Beyler , sapla saman birbirine karışıyor.
Bu başlığın açılma amacı , yivsiz av tüfeğine dürbün kullanımı üzerine. Bu durumun avantajları olacağı gibi , dez avantajlarıda olacaktır. Bunların neler olabileceğini tartışıp , asgari müşterekte ortak bir fikre varabiliriz zannediyorum.
Uzak mesafe atışlarında dürbün kullanımı avantajlı olabilir , ama yakın mesafe atışlarında , en büyük sıkıntı , dürrbünün görüş alanına hedefi sokabilmektir. Domuz gibi size ikinci bir şans tanımayacak bir hayvana sıkarken , bunu yapmak hakikaten deli işi. Ancak bununda makul sayılabilecek alternatif çözümler var.
Öncerlikle sayın Çerkesoğlu , tüfeğinizin 11 mm lik kanala sahip olduğunu düşünürsek , Buna dürbün montajlayabilmek için , ya direkt 11 mm'lik kanala giren dürbün ayağı bulmanız gerekiyor , Ya da red dot kullanmak isteyebileceğiniz ihtimali üzerine 11 mm lik kanalı piccatinye çevirecek adaptör. ( Bence en garantisi namluyu cantilever namlu aparatı yaptırmak, En sağlamı budur. )
Bunu yaptırdıkdan sonra önümüzdeki sorun, Dürbün bağlantı aparatında see thru boşluğu olacakmı ? Olmayacak mı ?
See thru boşluğuıda neyin nesidir ? Ahanda şudur.
Montaj ekipmanı dürbünü sabitlerken , altındaki boşluktan , mekanik nişahgah hattını görmek istiyormusunuz ? Yani uzak mesafede optik nişah hattını kullanırken , yakın mesafede gez ve arpacıkla nişan almak istiyormusunuz ? Sorusunun cevabı evet olur ise , dürbün montaj ekipmanınızda , see thru boşluğu olmalı.
Asıl çile bundan sonr başlıyor.Diyelimki hem mekanik nişan hattını kullanmak hemde optik nişan hattını kullanmak istiyoruz. ve yine diyelimki 2.5 cm çaplı bir optik seçtik.See thru boşluğu olan yüksekliği tabanacan ortalama 4 cm olan bir montaj ekipmanı seçtik.
Dürbün kullanmak istersek , bu durumda optik nişan hattı , mekanik nişan hattının 5.25 cm üstünde oluyor. ( 2.5 cm tüp çaplı dürbünün , tam ortasındaki noktaya odaklanırsanız 1.25 yukardaki bir noktaya bakarsınız ) Yani tüfeğinizi alışkın olduğunuz şekilde omuzlarsanız , Bakış hattınız , mekanik hat olan gez arpacık hattı olacağından , Dürbün bakış hattı en az 5.25 cm yukarda kalıyor. 5.25 cmden ne olacakki demeyin.Oldukça büyük hatta devasa boşluktur. Bu durumda ne yaparız ?
Ya bu şekilde ateş etmeye alışırsınız. Ki refleksle omuzlayıp , dürbünün yukarda kaldığını idrak edip , çenenizi yukarı oynatarak , optik nişan hattını yakalamaya çalışırızki ,bu pozisyonda düz bakılamadığı için birde paralaks hatalığıyla uğraş dur veya dipçiği omuzunuzdan tamda göz hizasına kadar düşürmeye alışırız. Dipçik omuza tam oturmayacağı için tepme omuzda ağrı yapacaktır. .
Ya da trap tüfekleri gibi ayarlanabilir , yeni dipçik yaptıracaksınız , Ya da dipçiğinize ayarlanabilir bir yükseltme aparatı uyduracaksınız.
Bunu optiğe göre ayarlarsak , Bu seferde mekanik nişan hattını kullanmak sorun oluyor.
Yaman çelişki değil mi ? Açık alandaysak dürbünü kullanmak için dipçiği yükseltmek , çalıya girilecekse mekanik gez ve arpacığı kullanamak için dipçiği düşürmek gerekiyor.
Diyelimki bunuda yaptık. Geriye ne kalır ? Optik Hedef hattınız , nişanlama hattınızın 5.25 cm üzerindeyse ve kısa mesafede düşüme uğrayan mühimmat kullanıldığı için , dürbün sıfırlamasını 50 metreye yaptığınızı varsayarsak , bundan daha kısa veya daha uzun atışlarda dürbününüzün artıkılını kullanmayı çok iyi bilmeniz gerekiyor.
Ayrıca dürbünlü hali mevcut çanta veya kılıfına sığmayacağı için , tüfeğinize iyi bir kılıf uydurmanız icap ediyor.
Şahsi olarak see thru boşluğunun olmasından hoşlanmıyorum.Çünkü bu durumda tüfek tek bir noktada hesapsız kitapsız , baktığınız yere mermiyi gönderiyor. O da sıfırlama noktası.Bunun altında ve üstünede atış yapacağınız her nokta için mesafe tayini ve bunun dürbünde olan karşılığını hesaplamanız gerekiyor. Ve bunu hızlı bir şekilde yapmanız lazım.
See thru boşluğu olmayan bir montaj ekipmanı kullanırsanız ,dürbününüz namluya mümkün olduğu kadar yakın ve paralel olacaktır. 1 cm aparat 1.25 dürbün odağı desek , 2.25 cm toplam yükselti. Yeni dipçik yaptırmadanda tolere edilebilir gibi dursada Bu sefer mekanik nişan hattınız tamamen kapanağı için , yakın mesafede nasıl atış yapacaksınız.?
Bununda çözümleri var. Ya tüfeğe komple tövbe edip güvercin beslemek gibi yeni hobiler bulacaksınız , Ya yakın mesafeye atış yapmayacaksınız, Ya da yakın mesafe için ikinci optik kullanacaksınız. Yani uzak atış için dürbün , yakın mesafe atışı için red dot.
Bu da size yeni bir problem yaratıyor. diyelimki piccatiny bir montaj hattıınız var ve Bir montaj hattına hem dürbün , hemde red dot nasıl bağlanır. ? Hemde aynı doğrultuda bakacak şekilde . Saçma geldi değilmi ?
Bununda iki çözümü var Sayın Çerkesoğlu. Ya dürbün montaj halkasının üst halkasını montaja uygun kanalı olanla değiştireceksiniz.
Kişi tek montaj kanalı olduğu için bu aparata sadece mini red dot montajı yapılabilinir.
Ya da dürbünün gövdesinide bir montaj alanına çeviren , şöyle bir aparat alacaksınız.
Yani bunu dürbüne , red dot'u bu aparata , dürbünüde tüfeğe montajlarsanız. Combo sayılabilecek bir atış sisteminiz olabilir.
Bu durumda yeni problemimiz şu olur. Tüfeği omuzlayarak Red dotu kullanmak istediğimizde , montaj ekipmanı yükseliği +dürbün çapı + red dot yarıçapı kadar üstten bakmamız gerekiyor.
Ekipmanın pahalı olmasının yarı sıra birde böyle bir kullanım zorluğu var Sayın çerkesoğlu.
Yani illaki dürbün kullanacağım dersniz başınıza gelecek olanlar , Shootgun için özellikle üretilmediyse ( Ki size iki marka haricinde marka veremiyorum .Çünkü yok ) Her ne kadar gözünüze hoş gözüksede , her ne kadar pahalıda olsalar , alacağınız her dürbün , tüfeğin tepme basıncıyla zamanla bozulacaktır.
Montaj ekipmanlarınızı oldukça kaliteli seçmek ve hatasız montajlamanız gerekiyor. Ayrıca yeni bir kılıf ve dipçik operasyonuda lazım. Mekanik nişangah kullanımı için see thru boşluğu ile çözülebilsede karanlıkta tamamen kör olacağınız için iyi bir red dot bulmanız gerekiyor ( Ki red dot mesleesi başlı başına bir muammadır , kaldı ki birde shootgun tarzı bulunacak ) bunuda yapmayı düşünüyorsanız , kendinize şu soruyu sormalısınız.
Yapacağınız masrafa değecek mi ? ( Bu ekipmanları bir günde aynı yerden toplamayı rüyanızda bile görseniz hayra yormayın. Hepsi farklı farklı yerlerden tedarik edilecek. Mevcut döviz kuruyla kaça çıkar , kimbilir.) Yapacağınız masrafa karşılık ne alacaksınız ?
Sabit hedefe keyfi atışı yapmayacaksanız , birde kullanım zorluğu var.
Size şunu ve bunu alın , keyfinize bakında diyebilirdim.Bu kadar uzatmamdaki asıl niyet , beklentilerinizle , elde ettikleriniz hiç düşündüğünüz gibi olmayabilir. Buna dikkat çekmekti.
Maden 100 metereye kadar atışlarınızda bir sıkınıtı yok. O zaman durduk yere neden masrafa giresiniz ki ? Yeteneğinizi körleştirmeyin , Kendinizi optik bağımlısı yapmayın. Varsın 130 -150 metrede kalan domuzda sağ kalsın. Dünyadaki tüm 130-150 metre aralığında domuzları vuracaksınız diye bir kaidede yok.
Bırakın başka avcılarda domuz vurabilsin.