Monobloc'ta mutlaka birleşme izi vardır. Browning grubu tüfeklerde bu izi zor görürsünüz, zira bu izi ince tesviye ile, çok zor görünecek hale getiriyorlar.
Browning'in 325'e kadar olan tüfekleri demibloc, ondan sonrakilerin tamamı (425,525,625,725,Cynergy vs) monobloc'tur ama İtalyanlar gibi kalın kalın iz bırakmaz. Uzaktan namlu birleşim izi yokmuş gibi görürsünüz, dikkatlice yakından baktığınızda izi görürsünüz.
Bir de Merkel'in bazen uyguladığı bir metod var... Sadece Merkel bu metoda demibloc diyor, başka diyen yok
Şöyle ki: Merkel bazı modellerinde, (bazı yivli modellerinde gördüm bunu) namlu milleri fişek yatağına geçme ama monobloc değil. Çünkü fişek yatakları da ayrı ayrı, monobloc gibi birleşik değil. İki ayrı fişek yatağını birbirine sanki demibloc birleştirir gibi birleştiriyorlar, daha sonra namluları da ucuna geçiriyorlar ve Merkel'in kendi terminolojisinde bu da demibloc olarak geçiyor. Kimse itiraz edemiyor çünkü fişek yatakları tek parça değil, iki fişek yatağı da ayrı
Bu metodu sadece Merkel'de gördüm, diğer hiç bir üreticide böyle bir şeye rastlamadım.
Merkel az da olsa monobloc üretim da yapıyor. Ancak tüfeklerinin bir çoğu shoe lump metoduyla üretilmiştir.
Gerçek demibloc (true chopper lump) standart üretimlerinde yoktur, ancak yaptıkları zaman onu da sıfır toleransla mükemmel bir şekilde yapabiliyorlar. Kataloglarındaki tüm klasik çifte tüfekleri (40E, 45E, 60E, 61E, 65E) shoe lump'tır. Özel olarak sipariş edilirse ek ücret karşılığında true chopper lump yapıyorlar.
Benzer şekilde, kataloglarındaki tüm Üst/Alt çifteler monobloc'tur. Lüks serisi 303E modelleri, GDR (German Democratic Republic) döneminde demibloc olarak üretiliyordu ve tamamının üstten iki noktadan Kersten kilidi haricinde , alttan iki kilidi (double bottom bite) de vardı. Maalesef piyasa şartlarından dolayı, 303E modelini dahi monobloc'a çevirdiler. Alttan iki kilidi özellikle istenmediğinde yapmıyorlar 303E'de. Sadece üstten Kersten.
Üst/Alt çifte modellerinin alt modelleri 2000 serisinde ise tamamı monobloc. Hatta 2000 serisinde, sidelockların bazılarında V yay yerine , helezon yay da kullanmaya başladılar. Bir de, bence en kötüsü, 2000 serisi Üst/Alt çifte modellerinde, kubuzu kundağa kuyruktan üç noktadan vidalamak yerine, İtalyanların sıkça yaptığı gibi, arkadan uzun saplama miliyle tutturmaya başladılar ki, bu hiç Merkel stili bir metod değil, biraz dengesiz fazla sıkılırsa , tetik tablasını kasıyor, mikronluk toleranslarla birbiriyle temas halinde bulunan bütün parçaların dengesi bozuluyor ve eğer tüfek tek tetikse çift patlatma sorunuyla bile karşılaşabiliyorsunuz. Tüfek 2000 serisiyse, saplama miline , Merkel'in kendi ustasından başka kimse dokunmamalı bu yüzden, tüfek anında çift patlatma canavarına dönüşebilir.
vs vs.. çok uzattım kusura bakmayın.
dediğim gibi sadece görünce diyebiliyorum oda birleşme izine göre yorum yapıyordum.yani çok ayrıntılı bilmediğim içinsoruyorum. yani arada o ince çizgi olmasada monoblok yorumu yapabilirmiyiz?