
Demiblock bir tüfek Monoblock kaç tüfek satın alabilir fiyatıyla? ÇOK!
Sevmediğim kalitesini beğenmediğim özensiz bir SILVER PIGEON BERETTA ARJANTİNDE SORUNSUZ KAÇ FİŞEK ATAR? 1.500.000..
Krom kaplı olmayan bir namluyu seri bittikten sonra DT Berettacılar ÇAY İÇİP SOHBET ederken temizlemezseniz ne olur..Zamanla Bozulur..!
Yurdum avcısının iyi yapılmış bir monoblock namluyu ava fişek atarak eskitebilme şansı nedir? 0!
Selam ve saygılarımla
Cumamız mübarek olsun..
Herkes için hayırlı bir yorum olmuş Tuncay bey her işte bir hayır vardır  ;D ;D
  • Akdaş Kuntor 312 SE
  • Huğlu 104A
  • Huğlu Renova
  • Huğlu 202B
  • Özkanlar FX12
Samsun / 1986

The following users thanked this post: Ali ÖZATA

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #53 : 01 Mayıs 2015, 12:03:55 »
Mübarek cuma gününün hürmetine binaen konu Hayır ve şer odaklı olarak devam etmekte olup, konu hayr-ul shotguns konusu altında konuşulmaya devam edecektir. Yakan, yıkan, kasıp kavuran tüfek ligine Müslüman tüfekleri de mi eklesek ne:)
Reklam da belli, Helal atış, helal vuruş :)
Hayırlı cumalar.
  • Robust 222 S×S 16 ga

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #54 : 01 Mayıs 2015, 12:07:00 »
O zaman değişik yabancı tüfeklere şoklara bir tomar para vermeye gerek te yok.Extra full şok ayarında atan full şok yapan üreticiler var.Sizi uğraştırmadan maddi olarakta fazla üzmeden her ihtiyacınızı karşılıyabiliyorlar.Hemde 2 yada 3 tane ithal şok fiyatınaTercih meselesi.Parası olan mersedes e binmek varken şahin e biner mi ? Yada şahini mercedes diye göstermek için mersedes parası harcar mı ?
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #55 : 01 Mayıs 2015, 12:14:08 »
Tuncay Hocamın soruları, aslında biraz daha "Amerikan" bakış açısıyla sorulmuş sorular :)

Küçük bir örnek vereyim:

İngiliz'in Tüfeği. tüfeğin yağı, fırçası, bakım seti itinalı bir şekilde her defasında kullanılır. Çanta içinde özel olarak taşınır bu yüzden. Bu ayrıca bir "tarz"dır da...

Amerikalı'nın Tüfekleri. Tüfeğin metal aksamındaki yağ, kundak üzerinde tüfek dik konulduğunda kundağa geçer mi kundağı zaafiyete uğratır mı önemli değil, kolay alınıp kolay kullanılabilsin
Başına bir iş gelirse çok önemli değil, başka bir tane "camo" kapılır yerine konulur. Hangi tüfek en son ne zaman temizlendi bilinmez. :D vs vs

Anlayış farklı tabi..
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Mustafa KARAGÖZ

Çevrimdışı Tuncay KAHRAMAN

• Expert Üye
« Yanıtla #56 : 01 Mayıs 2015, 12:43:01 »
Sanırım Üstteki Rigby Alttaki dolabın hepsini size hediye edebilir...:) Artan parayla da fişek ve mermi alırız..:)
Tuncay KAHRAMAN
1976 TAVŞANLI

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Suat ÇALIŞKAN

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #57 : 01 Mayıs 2015, 12:48:11 »
E orası öyle tabi Tuncay Hocam...

:)

Sadece çanta ve aksesuarların değeri, dolabı epey bir boşaltır :D

Sanırım Üstteki Rigby Alttaki dolabın hepsini size hediye edebilir...:) Artan parayla da fişek ve mermi alırız..:)
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Polat OLUR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #58 : 01 Mayıs 2015, 14:38:23 »
Avcılıkta Silah merakı ve kullanmakta bir kültür..Para her şeyin başı ancak alıp gereken önemi değeri vermedikten sonra ne önemi var..
  • Browning Maxus
  • B.C.Miroku 800 SW Grade 4
  • B.C.Miroku 600
Polat OLUR
1976 İzmir/Bergama

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #59 : 01 Mayıs 2015, 14:42:00 »
Tuncay Hocamın soruları, aslında biraz daha "Amerikan" bakış açısıyla sorulmuş sorular :)

Küçük bir örnek vereyim:

İngiliz'in Tüfeği. tüfeğin yağı, fırçası, bakım seti itinalı bir şekilde her defasında kullanılır. Çanta içinde özel olarak taşınır bu yüzden. Bu ayrıca bir "tarz"dır da...

Amerikalı'nın Tüfekleri. Tüfeğin metal aksamındaki yağ, kundak üzerinde tüfek dik konulduğunda kundağa geçer mi kundağı zaafiyete uğratır mı önemli değil, kolay alınıp kolay kullanılabilsin
Başına bir iş gelirse çok önemli değil, başka bir tane "camo" kapılır yerine konulur. Hangi tüfek en son ne zaman temizlendi bilinmez. :D vs vs

Anlayış farklı tabi..

Sn  AYSU çok can alıcı örnekler veriyorsunuz.Tüfeğin çantası mücevher kutusu gibi maşallah.
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #60 : 01 Mayıs 2015, 14:52:16 »
Aynen, avcılık bir kültür meselesi.

İngiliz'lerin ayrı bir avcılık kültürü var, giyimleriyle, kıyafetleriyle, tüfekleriyle, köpekleriyle. Alman'ların çok farklı bir avcılık kültürü var kendilerine has. Fransız'laırn yine öyle, kendilerine has bir avcılık kültürleri var. İspanyol'ların vs... Hatta beğenmesem de Amerikalıların bile kendilerine has bir av kültürü var.

Bütün bu memleketlerde, avın, avcılığın bile kendilerine has ritüelleri var.

Ülkemizde, eskiden varmış belki ama şu anda ülkemize has bir avcılık kültürü göremiyorum, ya da farkındalık konusunda sorun yaşıyorum, göremiyorum.

Avda, askılı atletiyle, pijamasıyla çıkmış adamlar bile görüyorum artık. Ne av arkadaşına ne avlakta karşılaşacağı diğer insanlara ne de yaptığı işe saygısı var belli ki.

Rahmetli babam, "tüfeğini kırmadan kimsenin yanına yanaşma, selam verme, selam alma, bunu yapacağına adama küfret daha iyi" derdi... Şimdi görüyorum, adam otomatiğin namlusunu ağzıma sokacak neredeyse, "arkadaş ne yapıyorsun?" dediğinde, "abi sen de amma korkakmışsın bir şey olmaz ya" cevabı alıyorsun. Sinirlenmemek mi lazım böyle şeylere ? Ben sinirden deliriyorum!

Biz böyle öğrendik, av düştüğünde acele eder ve koşar adımlarla ava yetişip avın boğazlayıp besmeleyle kanını akıtmak bizim kültürümüzdü. Bu ayrıca avın değişmez bir ritüeliydi.  Şimdi görüyorum, av düşüyor, canlı halde can çekişirken yeleğe atılıyor. Artık havasızlıktan mı ölecek, kaç dakika can çekişecek ne olacak o hayvana? Bu bizim kültürümüz değildi. Nereden çıktı böyle şeyler ? Kocaman kocaman kelli felli adamlar da yapıyor böyle şeyleri ?

Aman neyse ya... İşte öyle..

Avcılıkta Silah merakı ve kullanmakta bir kültür..Para her şeyin başı ancak alıp gereken önemi değeri vermedikten sonra ne önemi var..
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Selim ARSLANOĞLU

• *
  • Ancak durgun su, yıldızları yansıtır.
« Yanıtla #61 : 01 Mayıs 2015, 14:53:27 »
Bir tüfeğin Monoblock yada Demiblock olması o tüfeğin Ömrünü belirler mi? HAYIR!
Bir tüfeğin namlu içinin kromlumu olduğu kromsuz mu olduğu Patternini etkiler mi? HAYIR ! Bu bilimsel bir verimidir? HAYIR!
Penetrasyonu etkiler mi? HAYIR!  Penetrasyonu etkilediğine dair BİLİMSEL BİR VERİ varmıdır? HAYIR!
Sevmediğim kalitesini beğenmediğim özensiz bir SILVER PIGEON BERETTA ARJANTİNDE SORUNSUZ KAÇ FİŞEK ATAR? 1.500.000..
Krom kaplı olmayan bir namluyu seri bittikten sonra DT Berettacılar ÇAY İÇİP SOHBET ederken temizlemezseniz ne olur..Zamanla Bozulur..!
Yurdum avcısının iyi yapılmış bir monoblock namluyu ava fişek atarak eskitebilme şansı nedir? 0!
Selam ve saygılarımla
Cumamız mübarek olsun..

mükemmel bir açıklama.... Dualarda buluşmak dileği ile....
Yürüyen bir aptal, oturan iki akıllıdan daha çok yol alır.

1980-Elazığ

The following users thanked this post: Gençay GÜNEŞ

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #62 : 01 Mayıs 2015, 14:55:03 »
Örneklerle daha iyi anlaşılıyor konular :) Yüzlerce satır metin yerine, net örnekler vermek konuyu anlatmak için yazmanız gereken metnin uzunluğunu dramatik oranlarda azaltıyor :)

Sn  AYSU çok can alıcı örnekler veriyorsunuz.Tüfeğin çantası mücevher kutusu gibi maşallah.
1978 - Istanbul

Çevrimdışı Selim ARSLANOĞLU

• *
  • Ancak durgun su, yıldızları yansıtır.
« Yanıtla #63 : 01 Mayıs 2015, 14:56:37 »
Aynen, avcılık bir kültür meselesi.

İngiliz'lerin ayrı bir avcılık kültürü var, giyimleriyle, kıyafetleriyle, tüfekleriyle, köpekleriyle. Alman'ların çok farklı bir avcılık kültürü var kendilerine has. Fransız'laırn yine öyle, kendilerine has bir avcılık kültürleri var. İspanyol'ların vs... Hatta beğenmesem de Amerikalıların bile kendilerine has bir av kültürü var.

Bütün bu memleketlerde, avın, avcılığın bile kendilerine has ritüelleri var.

Ülkemizde, eskiden varmış belki ama şu anda ülkemize has bir avcılık kültürü göremiyorum, ya da farkındalık konusunda sorun yaşıyorum, göremiyorum.

Avda, askılı atletiyle, pijamasıyla çıkmış adamlar bile görüyorum artık. Ne av arkadaşına ne avlakta karşılaşacağı diğer insanlara ne de yaptığı işe saygısı var belli ki.

Rahmetli babam, "tüfeğini kırmadan kimsenin yanına yanaşma, selam verme, selam alma, bunu yapacağına adama küfret daha iyi" derdi... Şimdi görüyorum, adam otomatiğin namlusunu ağzıma sokacak neredeyse, "arkadaş ne yapıyorsun?" dediğinde, "abi sen de amma korkakmışsın bir şey olmaz ya" cevabı alıyorsun. Sinirlenmemek mi lazım böyle şeylere ? Ben sinirden deliriyorum!

Biz böyle öğrendik, av düştüğünde acele eder ve koşar adımlarla ava yetişip avın boğazlayıp besmeleyle kanını akıtmak bizim kültürümüzdü. Bu ayrıca avın değişmez bir ritüeliydi.  Şimdi görüyorum, av düşüyor, canlı halde can çekişirken yeleğe atılıyor. Artık havasızlıktan mı ölecek, kaç dakika can çekişecek ne olacak o hayvana? Bu bizim kültürümüz değildi. Nereden çıktı böyle şeyler ? Kocaman kocaman kelli felli adamlar da yapıyor böyle şeyleri ?

Aman neyse ya... İşte öyle..

Bizim Avcılığımızda, Silahımıza gösterdiğimiz saygıda,  avladığımız ava gösterdiğimiz dini bilgide kıssaca her şeyimiz  çin malı olmuş
Yürüyen bir aptal, oturan iki akıllıdan daha çok yol alır.

1980-Elazığ

Çevrimdışı Mustafa ÇAKIR 35

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #64 : 01 Mayıs 2015, 14:57:13 »
Monobloc'ta mutlaka birleşme izi vardır. Browning grubu tüfeklerde bu izi zor görürsünüz, zira bu izi ince tesviye ile, çok zor görünecek hale getiriyorlar.

Browning'in 325'e kadar olan tüfekleri demibloc, ondan sonrakilerin tamamı (425,525,625,725,Cynergy vs) monobloc'tur ama İtalyanlar gibi kalın kalın iz bırakmaz. Uzaktan namlu birleşim izi yokmuş gibi görürsünüz, dikkatlice yakından baktığınızda izi görürsünüz.

Bir de Merkel'in bazen uyguladığı bir metod var... Sadece Merkel bu metoda demibloc diyor, başka diyen yok :) Şöyle ki: Merkel bazı modellerinde, (bazı yivli modellerinde gördüm bunu) namlu milleri fişek yatağına geçme ama monobloc değil. Çünkü fişek yatakları da ayrı ayrı, monobloc gibi birleşik değil. İki ayrı fişek yatağını birbirine sanki demibloc birleştirir gibi birleştiriyorlar, daha sonra namluları da ucuna geçiriyorlar ve Merkel'in kendi terminolojisinde bu da demibloc olarak geçiyor. Kimse itiraz edemiyor çünkü fişek yatakları tek parça değil, iki fişek yatağı da ayrı :)

Bu metodu sadece Merkel'de gördüm, diğer hiç bir üreticide böyle bir şeye rastlamadım.

Merkel az da olsa monobloc üretim da yapıyor. Ancak tüfeklerinin bir çoğu shoe lump metoduyla üretilmiştir.

Gerçek demibloc (true chopper lump) standart üretimlerinde yoktur, ancak yaptıkları zaman onu da sıfır toleransla mükemmel bir şekilde yapabiliyorlar. Kataloglarındaki tüm klasik çifte tüfekleri (40E, 45E, 60E, 61E, 65E) shoe lump'tır. Özel olarak sipariş edilirse ek ücret karşılığında true chopper lump yapıyorlar.

Benzer şekilde, kataloglarındaki tüm Üst/Alt çifteler monobloc'tur. Lüks serisi 303E modelleri, GDR (German Democratic Republic) döneminde demibloc olarak üretiliyordu ve tamamının üstten iki noktadan Kersten kilidi haricinde , alttan iki kilidi (double bottom bite) de vardı. Maalesef piyasa şartlarından dolayı, 303E modelini dahi monobloc'a çevirdiler. Alttan iki kilidi özellikle istenmediğinde yapmıyorlar 303E'de. Sadece üstten Kersten.

Üst/Alt çifte modellerinin alt modelleri 2000 serisinde ise tamamı monobloc. Hatta 2000 serisinde, sidelockların bazılarında V yay yerine , helezon yay da kullanmaya başladılar. Bir de, bence en kötüsü, 2000 serisi Üst/Alt çifte modellerinde, kubuzu kundağa kuyruktan üç noktadan vidalamak yerine, İtalyanların sıkça yaptığı gibi, arkadan uzun saplama miliyle tutturmaya başladılar ki, bu hiç Merkel stili bir metod değil, biraz dengesiz fazla sıkılırsa , tetik tablasını kasıyor, mikronluk toleranslarla birbiriyle temas halinde bulunan bütün parçaların dengesi bozuluyor ve eğer tüfek tek tetikse çift patlatma sorunuyla bile karşılaşabiliyorsunuz. Tüfek 2000 serisiyse, saplama miline , Merkel'in kendi ustasından başka kimse dokunmamalı bu yüzden, tüfek anında çift patlatma canavarına dönüşebilir. :)

vs vs.. çok uzattım kusura bakmayın.

Uzatmanız hiç problem değil. :) biraz zorlansakta olayı dahha iyi kavrıyoruz sayenizde..
İZMİR-KÜTAHYA/TAVŞANLI

Huğlu-104A////ATA Freelander

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #65 : 01 Mayıs 2015, 14:59:28 »
Teşekkür ederim, sağolun.

Uzatmanız hiç problem değil. :) biraz zorlansakta olayı dahha iyi kavrıyoruz sayenizde..
1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Mustafa ÇAKIR 35

Çevrimiçi Fatih S.M.YAPAR

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #66 : 01 Mayıs 2015, 15:10:30 »
Av kültürümüz bence öncedende yoktu şimdide yok malesef, ben avcı bir aileden hatta sülaleden geliyorum çocukluğumdada hatırlıyorum herkesin kendine göre doğruları vardı belli bir ritüel yoktu.her grubun kendi içinde normları vardı ama genel geçer kurallar diyemeyiz bunlara...
Mesela baktığın zaman gerek kıyafet gerekse tarz olarak her ülkenin belirgin bir tarzı var ama yaban tv de sizden gelenler programını izleyince bizim avcılara bak,bir ingilterede bir afrikada bir anadoluda birde nerde olduğunu bilemiyorsun :)
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 15:13:11 Gönderen: Fatih YAPAR »
  • Benelli Bellmonte 1 12 çap 71 cm namlu
  • Mossberg 500A pompalı 12 çap 71 namlu
  • Kral Cara Cara süperpoze 12 çap 71 cm namlu
  • Özhuğlu Alesta çifte 36 çap 71 namlu
  • İngiliz Seter; Şanslı
Tarsus Avcılar Kulübü
Fatih S.M.YAPAR
1976 Tarsus/Mersin

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Mustafa ÇAKIR 35

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #67 : 01 Mayıs 2015, 15:15:49 »
Akus, demibloc namlu yapsa, sadece işçilik maliyeti değil, namlu çeliğini de değiştirmek zorunda kalacağından maliyeti çok fazla artar...

Söylediğinizde haklısınız, Türkiye'deki pazara bunu anlatamaz, anlatmak için çok çaba sarfetmesi gerekir, tüfeğin maliyetlerinin neden yükseldiğini maalesef anlamaya da çalışmaz bu pazar...

Bununla birlikte, hemen yapılabilecek bir şey değil. Demibloc namlu yapmak, sidelock mekanizma yapmaktan çok daha zor. Demibloc işçilikle, namluları kastırmadan ve nacaklarda sıfır tolerans olacak şekilde iki namluyu belli bir noktada sıfırlayabilmek (örneğin 35metre gibi) bu metod üzerinde uzun yıllar staj yapmaktan geçiyor.. Yani sidelock çakmağı yapmaktan çok daha zor ve maliyetli bir iş.

Yani av vurmak için çok gerekli mi? Değil tabii ki...

Ama benzer mantıkla baktığımız zaman Best Guns ligine girmek de çok büyük bir gereklilik değil :)
Dediğiniz gibi "Best Guns" ligine girmek gibi amaç olmayınca üreticilerde bizlerde bu konulara uzak kalıyoruz.yani demiblock yazılanlardan anladığım kadarıyla tüfeğin av performansını etkilemesinden çok daha özel ustalık ve meziyet isteyen farklı bir durum.üreticiler doğal olarak ticari boyutta düşününce bu tarz teknikler,yenilikler ve diğer geliştirmeler göz ardı ediliyor.pazarı bulunan en iyisidir mantığı da bunda en önemli etken sanırım.tabi birde kapasite lazım.tekrardan teşekkürler İbrahimBey.
İZMİR-KÜTAHYA/TAVŞANLI

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #68 : 01 Mayıs 2015, 15:19:26 »
Selam ve saygılarımla
Cumamız mübarek olsun..
Teşekkürler Tuncay Bey.Fayda,yarar bazında durumu özetleyici olmuş  :D
İZMİR-KÜTAHYA/TAVŞANLI

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #69 : 01 Mayıs 2015, 15:26:11 »

Küçük bir örnek vereyim:

Anlayış farklı tabi..
Tüfekler cok kral abi zaten o bi gercekte,ben şuan kutusuna karşı derin duygular besliyorum  ^-^
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Mustafa ÇAKIR 35

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #70 : 01 Mayıs 2015, 15:28:49 »
Tüfekler cok kral abi zaten o bi gercekte,ben şuan kutusuna karşı derin duygular besliyorum  ^-^
Aynı duygular bende de oluştu      :D
İZMİR-KÜTAHYA/TAVŞANLI

Çevrimdışı İbrahim AYSU

• yönetici
« Yanıtla #71 : 01 Mayıs 2015, 16:04:00 »
Çantaya mı içlendin ? :D

1978 - Istanbul

The following users thanked this post: Berkay TOPUZ

• Avlak Yönetici
« Yanıtla #72 : 01 Mayıs 2015, 16:10:55 »
Av kültürümüz bence öncedende yoktu şimdide yok malesef, ben avcı bir aileden hatta sülaleden geliyorum çocukluğumdada hatırlıyorum herkesin kendine göre doğruları vardı belli bir ritüel yoktu.her grubun kendi içinde normları vardı ama genel geçer kurallar diyemeyiz bunlara...
Mesela baktığın zaman gerek kıyafet gerekse tarz olarak her ülkenin belirgin bir tarzı var ama yaban tv de sizden gelenler programını izleyince bizim avcılara bak,bir ingilterede bir afrikada bir anadoluda birde nerde olduğunu bilemiyorsun :)

Fatih bey av kültürümüz vardı, av seyahatlerimiz vardı, hatta av köpeğimiz ve av uşaklarımız vardı. Yırtıcı kuşlarla avlanmak bizim Kültürümüzde var. Sefere gider gibi ava gidermiş Padişahlar, şehzadeler. İşin özü delikli demir icat oldu herşeyimiz alt üst oldu. Herkesin elinde tüfek, herkes Avcı,  her zaman sezon  ne güzel memleket.
Ama büyük dedemizin dolma tüfeği, keçe çorabı, kar ayakkabıları ve ayak Paleti,  deri av çantası, kara barut kutusu, deri fişekliği bana çok şey anlatıyor. Dolma tüfek ile uçar kekligé atarmış rahmetli, fırsat verirmiş ava. Bunları dinleyerek, yaşayarak büyüdük. Ama şimdi 300 lira= 5+1 tüfek sonuç yukarıda yazılanlar. Gerisini yazmıyorum....
  • Robust 222 S×S 16 ga

The following users thanked this post: İbrahim AYSU, Erol ÖZTÜRK, Orhan AKSOY, Fatih S.M.YAPAR, Mustafa ÇAKIR 35

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #73 : 01 Mayıs 2015, 16:18:57 »
Çantaya mı içlendin ? :D
İçleniymeycek gibi değilki mübarek şekli yeter :D
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 16:22:01 Gönderen: Berkay TOPUZ »
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Çevrimdışı Kamil ÜNLÜTÜRK

• Expert Üye
« Yanıtla #74 : 01 Mayıs 2015, 16:25:16 »
Siz nacaklardaki boşluk deyince bizim çiftelerde(Akusta öyle)nacak(görünürde var da fonksiyonel olarak) var mı? Varsa bile kubuz orta köprüsü var mı ki nacağın temas ederek oturduğu ve menteşe piminin üzerindeki yükü bölüşen,belki de tamamen alan kısımdan bahsediyorum.Zira fotoğraflarda bu pek belli olmuyor,elime alıpta da incelemedim açıkçası.

Varsa bile şu bariz;nacak circle fitting değil yani radyal,namlu açılma hareketinin oluşturduğu daire nin sektörü gibi değil.Düz.Düz ve gerçekten kubuz yuvasına oturacakmış gibi kimi fotolarda namluyla geniş açılı kimilerinde dik açılı gibi görüyorum ki bu bariz olarak orta köprü yok demek.Bilmem siz ne düşünüyorsunuz bu konu da.Circle fitting in baklava dilimleri gibi temas eden fitting e göre atış stresini daha iyi karşıladığı düz nacakların atışta namluyu daha da açmaya çalıştığını bir imalatçının forum mesajlarında okumuştum.

Şu tarif etmeye çalıştığım durumu tam anlatamadığımı farkettim cevabınızı okuyunca.Nacak kelimesinden ben de fişek yatağının altındaki lug,lump denen kilit elemanlarını anlıyorum.Öndeki nacak malum hinge pine yaslanıyor arkadaki de kubuz içinde bu nacağın profiline uygun dişi yuvaya yaslanması lazım normal olarak.Yanlış mı biliyorum.Ve hareket dairesel olduğundan bu yuvanın da(dışbükey) arka lump ın da(içbükey)dairenin(merkezi hinge pin olan ve namlunun açılma harekinde çizdiği daire)bir parçası(matematiksel ifadesi sektör)gibi radyal işlenmesi gerekir.Namlu altıyla geniş açı yapma koşulu ile bu kesim düz de olabilir ve bu durumda sadece tüfek tam kapandığında kubuz yuvasındaki karşılığı ile temas eder.Bizim tüfeklerde ya bu ikinci şekil var ya da kubuz içinde ilgili yuva yok(arka nacak kesimi ne şekil olursa olsun kubuza girer bu durumda).

Toparlamam gerekirse pasif kilit elemanlarının setup ından bahsediyorum.Bir de açma mandalının hareket verdiği kubuz eksenine paralel hareket eden ve hem ön hem arka nacak gerilerindeki slotlara oturan kamanın oluşturduğu aktif kilit var,ben ondan bahsetmedim o aktif kilit var bizim çiftelerde de,üstteki greener tipi çivi de açmış olduğum mevzu dışı.Side clip ise tamamen ilgisiz.Teşekkür ediyorum.

yükle resim

bmp resim yükle

resim upload
Birinci resimde kubuz düzleminin ortasın da bir köprü var.Birinci resimde aktif kilit elemanı olan ileri geri hareket eden kama çelik rengi ile seçiliyor,ikinci üçüncü resimlerde de bu kamanın yerleşeceği slotlar nacaklar üzerinde mevcut(bu aktif kilitlenme benim sorum dışında).

İkinci resimde arka lump ın kubuza yaslanacak olan ön yüzeyinin dairesel işlendiği açıkça görülüyor,bunun oturacağı ilk resimde görülen köprünün de(tabi içe doğru) dairesel işlenmesi şart doğal olarak ve bu iki yüzeyin tüfeğin açılıp kapanma sürecinin tamanında birbirleri ile temas durumları var(olması gereken).Buna pasif kilit de deniyor.

Üçüncü resimde bu kesimin düz olduğunu görüyüruz.Bu tip kesimlerde tüm açılma süreci boyunca temas yok sadece tüfek tam kapandığında temas edebilir,eğer bu yaslanma payanda fonksiyonu hedeflendi ise.Bu da pasif kilit.

Ben bizim yerli tüfeklerde bu tanımlamaya çalıştığım nacakların pasif kilit fonksiyonlarının mevzu bahis edildiğini bile zannetmiyorum,bırakın icra edilmiş olsun.

Tabi bu zorunluluk mu.Olmayadabilir, patlama yükünü sadece hing pine bindiren pek çok yabancı üretici de var(chapuis çifte,verney carron poze vb)ve uzun vadede laçka olma hızı olarak çok fark yaratmadığını da söylüyorlar.Fakat konu best gun dan açıldığından  ve tek adayımız Akus ta da bu özellik yok gibi göründüğünden ve de bunun olmadığı bir best gun a da tesadüf etmediğimden
tıpkı değiştirilebilir iğne yatakları gibi bir best gun alameti farikası olarak değerlendirmek gerekir mi bunu merak etmiştim.Tekrar teşekkürler.
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2015, 17:23:36 Gönderen: Kamil ÜNLÜTÜRK »
  • P.Beretta 687 SP5 67cm
  • P.Beretta ES100 71cm
Kamil ÜNLÜTÜRK
1965 - Bartın

The following users thanked this post: Gençay GÜNEŞ, İbrahim AYSU, Mustafa KARAGÖZ