Gönderen Konu: eski tek kırma 16 cal. hakkında  (Okunma sayısı 5296 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Necati TURAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
eski tek kırma 16 cal. hakkında
« : 28 Mart 2015, 09:50:21 »
selamun aleyküm arkadaşlar bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bende dedemden kalma 16 kalibre bir tek kırma tüfek var bu tüfekle ben çok ava gittim ama fişekleri karabarutla kendim dolduruyodum onuda aslında dedem öyle dediği için yapıyodum hazır fişek alıp hiç atmadım acaba eskiden dumansız barut bulunmadığı içinmi karabarut kullanılıyordu şimdi dumansız barutla atış yapsam tüfekte bir sıkıntı olurmu kara barut şimdi piyasada pek bulunmuyor bu tüfekte ava başladığım ilk tüfek olduğu için vazgeçemiyorum birde dumansız barutla kara barut arasında ne gibi bi fark vardır yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
1971 bursa

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
Ynt: eski tek kırma 16 cal. hakkında
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2015, 16:08:48 »
Hafif fisekler kullan.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Necati TURAN

Çevrimdışı M.Aytaç TOK

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #2 : 28 Mart 2015, 16:15:57 »
Necati bey , öncelikle merhabalar . Kara Barut dediğimiz adında anlaşılacağı gibi siyah ve patlama esnasında tüfekte çok leke bırakan barut tipidir . Eskiden ateşli silahların kovansız direk kapsule temasla ( dolma tüfekler) çalışmasından dolayı daha toz halinde olan dumanlı barut kullanılırdı . Silahınızla dumansız barut kullanmanız tüfeğinize hiçbir zarar vermeyeceği gibi namlu içi lekeleri de olmayacaktır. saygılarımla...
Mustafa Aytaç  TOK
1968 ADANA

Çevrimdışı Necati TURAN

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #3 : 28 Mart 2015, 17:53:40 »
arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim artık karabarut aramama gerek kalmadı 16 cal. 28-30 gram fişekleri  kullanırım
1971 bursa

Çevrimiçi Abdullah ORUÇ

• Müdavim Üyemiz
  • "Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"
« Yanıtla #4 : 28 Mart 2015, 18:03:47 »
Bence 24-28 gr kullan.
Gerçi piyasada 28 gr dan farklı bi gramaj bulman zor.

30 gr da 16 ga için biraz fazla gibi sanki.
24 gr 12 ga veya 20ga fişek al,  kes fişeği, içindekileri 16 ga fişeğe aktar.
Olsun bitsin...
  • Armsan Phenemo 28" - 21" Barrel
  • BH Best Arms 24" - 22" Barrel
Abdullah ORUC
 1982 BURSA

"Yaradılanı Sev, YARADAN'dan Ötürü"

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
« Yanıtla #5 : 28 Mart 2015, 18:44:26 »
sizin de bildiğiniz gibi barutlar iki ana başlık altında toplanırlar:
Kara barut (Black Powder)
Dumansız Barut (Smokeless Powder)
Kimyasal olarak bunların temel farkı kara barutta potasyum nitrat (KNO3) nitrojen ve oksijen kaynağı olarak kullanılıyorken  dumansız barutta nitrosellüloz[C6H9(NO2)O5 veya C6H8(NO2)2O5 veya C6H7(NO2)3O5 ] kullanılır. göründüğü gibi farklı formülasyonlar olsa da yine de dumansız barutların da temel farklarını yaratacak olan yanma hızı bunu da kimyasal olarak belirleyen şey (günümüzde farklı firmalar farklı karışımar kullanabilseler de) içindeki karışım olan TNT (Trinitrotoluene) bir barutun içinde hernekadar fazla TNT karıştırıldıysa okadar hızlı patlar(formülasyonlardaki temel fark karbon atomlarına bağlı nitrojen grubu bu kısmını hatırlayamıyorum ya nitrıniyum grubuydu ya nitrit; her nekadar artıyorsa bileşkenin enerjisi okadar artar. yani kısaca yanmasından açığa çıkan enerji artar...)

Yani: Kısaca bir barutun diğer barut ile farkı yanma hızı. En yavaş patlayan barut hangisidir diye sorarsanız tek yanıtı var: Kara barut. En düşük patlama basıncına sahip de yine kara barut. Tamamıyla farklı bir yapıya sahip olmasından dolayı bu madde farklı kategoride sınıflanır ve kara barut fişekleri ve silahları kategorisine girer. yakında zaman bulduğumda konuyu detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Kara barut için tasarlanmış silahlardan dumansız barut fişeği atmaya çalışırsanız bunun sonucu çok kötü olabilir. bir iki üç atarsınız sonrasının garantisi olamaz. Ancak dumansız barut için üretilmiş silahlardan kara barut atarsanız (ateşlemeyi başardığınız takdirde) silahın kirlenmesi dışında birşey olmaz.

Silahların üzerinde yazılan test basıncı olayı aynen buna tekabül etmekte.

Eğer illaki o silahla avlanmak istiyorsanız size kara barut yapmayı önerebilirim. Karabarut şu şekilde evde üretilebilir:

%75 (kütle ağırlık olarak) KNO3 potasyum nitrat kimyasal satanlardan kolaylıkla bulabilirsiniz.
%15 Karbon kaynağı olarak öğütülmüş kaliteli kömür. Bildiğim kadarıyla en iyi kömür de badem veya kayısı ağacınınki
%10 Sülfür (kükürt)

Yasal mevzuatından haberim yok. yasak mıdır serbest midir hiç bilmiyorum. ben çocukken yapmıştım hatta onunla küçük bir bir inchlik top tasarlayıp küçük bir bilyeyi ateşlemiştim 20-30m de gitmişti... tabi üzerinden 15-16 yıl geçmiş...

Dumansız barutlar da dediğim gibi patlama basınçları ve yanma hızlarına göre sınıflanırlar. standart tabanca kalibreleri ve yivsiz av tüfekleri aynı barutları kullabiliyorken supersonic hızlara ulaşması gereken yivli mermileri daha hızlı yanan barutlara ihtiyaç duyar.

Saygılarımla
« Son Düzenleme: 29 Mart 2015, 01:08:18 Gönderen: T.Tolga FATİH »
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK, Meriç EGE, Necati TURAN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2015, 22:16:23 »
Necati Bey aramıza hoşgeldiniz. Tüfeğinizin özelliklerini bilmeden öneride bulunmamız zor. Üzerinde dumansız kullanılabileceğine dair bilgi var mı, varsa kaç bar testi yapmışlar bilmek gerek. Şayet sırf karabarut kullanılabiliyrsa bile dert etmeyin. Piyasada karabarut bol. Gerçi barut hakkı MKE gibi mi onu bilmiyoruz.

Tolga Bey dumansız barutların bazı çeşitlerinde TNT vardır ve onlar çift tabanlı (bazlı) olarak sınıflandırılır. Yani nitroselüloz ve nitrogliserin olarak çift easlı olurlar. Sırf nitroselüloz esaslı olanlar tek tabanlı (bazlı) olur. Bir de değiştirilmiş formülasyonlar olduğunu hatırlıyorum. Bunlar yanlış hatırlamıyorsam, belli bir oranın altında nitrogliserin (TNT) ilave edildiğinde bu şekilde sınıflandırılıyordu. Elbette bunların da daha alt sınıflandırmaları var. Avda kullanılmayan 3 bazlılar da var. İşlenişine göre bu sınıfların her türü çok farklı karakteristik, yanma hızı vs sahip olabiliyorlar. Yazdığınız gibi teferruatı bol ve bu konuda benim de bilgiye ihtiyacım var.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2015, 23:19:16 »
Necati Bey aramıza hoşgeldiniz. Tüfeğinizin özelliklerini bilmeden öneride bulunmamız zor. Üzerinde dumansız kullanılabileceğine dair bilgi var mı, varsa kaç bar testi yapmışlar bilmek gerek. Şayet sırf karabarut kullanılabiliyrsa bile dert etmeyin. Piyasada karabarut bol. Gerçi barut hakkı MKE gibi mi onu bilmiyoruz.

Tolga Bey dumansız barutların bazı çeşitlerinde TNT vardır ve onlar çift tabanlı (bazlı) olarak sınıflandırılır. Yani nitroselüloz ve nitrogliserin olarak çift easlı olurlar. Sırf nitroselüloz esaslı olanlar tek tabanlı (bazlı) olur. Bir de değiştirilmiş formülasyonlar olduğunu hatırlıyorum. Bunlar yanlış hatırlamıyorsam, belli bir oranın altında nitrogliserin (TNT) ilave edildiğinde bu şekilde sınıflandırılıyordu. Elbette bunların da daha alt sınıflandırmaları var. Avda kullanılmayan 3 bazlılar da var. İşlenişine göre bu sınıfların her türü çok farklı karakteristik, yanma hızı vs sahip olabiliyorlar. Yazdığınız gibi teferruatı bol ve bu konuda benim de bilgiye ihtiyacım var.

Barutların formülasyonları benim de araştırma konum ancak bnların anlaşılması kanımca çok uzun zaman alacak. hiç bir firma bunu açığa vermiyor. Örn. Accupowder'da ne var? kimse bilmiyor....
Tüm dumansız barutlar numaralarla belirtilir. şu numara barutun patlama hızı şukadar patlama basıncı da şu kadar diye yazılır. Dolayısıyla bizim elimizde olan klasik veri. Smokeless powder nasıl elde olundu? nitrosellülöz ile. o nasıl elde edildi? pamuğun ısıtılmış tam nitrik asite batırılarak. yivli tüfeklerdeki hızlı çekirdek ihtiyacı nasıl gderildi TNT (TriNitroToluene) eklenerek. Evet dediğiniz gibi çok formülasyonlar var. basit pamuk batırarak aslınd 3 nitrogruplu nitorcellüluse elde etmek mümkün değil onlar farklı şeyler... Ama sonuç olarak doğuracağı şey:
-patlama hızı
-patlama basıncı
Bu olay kara barutta KNO3'ün saflık derecesine bağlıdır. Her nekadar yüksek KNO3 oranınız varsa okadar iyi patlayan ve yüksek basınçla patlayan barutunuz vardır... onun dışında uzat namlu boyunu uzatabildiğin kadarıyla...
Diğerini başarabilen kimse varsa çoktan youtuba yüklediydi :))
« Son Düzenleme: 29 Mart 2015, 23:23:32 Gönderen: T.Tolga FATİH »
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-

The following users thanked this post: Erol ÖZTÜRK