Gönderen Konu: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?  (Okunma sayısı 22008 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Orhan ÇERKESOĞLU

  • *
  • İleti: 11
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #25 : 21 Mart 2015, 00:23:12 »
Cömert hocam bende aynı şekilde düşündüm zaten dürbünü olmasa bu bilgilere sahip olamazdı diye fakat birde işin doğrusu şöyle düşünmüştüm ya dürbünü bu kadar elestirdigine ve bu kadar ayri ayri zorlukları olduğuna göre ve bütün bunları bildigine göre yok ya taktirmamistir da dedim.

peki acaba brc artıkılı beğenerek mi seçtiniz yoksa mecburen seçenek cok az diyemi seçmek zorundami kaldiniz. Birde shotgunlarda illaki zamanla ayar bozma olacağından bahsetmistiniz siz su an tecrube etmiş biri olarak ayar bozuyomu acaba bozuyosa ne kadar süre ile veya ortalama kaç atış sonra bozuyo. Birde dürbününüzün ölçülerinide yazabilirmisiniz.


Simdi gelelim en önemli konuya hani genele göre değilde siz tüfeğinde dürbün takılı bi avci olarak yorum yapacak olursaniz dürbünle yaptiginiz avlarla ilgili neler soylemek istersiniz acaba. Dürbünle iyi oluyormu veya dürbünü çıkarıp bi kenara attığınız oluyormu yada dürbünü domuz avına kullaniyormusunuz? Saygilar sevgiler.
1982 hatay antakya
 

Çevrimdışı Orhan ÇERKESOĞLU

  • *
  • İleti: 11
  • Thanked: 1 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #26 : 21 Mart 2015, 00:48:26 »
Cömert bey zaman ayırıp bütün sorularıma cevap vermeye çalıştığınız için sağolun varolun. Bir soru daha sormak istiyorum. Min. Büyütmesi 1.5 olan dürbün takiliyken tüfeğimize ve domuzun da 5 - 10 metre gibi bi mesafeden cikageldiğini varsayarsak büyütme minimumdayken dürbünden nişan alıp sikabilirmiyiz (sıfırlama 50 mt.). Fikirleriniz nedir acaba.
1982 hatay antakya
 

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 1649
  • Thanked: 595 times
  • 1978 / BURSA
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #27 : 21 Mart 2015, 00:59:31 »
dürbün almadım demek dürbün kullanmadım demek değil ayrıca.
red-dot alma gafletinde bulundum ama oda taaa tüfek yedek parça
ve aksesuar kutumun diplerinde biryerlerde. marketing arpacıklarla
taktik raylar montaj ayakları lazerler kule gez arpacıklar değişik dibcikler
yivli şoklar uzatmalar kayışlar cartlar curtlarla birlikte. arada bir açarım kutumu tüfeğimi değişik değişik hallere
sokarım ruhumu doyurur sonra söker koyarım yerlerine. avda hiç ama hiçbiri kullanılmıyor.
kullanmaya kalınca kullanılır ama avda en iyi performansı tabiki
10larca yıldır kullanılan av tüfeği tarzında buldum. bildik standart babalarımızın onlarında babalarının
onlarında babalarının kullandığı bant usülü bence en iyisi çalışma sistemi zevke kalmış. hatta ben yüksek banttan daha performans aldım.
avda kayış bile kullanmıyorum. ama çantama alırım zorunlu kalırsam tüfeğime takıp sırtıma asmak için
bir tüfeğin mümkün mertebe sade olmasından yanayım aksesuar olarak tabi
oyması kakması gravürü zevk meselesi. av tüfeği denince artık kategoriye bir yığın şekilde
tüfek giriyor. ben o yüzden avcı-sporcu tüfeği, taktik tüfek, fantezik tüfek, atış tüfeği .... filan şeklinde kendimde
ayırdım. av tüfeği dediğin avcı-sporcu (trap-skeet) şeklinde olacak şeklinde düşünüyorum.

birde hiç bahsetmediğimiz domuzdayken tahtalı geçidi oldu ne bileyim tavşan kalktı ortam müsaitse köpekler
yakın değilse atmak istersin (avlanma tarihleri içinde) keklik bile kalkabilir. (bursa'da keklik bile diyorum) normalde domuz, tavşan, keklik avı birlikte yapılabilir. dürbün bu yüzdende ayrıca gereksiz.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2015, 01:19:53 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

 
The following users thanked this post: Kadir TANYILDIZI, Tevfik GÜN

Çevrimdışı Tevfik GÜN

  • Müdavim Üyemiz
  • ***
  • İleti: 1024
  • Thanked: 2194 times
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #28 : 21 Mart 2015, 02:38:46 »
O kadar bilgi ve tecrübe dolu yorumlar yapılmışki keyifle okudum ayrıca Tunç hocama ve Cömert hocama teşekkür ederim.             Dürbün konusunda benimde bir kaç tecrübem oldu ayrıca kendi çapımda domuz avlayan birisiyim (sezonda 20-25 civarı) sonunda geldiğim nokta yapılan onca masrafa rağmen
Dürbün kullanarak domuz avlayabilmek inanın çok zor ,avlandığınız coğrafya çalı ve ormanlarla kaplı ise iki kat daha zorlaşır işler.Bir çok dürbün 100 metre gibi mesafede size 13-14 metre gibi bir görüş alanı verirki domuzu bu alan içine almak baya bir antrenman gerektirir.
Dürbün konusu bir deryadır, bence havalı silah forumlarına bir uğrayın(hobisilah ve airgunturk) ordada çok yardımsever konusunda otorite sahibi abiler var onlarada bir sorun derim.

PCP tüfeklerim dışında dürbün kullanmıyorum.
Onca tüfek ve namlu denemelerimden sonra şu anda avlandığım tüfek 16 ga bantlı huğlu 104A süperpoze.(bence basit olan mükemmeldir)
Bütün enerjimi fişek doldurma işine verdiğim için  sıradışı fişekler yapabiliyorum.(Hollow point gibi)
Bahsi geçen tüfek ortası düz delinmiş bir borudan ibaret üzerine radar sistemide kursanız stabil sonuç çıkmaz bence,aynı kutudaki her bir kurşun bile aynı oranda düşme yapmıyor.

Not:İçinizdeki dürbün ateşi hiç bir zaman sönmeyecek başınızı her yastığa koyduğunuzda aklınıza gelecek o yüzden deneyin derim.
Alacağınız malzemeler Cömert hocamın tavsiye ettiklerinden olsun en azından satmak istediğinizde çok fazla fiyat düşüşü olmadan kolayca satabilirsiniz
Bütün malzemeleri en kalitelisinden alsanız bile tecrübeli bir montajcı arkadaşınız yoksa sonuç yine hüsran olabilir.

« Son Düzenleme: 21 Mart 2015, 02:49:00 Gönderen: Tevfik GÜN »
1978 Eğirdir-Isparta
 

  • Ziyaretçi
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #29 : 21 Mart 2015, 16:10:08 »
Arkadaşlar ben usta değilim , Üstad , hoca uzman , vs vs hiç değilim. Hatta bu kavramların yakınından bile geçmem. Her ne kadar avcı belgem olsada canlıyada atmıyorum. Çerkes kökenliyim. Ve her çerkes gibi silaha meraklıyım. Benim farkım merak etmekle kalmam , birde  uygulamalı denerim. Merak işte.

Aklımıza müthiş gibi gelen bazı fikirler , sahada uygulamada oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Orhan beyin 130-150 metre aralığındaki domuzları vurma sevdasından dolayı 20 metre ve daha yakından kalkan domuza kendisini biçtrime ihtimali gibi.

Anlaşılan bu dürbün olayına ciddi ciddi kafaya taktınız Orhan bey. Ve Brc artıkıl olayını soruyorsunuz. Güzel.Merak iyidir. İlgi bilgiyi, bilgide , tecrübeyi getirir.

Öncelikle artıkıl diye bir kelime yoktur. Article yazmamız lazım. ağız alışkanlığı türkçesi olan  artıkıl demişiz böylede kalmış.

Bir dürbüne baktığınız vakit ne görürüsünüz. ? Birbirini kesen  yatay ve dikey birer çizgi.   
( eee bu ne işimize yarayacak ? )



Sabit bir noktadan , mesafesi her zaman sabit duran  bir hedefe atış yaparken iş görür.Yani 100 metreye sıfırlandığı takdirde , 100 metrede + işaretini ortaladığınız her hedefi istediğiniz yerden vurursunuz.

Peki hedef 150 metredeyse Nişan noktanız neresi olmalıdır ? Yüfeği yukarı doğru biraz kaldırmalısınız ki mermi 150 metreye düşsün. Ne kadar kaldıracaksınız , birazcık . Ne kadar birazcık ? azıcık işte.Bir gıdımcık kaldır salla gitsin. Ya tutarsa.

 Diyelim tek merminiz var , veya ateş ettiğiniz hedefi ıslalarsanız kaçıyor veya pusuyor. Dürübünüzde referans alacağınız noktalarda yok ki , tam olarak o mesafeyi  hedefin üzerine getiresiniz .Şimdi ne olacak ?

Balistik , belirli bir mühimmatın , belirli bir mesafede , izlediği yolu belirleme birimidir.

Demek ki sıfırlama bölgesinin altında ve üstünde bir noktaya atış yapılmak istediğinde referans alınabilecek başka bilgilerede ihtiyacımız olacak.Bunun üzerine bu işin ulemaları , kafa patlatıp , referans olabilecek türlü türlü sistemler geliştirdiler.Bunların en yaygınları , mil-dot veya Moa kullanmak.



İki sisteminde farklı hesaplama yöntemleri ve farklı sonuçları vardır. Hangisini seçeceğiniz , mühimmatınız ve kullanıcının yetenekleriyle doğrudan alakalıdır.Yalnız bunlar yivli için geliştirilen askeri kullanımlı sistemlerdir. Bunların kullandığı dürbünlerde , atış esnasındaki çoğrafi koşullar , mermi yolunu etkileyeceği için oldukça hassas ayarlar yapabilmeniz mümkündür.

Peki öyle 1.000 metre atma gibi bir niyetimiz yok. Zaten öylede bir silahımızda yok.Yivsizle atacağız ama hedef için referans noktasıda görmek istiyoruz.Şimdi ne olacak ?

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi , havalı tüfeklere dürbün yapmasıyla bilinen hawke firması , Yivsizler için özel Hawke BRC ( Balistic reticle calculator ) uygulamasını yapmış. Aslında bu bir yivsiz balistik yazılımı. Yani bir program. Dürbüne özel yaptığı article'de bu isimle anılıyor.

Yapılan dürbün 1600 fps çıkış hızlarındaki merminin basıncına dayanabildiği gibi, atıcıyada bir takım referans noktaları verebildiği gibi, geyik avcılarına özel üretildiği için hedefin geyik olacağı varsayımızla atıcının geyiğinde gerçek boyunu tahmin edebilmesi için mesafe ile doğru orantılı bir boy  ölçme sistemi geliştirmiştir.




Bu düzenek 6X optik büyütme oranındayken 50 Yard noktasını , sıfırlama noktası baz alarak , diğer mesafelerdeki hedefe atış yapmak istediğiniz , tam olarak hangi işaretleyicinin üstünde tutmanız gerektiğini gösteriyor. Mesafe kısa olacağı için kule ayarlarıyla uğraşmayacağınız gibi " Pusu atışı " gibi çok uzak mesafedeki , hareketli hedeflere yapılan özel bir atış türünü yapmayacağınız için temel temel referans noktalarından fazlada bir bilgi vermiyor.Yivsiz mühimmatının menzilide  kısa olduğu için bu extralara zaten gerek yok.

Umarım kafanız karışmamıştır. Bu dürbün hem yivsiz mermisi basıncına dayanabiliyor, hemde belirli mesafelerde hangi noktanın hedefin üzerinde tutulması gerektiğini gösteriyor.

Önceki yazımda belirttiğim yivsiz için özel üretilen Nikon bulamadığın için , weaverde bu referans noktalarını olmadığı için , Tercihimi hawkee deerpass yönünde kullandım.

Özel not : Atricle üzerinden detaylı referans noktası bakımından bu işin ağababası Horus'tur . Avın 5 kuşak  kadar seceresini döker birde üstüne , nerdeyse avın , sabah ne yediğine kadar  gösterir.!!!! ( Tamam tamam ,fazla attık )



Sniper olmayacağımıza göre 5000 dolarlık böyle dürbünlerede ihtiyaç yoktur.

Yazı oldukça uzadı farkındayım ama umarım okuyanlar sıkılmıyordur. Şimdi asıl başımıza bela olacak olaya geliyorum Sayın Çerkesoğlu.

Elimizde yivsiz mermi basıncına dayanabilen bir dürbün var. Yani bunu  ateş ederek bozamıyoruz. Peki bu durumda bozulan nedir ?

Bozulan şey montaj ekipmanlarının zamanla gevşemesidir.fakat en yaygın yapılan ise montaj ekipmanı seçiminde yanlış tercihlere bulunmak  ve bunların montajlaması sırasında yapılan hatalardır.  Bunu açalım.

Belirli bir kalitenin üstündeki dürbün satın aldığınız vakit , kutusundan montaj elemanı çıkmaz. Bundan şunu anlamanız gerekiyor.

 Bu dürbün birden fazla atış platformu için kullanılabilinir.Dolayısıyla hangi atış platformunda kullanacak iseniz buna uygun montaj ayaklarını ayrıca satın almanız gerekiyor.

 Bu durumda eğer satın aldığınız dürbünün kutusundan montaj ayağı çıkıyor ise , bu olay kesin değildir ama çoğunlukla böyledir. büyük ihtimalle satın almış olduğunuz dürbün havalı veya paintball silahları için üretilmiştir.Ateşliye takar ve makul bir süre kullanabilirsiniz. Zamanla article çizgileri kırılır ve mercekler , dürbün kanalında zıpladığı için , odak değiştiğinden  görüntüyü netleyemezsiniz.

Buyrun burdan yakın.Dürbüne Dünya para ver, Bir süre sonra hiç bir işinize yaramasın.

Peki hangi montaj ekipmanını kullanmanız gerekiyor ? Yaa alın size çok bilinmeyenli denklem. Çok farklı sayıda montaj çeşidi olduğu gibi , dürbünün ağırlığıda önem kazanıyor.
Tüfeğinizin mevcut ağırlığının üzerine birde dürbün ağırlığı eklenince , tepmenin hissedilen gücü artıyor.Gördünüz değilmi , dürbün  alırım takar arslanlar gibi kullanırımdan  fazlası varmış.

Şimdi armsan tüfeğe dürbün takmaya niyetlendik. Atricle olayından dolayı zatern kısıtlı olan seçeneğimiz tek'e düştü. Mecburen hawkee takmayı düşünüyoruz ama O da ne , Kutudan montaj ayağı çıkmadı. Şimdi ne edeceğiz ? 

Sayın çerkesoğlu başlar harıl harıl interneti didelemeye. Ve bir sürü montaj sistemiyle karşılaşır. Ve acı gerçekle yüzleşir.

Çünkü dürbün çapları farklı olduğu gibi , montaj ayaklarınında çapları ve yapıldıkları metaller farklı farklıdır.Yani ön mercek çapı ne olursa olsun ,  dürbün boğazı ( 2.5 veya 3 cm ) çapında montaj ayağı bulamazsa , elindeki dürbün , hem daim elinde kalır. gözlem dürbünü olmaktan başla hiç bir işe yaramaz.

 Bununla kalsa iyimi ? Kader ağlarını Orhan beye örmektedir. Çünkü armsanda 11" mm lik motaj kanalı vardır.Piyasadaki çoğu montaj ayağı 22 mm lik piccatiny uyumludur.

İş inada biner , Ya olacak , ya da olacaktır. Orhan bey bu işin kolay olmadığının farkına varır. Bu bilinmeyenliğin verdiği çaresizlikle , buruk bir şekilde gülümser.Yumruğunu havaya kaldırarak , nefesinin yettiği , tüm gücüyle haykırır.  "Yenecem seni dürbün." . Galiba olayı fazla dramatize ettik.Normal moda alayım kendimi.

Piyasada çok ürün olmasına rağmen , Türkiye içinde bulunabilirlik olayı bizleri kısıtlamaktadır. Yani parasıyla değilmi diye düşünmeyin ,  Bu tür ürünleri yurtdışından getirmesi özel izinlere tabii ve bulundurması ticari açıdan sancılı olduğu için çoğu satıcı stok tutmuyor.

Söküp takma kolaylığı ve her daim aynı ayaraları tutması bakımından , her avcının rüyası olan EAW - SCHWENK tarzı montaj sistemi bir yivsize takılabilinir mi  ?

Elbette takılır ama altyapı için işinin ehli hatta deli bir makine mühendisi veya eski kaşar bir tornacınızın olması gerekiyor. Gövdeye montaj braketleri için alt yapı yapılacak ( Yivli için üretildiği için yivsiz gövdesinin açı değerlerini tuttarabilmek için  Cnc de özel üretim ), Tüfek gövdesine montaj  delikler açılıp diş çekilecek , bunu yaparkende  silahın çalışmasına müdahele edilmeyecek hassasiyetle çalışılacak vs vs olayına girmeden önce  EAW - SCHWENK montaj ekipmanının sadece kendisinin 1250 TL civarı olduğunu belirtirsem , olayın maddi boyutu nerdeyse her yivsiz sahibini çaydırır. Kalkı ki işçilik ve özel üretim parçalarla en az üç katına çıkacağı düşünülmeli.

SCHWENK pahalıya çıkıyor. Bu durumda daha ucuz çözüm arayağız.

Tüfeğide kurcalamak istemiyorsak. Üzerindeki 11mm lik kanala direkt takılabilen bir montaj ayağı arayacağız. Öyle ya dürbünü yapan firma ayağını hayli hayli yapar.



Yaparda bu montaj ne kadar sağlam olur .? Görüldüğü gibi kanalı yandan sıkışıtrmakla sabitleniyor. Montaj ekipmanı aliminyum. Gövdede aliminyumsa , zamanla  tepmenin eksiliyle gevşermi  ? elbette her metalde olduğu gibi bu olay olur. Ne kadar sürede olur ? Bu kullanıma bağlı. Piccatiny gibi hem sabitleme hemde  durdurma gibi bir özelliği olmadığından kendi seçiminde buna güvenemedim. Bir kere yap , adam akıllı yap ,paşa paşa kullan  taraftarıyım.

O zaman öncelikle tüfeğimize picacatiny ray özelliği kazandırmamız lazım. Yine yandan sıkıştırmalı ama çok vidalı adaptörler karşımıza çıkıyor.Fakat bunlar her şekilde tüfek gövdesine sabitlendiği için , slug ve şerit iki namlunuz varsa ve şerit namluyla uçara atacaksanız her seferinde sökmek ve yeniden montajlayıp sıfırlamak zorunda kalıyorsunuz.

Veya , tüfek gövdesine özel yaptıralacak bir piccatiny ray kaynaklanabilinir. Kim yapar, Kaça çıkar bilmem.Ancak şerit namlu kullanımında arpacığı görüşünüzü kısıtlamayacak gibi üretilmeli. Ama her şekilde tüfek gövdesinde dürbün olması gibi bir sorunla karşılaşıyorsunuz. Peki böyle bir durumda ne olur ? Uçarada dürbünle atarsınız değilmi ? O kadar kolay olsa , bunu herkes yapar. Paralax olayına girmiyorum  bile  , çünkü zaten daha  öncelikle çözmeniz gereken başka bir işle uğraşmanız gerekiyor. Yani başımızın belası olan "Eye relief" kavramı yani göz kurtarma mesafesi ,başımıza türlü türlü işler açar.

Peki nedir bu eye relief mesafesi ? Ve neden önemlidir  ? Tüfek tepme yapan bir alet olduğu için , tüfek dürbününe gözlem dürbünü gibi göz dayanarak bakılmaz. Bunu yaparsanız ve ateş ederseniz , dürbün tüpü yüzünüze çarpar ve gözünüzün etrafında " Ahmak kesiği" diye tabir edilen bir yara açar.

Dürbün üretici firma bunu engelleyebilmek için , üretiği tüfek dürbüne , belirli bir eye relief mesafesi ayarlar.daha doğrusu , dürbünün içindeki mercekleri , görüntüyü dürbün dışında odaklayabilmek için konumlandırır. Yani dürbünden net bir görüntü görmek için , dürbüne eye relief mesafesinden bakmanız gerekir. ( örneğin 7 cm olsun ) Bu mesafeden daha uzak veya daha yakın bakarsannız bir şey göremezsiniz ,

Bu durumda dürbünü tüfek gövdesine  sabitlerseniz ve uçara atmaya çalışırsanız , veya Orhan beyin planladığı gibi 20 metreden kalkan domuza nişan almaya çalışırsanız , eğer kas hafızanız çılgın değil ise , veya dipçiğiniz ayarlı değil ise , ( aslında bu durumda bile çok çok zor ) Tüfeği omuzladığınız an , mekanik nişangah gibi avı aramazsınız , birde gözünüzü eye relief mesafesine konumlandırabilmeniz lazım ki , dürbünden bir şeyler görebilesiniz , gördüğünüz anda  referans noktalarını hedefin üzerine denklemeye çalışacaksınız.Bunu yapabilmek ciddi yetenek ister. 

Slug ve şerit  olmak üzere , çift namlulu bir silahınız varsa , nişan hattınızı dürbün ve motaj ekipmanlarıyla kapatmak pekte akıl karı değildir. Bu yüzden slug namluya cantilever özellik kazandırmak en mantıklısı gibi geliyor. Montajlandığı vakit dürbün slug namlu üzerinde kalıyor. Şerit namlu her zaman olduğu gibi kullanılabilinir.



 Yazı fazlaca uzadı. Bu yüzden detaya girmeden yazmaya başlıyorum. Tüm bu çileye girmemizdeki amaç dürbün ayarlanırının mümkün mertebe bozulmaması. Bu da dürbünü mümkün olduğunda hatasız montajlamamız sayesinde olur.

Diyelimki armsan tüfeğimize piccatiny özelliği kazandırdık.Dürbünüde aldık.Olay sadece montaj ayağına kaldı.2 pinlimi olacak ? Ya da piyasada bulunan 4 pin li mi ? ( 4 vidalı ) Çelikmi olacak ? aliminyum mu ? Bunada kullanıcı karar verir.

Kendim dahada sıkı kavrama sağladığı için 6 pinli kullanıyorum.Bu modelde kullanılan civatalar diş sıyırmayan türden.



Bunların montajını kendiniz yapacaksanız birde tork tornavidanız olmalı, Ki her civatayı aynı güçle sıkabilesiniz. Off  ki , ne off. Çarşı yine karıştı.

Sayın Çerkesoğlu birde bunu montajlarken başınıza gelecekleri anlatmak isterim ama yazı fazlaca uzadığı için burada kesiyorum.

Özetle 100 metreye kadar  gez ve arpacıkla atabiliyorsanız bu dürbün işlerine  bulaşmayın.
Getirisinden çok götürüsü olacaktır. Ve söküp bir kenara atacaksınız.Çekeceğiniz çileye hakikaten değmez.
« Son Düzenleme: 21 Mart 2015, 16:28:21 Gönderen: Cömert ÖZEN »
 
The following users thanked this post: Tevfik GÜN, Ömer GÜNEY

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 1649
  • Thanked: 595 times
  • 1978 / BURSA
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #30 : 21 Mart 2015, 16:49:33 »
cömert ustam kendine haksızlık etme. bal gibi ehil kişi ustasın işte :)
tavsiyeni dinleyipte yanılan insan olacağını düşünüyor musun ben düşünmüyorum
bu konuda tecruben var işte.
ben dürbün alırken sana da danışacam ama önce yivli bir tüfek almam
lazım. ona da bütçe yeterli değil şimdilik.
ikimizi karşı karşıya getiren sadece sorunu yanlış yerden yakalamamız oldu
siz av tüfeği için dürbün tavsiyesi gibi algıladınız, ben domuz avı için dürbün tavsiyesi gibi
algıladım.

benim resimdeki 1. tüfeğin kasa üzerindeki rayı 4 tane vida tutuyor.
küçük bir tornavida ile sökülüp takılabiliyor. kimileri kasayı deldirmekten
diş açtırmaktan korkar çekinir düşünürseniz böyle bir alternatifte var.
(ben bunu takınca rayın oyuntusunu sabit gez gibi kullanıp namludaki gezi
görünmeyecek şekilde en aşağı indiriyorum yanlış ama kasa üzerinden hiza alan bir atıcı olduğum
için daha kolayıma gidiyor  dipciğede bikaç pul koymak işi daha kolaylaştırıyor.
yüksek bant namlum bu alışkanlıktan vazgeçmemi sağlar diye düşündüm fakat
vaz geçirmedi ama daha çok randıman aldım diyebilirim.)

centilever çok güzel bir özellik armsanın centileverinin sonunda gezi de mevcut.
fuarda 1-2 elime aldım. gözüme uymadı. çünkü gez göze yakın kalıp flulaşma yapıyor.
gezin gözden mümkün olduğunca (armsan slug namlular gibi) uzakta olmasında fayda var.
aslında bu centilever kaynaklı değilde vidalı olsa tak çıkar modda ve gez farklı biyerde
olsa bence daha rahat olur. çömert ustamın resimdeki
modelin vidalısı tarzında. resimdekinde gez göremedim gez farklı bir yerde ise güzel özellik.

birde bulabiliyorsanız
http://www.hilalav.com.tr/default.asp?git=9&urun=1743
buda çok kullanışlı. kasa üzerindeki kanalların boyası va yapısı
bu sayede bozulmuyor. kasa alüminyum, kaliteli ayak çelik sonuçta
sert dolularda oynama olabiliyor.

armsanın kötü yanı tek pim ile tetiğin tutuluyor olması.
yukarıdaki linkteki aletin tek pimli modelide var fakar ne kadar
kaymadan tutar hiçbir fikrim yok. çift pimin zımba gibi olacağı kanaatindeyim.

« Son Düzenleme: 21 Mart 2015, 17:27:48 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

 

Cömert ÖZEN

  • Ziyaretçi
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #31 : 22 Mart 2015, 14:04:43 »
Yivli tüfekte seçenek bol Tunç bey. Başılığın açılma amacı olan 12 cal yivsiz , bütün hesapları alt üst eder.

Orhan beyin kafasını karıştırmamak ve korkutmamak için tüfek ve dürbün denklemindeki tüm problemleri arka arkaya sıralamadım. Diyelimki sağdan soldan aldığı tavsiyelerle , kendisi için hakikaten en uygun ekipmanı bulmayı becerebildi. ( Ya da öyle zannededursun )

"Kendi montajımı kendim yaparım", " Altı üstü bir kaç vida sıkılacak , ne varki  " şeklinde bir gaflete düşerse başına neler gelebilir. Bunu dideleyeyim.


(Eye relief mesafesi ile alakalı bir resim.)



Diyelimki  tüfeğinin dipçik boyu , Orhan beyin  tetik çekme mesafesine uygun olsun. Dürbünü  , gövdenin hangi aralığına ve picatiny ray kullanacaksa , piccatiny rayın hangi bölümüne sabitleyecek ? Ve dürbün montaj ayakları , dürbün boğazının tam olarak nerelerinden kavramalı ? Sorumu şimdi bu ? Tam oralayarak sabitler olur biter. Tabii tabii kesin olur biter.

 Dürbünlü tüfek ayarları kişiye özeldir. Bir başkasının kullandığı dürbünü , başka bir kişi kullanmakta zorlanabilir. ? Neden ?

Öncelikle Orhan beyin omuzlaması ve dipçiği yüzlemesi noktasının ne olduğu iyi bilinmeli. Her zaman aynı şekilde ve aynı noktalarda yüzünü dayıyorsa ,  Dürbün ne kadar yüksekte olmalı ? Hiç ayak bağlamadan bu yükseklik dürübünü kendisi kullanılarak tespit edilecek.

Bu yüksekliğe göre montaj ayağı alınacak. Bunun kalsa iyi.

Birde dürbünün eye relief odak mesafesi tam orhan beyin görüşüne göre konumlandırılacak. Montaj ayakları takılıp , piccatiny rayda bu konuma denk gelen yere montajlanacak. O da nesi ? Piccatiny  yetmedi. Daha doğrusu öyle bir noktada denk geliyor ki , Piccatiny kısa kalıyor.

Bu durumda Orhan beye hatayın serin sularından , bir bardak soğuk su içmekten baka çare kalmıyor. Veya o kadar karamsar olmayalım. Standart üretim kısa kalıyorsa , özel üretim bir ray yapılır. Nedir yani. Bir tornacıya piccatiny'nin ne olduğunu anlatmanın nasıl bir dert olduğunu öğrendikten , sonra , sırf bu işte uzmanlaşmış firmalar bulunacak . Artık toplam maliyet kaça çıkarsa


Montajı kendisi yapacağından ve tork tornavidasının olmadığını varsayıp normal bir allien anahtarla yapacağını varsayarsak , her vidayı farklı kuvvetle sıkacakağımdan , daha önceden bahsi geçen özel mesafeleri çözse dahi , elinde her vidası farklı farklı güclerde sıkılan bir dürbün olacağından , montaj ayarları dürbünü kasacaktır. Ve atış mikron mertebesinde dahi olsa ,  titreşimden dürbün nişangahı kayacaktır.

Yani parası neyse veririz alırız demek bir şey , montajını yapabilmek başka bir şey. Bu işleri deneye yanılan öğrenmekte mümkündür. Ancak montaj ekipmanınızın bu monte demonte işlerine dayanabilmesi , her söküp takışta civada dişlerin sıyrılmaması lazım ki , ayar tutsun.
Yani ekipmanın en pahalısını almakta çözüm değil.Kaliyeslisi ve kullanım amacına göre en ugyunu bulunacak.

Tüm bu yazma ve çizme olayından sonra , Orhan beye son tavsiyemi yapayım.
Domuz gibi kolay kolay yıkılmayan bir hayvana kısa mesafeden dürbünle sıkmayı , aklınızın ucundan bile geçirmeyin. Size 2. sanş tanımayacaktır.

Yivli ve dürbün kombinasyonunda , mühimmat uzun mesafeler kat edebildiği için dürbün nerdeyse şarttır. Zaten bu kombinasyonun temel amacı , güvenli mesafeden atış yapılabilmesidir. Av sizin varlığını bile hissedemeden kurşunu yer. Iskalasanız dahi , aradaki mesafe , av tarafından kapatılana kadar , 2. 3. 4. atışları yapmanız gayet olasıdır.

 Yivsizde , İllaki dürbünle domuza atacaksanız,  Ya açık alanda uzak mesafeden atacaksınız , ya da ağaç tepesi , kayalık veya traktör kasası gibi güvenli bir yükseklikten atacaksınız.

Veya 2. bir tüfek alacaksınız, buna dürbün takacaksınız. Av için gittiğiniz mekanın , koşullarına göre birisini kullanmayı tercih edeceksiniz. Yoksa her halükarda , dünyanın masrafını ettiğiniz halde , avı kaçırmanız ve daha kötüsü domuz tarafından yaralanmanız gayet yüksek bir ihtimaldir.

100 metreye kadar mekanik nişangah kullanıp vurabiliyorsanız , bence ötesinide fazla kaşımayın. Hem avın peşinden koşup , hem ani kalkışlarda , tüfek omuzlayıp , hemde avı dürbün görüş hattına sokabilmek , zor. Çok zor. Çok çok çok zor.

Dürbünlü tüfeği olan bir arkadaşınızın tüfeğini alın , havaya atılan bir pet şiseyi ,düşene kadar dürbünden takip etmeye çalışın. Kaç saniye ne gördünüz ? Nişan noktasını yakalayabildiniz mi ? Tetik çekecek kadar zamanınız oldumu ? Bunu yapın , ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
 
The following users thanked this post: Volkan KÖYDEMİR, Özgür UZUNOĞLU

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

  • Onursal Üyemiz
  • *****
  • İleti: 6325
  • Thanked: 1130 times
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #32 : 22 Mart 2015, 22:46:49 »
Güzel bir içerik oldu. Katkıda bulunanlara teşekkür ederim. Konu linkini SSS içine ekledim.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.
 

Cömert ÖZEN

  • Ziyaretçi
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #33 : 22 Mart 2015, 23:22:10 »
Gerçi ülkemizde yok demiştim ancak yurtdışı bağlantısı olup , bulabilecekler için belirteyim.

Nikon firmasınında slug av tüfekleri için bir modeli var. ( Nikon 3-9×40 SlugHunter )

%92 ışık geçirgenliğine 12.7 cm göz kurtarma mesafesine sahip.





Article görünüşüde şöyle.




 Ülkemizde hem kaliteli hemde  abartılı olmayan fiyatta , ekipman tedarik etmek zor. Çoğu ekipmanımı aynı yerden tedarik ettim. Bu firmanın güzel tarafı , alacağınız ürünleri Amerika bayii fiyatı + KDV olacak şekilde alabiliyorsunuz.


6.Pinli montaj ayağını bulabileceğiz web sayfası

http://www.tac87.com/6-CIVATALI-TAKTIK-DURBUN-BAGLAMASI,PR-726.html


Dürbün üzerin red dot takabilmenizi sağlayacak aparatları , bulabileceğiniz web sayfası.

http://www.tac87.com/DURBUN-UZERINE-TAKILAN-TAKTIK-STIL-AKSESUAR-KIZAGI,PR-762.html

http://www.tac87.com/PICATINNY-KIZAKLI-DURBUN-UST-YARIM-HALKASI,PR-749.html


Tork tornavidası kullanmak isterseniz.

http://www.tac87.com/SILAHCI-TIPI-TORK-ANAHTARI,PR-752.html


 

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 1649
  • Thanked: 595 times
  • 1978 / BURSA
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #34 : 23 Mart 2015, 00:32:49 »
http://www.kozmikstore.com/index.php?route=product/category&path=999_6046

http://www.kozmikstore.com/index.php?route=product/category&path=0_999_914

ben bu siteden bikaç defa alışveriş yaptım çok hesaplı 3 tl kargo masrafı alıyorlar.
ürünler hongkong, malezya gibi yerlerden geliyor. 1 ayı buluyor. ama geliyor.

ben yan mahalleye 3 liraya kargo gönderemezken adam taaa uzakdoğudan
buraya gönderiyor. :)

bunun gibi bikaç site var aklıma geldikçe yazarım.

tr.aliexpress.com da da çok ürün var bulmak biraz zor.

http://tr.aliexpress.com/all-wholesale-products.html

http://www.aliexpress.com/category/100005471/hunting.html?tracelog=allcategoriesabtestB
« Son Düzenleme: 23 Mart 2015, 00:40:56 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

 

Cömert ÖZEN

  • Ziyaretçi
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #35 : 23 Mart 2015, 03:54:38 »
Son mesajınız üzerine size özel bir bilgi verme ihtiyacı hissetim Tunç bey.

Uzakdoğuda ve özellikle çinde , telif hakkı kavramı pek ciddiye alınmadığı ve bir ürünü , orjinali ile aynı markayı basarak  taklit etmenin ciddi bir yasal yaptırımı olmadığı için ve Çinli üreticilerde  kaliteli ürün üretme yerine , ucuz ürün üretme gibi bir yaklaşımı olduğu için , çin malı ürünlerde sağlamlık , kullanım ömrü diye bir kavram aramamak lazım.

Aldığınız ürün en azından askeri standartları karşılayabilmeli. Bu ne demek ?

 Tse , CE , İso standartları gibi askeri standartlarda vardır. II. Dünya savaşı sırasında Amerikan ordusunun ihtiyaçları , ordu içinde üretilmeyip , ihaleler açılarak , sivil firmalarca üretilmiştir.  firmalar arası rekabet daha kaliteli ürünler ortaya çıkarttığından , günümüze kadar bu uygulamaya devam etmiştir.  Askeri standartların diğerlerinden farkı , Sadece mnalzeme , üretim ve kaliteye bakılmaz, kullanım ömrü sırasındaki yıpranmasınında çetelesi tutulur.

Yani askeri şartlarda ,( Coğrafi şartlar ve cephede kullanım gibi ) ürün ,askeriyenin talep ettiklerini yapabilmeli ve  üreticisi tarafından iddia edilen kullanım ömrünü , tamda askeriyenin talep ettiği şekilde tamamlayabilmeli , askeri ihtiyaca karşılık verebilmelidir. Bunu yapamıyorsa , ürünün askeri standartta  üretilemediği varsayılır.

EEE peki ne alaka şimdi ?  Amerika bir yere çöktüğü vakit , Pardon demokrasi götürdüğü vakit ,  basit yapıda tüm mühimmatını yanında getirmez , bölge tedarikçilerinide kullanır. Zaten çoğu askeri envarterdeki ürünüde sivil şirketlerden satın alır. Bunu böyle anlatmak zor. örnekle anlatayım anlayacaksınız.

 Ördek avlarınında sazlıklarda veya ormanda kaybolmamak için kullanılan Gps Backtrack. Sivil kullanım için üretiliyor ama , askeri standartları karşılayan modelleri var. Peki farkı nedir ?




Busnell firmasının backtrack ürünü 3 nokta işaretleyicili. Sirstar navisgasyon uydu sistemlerine bağlanıyor. Ama uyduyu bulması 10 dakika sürüyor. O da hava iyi ve yüksek bir yerdeyseniz , Kapalı ve bulutlu bir havada , bulması çok daha uzun sürüyor. Hatta çoğu zaman uyduya bağlanamıyor.




Garmin firmasının foretrex modeli , Sir star uydu sistemlerinin yanı sıra Rusların gsm uydu şebekesi olan Glonass'a da bağlanabiliyor. Yani bir sistemden yayın kesilsede diğer sistemden kullanıcısını yönlendirebiliyor. Ayrıca değil kapalı havalarda , kum fırtınasında bile çalışmaya devam ediyor. Bu yüzden garminin bu ürünü askeri standartları karşılıyor  ve amerikan ordu envarterine girebiliyor.

 Ortadoğuya gelen askerlere bu ürün veriliyorki , çöl fırtınası gibi bir durumla karşılaşırlarsa , kamplarını veya her nereye gideceklerse orayı bulabilsinler.

 Garmin , Busnelin ortalama 4 katı pahalıdır. Aradaki farkı ödemeye değer mi ? Bunuda son kullanıcı kıyaslayacak. Ne kadar ödüyor ? Karşılığında ne alıyor ?

2. bir kalite göstergeside , Amerikada , son kullanıcılar tarafından , üreticilere açılan çılgın tazminat davaları. Bundan dolayıda para kaybetmek istemeyen üreticilerin , tapon mal üretmekten israrla kaçınmaları.

Yani bu durumda tavsiyem ne türlü ekipman arıyorsanız , Kaliteli bir ürün almak istiyorsanız ,öncelikle Amerikan üretimi olup olmadığına bakının. Sonrada askeri standartları karşılayıp , karşılamadığına ( bu bilgiye üretici web sayfasından ulaşabileceğiniz gibi amerikan forumlarından da ulaşabilirsiniz. )

 Yoksa alacağınız çin malı ürün her ne kadar ucuz gibi görünsede , icraat aşamasında  kalitesizlikten kullanılmaz hale gelecektir. 20 dolara red dot alıp ateşliye hele hele 12 cal yivsize takarsanız , ölü ağırlık yapmaktan başka bir işe yaramaz.

Kullandığımı belirttiğim şu bağlantı aparatı .



 Sadece 6 pinli olduğundan dolayı değil. Yeni nesil , uçaklarda kullanılan sertleştirilmiş aliminyumdan ve kaliteli civataları olduğundan tercih ettim. Yoksa 20 liralık bir bağlantı aparatı , birebir aynı , sağlamlığa ve kullanım ömrüne sahip olsa, delimiyim gidip bunu alayım.

Özetle , ateşli silahta çin malı üretim bir şey kullanmayın. Ya da son çare olarak çin malı ürünü tercih edin.
 

Çevrimdışı Tunç GEÇGİL

  • Üyelik Sonlandırıldı
  • *
  • İleti: 1649
  • Thanked: 595 times
  • 1978 / BURSA
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #36 : 23 Mart 2015, 10:05:36 »
tamam hocam haklısın ben sadece alternatif var diyorum.
ilgilenipte tüfeğinde görmek isteyenler için.  :)
yoksa askeri standart olayı ayrı vur kır at sağlam kalsın
her yerde çalışsın. tabi standartta pahayı beraberinde getiriyor.

mesela bende bir gps aldım 100 liraya gönül isterdiği macellan
germin filan alayım ama 2 tüfek parası dandikte olsa
10 dakika sonrada olsa çantamda bana arabamın yerini gösteren
birşeyin olması güven veriyor hiç olmamasından iyidir.
kaybolduğum zaman göstersinde varsın 10 dk. sonra göstersin
yapabileceğim sey yok. kaybolunca zaten bekleyecez :)
hiç olmamasından iyidir.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2015, 10:06:59 Gönderen: Tunç GEÇGİL »
1978 Bursa
Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.

 

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

  • *
  • İleti: 139
  • Thanked: 115 times
Ynt: YİVSİZ AV TÜFEKLERİNDE DÜRBÜN KULLANIMI?
« Yanıtla #37 : 24 Mart 2015, 20:24:37 »
Sn. Cömert bey çok güzel anlatmış konuyu. Ben de yivli tüfekte kendi kendime birşeyler yapmaya çalışan biriyim. Tabi profesyonel destek de alıyorum. Ancak yapmaya çalıştığım şey 1-2 senelik süreçte artık tüm optikleri, montajlar vs. kendi kendime takıp söküp hatta bir sonraki aşama yani tamir kısmına dahil geçebilmek. Ancak konu için söyleyebileceğim şey:
Türkiyede orman dürbünü olarak adlandırdıkları 1.5-6x24 gibi dürbünler aslında daha fazla ışık toplayabilsin diye yapılmıştır. Evet eğer 3 optik kullanacksanız bir yivli ile bir tane de ondan alınabilir. Ancak ilk etapta bir domuz avcısı yivlicinin alacağı 2.5x15x56mm gibi ilumnated bir dürbün(Schmidt&Bender, Swarovski, Zeiss, Kahles, Leica, Night Force ilk etapta aklıma gelen kaliteli markalar) . olağanüstü bir ışık toplama yetileri vardır. Ancak:

Yivsiz tüfekte işler değişir.

Yivsiz bir silahla en iyi durumda BC değeri 0.1-0.2 olan bir sabot atacaksanız o da 70-80m sonra zaten artık iyice yavaşlamış olacak neyi vuruyoruz da o kadar para veriyoruz? (Bunların içinde en ucuz olanı Zeiss conquest yani amerikan malı olanlar ve Night force: En iyi otomatik yivsiz ile aynı fiyatta night force daha pahalı bile olur...)

Yok ben kullanmak istiyorum diyorsanız Cantilever namlu alıp üstüne Red dot monte edersiniz. Onların içinden de en iyisi tabiki Aimpoint. Model olarak da Micro H1 sizin işinizi görecektir bir üst modeli de P.R.O. (Patrol Rifle Optic)
Bu şekilde yapmazsanız tabiki Cömert beyin dediği gibi montaj konusuna girmeniz lazım ki yivsiz tüfeğin konusu dışında kalır :)



Öncelikle artıkıl diye bir kelime yoktur. Article yazmamız lazım. ağız alışkanlığı türkçesi olan  artıkıl demişiz böylede kalmış.

Yalnız özrümü mazur görmenizi dileyerek Article Makale anlamındadır. Dürbünde Reticle olarak adlandırılır. Türkçeye geçişinde artı ve dediğiniz gibi eski dürbünlerde kıl gibi ince tellerden yapıldığından artıkıl demişler...

« Son Düzenleme: 24 Mart 2015, 21:01:03 Gönderen: T.Tolga FATİH »
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-