Gönderen Konu: Muzzle Brake Nedir? Ne İşe Yarar?  (Okunma sayısı 7963 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
Muzzle Brake Nedir? Ne İşe Yarar?
« : 24 Mart 2015, 10:53:03 »
Muzzle breaker, Muzzle Brake

Namlu ağız kilitleyici veya namlu ağzı frenleyici:
Özellikle ağır kalibrelerde namlu ağzına taklılara öncelikle fişeğin ateşlenmesinden doğan yüksek basıncın yaratacağı şiddetli geri tepme gücünü, namlu ağzından saliseler içinde çıkacak gazları daha önceden hesaplanmış yönlere dağıtarak azaltmayı hedefler. İkincil ve bazen en önemli yararı da namlunun gazın dışarı çıkması ve ayrıca geri tepmenin yaratacağı sarsıntı hareketini yine aynı gazları yönlendirerek azaltmak ve ateşlenen merminin transizyonel balistik değerlerini düzeltmektir. Böylece uzak mesafelere yönelik yapılan atışları daha iyi hale getirebilir.

Tasarım

Bir muzzle brake'in davranışı deliklerin gazı hangi açı ile dışarı çıkaracağı ile doğrudan ilgilidir. Yukarıda yerleşen delik var ise, yukarıya yönlendirilen gazla namlu şahlanmasını geri çevirir. Ayrıca namlu ucuna (muzzle) yerleştirilen herhangi bir alet ağırlığı arttıracağından inersiyi arttırarak şahlanmak için gerekli kuvveti arttırır dolayısıyla da şahlanma azalır. Bir muzzle breaker tasarımı sadece diyagonal olarak kesilmiş namlu ucundan da ibaret olabilir(örn. AK-47) namlunun üst tarafı boşaltılıp(kesilip) alt uç diyagonal olarak devam eder ise gazla yukarıya doğru daha fazla iletilecek dolayısıyla da namlu bir miktar aşağı itilecek.

Kusurlar

Muzzle brake'in avantajlarının yanında az da olsa kusurları da vardır. GAzların geriye doğru aktarıldığı modellerde atış takımı/gözcü veya atıcıya doğru püskürtülen parçacıklar/sıcak gazlar, namlu patlama olasılığında artış ve bunlardan daha sık görünen atış ekibi/atıcı tarafından duyulan ses gücünde artış bu kusurlardan birkaçıdır. atıcı/atış takımı tarafından duyulanes gücü ortalama standart bir muzzle brake tarafından 10-20dB arttırılır. Ses gücü en fazla 160dB'e kadar artar ki >120dB'den sonra ses rahatsız edicidir. Özellikle son yıllarda ülkemizde oldukça popüler hale gelen .300 Winchester Magnum kalibresinin oldukça yüksek olan patlama sesi giderek yaygınlaşan muzzle brake/Mag-na port kullanımı dolayısıyla atıcılar tarafından sıklıkla şikayet konusudur. Ancak .300 win mag tüfeğin yaratacağı tepme gücünü ve ardışık atışların ortalama boydaki bir atıcı için neredeys eimkansızlığı kalibre için bu cihazları oldukça elzem kılmaktadır.

Alev Gizleyen

Alev gizleyen ve muzzle breaker popüler kültürde birbirine benzetilirler halbuki ikisnin görevi oldukça farklıdır ancak aynı yere takilıp uzaktan görünüşleri oldukça benzer olduğundan benzetilebilmektedirler. Alev gizleyen kısa namlulu silahlarda(carbine) sıcak gazların ışımalarını azaltma, belli yönlere yönlendirme ve soğumalarını sağlayarak askerin daha kamufle birşekilde ateş edebilmesini sağlamaktır. Halbuki Muzzle breakerın görünürlük üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

Mag-na port(www.magnaport.com)
Namlu ağzına yakın yerleşimli iki trapezoid ve iki oval şekilli kesiden ibarettir(aslında Mag-na Port ticari bir isim olup ilk uygulayan şirket olduğundan bu isim ile adlandırılmaya devam edilmektedir). ikisi  yaklaşık 1.5¨ uzunluğunda 180 derecelik kesi her iki tarafta ve diğer ikisi de oval şekilli 50 derecelik kesiler; bu iki oval şekilli kesi uzun kesilerin önünde yerleşiktir ve her iki taraftan namlunun üst kısmına doğru ilerler.
Arpacığı olan namlularda oval şekilli kesiler yerleşitirilemediğinden sadece 180 derecelik kesiler arpacığın hemen arkasına yerleştirilir. Ayrıca .13 inch'ten ince namlu et kalınlığına sahip namlulara Mag-na Port yapılamaz ve muzzle brake yerleştirilebilir.
Magna port ve Muzzle brake her ikisi de sonradan namluya yerleştirilebilir ancak her ikisinin de teknik zorlukları olduğu gibi Mag-na Port daha zor yapılabilen işlem olup oldukça uzmanlaşmış firmalar tarafından yapılmaktadır.

Günümüzde artık faklı firmalar tarafından farklı Magna port uygulamalarına rastlamak mümkün.

Dip Not: Konu wikipedia'dan yazılmış gibi görünebilir ancak o konnun tamemı tarafımca yazılmış olduğunu belirtebilirim. Türkçe Kaynak olarak Sn. Nejat Ünerin yazı dizisi kullandım geri kalanlar ingilizce kaynaklardan DiMaio, Vincent J.M. (2002). Gunshot Wounds: Practical Aspects of Firearms, Ballistics, and Forensic Techniques, SECOND EDITION. Taylor & Francis. p. 79. ISBN 978-0-8493-8163-8.
Umarım yararlı olur...
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 08:21:28 Gönderen: T.Tolga FATİH »
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-

The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Berhan PINAROĞLU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
Ynt: Muzzle Braker Nedir? Ne İşe Yarar?
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2015, 21:59:11 »
Beğendim, elinize sağlık.

Peki muzzle break'in namluyu terk eden parçanın ardından gelen roket etkisinin onun uçuşunu bozmaması gibi bir görevi yok mudur?
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
Ynt: Muzzle Braker Nedir? Ne İşe Yarar?
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2015, 22:15:31 »
Beğendim, elinize sağlık.

Peki muzzle break'in namluyu terk eden parçanın ardından gelen roket etkisinin onun uçuşunu bozmaması gibi bir görevi yok mudur?
ilginize teşekkür ederim:

İkinciil bazen de en önemli yararı da namlunun gazın dışarı çıkması ve ayrıca geri tepmenin yaratacağı sarsıntı hareketini yine aynı gazları yönlendirerek azaltmak ve ateşlenen merminin transizyonel balistik değerlerini düzeltmektir. Böylece uzak mesafelere yönelik yapılan atışları daha iyi hale getirebilir.

burada da yazdığı gibi çekirdeğin peşinden gelen gazların momentum etkisinden doğan geri tepmenin yanında dığarıya basınçla çıkkmaya çalışması ve mantar biçimli dığarıya yayılmasındna dolayı transizyonel balistikte(namlunun hemen ucunda açık havaya çıkış yeri) sapmalar mevcut. Aslında bu etkiyi çok daha az düzeyde PCP tüfeklerde de görebilirsiniz. dışarıya çıkan gazın basıncını azaltmak ve gazı yönlendirmek sallantı niteliğinde olan bu bozulmayı önemli ölçüde önlediğinden bozulma çok daha aza indirgenecektir. PCP tüfeklerde adına muzzle brake demeseler de buna Äir Striper¨adını verirler. Ancak tasarım olarak ciddi ölçüde Muzzle Brake ile örtüşür(tabi basınca dayanıklılığı yoktur, namluyu aşağı itmesi için üst deliğe de ihtiyazı yoktu :) )
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK

• Onursal Üyemiz
Ynt: Muzzle Brake Nedir? Ne İşe Yarar?
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2015, 22:27:23 »
Hmm, "transizyonel balistik" :) Ne olduğunu anlasam sormazdım soruyu. Neyse bir şey daha öğrendim. Teşekkürler.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

• *
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2015, 22:58:17 »
Balistik (Atış bilimi) 4 ana konuyu inceler:
1. Internal Balistik: Hızlanan çekirdeği yani namlu içindeki çekirdeği inceler
2. Transizyonel Balistik: (Transizyonel: geçiş) Çekirdeğin itici güç olmadan uçmaya başladığı andaki değişiklikleri inceler. Yani tam da gücün kesildiği ve kinetik enerjinin sürtünme ile başbaşa kaldığı dönem
3. Eksternal balistik: Çekirdeğin yolunu ve düşüşünü/sürüklenmesini inceler.
4. Terminal balistik: Çekirdeğin hedefine çarptığı ve etki ettiği andaki değişiklikleri inceler.

Umarım yararlı olur :)
  • Blaser F3
  • Browning Maxus

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • 1978 / BURSA
« Yanıtla #5 : 24 Mart 2015, 23:10:07 »
alev gizleyen şeklinde mobil şoklar saçma grupmanını daha düzgün yapıyormuş.
Varsa alev gizleyenli şoku olan 1 ve 3 şokuyla bir deneme yapıp burada paylaşırsa sevinirim.
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

The following users thanked this post: Abdullah ORUÇ

Çevrimdışı Selim BÜYÜKKARACA

• *
  • _Mein ehre heißt treue_
« Yanıtla #6 : 24 Mart 2015, 23:14:13 »
Ben cidden etkisini hissettim. Tüfeğim fabarm pss10 standart olarak üstündeki bu muzzlebreak ile geliyor.

seri atışlarda nerdeyse hedeften hiç ayrılmadan namlu şahlanması minimum derecede oluyor.
buda seri 10 atış denemem

1987 Almanya

• *
« Yanıtla #7 : 24 Mart 2015, 23:27:58 »
sizin tüfek tek kurşun için geliştirilmiş bir model. videoda net bir şekilde ¨upper port¨ dedikleri üst deliklerden atışlar sırasında nasıl basınçlı gazın çıktığını ve bu şekilde namluyu aşağı ittiğini görebiliyoruz. Ne derece başarılı olduğunu da görebiliyoruz...
Ancak ben şimdiye kadar saçma atarken kullanılan muzzle brake ile ilgili bir konuya rastlamadım...
  • Blaser F3
  • Browning Maxus

Çevrimdışı Mücahit ÖZEL

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #8 : 25 Mart 2015, 00:20:42 »
 ported soklarin da saçma atiminda tufege arti yönde olumlu etkisi var..namlu ucu sahlamasi ve penetre gücününe olan katkisi gercekten  tartisilmaz..ilginc olan hem tufegi portlar yardimiyla namlu ucu sahlanmasi ve tepme konusunda  hissedilir derecede konforlu yaparken penetre gücünü de artirmasi.. dahiyanece bi bulus bence..
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 00:22:27 Gönderen: Mücahit ÖZEL »
Mücahit ÖZEL
1979 izmir

Çevrimdışı Ünal SAYGILI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #9 : 25 Mart 2015, 10:47:54 »

bu arkadaşlara çok büyük ölçüde fikir verir sanırım
1974-Marmaris
muğla
angaralı

• *
« Yanıtla #10 : 25 Mart 2015, 16:09:58 »

bu arkadaşlara çok büyük ölçüde fikir verir sanırım
Evet Ünal bey bir süredir ben de clamp-on sistemlerini ve bunun ilk markalarından olan Kahntrol sistemini incelemekteyim. Türkiyede birtek Sn. Selçuk Aydına sormadım konuyu konuştuk hep ancak deneyen bilen yok. Sn. Nüvit Rodop gile sordum çok sıcak bakmadılar ancak ben bu sistemin (Türkiye şartlarında) işe yararlılığının kanısındayım. Aslında şu anda bir yivli de ben alacağım tabiki open sight hazır Mag-na-port namlular hariç hep namlu ucuna uzanıyor. çok iyi bir işçilik gerekiyor iron sight'ı çıkarmak için bence ama denedin mi diye sorarsan hayır denemedim tabiki...
Sn. Selçuk Aydının denemeleri vardı kendi tasarladığı muzzle brake'i takmak için daha çalışmam gerekiyor diye de belirtmişti. Ama türkiyede namluların herhalde %70-80'i open sight. ikinci namlu olanağımız da yok ikinci tüfek bugün için yıllık 700TL masraf (tüfeğin fiyatını geçiyorum) eh şu anda bir çok kişi eğer tek tüfeği varsa ve bu tüfek .300 win mag ise elden çıkarmayı bile düşünüyor sırf geri tepmesinden dolayı. Acaba bu open sight tüfeklere takabileceğimiz bir muzzle brake özellikle clamp-on sistemi var mıdır? Kendim tasarım dışında yapabileceğim birşey yok. sanatçı eli yok ellerimin becerebileceği sadece kateter çevirmek :)
Dolayısıyla araştırmaya devam...
  • Blaser F3
  • Browning Maxus

Çevrimdışı Ünal SAYGILI

• Üyelik Sonlandırıldı
  • *
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2015, 23:19:50 »
Evet Ünal bey bir süredir ben de clamp-on sistemlerini ve bunun ilk markalarından olan Kahntrol sistemini incelemekteyim. Türkiyede birtek Sn. Selçuk Aydına sormadım konuyu konuştuk hep ancak deneyen bilen yok. Sn. Nüvit Rodop gile sordum çok sıcak bakmadılar ancak ben bu sistemin (Türkiye şartlarında) işe yararlılığının kanısındayım. Aslında şu anda bir yivli de ben alacağım tabiki open sight hazır Mag-na-port namlular hariç hep namlu ucuna uzanıyor. çok iyi bir işçilik gerekiyor iron sight'ı çıkarmak için bence ama denedin mi diye sorarsan hayır denemedim tabiki...
Sn. Selçuk Aydının denemeleri vardı kendi tasarladığı muzzle brake'i takmak için daha çalışmam gerekiyor diye de belirtmişti. Ama türkiyede namluların herhalde %70-80'i open sight. ikinci namlu olanağımız da yok ikinci tüfek bugün için yıllık 700TL masraf (tüfeğin fiyatını geçiyorum) eh şu anda bir çok kişi eğer tek tüfeği varsa ve bu tüfek .300 win mag ise elden çıkarmayı bile düşünüyor sırf geri tepmesinden dolayı. Acaba bu open sight tüfeklere takabileceğimiz bir muzzle brake özellikle clamp-on sistemi var mıdır? Kendim tasarım dışında yapabileceğim birşey yok. sanatçı eli yok ellerimin becerebileceği sadece kateter çevirmek :)
Dolayısıyla araştırmaya devam...

tolga kardeşim çok yakında almanyadan patentli ürünler ital ediyoruz bütün anlaşmalar bitti malzemeler konteynirle geliyor tüfek üzerinde herhangibi bir işlrm yapmadan namlu ucuna 6 adet ayan vidayla takılabilen ürünler geliyor alıp evinde kendin 3 dakikada takabileceksin ve kemal aktaşın 408 calibrede test edilerek videolar yüklenecektir fiyatlarda makul durumda olacaktır bilginize
1974-Marmaris
muğla
angaralı

• *
« Yanıtla #12 : 25 Mart 2015, 23:46:25 »
İlk müşterilerinizden olacağım :)
  • Blaser F3
  • Browning Maxus

The following users thanked this post: Ünal SAYGILI

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #13 : 26 Mart 2015, 21:33:38 »
Balistik (Atış bilimi) 4 ana konuyu inceler:
1. Internal Balistik: Hızlanan çekirdeği yani namlu içindeki çekirdeği inceler
2. Transizyonel Balistik: (Transizyonel: geçiş) Çekirdeğin itici güç olmadan uçmaya başladığı andaki değişiklikleri inceler. Yani tam da gücün kesildiği ve kinetik enerjinin sürtünme ile başbaşa kaldığı dönem
3. Eksternal balistik: Çekirdeğin yolunu ve düşüşünü/sürüklenmesini inceler.
4. Terminal balistik: Çekirdeğin hedefine çarptığı ve etki ettiği andaki değişiklikleri inceler.

Umarım yararlı olur :)
Bu kelimelerin Türkçe karşılıkları İç Balistik, Geçiş Balistiği, Dış Balistik, Uç (Son) Balistik denebilir sanıyorum. Ben bu şekilde kullanılsa tercih ederdim. Konuştuğumuz, tanıdığımız kelimelerle tanımlamanın tercih edilmesini dilerim.

Fatih Bey bunu sizin yazdığınıza ithafen yazdım ama daha önceleri de bu görüşümü ifade etmiştim. Genele yazmak istedim. Saygılarımla.
1968

• *
« Yanıtla #14 : 26 Mart 2015, 22:43:18 »
bence bu tercih meselesi Volkan bey... ben yarı yabancı yarı türkçe kullanmayı sevmiyorum... ya tam yapacağız ya hiç yapmayacağız...
temennim bu konuda da diğer geri kaldığımız konular gibi gelişmemiz; hepsine almanlar gibi ayrı adlar vermemiz... ama nerdeeee.... anca muhafazakarlık ve...
aslınd bu iş düzgünce organize olmuş federasyon tarafından da çözülebilir bence...
saygılarımla...
« Son Düzenleme: 26 Mart 2015, 22:55:02 Gönderen: T.Tolga FATİH »
  • Blaser F3
  • Browning Maxus