50 mt mesafeye yazın 6 ve 7 numara atılabilir ama çok fantazi olur.5 numara kışın 50 mt mesafeye az gelir.bu mesafelerde 3 numaradan aşağısı zor olur.daha mantıklısı 0 ve yukarısı.
Sudan havalanan ördeği epey uzak mesafeden tek atışla düşürmüştüm, 34 gram 3 numara fişekle. adımlayarak ölçtüm 117 adım gelmişti, 65 cm ile hesaplayınca ortalama 75 metre yapıyor. sadece 1 saçmayla kanadı dibinden kırılmış, başka saçma yoktu hayvanda. tabiki istisna örnekler bunlar ama demekki 3 numara saçma o mesafede halen kanat kırabilecek kadar güce sahip olabiliyor. oyüzden Suat beye katılıyorum, 5 no saçmanın enerjisi daha az, 50 metre ve üzerinde etki göstermesi epey zor, göstersede sadece istisna olur..
artı
rüzgarlı ve fırtınalı havalarda , 5 no saçma , tahmin ettiğimizden daha fazla savruluyor . hatta ve hatta 30 - 35 metrelerde bile , belki biraz tuhafınıza gideçek ama , bu fark 10 metre gibi olabiliyor . şöyleki ;
fırtınalı bir günde , fırtınaya karşı , bana diklemesine gelen 4 adet ördeğin , en önünde olan yeşile , tahmini olarak 2 boy önleme vererek ateş ettim . en öndeki ördek hiç sallanmadı bile . ama gökyüzünden bir ördek düşüyordu . bu ördeği kim vurdu diye şaşkın şaşkın ördeklere bakarken , düşenin , benim ateş ettiğim dörtlü grubun en arkadaki ördek olduğunu farkettim . ama samimiyetime inanın , düşen en arkadaki ördekti ve yanımda başka avçı yoktu , ve nasıl oldu ise , atışla hiç alakası olmayan , grubun sonundaki ördek düşmüştü . mesafe tahmini olarak 35 - 40 metre . fişek 34 gram 5 no remington . tüfek 76 namlu , 1-2 şoklu kral süperpoze . o an kafayı yardım desem yeridir . bana , kamera şakası falan yapıorlar zannnettim . inanılmaz gibi değil . ben , en öndeki ördeğe ateş ediorum ama , tahmini olarak 10 metre arkasında olan ördek düşüyor . aklım ermedi , eremedi o enstantaneye .
olayı , bir kaç hafta önçe , fındıklara gübre atarken , kesin ve net olarak çözdüm . attığım gübre 33 azot , ve hava hafiften rüzgarlı . ben gübreyi fındıkların kenarına atıyorum ama rüzgar , gübrei , oçağın içine sürüklüyor . ne oluyor dedim kendi kendime . bu hafiften rüzgar , gübreyi nasıl bu kadar etkiler , savurur . bir metre önleme verip öyle atmaya başladım gübreyi , ve o hafiften rüzgar , gübreyi atmak istediğim bölgeye sürüklüyordu . bir fizik kuralıydı gerçekleşen . görmeyinçe beyin maalesef algılamıyor .