Namlu Yüklenmesi (Eng: Overbore): Herhangi bir fişek kalibresinin kovan barut hacmi ile mermi çekirdeği kesitsel alanı (namlu içinin tek kesitteki alanı) arasındaki ilişki ile kurulan bir indekse verilen isimdir. Namlu yüklenmesi aslında çekirdeğin gerisinde patlama sırasında oluşan basıncın namlu iç çapına göre ölçülmesi olarak da ifade edilebilir.
İndeks bir kalibreye ait namlu ömrünü ölçmeye yaradığı gibi deneysel alanda düşük namlu yüklenmeli kalibrelerin daha iyi doğruluk(Accuracy) sonuçları vermelerine göre kurulmuş teori ile kalibrenin doğruluğunu da inceleyen bir değerdir. İndeks tablolar şeklinde alt alta konarak namlu ömrü ve kısmen de isabetlilik değerlendirmesi için kullanılır. Namlu yüklenme indeksi yüksek olan kalibrelerin namlu ömürleri eşit şartlarda daha kısa olduğu gerçeği artık otoriteler tarafından kabul edilmektedir.
HesaplanışıOverbore=C/A
C: Kovan kapasitesi (Grain ünitesinde su hacmi; örn. .308 win için 56grain su)
A: Namlu içinden alınmış kesitin alanı inch kare ünitesi ile. [Yani örn. .308 win için düşünecek olur ise namlu iç çapı gerçekte de .308 inch olduğundan (d=.308 inch) 1/4пd
2 (veya yarı çap hesaplamasıyla пr
2 formülü kullanılarak) hesaplanacak olursa 0.074506 )
Dolayısıyla formül hesaplandığında örnekteki .308 win namlu yüklenmesi indeksi 751.6 olarak bulurur.
Bu tablo aslında namluların ömrünü göstermek için ciddi yararlı. ilk beyaz kesimdekiler binlerce mermiyi atabilen namlular olduğunu söyleyebiliriz. ikinci kısım biraz daha kötü performans sergilerken magnum kalibrelerde bu oran oldukça düşmektedir(turuncu). İndeksteki rakamlara göre konuşulduğunda indeksi 600 çıkan bir kalibrenin namlusu (
aynı şartlar altında aynı malzemeden aynı teknik kullanılarak çünkü artık teknolojinin gelişmesiyle beraber markalar arasındaki eşit kalibrelerin namlu ömrü çok değişmekte. Ayrıca bilindiği gibi namlunun soğumasına izin vermeden yapılan ardışık atışlar da namlunun ömrünü iyice kısaltmaktadır) indeksi 1200 olana göre 2 kat daha fazla ömrü olacak diyebiliriz.
Kullanım AlanıDaha önce de belirtildiği gibi kullanım alanının temelini namlu ömrü oluştrsa da yıllar içinde aslında bu indeksin iki kalibre arasındaki isabetlilikten yeni değerlere göre etki edici enerji (impact energy) kavramına göre çeşit alanlarda aslında etki ettiğini gösterir.
Bu kavrama örnek vermek gerekirse .308 Win ve .30-06 SPR kalibrelerinde .30-06 SPR aynı mermi çapını kullanmasına rağmen 0.8cc'lik fazladan kovan hacmiyle aslında biraz daha fazla çekirdek çıkış hızına sahip olsa da .308 win biraz daha iyi isabetlilik oranına sahiptir. Bu fark da bilim adamlarını namlu yüklenme indeksi ile isabetlilik ilişkisinin teorisine sürüklemiştir. Ayrıca diğer kavram da .30-378 Weatherby Magnum gibi bir magnum çapı ile rakip .300 Remington Ultra Magnum (.300 RUM) çekirdeklerinin artık .30 kalibrenin sınırlarını zorlar biçimde değiştirdiklerinde kimilerine göre .30-378 Weatherby Magnum'un .300 RUM'a göre daha az etkili enerjisi olduğu gerçeğini açığa çıkarmasına dayanmakta.
Örnekyüklemiş olduğum görüntüde türkiyede oldukça popüler olan. .300 win mag olmadığından ben sizin hesaplayıp indekse dahil ediyorum:
.300 Win Mag kovan hacmi: 93.8 grain su (C)
.300 Win Mag çapı: .308 inch => A hesaplarsak 0.074506 inch
2 çıkıyor.
formülümüz: overbore=C/A => 93.8/0.074506=1258.95
dolayısıyla indeksin aslında bir wildcat fişeği olan 22-250 AI (.22-250 Remington Ackley Improved) ve yine de Remington tarafından standardize dilen bir Wildcat fişeği olan .25-06 Remington arasında bir değere sahip. Göründüğü gibi yine de benzeri 7mm Rem Mag'e göre daha başarılı olmasının sebebi namlu yüklenmesinin daha kabul edilebilir olması olabilir mi acaba?
Bu konuyu eski K98 mauserler için düşündüğümüzde: 63.1grain su kovan hacmi ve .323 inch namlu iç çapıyla: 770.0 gibi bir değer çıkıyor ki popüler hafif kalibre .223 Remington ve adından da anlaşılacağı gibi standadize edilmiş bir wildcat fişeği ve Varmint avcılarının beğendiği hafif kalibre olan 6mm BR (6mm Brench Rest) arasında bir değere sahip. Aslında tüm sağlamlığı ve derin yivlerine rağmen bu özelliği de K98'lerin bugüne kadar halen ayakta olma sebeplerinden olabilir mi?
Dip Not:Konu yine tarafımca wikipedia'ya yazılmıştır. Kaynak olarak yine Sn. Nejat Ünerin yazı dizisi önplanda tutulmuş birkaç yabancı kitptan okuduklarım (Gun Digest book ve Lyman 49th Edition) ve ayrıca kalibreler hakkında topladığım bilgiler esas alınmıştır. Umarım yararlı olur.