Valla sorduğunuz soruya herkes farklı açılardan değerlendirip farklı cevaplar verebilir ama tartışmasız bir şey var o da en tepede Londra tüfeklerinin olduğudur...
Aslında İngiliz tüfekleri diye geçer genelde ama onu Londra, Birmingham, Scotland, Wales vs diye ayırmak lazım, hepsi aynı kalitede değil. Aslında Britanya tüfekleri demek daha doğru. Zira Türkçe'de İngiliz diye bahsedilen tüfeklerden bazıları İngiliz değil, mesela İskoç tüfeğidir bir kısmı... O yüzden hepsine birden İngiliz yerine, British, Britanya tüfekleri demek daha doğru.
Örneğin, John Dickson & Son için ülkemizde İngiliz tüfeği denilir ama aslında İngiliz tüfeği değildir, İskoç tüfeğidir. Dolayısıyla Britanya tüfekleri olarak isimlendirmek daha doğru.
Tek gerçek, Britanya tüfeklerinin de, dünyanın da en iyileri listesinde , Londra tüfekleri tepededir. Bunların içinde de üç büyükler, İskoç falan değil, halis mulis İngiliz ve en iyi İngilizler, Holland&Holland, Purdey, Boss&Co...
Bundan sonra, yani bu tartışmasız liderlerden sonra,
Belçika tüfeklerinin , Belçika'nın ve dünyanın en meşhur ve haklı üne sahip silah fabrikalarından birisi Fabrique Nationale tüfeklerinin adlarını yazabiliriz. Liege tam bir endüstri, sanayi merkezidir.. İngiltere de dahil olmak üzere, dünyanın dört bir yanına milyonlarca namlu/tüfek/tabanca üretip satmış bir silah cenneti. Hem son kullanıcı hem de askeri kullanım amaçlı milyonlarca silah ihraç etmiş bir yerdir. Browning'in efsanesi B25'ler, Francotte, Lebeau-Courally aklıma ilk gelenler.. Lebeau-Courally Boss patentiyle çok üst düzey Üst/Alt çifteler üretmiş, mücevher gibi görünen tüfekleri var.
Daha sonra, İspanyol, Alman, Fransız, İtalyan tüfeklerinin adını yazabiliriz.
İspanyol'lardan, AyA'yı mutlaka saymak lazım. Kopya tasarım da olsa, çok kaliteli, çok üst düzey tüfekleri var AyA'nın... (Türkiye'de ikinci el piyasasında dolaşan sıra tüfekleri olan AyA'ları kastetmiyorum tabii ki..)
Sarasqueta, Arizaga, Zabala, Ugartechea... İspanya kaliteli tüfek üretmeyi başarabilmiş bir memleket. "Üst model" temiz bir AyA bulursanız ve bütçeniz elveriyorsa kaçırmayın derim.
Krieghoff, Merkel, Sauer Alman'ların en iyiler arasına sokmayı başardığı tüfekleri... (Yivlilere hiç girmiyorum, Mauser orada tepelerde...) Merkel, bir sidelock tüfeğin tüm parçalarını tamamen kendi tesislerinde üreten (sidelock tüfeklerinde tüfeğin hiç bir parçasını outsource etmediklerini iddia ediyorlar) dünyadaki tek firma diye biliyorum, en azından kendi iddiaları bu yönde. Merkel, Avrupa'nın bir kaç ciddi namlu üreticisinden biridir ve bir çok ünlü Avrupa tüfeği markalarına namlu satar, FN gibi. Örneğin Krieghoff tüfeklerinin namluları Merkel üretimi namlulardır. Alman tüfekleri bence en sağlamları... En düşük toleransla üretilmiş tüfekler, düşük toleransları ve malzeme kaliteleri , bir mühendis gözüyle beni çok fazla etkiliyor açıkçası. Ancak ağırlık ve estetik konularında eleştirilirler Alman tüfekleri. Mesela, Alman Miele çamaşarı makinası, kaya gibidir, 30 yıl servis tamir görmeden çalışır ama dış tasarımına baktığınızda dümdüz , sade bir kutu gibi durur, bir Arçelik kadar bile estetik görünmesi için uğraşılmamış izlenimi verir
Çok eski Fransızların Paris tüfekleri olmasını da unutmamak kaydıyla, St.Etienne , Fransa'nın Liege'i diyebiliriz. St.Etienne üretimlerinin tüm dünyada haklı bir ünleri var.
İtalyanlara ve İtalyan stiline ben pek ısınamasam da, üst düzey tüfekleri arasında, Abbiatico & Salvinelli, Fabbri, Fratelli Piotti sayılabilir.. Hadi onu da sayayım, hiç kanım ısınmasa da Beretta da bir dünya devidir tabii ki
Estetik konusunda sıkıntıları olduğu söylense de, Amerikan Parker, Browning'in kardeş şirketi Winchester'i da unutmayalım devlerin arasında.
Unuttuğum atladığım yoktur umarım ama bence tepe ligin genel şekli böyle...
Selamlar..
İbrahim bey
Sizin bakışınızla devler liğinde yer alan markaların;
Çeyrek final
Yarı final
Final
sıralaması nasıldır ?