Akusta var ve zaten yegane kilit noktası bu iki nacak yuvası.
Yani nacaktan kastettiğim, namlunun nacağı. Yani İngilizce "lump" denilen kısım. İki tane kilit yuvası var. Ön nacakta ve arka nacakta. Üstten herhangi bir kilit yok (Greener gibi, Doll's Head gibi vs). Normalde üstten de kilit olduğunda, yükün öndeki nacağa binmeyecek şekilde , asıl yükü arkadaki nacağın kaldıracağı şekilde bir tasarım öngörülmüş Öndeki nacak yük çekmekten daha ziyade, guide - rehber görevi görüyor. Kiminde bu ön nacak bu yüzden köşeli değil sadece radyal yapılır.
Akus, H&H tarzını benimsemiş, dolayısıyla üstten kilit yok. İki namlu nacağına da yük binecek şekilde bir tasarım, yani ön guide - rehber nacağa da, arka asıl kilit nacağına da...
Aslında tüfeğin patlama esnasında namluya uygulanan kuvvet sadece yukarı yönde değil. Örneğin sağ namlu patladığında, namlu sola doğru da dönmek ister ve sağ namlu breech noktasının kubuzla teması neredeyse sıfıra inecek kadar namlu sola doğru esneyebilir.Aynı şekilde sol namlunun patlamasında da, sol fişek yatağının breech kısmının kubuzla teması neredeyse kesilecek gibi olur. Dolayısıyla aslında namluya uygulanan kuvvet vektörel bir bileşke kuvvet. Burada , hinge pin ve ön nacağın hinge pin'e oturan radyali arasında sorun yoksa, namlu nacaklarındaki kilit yükü çok rahattır. Asıl esneme, sola ve sağa doğru oluşur.
İngilizler, ağırlıklı olarak bunu estetikten taviz vermemek adına göz ardı etmiş. Ancak daha nadir de olsa, İngilizlerde de, (aşağıdaki Purdey örneğinde olduğu gibi) bunu namlunun sağ ve sol yanından, yaklaşık 45 derece açıyla tıraşlayarak kubuzun kilit sistemi kadar önemli bir rol oynayarak patlama anında mukavemete yardımcı olması için sağdan ve soldan patlama anında, namluyu tam sarmalayacak şekilde bir tasarım yapmış. Günümüzde , her ikisini de yapan üreticiler var.
Flat Breech Holland and Holland
Radial Breech Purdey
Flat Breech Merkel'in "British stili" modellerinde
Radial Breech Merkel'in "Alman stili" modellerinde
Siz nacaklardaki boşluk deyince bizim çiftelerde(Akusta öyle)nacak var mı? Varsa bile kubuz orta köprüsü var mı ki nacağın temas ederek oturduğu ve menteşe piminin üzerindeki yükü bölüşen,belki de tamamen alan kısımdan bahsediyorum.Zira fotoğraflarda bu pek belli olmuyor,elime alıpta da incelemedim açıkçası.
Varsa bile şu bariz;nacak circle fitting değil yani radyal,namlu açılma hareketinin oluşturduğu daire nin sektörü gibi değil.Düz.Düz ve gerçekten kubuz yuvasına oturacakmış gibi kimi fotolarda namluyla geniş açılı kimilerinde dik açılı gibi görüyorum ki bu bariz olarak orta köprü yok demek.Bilmem siz ne düşünüyorsunuz bu konu da.Circle fitting in baklava dilimleri gibi temas eden fitting e göre atış stresini daha iyi karşıladığı düz nacakların atışta namluyu daha da açmaya çalıştığını bir imalatçının forum mesajlarında okumuştum.