Kapsüllerin 3 deliklisi MKE'nin Winchester tipi kapsülü. Kuvvetli sınıfında ama MKE barutuna ne kadar kuvvetli etkiyor bilmiyorum. Bilmiyorum dediğim, basıncını bilmiyorum. Onun yanındaki siyah izolasyonlu CX1000 (Cheddite) kapsülü. Orta kuvvetli sınıfında. Bu ikisi küçük çaplı yivsizlerin fişeklerine uygun değiller aslında. Hiç olmaz diyemem, barutu azaltılınca basıncı normal olur. Fakat bu sefer hızı istediğiniz değerlere yükseltemezsiniz. Yine de tehlikeli miktarlardan kaçınarak deneye deneye uygun fişeği yapabilirsiniz. Bir de şu var; bu çap 25 m den ötede çok etkili olmaz sanıyorum. O mesafeden beride çok süratli fişeğe de gerek olmaz aslında. Belki güzel fişeğiniz olabilir. Yine de size önerim, bu çap için çok yavaş barut temin edin ve orta kuvvet kapsül de bulun. Nerden bulurum derseniz, barut 12 lik fişeklerin 36 g ve üzeri fişeklerinden olabilir. Tecna, A0, A6SP, CSB2 piyasada bulabilecekleriniz. Hmm, bir de Pellagri fişeklerde M92S, MBx36 falan olabilir. Fotoğraftaki gri, daha doğrusu füme renkli barut MKE'nin eski barutu. Şimdiki yeşil renkli Tip-1 ayarında. O çok eski bir malzeme ama basıncı falan konusunda hiç bilgimiz yok. Yavaş yanan (yani istedğimiz biçimde) olduğunu sanıyorum ama emin değilim. Onu da dikkatli kullanmak, denemek gerek.
Bence siz o MKE barutu 12 lik fişeklere kullanın. CSB-1 buluyorsanız onu da 36 lık fişeğe kullanın ama orta kuvvet kapsülle hazırlayın, doğru düzgün bir şey olsun. Orta kuvvet kapsül 20 lik boş kovanlarda vardır. 16 lık kovanlarda da orta kuvvet olabilir, marka marka bilmiyorum. 36 lık boş kovanlarda orta kuvvet veya zayıf kuvvet kapsül vardır. Ekserisi orta kuvvettir sanırım. Kapsülleri tanımanız lazım. Forumda fotoğrafları var.
Kaşıklı tapayı tanıdım
Ondan bir tane de bende var. Boş kovanı lazım olduydu. Çukur, oyuk, oval tarafı baruta taraf olmalı.
Fiocchi kuvvetli kapsülün (dfs616) izolasyonu beyaz, orta kuvvetlisinde (dfs615) turuncudur ve her iki türünün metali beyazdır. Fotodaki yeşil kovanlar 12 lik gibi görünüyor. Kapsülleri de kuvvetli. Birinin izole kağıdı düşmüş olsa gerek.
CSB1 yukarıda verildiği gibi 12 likten 36 lığa kadar fişek doldurulabiliyor. Fakat 12 lik fişekler harici orta kuvvet kapsülle doldurulmalı diye göstermiş tabloda. Tabloda 36 lık fişekler 9-10 gram saçmaya orta kuvvet kapsül ve plastik tapa için 0,50 g CSB1 önermiş. Ağız kıvırması yuvarlak. Keçe tapa kullanılacaksa 0,60 g barut önermişler. Bunun da ağzı yuvarlak kıvırma. Bunları azami miktar olarak kabul etmek, azıcık aşağıdan barutla 1-2 fişek denemeyi öneririm.