Suat Bey,
Mühendislikte de, bilimin her alanında da , ölçüler ve birimler aslında dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan insanların ellerindeki büyüklüğün, küçüklüğün tutarlı karşılaştırmalarının yapılabilmesi için uydurulmuş şeyler... Amaç sadece tutarlı bir karşılaştırma.
40 Yard da, aynı şekilde, dünyanın çeşitli yerlerinde farklı coğrafyalarında yaşayan insanların karşılaştırma , değerlendirme yapabilmesi için bir ölçüm standardı. 40 Yard, yivsiz namlulu ve bir insanın taşıyabileceği ortalama ağırlıkta (~ 2-4kg) bir tüfeğin dayanımına göre atabileceği maksimum basınçlı ve hızlı saçmayla, en büyük uçar (upland) avını rahatlıkla ve tamamen içine sokabileceği bir grupman çapının (30 inch) oluşacağı ve tesirli vurulabilecek optimum mesafe olarak belirlenmiş. Evet, metalürji gelişiyor, daha mukavim daha hafif malzemeler elde edilebiliyor zaman geçtikçe ama tesirli menzili artıranın tüfekten çok fişek teknolojileri olduğunu görüyoruz ve tüfekler için bu mesafeyle ilgili olarak "çok da tutarlı ve isabetli bir mesafe standardı belirlenmiş olduğunu" bugün dahi onaylayabiliyoruz. Kimin belirlediğini bilmiyorum ama 19uncu yüzyılın ortalarına referans olan bütün kaynaklarda geçiyor bu mesafe.
Sn AYSU 40 yarda neye göre belirlenmiş acaba.Çifte tüfeklerde namlu birleşimi yada keçe, fiber tapa gibi zamanın ekipmanları baz alınarak mı düşünüldü.Muhakkat bir sebebi vardır ama nedir çok merak ettim.Bu konu ile ilgili de biraz yardım istesek acaba ayıp etmiş olurmuyuz.(biraz araştırmama rağmen malesef hiç bir şey bulamadım)sizin bu konularla ilgili kaynaklarınız olduğu için yardımcı olabileceğinizi düşündüm. Aslında bu günün şok ve mühimmat çeşitliliğine bakıldığında bu mesafenin daha da uzatılabileceğini düşünüyorum.Hevi Shot ların performansından da böyle bir izlenim edindim.Tabiki penetrasyonda neler ne kadar değişir bunuda hesaplamak lazım.Bir kaç tüfekle yaptığım testlerde grupmanda sıradan vasat diye tabir edebileceğimiz fişekler bile bu mesafelerde toplu bir şekilde gidiyor.Ya daha geniş şok ya daha geniş namlu iç çapı yada bior keçe dispersante fişekler denenebilir.Alternatif olarak ama ful şok ve power tapalı 6 numara fişekler için yakın mesafeler diye düşünüyorum.Selamlar......