Gönderen Konu: fişek dolumu yapan arkadaşlar abiler lütfen yardım ?  (Okunma sayısı 5490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı H.Tahsin ÇATAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
36cal fişek dolumu için şipariş ettiğim tapanın bir tarafında kaşık var diğer tarafı düz kaşık olan tarafamı barut denkgelsin düz olan tarafa mı bir sorun çıkar mı ters koyarsam ?
1992 konya

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: fişek dolumu yapan arkadaşlar abiler lütfen yardım ?
« Yanıtla #1 : 29 Nisan 2015, 22:13:49 »
Bir resmini koyun, bakalım. Kaşık neresi bilemedim.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: H.Tahsin ÇATAL

Çevrimdışı Serdar ÖZBAY

• *
« Yanıtla #2 : 29 Nisan 2015, 22:48:35 »
Düz taraf üstte kurşuna, çukur taraf aşağıya baruta temas edecek şekilde olacak. Tersini yaparsanız, barut kaçağı daha fazla olacağı için fişeğin güçü azalır. Herhangi bir sakatlık olmaz. Ancak barut miktarına dikkat etmek lazım.
Serdar ÖZBAY
1960-Kocaeli

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2015, 14:59:55 »
serdar abi haklısın kaçık zaten küçük bi kaşık anca barutluk . keşke keçe tapa alsaydım işte gidip av bayisine seçemiyoruz internetten şipariş verincede böyle oluyor
1992 konya

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #4 : 02 Mayıs 2015, 15:04:22 »
volkan abi barut için yapmışlar kaşığı. birde bir sorum daha olacak. barutumun modelini bilmiyorum ama deneyerek bulduğum 12cal de
1,70 baruta 32gr saçma koyuyorum süper bi fişek elde ediyorum 36cal için de bunları üçe böldüm sizce sonuç ne olur ?  0.55 gr baruta 10.5 gr saçma
1992 konya

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2015, 17:09:14 »
volkan abi barut için yapmışlar kaşığı. birde bir sorum daha olacak. barutumun modelini bilmiyorum ama deneyerek bulduğum 12cal de
1,70 baruta 32gr saçma koyuyorum süper bi fişek elde ediyorum 36cal için de bunları üçe böldüm sizce sonuç ne olur ?  0.55 gr baruta 10.5 gr saçma
1,70x32 ölçünün tapası plastik mi? Kapsülü hangisinden? Ağız kıvırması yıldız mı? Bunlar barut ölçüsünü önemli şekilde etkileyen değişkenlerdir Tahsin Bey. Her halükarda 36 cal için ölçüleri 3'e bölme işine pek itibar etmeyin bence. Onun yerine hiç değilse barutun çeşidini öğrenin, ona uygun test edilmiş güvenilir bir ölçüyü uygulayın derim. Mesela,

http://www.gualandi.it/en/tables.html

Mesela CSB 1 barutu için,

Burada önemli bir husus, bu ölçünün orta kuvvette kapsül için verilmiş olduğudur. Eğer kuvvetli kapsülle doldurursanız barutu azaltmanız gerekir ama şu kadar diyemiyorum. Ben olsam 0,40-0,45 den yukarı çıkmazdım.

Aslında forumda böyle 36 cal fişek doldurup, beğendiği ölçüsünü yazan bir arkadaş olmuştu. Hatta Kral marka bir pozeyle kullanıyordu. Forumu ararsanız bulursunuz.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: H.Tahsin ÇATAL

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2015, 19:18:11 »
abi bu 12 cal kapsülüm süren pover piston

bunlar doldurduğum fişekler 12cal yuvarlak kıvırma 30 32gr

abi bunlar benim kapsüllerim markosı modeli bilmiyorum bunlar hızlı yanan mı yavaş yanan mı kaç gr fişeklere uygundur?

36 cal kovan

36cal kovan diğer konuda bahsettiğim 36 kal tapası

bu barut abi bu barutun cinsi nedir bilmiyorum ? babamın eski barutu mke diye tahmin ediyorum

bunlar 12cal kovanlarım fiocci tapa

buradada kafama çok takılan bir konu var abi ben bu kovanları fiocci işte kapsüllü aldım ama kapsülleri farklı galiba anlayamadım biri beyaz biri şefaf gibi abi bunun sebebi nedir.

volkan abi bu sorularımı cevaplarsan beni çok mutlu edersin saol varol.
1992 konya

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #7 : 02 Mayıs 2015, 19:46:09 »
bu arada birde volkan abi sey soracağım csb 1 barutu alacağım ben 12cal de 28 30 34 36 vs gramajla uygun mu bu barut verdiğiniz tabloda 31 32 33 var eğer uygunsa gramajları nasıl bir ölcüde artırmalı veya azaltmalıyım abi. ben  bütün kapatmalarımı 36cal 12 cal kıvırma yapıyorum
1992 konya

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 02 Mayıs 2015, 21:43:30 »
volkan abi gitme abi nerdesin
1992 konya

Çevrimdışı İlhan GÜNEN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #9 : 02 Mayıs 2015, 22:03:12 »
Merhabalar ben de geçen yıl 36 cal için bayağı bir dolum yapmıştım.

sizin elinizdeki barut MKE tip 1 olmalı kutusunda keklik resmi olan.
yukarıdaki kapsüller ise ağzı üç parçalı olan Yine MKE ait , diğeri ise üstü sarı altı siyah olan Cheddite nin orta yanışlı Cx1000 model kapsülü,
36 cal kovanların siyah olan kaliteli mavi olan ise kalitesizdir. (Maviden bende kullanmıştım. Attığım her fişek kovanının yarısı kopmuş bir şekilde tüfekten çıkıyordu)

Mevcut malzemelerinize göre size vereceğim ölçü ise:
Hassas terazi ile tartılmak şartı ile
Siyah kovan+Cx1000 kapsül +0,55 gr barut +tapa+ 14 gr saçma ( en önemli unsur ise fişek ağzını kıvırma işlemini çok hafif ve minimum baskı vererek yapmak.   

Hayırlı akşamlar.
1984 ORDU

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #10 : 02 Mayıs 2015, 22:18:55 »
Kapsüllerin 3 deliklisi MKE'nin Winchester tipi kapsülü. Kuvvetli sınıfında ama MKE barutuna ne kadar kuvvetli etkiyor bilmiyorum. Bilmiyorum dediğim, basıncını bilmiyorum. Onun yanındaki siyah izolasyonlu CX1000 (Cheddite) kapsülü. Orta kuvvetli sınıfında. Bu ikisi küçük çaplı yivsizlerin fişeklerine uygun değiller aslında. Hiç olmaz diyemem, barutu azaltılınca basıncı normal olur. Fakat bu sefer hızı istediğiniz değerlere yükseltemezsiniz. Yine de tehlikeli miktarlardan kaçınarak deneye deneye uygun fişeği yapabilirsiniz. Bir de şu var; bu çap 25 m den ötede çok etkili olmaz sanıyorum. O mesafeden beride çok süratli fişeğe de gerek olmaz aslında. Belki güzel fişeğiniz olabilir. Yine de size önerim, bu çap için çok yavaş barut temin edin ve orta kuvvet kapsül de bulun. Nerden bulurum derseniz, barut 12 lik fişeklerin 36 g ve üzeri fişeklerinden olabilir. Tecna, A0, A6SP, CSB2 piyasada bulabilecekleriniz. Hmm, bir de Pellagri fişeklerde M92S, MBx36 falan olabilir. Fotoğraftaki gri, daha doğrusu füme renkli barut MKE'nin eski barutu. Şimdiki yeşil renkli Tip-1 ayarında. O çok eski bir malzeme ama basıncı falan konusunda hiç bilgimiz yok. Yavaş yanan (yani istedğimiz biçimde) olduğunu sanıyorum ama emin değilim. Onu da dikkatli kullanmak, denemek gerek.

Bence siz o MKE barutu 12 lik fişeklere kullanın. CSB-1 buluyorsanız onu da 36 lık fişeğe kullanın ama orta kuvvet kapsülle hazırlayın, doğru düzgün bir şey olsun. Orta kuvvet kapsül 20 lik boş kovanlarda vardır. 16 lık kovanlarda da orta kuvvet olabilir, marka marka bilmiyorum. 36 lık boş kovanlarda orta kuvvet veya zayıf kuvvet kapsül vardır. Ekserisi orta kuvvettir sanırım. Kapsülleri tanımanız lazım. Forumda fotoğrafları var.

Kaşıklı tapayı tanıdım :) Ondan bir tane de bende var. Boş kovanı lazım olduydu. Çukur, oyuk, oval tarafı baruta taraf olmalı.

Fiocchi kuvvetli kapsülün (dfs616) izolasyonu beyaz, orta kuvvetlisinde (dfs615) turuncudur ve her iki türünün metali beyazdır. Fotodaki yeşil kovanlar 12 lik gibi görünüyor. Kapsülleri de kuvvetli. Birinin izole kağıdı düşmüş olsa gerek.

CSB1 yukarıda verildiği gibi 12 likten 36 lığa kadar fişek doldurulabiliyor. Fakat 12 lik fişekler harici orta kuvvet kapsülle doldurulmalı diye göstermiş tabloda. Tabloda 36 lık fişekler 9-10 gram saçmaya orta kuvvet kapsül ve plastik tapa için 0,50 g CSB1 önermiş. Ağız kıvırması yuvarlak. Keçe tapa kullanılacaksa 0,60 g barut önermişler. Bunun da ağzı yuvarlak kıvırma. Bunları azami miktar olarak kabul etmek, azıcık aşağıdan barutla 1-2 fişek denemeyi öneririm.
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2015, 22:26:49 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #11 : 03 Mayıs 2015, 14:56:15 »
abi çok teşekür ederim dediklerini uygulayacağım kafamdaki soru işeretlerininin gitmesine yardımcı olduğunuz için sağolun :)
1992 konya