Namlu yüklenmesinden kastınızı anlamadım; Videodaki Selçuk Aydın; videoyu bir iki ay önce yüklemişti. elindeki tüfek de 9.3x62mm Mauser kalibre Blaser R8 Professional(öyle diyordu hatta satıştaydı o tüfek bana da önermişti...).
Merak edip hesapladım da kalibrenin namlu yüklenmesi oranı yaklaşık 725.5 çıkıyor yani .308 win'den(751) daha düşükmüş; zaten Alman kalibreleri de hep öyle olurlar(M98'lerin bukadar seneidr kullanılmalarının en büyük sebeplerinden)... ama Blaserle sıkıntı varsa onu bilemiyorum ben hep iyi şeyler duydum Blaserle ilgili ki bir tek (belkide yürütülen bi karalama kampanyası da olabilir) şu R93'lerle ilgili olaylar...
Selçuk beye sorduğumuzda ona göre MKEK Blaserleri ile permi ile gelenler arasında dağlar var. Ben namlularını kastetmiyorum (toplam 3 tip namlusu var Blaser'in Standard, Fluted barrel 19mm ve full weight 22mm) gerisi aksesuar ve namlu uzunluk farkları... Benim araştırdığım şey şuydu: Acaba standard namlu bir Blaser R93 ile MKEK'nın getirdiği(daha doğrusu MKEK'da satılmak üzere MKEK'ya distribitörce teslim edilen) bir R93'ün(ki onlar zaten standard namlu R93) farkı var mıdır? (aynı şeyi Mauser M03, Blaser R8 gibi ürünler için de düşünebiliriz).
Öte yandan bu açtığım konuda anlamaya çalıştığım şey şu 30-06 SPR kalibre bir R93'ün kullanımı tehlike arz eder mi? ki sanırım artık konuştuğum kişiler ve yabancı forumlardan okuduğum konularla artık şüphem kalmadı ki tüfek rahat raha alınabilir bir tüfek
(Adamların yazdığı şey şu yıllardır R93 kullanıyorum çok memnunum ama bugün almaya gitsem R93 değil R8 alırım. Evet ben de eğer 300-500$ fark ile alabilecek olsam (hoş amerikada 500$ fark bir Remington 700'ün ve CZ550'nin bazı modellerinin toplam maliyetine yakın bir para) hayatta R8'i bırakıp R93 almazdım. Almanyada Fluted barrel mag-na-port'lu bir R8'in bedeli 4250 euro gibi birşey. ki daha amerikaya göre pahalı! bizim burada bu fark binlerce euro... benim düşündüğüm bizim burada acaba R93 alınır mı yoksa alınmaz mı... ki bence alınır...)
Türkiyede ödediğimiz para belli 12 bin euro az para değil(ki daha fluted barrel için bu full weightler için genelde 14500€ istiyorlar!). Orta sınıf bir arabanın değerine yakın (dürbün de işin içine girince tam da orta sınıf bir araba hem de sıfır kilometre...)
Biraz daha araştırdım da genelde kazalar Reload fişeklerle olmuş. Büyük bölümünde de (ki fazla da kaza sayılmaz olan mala oluyor sonuçta) bolt kafasının arkası bolt lock'ın içine girmiş. Bu olayı büyük oranda R8'de çözmüşler hiç de kaza bildirilmemiş ama Reload'u abartınca yine de olan olmuş. ilgin. de bir çalışma buldum forumlardan birinden:
Aynı fişekle namluyu tıkayarak ateş etmişler. hangi namlunun patlayıp hangisinin patlamadığını hangi mekanizmanın patlyaıp hangisinin sağlam kalacağını göstermeye çalışmışlar. Tabi bu da kendisi ciddi bir reklam!