Estağfurullah Volkan Bey , özrü gerektirecek hiç bir şey yok, biraz daha dibine, matematiksel detaylarına meraklı olan birisi olduğunuzu ve bir fizikçi olduğunuzu bildiğim için ben pek de şaşırmadım, gücenmedim
Bu metodu Türkiye'de uygulayanı ben de görmedim , üreticiler dahil. Yurtdışında bu metod üzerine bilgisayar programları yazılmaya çalışıldı ama çok başarılı olamadı, programların eksikleri var. Bununla birlikte ben de ufak da olsa bir şeyler katarak derlediğim metodun daha detayları da var, daha ilerisi ile ilgili çalışmalarım evdeki bilgisayarımda ve yedeği de external diskte duruyor, birazcık sıkıcı ve kafayı zorlayan şeyler.
Yeterli büyüklükte örneklem ve uygun şartlar sağlanabilse, tüfeklerin başarı skalasını çok net çıkarabilecek kadar net ve keskin. Ancak çok zaman aldığı için , mesainizin tamamını buna ayırmak zorunda kalırsınız ve sürekli aylarca yıllarca uğraşırsınız. Ülkemizdeki üniversitelerde "intihal" daha popüler bir yöntem olduğu için, böyle uzun süreli çalışmalara ne kaynak ayırırlar ne zaman... Çalışmaya başladığınızın ikinci günü, sonuç görmek isterler, kaynaklar kesilir, karar alacak kişilere ulaşmanız için yolunuz kesilir vesselam... Ben de mühendislik çalışmalarımı, karnımı doyurabileceğim, hayatımı kendi ihtiyaçlarımı karşılayabilecek kadar kaliteli sürdürebileceğim farklı bir alanda mesai olarak veriyorum. Çalıştığım firma şeker üretebilsin ve ihraç edebilsin diye, büyük bilgisayar sistemlerini tasarlayıp, kurumsal kaynak planlaması yazılımlarını yönetiyorum, Türkiye'de bu işte daha çok para var
Bir gün akşam, yemek yedikten sonra, tatlımı yerken (her zaman tatlı yemiyorum, yanlış anlaşılmasın)
, bir kağıt üzerinde deneme çizim yaparım inşallah ... Dağılım çizgisi göbekten dışa doğru exponansiyel bir çizgi olacaktır muhtemelen. Ama %40 için garanti veremem
Sadece cylinder choke ile atılmış olması muhtemel bir pattern efficiency değeri üzerinden bir şey çıkarmaya çalışacağım... Üzerimde bir an önce tamamlanması gereken bir iş olarak psikolojik baskısını hissetmezsem ki bu durumda öyle oluyor
keyifle yaparım ben de görürüm, nasıl bir fiktif pattern çıkartabildiğimi
Kafamdan atış yapacağım sonuçta, ne kadar zor olabilir ki
Şaka tabii, kontrol tablolarına ve formülasyonlara göre uygun dağılımda olmalı, tersten gitmek birazcık zor ama yapacağım inşallah...
İbrahim Bey,
Bu yöntemi dergideki yazınız ilk çıktığı sıralar araştırmıştım. Çünkü evvelce görmemiştim. Çok araştırmama rağmen yöntemin aynısına rastlamadım ve merakım daha arttı. Browning'in sitesindeki pattern açıklamasındaki bile bu yöntem değil. Ama yine de uyguluyorlarmış anlaşılan.
Ticari bir yöntem olduğunu düşünmedim ama akademik çevreler haricinde tüccarların (Browing vs ) de kullanmış olacağı muhtemeldir diye düşünmüştüm.
Saçma deseni örneği neye benzer diye düşünürken nokta nokta isabetleri neye benzer gibi tasavvur kastetmemiştim ama ilk akla gelen o olması da mümkün Fakat bunun için biraz utandım. Sizden böyle bir şey istemiş gibi olduğum için yani. Aslında sadece %40 isabete rağmen tam homojen mi olmalı, çan eğrisi şeklinde mi olmalı? Şayet çan eğrisi dağılımıysa merkezi ful şok yüzdelerinde rastlanana göre daha mı yoğun olmalı, misal 20 ve 30 inch dairelerinde yüzdeler nasıl bölüşülmeli gibi genel ve(ya) matematiksel oran gibi bir şeylerle açıklanabilir mi acaba diye düşünmüştüm ama bunları açık yazmam lazımdı. Bu son sorduğumu tablolara falan bakarak araştıracaktım aslında ama sormak kolay geldi. Ola ki size çok az bir zahmeti olablirdi. Yine de sorumu açık yazmadığım, kimseden istemeyeceğim zahmet istiyormuş gibi olduğum için utandığımı tekrar edeyim. Sehven de olmuş olsa bunun için özür dilerim.