Hocam sonuç olarak ben burada firmayı temsil etmiyorum. Ben sadece bu yaklaşık 100 adet parçadan üretilmiş bir mekanizma grubunun
sadece Amerikalılar tarafından yapılabileceğini iddaa eden zihniyeti anlayamıyorum.
Video paylaşırlar benim sorunum değil. Fakat yine muhabbet şehir efsaneleri hikayelerine dönmeye başladı.
Bunu da Amerikan savunma sanayinde çalışmış bir mühendis olarak açıklayacağım.
Amerikalılar geldi ve burada Türk ortaklı bir firma kurup TSK ya dünyanın gece görüş dürbünlerini satıp, alıp paraları gittiler.(Tanesi 25 000 dolar)
Bugün Aselsan üretiyor ve dünyaya ihracat yapıyor. Kale kalıp yıllardır F16 nın en kritik parçalarını üretir.
Yerli üretim savaş uçağı ve helikopter projeleri de devam ediyor.
Perazzi, Baretta pahalı el kundaklarını , özel işlemeleri huğluda yaptırıyor.(Camiadan sınız ve bu bilgiyi doğrulayabilirsiniz.)
CNC de üretilen parçayı kim daha iyi yapar derseniz emin olun bunun cevabı IQ seviyesi düşük Amerikalılar değil.
Bunların hepsi teknik olarak mühendislikte tanımlanmış prosedür ve biraz zeka işi. Tecrübeniz de varsa en iyisini yapmamak için bir neden yok.
Özür dileyerek belirteceğim. 1940 teknolojisi elektronik, hidrolik, punematik gibi grupları içermeyen ,tasarımsal olarak zorluk çıkarmayacak, talaşlı imalata dayalı tüfek için bu kadar hayalperest olmaya gerek yok.
Açık konuşmak gerekirse 200 dolar maliyeti olan (vergiler hariç oran %40) bir ürüne 1500-2000 dolar vermek enayiliktir.Bu şahsi düşüncem ve sadece beni bağlar.
Baretta'da aynı şeyi yaptı. Strogerin fabrikasına 4-5 yıl önce girdiğimde şok olmuştum. 1965 model tezgahlarını Türkiye'ye getirmişler ve burada fabrika kurmuşlar. Bu makinaların hepsi 10 kere ömrünü tamamlamış. Üretiyorlar ve üstüne markayı basıp çok güzel fiyatlara milletimize satıyorlar. Bugün Huğlu hatta üzümlü tezgahlarda Makino ve Mazak'a geçti. Bu tezgahlara 250-300 bin dolar para ödüyorlar.
Bir söz vardır sanayide tezgah çalışır el övünür.
Teknik olarak tüfek bilginiz varsa neyi yapamaz bu insanlar merak ediyorum. Huğluda biraz yaşama şansınız olsa ve ne kadar yetenekli ve bilgili olduklarını görmenizi isterdim. Kinetik tüfeğin en önemli özelliği nedir?
Namlu merkezine göre tasarım. Bunu artık 3 boyutlu tasarım programında yapıyorlar.
İkincisi minimum sürtünme. Bunu sağlayacak en iyi şey eye dir. Huğlulu misal 45 yaşına gelmiş 35 senesi eye yaparak geçmiş.
Böyle bir tecrübeyi hiç bir yerde bulamazsınız. Böyle bir insan kaynağı da hiçbir yerde yok.
Ama şunu söyleseniz size hak veririm. Akdaş ve Benelli'yi söktük derseniz.
Kep kasa boşluğu,namlu merkezine göre tasarım,kullanılan malzeme ve sertlik farkı,yay kalite farkı,sürtünme yapacak keskin köşelerin tesviyesi, kundak kalitesi,namlu balansı,diş mastarlarına göre olması gereken boşluk hataları,geometrik tolerans hataları,çalışma boşluklarındaki hatalar vs....
Eğer bu tür şeylerle gelirseniz size hak veririm. Adamlar zaten bu işi elimizden alacaklar diye korkuyor. Avrupa'da tekstil konfeksiyon kaldı mı? Yakında otomotivi de ellerinden alacağız. Ford'un Arge bölümü 1400 mühendisten oluşuyor. Tüm Türk firmalarının daha iyi ve kaliteli ürün üretmesini bende istiyorum.
Birileri çıkıp bunu yapacak, birileri inanmayacak, zamanla göreceksiniz bu işi en iyi Türkler yapacak.
Bunu Husan da yaptı. Şarjörlü'de 10 yıl garanti veriyor. Açık konuşuyum kalitesine göre fiyatlar ucuz.
Bu zihniyetle bu tür firmalar ne kadar ayakta kalır bilemiyorum.
Hepinize hayırlı geceler.