Çok zor soru..
Cevabı için herkes birşeyler söyleyebilir...
Benim buna vereceğim cevaptan ziyade (yani yazacaklarım direkt bu sorunun cevabı olarak algılanmasın ama), maalesef insanımızdan, milletimizin bazı huy ve alışkanlıklarından şikayetim var benim.
Her milletten her insan , kolay işi sever. Ama biz Türkler aşırı derecede çok seviyoruz kolayı. Lütfen kimse, Çanakkale destanlarına, savaş ve kahramanlık hikayelerine , hamasete girmesin, girmesin çünkü savaştan, kan dökmekten bahsetmiyorum, girmesin ama girecekse de önce bir düşünsün...
Bizim milletimizin, emek vermeden, dirsek çürütmeden, uğraşmadan , öğrenmeden, öğrenmeye gerek duymadan bir şeyleri elde etme isteği ve kemikleşmiş alışkanlıkları, sanki genetik kodlarımıza işlenmiş gibi geliyor bana. Bir işi öğrenmeye , geliştirmeye yeterli zamanı ayırmadan, bu zamanı, nasıl daha kolay ve işin hakkını vermeden de olsa "kıvırırım"ı düşünerek harcıyoruz ve bu kaygıyla çalışıyor kafalarımız.
Lütfen, kimse, "bizde ne ustalar var da, işte.... fırsat verilse... en az onlar kadar, hatta onlardan daha iyi ................." gibi boş laflarla yanıt vermesin bana, verecekse de önce bir düşünsün... Hiç kimse kusura bakmasın, bizde hiç, "en az onlar kadar.... "lık usta yok, ya yok işte, var demekle var olsa keşke yok arkadaş, seviye bilgi, birikim çok düşük, donanımlar çok zayıf... Ama fırsat verilse.... Ya yok arkadaş yok... Ama en az onlar kadar............... Bir de bu "en az" ne demekse, onlar kadar olmak da yetmiyor, en az onlar kadar, daha ötesi de var yani
Hepimiz, etrafımıza bir bakalım, mutlaka göreceksiniz, işini şişirmeye çalışan bir Türk'ü, işini hakkıyla yapmadığı halde, yapmış gibi göstermeye çalışan bir tamirciyi, bir servisi, bir üreticiyi, bir perakende esnafını... Mutlaka göreceksiniz. "Yok ben hiç rastlamıyorum" diyen varsa, kendisine saygı duyarım ama söyledikerine inanmam... Bir bakın, "pisliği halının altına süpürme" misalindeki gibi iş yapan birilerini görmeyen birimiz çıkacak mı? Belki ve muhtemelen o kişilerden biriyiz bizler de...
Bizim maalesef genetiğimize, genetik kodlarımıza işlenmiş gibi... Bana öyle geliyor. "Nasıl kıvırırım".. "İşi bileceksin, işe gitmeyeceksin" diye deyim olur mu ya ? Ama var bizde... İşi yapmadan, yapmış gibi göstererek, şişirerek, şeklini benzeterek, altını doldurmadan, içini doldurmadan, "kolay!" yoldan istediğimizi elde etmeliyiz biz.
Bu konuda, dünyadaki en sorunlu milletlerden biriyiz, üzgünüm. Subjektif mi? Evet , benim görüşüm bu yazdıklarım , dolayısıyla subjektif... Ama eminim bir akademik çalışmaya, bir yüksek lisans ya da doktora tezine konu olsa, yeterli büyüklükteki örneklem ve doğru metodolojilerle incelense, subjektiflikten çıkacak bir akademik çalışmanın sonucu olacaktır söylediklerim, buna %100 inanıyorum. E tabii ki, inancım da subjektif ama görüşüm bu ve net.
Mehmet Akif Ersoy, Avrupa'ya gidip geldikten sonra kendisine sormuşlar, "Nasıldı Avrupa?"
Ersoy'un cevabı: "İşleri dinimiz gibi, dinleri işimiz gibi!"
Üniversiteden sınıf ve ev arkadaşımın , işinde yaşadığı bir tecrübeyi aktarayım . Bir İsviçre firmasında Türkiye Servis Müdürü olarak çalışıyor eski ev arkadaşım. İsviçre firması, en ucuzu 300bin Euro'lar civarında olan endüstriyel makineler üretiyor. Tabii ki satışı ve satış sonrası servisinden para kazanıyorlar. Eski ev arkadaşım servis müdürü ama müşteriyle konuşurken satış konularına da girebiliyorlar. Potansiyel müşteri, bu firmanın ürettiği makinelerden bir tanesiyle ilgileniyor ve soru soruyor, "beni yarı yolda bırakır mı?" gibilerinden. Arkadaşım cevap veriyor ama mailin CC kopyasında İsviçre'li amiri de var. Cevap şu: "Hiç endişeniz olmasın , biz bu modelden 100'den fazla sattık, hiç sorunumuz yok, şikayeti yok. " Aradan çok geçmeden telefon geliyor arkadaşıma... Telefonun diğer ucunda mailin kopyasındaki İsviçre'li amir : "Sistemden kontrol ettim de, biz bu modeli Türkiye'de 97 adet satmışız, keşke 100'den fazla sattık demeseydin, o satış adedini uygun bir zamanda mutlaka düzeltelim, müşteriyi bilgilendirelim" diyor, teşekkür ediyor ve kapatıyor.
Hiç kimse kusura bakmasın, bunları yazan olarak ben de dahil herkes önce kendisine ve çevresine bu gözle bir baksın diyorum. Bakalım ne göreceğiz?
işte bende bunu diyorum abi yerliye bi dünya para veriliyor ama genede bu adamların düşük tüfeklerinden bile üstün değil niye böyle bizim teknolojimiz bu tüfekler seviyesine nasıl ne zaman gelecek