Bunlara aslında, daha sonra METODOLOJİ ve NOTLAR kısmında değinecektim ama sormuşsunuz hafiften bir giriş yapayım.
Bayard Pieper extreme bir örnek. Full - Extra Full gibi atışları olduğu için zaten ben şu anda yeni bir çifte yaptırıyorum, bir çok avı yapmak çok zor bu tüfekle.
Webley Scott ile yaptığım testlerin örneklemi daha küçüktü ama başarılıydı.
Ancak tabii ki bu testleri yayımladığım için bunlarla kıyasla nasıl diye sormakta, merak etmekte haklısınız...
Şimdilik şu kadarını söyleyeyim, şu özet tablodaki genel performans değerlerini (pattern efficiency, grupman verimliliği değil sadece) alamayan nice Beretta'lar girdi bu teste... Aha Beretta mı dedim
İtalyan mıydı o da... Halep oradaysa arşın burada , devamını yine İtalyanlarla da yaparız... Tuncay Kahraman'ın affına sığınarak tabii
İtalyana laf gitmiş gibi oldu da karşılaştırma istedikleri için yanlış anlama hocam, her tüfekte farklı değerler çıkabilir, iyi bir tüfek denk gelirse onu da burada kocaman kocaman yayımlarız, İtalyan olsa bile
Bir diğer terminoloji ve anlam karmaşasınndan da kısaca bahsedeyim, bu forumda da, hatta shotgunworld gibi forumlarda da karşılaşıyorum bu tarz hatalarla... Naçizane altını çizmek isterim.
Pattern Efficiency (Grupman Verimliliği) denildiğinde, farklı mesafelerden farklı ebatlardaki hedefler akla gelmemeli.
Pattern Efficiency, sadece ve sadece 40 Yard'da (36,6metrede) , 30 inch'lik çapa sahip daireye isabet eden saçma miktarının toplam saçma miktarına oranıdır. Her mesafeden Pattern Efficiency olmaz, tek mesafeden olur , ve tüm dünyada karşılaştırma buna göre yapılır...
Farklı mesafelerden test yapılmaz mı? Elbette ki yapılır. Ancak onun adı Percentage of Pellets (Saçma Yüzdesi) ya da Pattern Percentage (Grupman Yüzdesi) 'dir ve mutlaka hedef uzaklığıyla birlikte belirtilmek zorundadır...
Yani ,
Percentage of Pellets @ 20 Yard
Pattern Percentage @ 25 Yarddenilmek zorundadır.
Pattern Efficiency = Pattern Percentage @ 40 Yard anlamındadır. Pattern Efficiency'nin yanında mesafe belirtilmez yukarıda belirttiğim üzere..
Bu bir kenarda cepte dursun, Pattern Efficiency' de çıkan oran , hiç bir şekilde tek başına performans ifade edemez. Çoğu zaman da yanlıtır bile... Tüfeğin grupman performansı için Pattern Efficiency neredeyse hiçbirşey anlamındadır.
Benzer şekilde, Cylinder choke ile Pattern Efficency ne çıkacak ? %70'ler civarında çıkmayacağı kesin değil mi ? O halde Cylinder choke başarısız bir choke mudur ? Böyle bir şey olamaz..
İşte bu metodoloji, her bir choke değerini, önden arkadan sağdan soldan öyle tutarlı kontrol ediyor ki, 30inch'teki Pellet Distribution (Saçma Dağılım) performansını matematiksel olarak, yine aynı şekilde Patchiness (Saçmasız Bölge) performansını matematiksel olarak, ister Cylinder choke olsun, ister Full choke olsun, tek tip standart olarak, ölçmeye ve doğrulamaya olanak sağlıyor...
Yani bu metodolojide, tam da gerçek değerler ve tutarlı değerler olarak, bir tüfeğin 40 Yard'daki testinden, Patchiness performansı Cylinder Choke ile 90 (EXCELLENT - MÜKEMMEL) puan , Full choke ile 50 (POOR - ZAYIF) Puan bile alabilir...
Metodoloji ve notlar kısmında bunu yine tartışırız...
Daha önce yapmış olduğunuz webley scott ve Bayard piper testlerinin yanında bu tüfeğin, bu fişekle performansı....?