Ramazan kardeşim yanlışı sen kendin ifade etmişsin. 9 aylık köpeğe 5 aydır bıldırcın kanadı ile ferma çalıştırarak zaten 5 ay yanlış çalışma yaptırmış durumdasın kaldı ki ferma verse bile görsel fermaya yönlenmiş durumda olacak gerçek avda da ferma için görmeye çalışacak muhtemelen kuşu kaçıracaktır.
Ferma çubuğu ile çalışmanın doğru olmadığı bu forumda defalarca gündem edildi. Neyse olan olmuş çözüm için şahsi fikrimi söyleyeyim bol bol ava götürüp ferma vermeden kalkan kuşlara atmamalısın örneğin bıldırcında isen 1,2,3 fermasız kalkan kuşlara atmayarak irade ortaya koymalısın, bıldırcının kokusuna tepki verdiğini hissettiğinde bazılarına tüfek at yalnız vurmaya değil aradığımız bu mesajını vermek için 1,2,3 derken ferma verecektir. İlk fermasında kuşu vurduğunda kuşu ancak fermalı ele geçirdiğini algılamaya başlayacak ve devamında pekiştirecektir. Sana düşen bıkmadan 5 ay nasıl yanlışta ısrar ettiysen doğrusunu yaparken da o kadar sabırlı olmalısın.
Bir diğer seçenek fırlatma makinası ile çalıştırmak ama bu daha profesyonel bir çalıştırma gerektirir.
Umarım olumlu netice alırsın, selamlar.
+10 katılıyorum,
Orhan bey abicim bilgi paylaştıkça paylaşanı değerlendirir, bildiğini paylaşmak erdemliktir, kişinin kalite kalibresini gösterir,
sana buradan teşekkür ediyor, canı gönülden kutluyorum,
bu bilgileri bilipte paylaşmayan paylaşmayı kıskananlarında ders almasını umut ediyorum, yazık onlaraki bilerek doğmadılar sonradan öğrendiler.
Şahsen bende benzeri bir durum yaşamış bir avcı olarak ferma çubuğuyla eğitimlerde dört dörtlük ferma verip fermasını tekmeyle bile bozmayan köpeğim, avda canlı ava ferma vermediğine hatta kuşu geçirdiğine defalarca şahit oldum, buna çok şaşırıyordum o zamanlar, tabi bunuda ava götürerek çözdük, önünden kalkan avı vurdukça düştüğünü gördükçe açılacaktır, bir ay boyunca hafta sonları gidilen avlarda vurulan 15/20 ava şahit olan köpek sonunda bir an baktımki fermada, o ilk fermadan sonra hiç kuş atlamadı müthiş bir koku takibi yapmaya başladı ve bir anda patladı usta köpekten farksız bir duruma girdi, bu köpek 7 aylık bir seterdi.