Gönderen Konu: 28 gr Fişekler Hakkında..  (Okunma sayısı 15114 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
28 gr Fişekler Hakkında..
« : 13 Mart 2015, 21:08:29 »
Ustalarım, kısmet olursa yeni sezon açılışında tahtalıda 28 gram fişeklerle başlangıç yapmak istiyorum. sezon ortası zaten 32-34 gr kullanıyoruz mecbur hem havalar soğuyor hem de hayvan daha gergin uçuyor. Merak ettiğim konu ise mesela 28 gr 5-6 no fişek 71 namlu 1/3 sabit şok poze ile hangi mesafelere kadar etki edebilir ? mesafeler ortalama 25-35 metre arası yetişkin ağaç boyları veya bir tık daha yüksek ama makul uçuşlar oluyor sezon başında. hava sıcaklığı 10-15 derece civarında sabah geçitinde bu fişeklerden verim alabilirmiyim? aynı zamanda 5-6 no saçmaya alternatif olarak bp nin piatello marrone 28 gr 7,5 no fişeği gibi veya rc 28 gr 7,5 no competition fişekleri gibi benzer fişeklerle bu avda açılışta randıman alabilirmiyim ? amacım hem kendimi hem tüfeği yormadan tatlı şekilde av yapabilmek. cevaplarınızı bekliyorum.
« Son Düzenleme: 13 Mart 2015, 21:10:56 Gönderen: Emrah CANDAN »

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
Ynt: 28 gr Fişekler Hakkında..
« Yanıtla #1 : 13 Mart 2015, 21:24:28 »
Ben genelde tahtalı avına hususi gitmiyorum,ama ördek veya tavşan avı dönüşü denk gelirse atış yapıyoruz :) acıkcası 28 gramın yetersiz kalıcağını düşünüyorum,cünkü mübarek tahtalı kuşu iyi saçma taşıyor sert yapısı bir hayvan :) ben 32-34 gramın yetersiz kaldığı günleri bile hatırlıyorm bazen..tabii bu benim görüşüm :)
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 13 Mart 2015, 21:38:45 »
Ben genelde tahtalı avına hususi gitmiyorum,ama ördek veya tavşan avı dönüşü denk gelirse atış yapıyoruz :) acıkcası 28 gramın yetersiz kalıcağını düşünüyorum,cünkü mübarek tahtalı kuşu iyi saçma taşıyor sert yapısı bir hayvan :) ben 32-34 gramın yetersiz kaldığı günleri bile hatırlıyorm bazen..tabii bu benim görüşüm :)
Yerine göre 34 gr bile yetersiz kalabiliyor evet buna bikaç defa şahit oldum. ama sezon başında hava sıcak oluyor oyüzden yüksek gramajla başlamak istemiyorum. internette bir video izledim eleman mühreyle av yapıyordu 28 gr 6 no fişekle resmen havada patlıyordu tahtalılar. mesafe yakın ama bukadar etkili oluyosa bu fişek geçitte 30 metrelere kadar da etkili olur diye düşünüyorum. pozeyle sıcak havada 32 gram bile gerçekten yorucu oluyor..

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #3 : 13 Mart 2015, 21:59:39 »
O sıcaklıklarda o fişekler iş yapar ama kağıda ve gerek görülürse teneke gibi bir şeye test yapmanız gerek. Hava soğudukça dağılım seyrelmeye, av uzamaya yüz tutunca daha ağır ve kalın saçmaya geçebilirsiniz. 6-7 no 35 m içinde tahtalıyı sıcak havada indirir. Tam şok rahatlıkla yeter. Tevfik Bey'in patern konularındaki 28-29 g fişeklerini görmüşsünüzdür.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : 13 Mart 2015, 22:13:03 »
O sıcaklıklarda o fişekler iş yapar ama kağıda ve gerek görülürse teneke gibi bir şeye test yapmanız gerek. Hava soğudukça dağılım seyrelmeye, av uzamaya yüz tutunca daha ağır ve kalın saçmaya geçebilirsiniz. 6-7 no 35 m içinde tahtalıyı sıcak havada indirir. Tam şok rahatlıkla yeter. Tevfik Bey'in patern konularındaki 28-29 g fişeklerini görmüşsünüzdür.
Teşekkürler Volkan abi. ben de zaten sezon ilerledikçe yavaş yavaş gramaj artırma yapıyorum ama tahtalıda 28-30 hiç denemedim daha önce. bu ilk olacak kısmetse.

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 13 Mart 2015, 22:14:54 »
temmuz ağustos sezon açılması havada iyi sıcak olur 28 grm çok rahat iş yapar zaten bıldırcın ve üveyik olur ki onlarada gayet düzgün olur eylüle doğru tahtalılar gelir o zamanda 28 grm rc atarsın rc ler biraz daha sert ve hızlıdır hava 9 10 derece iken 32 grm 4 numara rc attık hedefe tüfeğin biri gazlı biri kinetik ikisindede seert geldi bize pozeyle daha çok verim alırsın hatta bıldırcında 24 grm dene derim hem kuşu hırpalamaz hemde çok rahat edersin bunlara ek olarak bıldırcına 28 grm meca üveyikde 28 30 grm sterling derim bp 28 grm 7.5 numarada olur
teşekkürler Ahmet bey. 24 gramla ben çok av yaptım bıldırcın ve üveyikte. bahsettiğim 71 namlu 1-3 şokla bıldırcına trap fişeği atarken bana gülen arkadaşlarım vardı ama hepsinden daha net ve temiz atışlar yapıyordum :) 28 gram 7 no üveyiğe çok kullandım yeterki menzile girsin nefes aldırmıyor. bakalım 5-6 no tahtalıda ne yapacak..
« Son Düzenleme: 13 Mart 2015, 22:18:52 Gönderen: Emrah CANDAN »

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : 13 Mart 2015, 23:14:27 »
Tüğm tüfeklerimle bundan 15,20 gün önce yaptığım denemelerde 34gr 5 no rcler tenekeyi delemezken 28gr BP marrone 7.5 no saçmalar delik deşik etti..kovan kapaklarına ateş ettim huğlu pozelerle ve kralla.34 gram 5 no rc fişekle yaptıgım atışlarda tenekeyi göçürmedi bile kimiside tenekenin dışında yapışmış kalmış saçmaların..çok sert bide saçması rcnin..bembeyaz nasıl bir saçmaysa..az siyah olur saçma benim bildiğim..ama 28gr 7.5 fişeklerle yaptığım atışlarda tenekeleri deldi saçmaların çoğu..ve grupman çok topluydu ağır gramaj iri saçmalara göre..50 adımdan rakı şişelerine attım iri saçmalar şişeleri şangır şungur efektleri eşliğinde 3,4 parça ederken 28gr BP Marrone 7.5 no saçmalar toz etti ele geçecek parça yoktu..tuz olmuş..sesde duymuyorsunuz..havaya savrulan toz görüyorsunuz sadece..hafif gramaj bir fişek ağır gramajdan daha tesirli..hızlı fişek olucak birde..ördektede ağır gramaj fişek atmam bir daha..ördek bulursam tabi..birde yasaklanmadık bir mera.
« Son Düzenleme: 13 Mart 2015, 23:17:05 Gönderen: Şahin BİTEN »

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : 14 Mart 2015, 00:45:28 »
Tüğm tüfeklerimle bundan 15,20 gün önce yaptığım denemelerde 34gr 5 no rcler tenekeyi delemezken 28gr BP marrone 7.5 no saçmalar delik deşik etti..kovan kapaklarına ateş ettim huğlu pozelerle ve kralla.34 gram 5 no rc fişekle yaptıgım atışlarda tenekeyi göçürmedi bile kimiside tenekenin dışında yapışmış kalmış saçmaların..çok sert bide saçması rcnin..bembeyaz nasıl bir saçmaysa..az siyah olur saçma benim bildiğim..ama 28gr 7.5 fişeklerle yaptığım atışlarda tenekeleri deldi saçmaların çoğu..ve grupman çok topluydu ağır gramaj iri saçmalara göre..50 adımdan rakı şişelerine attım iri saçmalar şişeleri şangır şungur efektleri eşliğinde 3,4 parça ederken 28gr BP Marrone 7.5 no saçmalar toz etti ele geçecek parça yoktu..tuz olmuş..sesde duymuyorsunuz..havaya savrulan toz görüyorsunuz sadece..hafif gramaj bir fişek ağır gramajdan daha tesirli..hızlı fişek olucak birde..ördektede ağır gramaj fişek atmam bir daha..ördek bulursam tabi..birde yasaklanmadık bir mera.
valla karda fırtınada ördekte poze falan bakmadan dayıyoruz 36 gr 40 gr iyi gidiyor :) çok defa güzel ördekler aldım bu fişeklerle.  Ama BP nin bu 28 fişek anlattığın gibiyse kesinlikle tahtalıda sezon başı bismillah deyip deniyorum Şahin abi :) sağol..

Çevrimdışı Berkay TOPUZ

• Müdavim Üyemiz
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #8 : 14 Mart 2015, 03:14:16 »
Tahtalı-ördek-tavşan avlarında severek kullandığım ve tartışmasız her ortamda en cok randıman aldığım fişek Cheddite jk6'dır kesinlikle :) elimde bir kutu kaldı bu fişekten,birkaç senedir üretimi yok artık galiba,uzun zamandır o kadar araştırdım bulamadım yoksa kesinlikle kenara birkaç kutu stok yapıcağım bulursan :)

gif upload 
« Son Düzenleme: 14 Mart 2015, 03:15:46 Gönderen: Berkay TOPUZ »
KIRKLARELİ/Lüleburgaz
A Rh+
1991

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : 14 Mart 2015, 09:59:33 »
Tahtalı-ördek-tavşan avlarında severek kullandığım ve tartışmasız her ortamda en cok randıman aldığım fişek Cheddite jk6'dır kesinlikle :) elimde bir kutu kaldı bu fişekten,birkaç senedir üretimi yok artık galiba,uzun zamandır o kadar araştırdım bulamadım yoksa kesinlikle kenara birkaç kutu stok yapıcağım bulursan :)

gif upload
Berkay kardeşim bu fişeği ben de kullandım hem 34 hem 36 gr olarak. şuan halen daha bazı sitelerde satışta var ama saçma no seçeneği sınırlı. evet gerçekten çok güzel fişekti. 34 gr 4-6-7 nosunu 36 gr 1-3 nosunu kullandım çok güzel verim aldım. şuan üretimi bitti firma bunun yerine CH6 diye yeni üretim yapmış ama türkiyede henüz gelmedi. resmi sitesinden bakabilirsin.
http://www.chedditeitaly.com/prodotti_det_1.php?id_cartuccia_sel=80&id_calibro=12

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #10 : 14 Mart 2015, 11:10:06 »
Ustalarım, kısmet olursa yeni sezon açılışında tahtalıda 28 gram fişeklerle başlangıç yapmak istiyorum. sezon ortası zaten 32-34 gr kullanıyoruz mecbur hem havalar soğuyor hem de hayvan daha gergin uçuyor. Merak ettiğim konu ise mesela 28 gr 5-6 no fişek 71 namlu 1/3 sabit şok poze ile hangi mesafelere kadar etki edebilir ? mesafeler ortalama 25-35 metre arası yetişkin ağaç boyları veya bir tık daha yüksek ama makul uçuşlar oluyor sezon başında. hava sıcaklığı 10-15 derece civarında sabah geçitinde bu fişeklerden verim alabilirmiyim? aynı zamanda 5-6 no saçmaya alternatif olarak bp nin piatello marrone 28 gr 7,5 no fişeği gibi veya rc 28 gr 7,5 no competition fişekleri gibi benzer fişeklerle bu avda açılışta randıman alabilirmiyim ? amacım hem kendimi hem tüfeği yormadan tatlı şekilde av yapabilmek. cevaplarınızı bekliyorum.
EMRAH BEY
Bir hafif gramaj fişek tutkunu olarak ,,nihayet sizde doğru yolu bulmuşsunuz diyeceğim..
b&p marrone kullanmadım ancak bu fişekle ilgili yorumlar son derece olumlu
 28 gr RC COMETİON LİNE son derece doğru tespit
winchester x3 fiber 28 gr 7.5 no
sellior bellot 28-30 gr skeet ve vega 
remmington heavy dowe 28 gr 7.5 no
bornaggi 28 gr 7 no,,
mega ve zuber 28 gr 6,7 no fişekler önerebileceğim fişeklerdir..
6 no dan daha iri saçma kullanmanızı tavsiye etmem 6-7 no her tür av için fazlası ile yeterli gelir yeterki atışlarınız düzgün olsun
full şok yerinede mod şok kullanmanızı önereceğim
25-45 mt mesafeler içerisinde sonuçları görünce sizde şaşıracaksınız..
bu arada 30 gr bornaggi bior,, 30 gr imperial,,30 gr rc titano,,30 gr b&p f2 light 7 no fişekleride tavsiye listeme ekleyeyim..
SELAMLAR....

Hakan AKMAN
1970 ANKARA / AFYONKARAHİSARC:\Users\2012\Pictures\photog254iw0.jpg

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #11 : 14 Mart 2015, 11:15:48 »
EMRAH BEY
Bir hafif gramaj fişek tutkunu olarak ,,nihayet sizde doğru yolu bulmuşsunuz diyeceğim..
bornaggi 28 gr 7 no,,
6 no dan daha iri saçma kullanmanızı tavsiye etmem 6-7 no her tür av için fazlası ile yeterli gelir yeterki atışlarınız düzgün olsun
bu arada 30 gr bornaggi bior,, 30 gr imperial,,30 gr rc titano,,30 gr b&p f2 light 7 no fişekleride tavsiye listeme ekleyeyim..
SELAMLAR....

Sadece TAHTALI avında değil
her tür avda (keklik,,tavşan,,ördek) gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..
bıldırcın ,,üveyik ve çullukta ise 10-9-8 no saçma numaralı olan aynı hafif gramaj fişekleride çok randımanlı bir biçimde kulanabileceğinizi söyliyeyim..
Hakan AKMAN

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : 14 Mart 2015, 14:11:44 »
EMRAH BEY
bornaggi 28 gr 7 no,,
SELAMLAR....

Sadece TAHTALI avında değil
her tür avda (keklik,,tavşan,,ördek) gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz..
bıldırcın ,,üveyik ve çullukta ise 10-9-8 no saçma numaralı olan aynı hafif gramaj fişekleride çok randımanlı bir biçimde kulanabileceğinizi söyliyeyim..
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. bu şekilde güzel sonuçlar alınabilecekse eğer biz boşuna kendinimizi yoruyormuşuz demekki. havalar ciddi anlamda soğuyana kadar hafif gramaja devam ozaman..

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #13 : 14 Mart 2015, 14:30:12 »
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. bu şekilde güzel sonuçlar alınabilecekse eğer biz boşuna kendinimizi yoruyormuşuz demekki. havalar ciddi anlamda soğuyana kadar hafif gramaja devam ozaman..
EMRAH BEY
bu ve buna benzer ilintili konularda hafif gramajlı fişeklerle ilgili size daha öncede bilgi verdiğimi hatırlıyorum..
havalar eksi değerlerde 10-15 derecelerde bile 20-35mt mesafeler içerisinde düzgün atışlar yaptıktan sonra 20 no bir silahla 25-26 gr 7 no fişeklerle bile hem keklik hem tavşan hemde ördek,,tahtalı avlamak mümkün
örneğin bu sezon sabah tan ağarmasından saat 8.00 sularına kadar - 10-12 derecelerde hem tahtalı ,,hem ördek,,hemde tavşanları karlı havada çok rahatlıkla avladım... DENEYİN SİZDE ANLAYACAKSINIZ..
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Suat ÇALIŞKAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #14 : 14 Mart 2015, 16:12:03 »
tahtalı yapı itibariyle  güçlü bir kuş. bu av için genel olarak 6 numara 32  34 gr arası fişek tercih ediliyor . 28 gr  fişeğinde dediğiniz mesafelerde çok  başarılı olacağını  düşünüyorum.  şayet 25 mt  hatta 30 metreye kadar 7  8  9 nolu fişekler le bile çok iyi avlar yapabilirsiniz. deneyin olumlu sonuçlar alacaksınız.......
  • HANİÇ ÇİFTE SXS 67.5 cm Mobil şoklu
  • WİNCHESTER SX3 RED PERFORMANCE
  • AKKAR ALTAY COMMANDO 20ga 66cm
İtibar paradan kıymetlidir, değerini bilene

BİGA/1979

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
  • Böyle Bir Kara Sevda...
« Yanıtla #15 : 14 Mart 2015, 19:11:34 »
Hakan beye katılıyorum, ben kar yağmadan 32 gr tercih etmiyorum. 28 gr ile başlayıp genelde 30 ile devam ediyorum. 32 gr 'da 7 no en sevdigim power , 34 gr 'da 6 no keçe tapa karda.
28 gr  7 no power tapalar bence çok etkili.
Ciftede 30 gr a arkadaşımın otomatik ne zaman 30 ile çalışmazsa o zaman geçiyorum :-)
1981 Burdur
EY RABBIM
IMAN ILE ÖZÜMÜZÜ, HAYAT ILE YÜZÜMÜZÜ 
EDEP ILE SÖZÜMÜZÜ, KUR'AN ILE ÖMRÜMÜZÜ HAYIRLI EYLE

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : 14 Mart 2015, 19:59:24 »
tahtalı yapı itibariyle  güçlü bir kuş. bu av için genel olarak 6 numara 32  34 gr arası fişek tercih ediliyor . 28 gr  fişeğinde dediğiniz mesafelerde çok  başarılı olacağını  düşünüyorum.  şayet 25 mt  hatta 30 metreye kadar 7  8  9 nolu fişekler le bile çok iyi avlar yapabilirsiniz. deneyin olumlu sonuçlar alacaksınız.......
Hakan beye katılıyorum, ben kar yağmadan 32 gr tercih etmiyorum. 28 gr ile başlayıp genelde 30 ile devam ediyorum. 32 gr 'da 7 no en sevdigim power , 34 gr 'da 6 no keçe tapa karda.
28 gr  7 no power tapalar bence çok etkili.
Ciftede 30 gr a arkadaşımın otomatik ne zaman 30 ile çalışmazsa o zaman geçiyorum :-)
Suat bey ve Mahmut beyin tavsiyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ben de düşük gramajı seviyorum aslında genelde hep yaz avlarında kullandım bıldırcın ve üveyikte. hatta çullukta bile ilk zamanlar 30 gr kullanıyorum. ama hep şu algı vardır ya soğuk havada düşük gramaj işlemez, aslında kısmen de doğru çünkü penetre gücü zayıf kalıyor mesela 12 kalibrede 28 gr 7 no ile kış fırtınasından ördek avı yapmak imkansız gibi bir şey, ama doğru zamanda 28 gr 7 no fişek ördeği uygun mesafeden çaput edebilir. Benim gibi poze kullananlar düşük gramajın nasıl keyifli ve tatlı av yaptırdığını da çok iyi bilirler. ben oyüzden pozemle artık eskisi kadar yüksek gramaj kullanmak istemiyorum. en zor şartlarda bile 32 gr iyi bir fişek sanırım yeterli olacaktır...
« Son Düzenleme: 14 Mart 2015, 20:01:01 Gönderen: Emrah CANDAN »

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #17 : 15 Mart 2015, 13:52:43 »
Suat bey ve Mahmut beyin tavsiyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ben de düşük gramajı seviyorum aslında genelde hep yaz avlarında kullandım bıldırcın ve üveyikte. hatta çullukta bile ilk zamanlar 30 gr kullanıyorum. ama hep şu algı vardır ya soğuk havada düşük gramaj işlemez, aslında kısmen de doğru çünkü penetre gücü zayıf kalıyor mesela 12 kalibrede 28 gr 7 no ile kış fırtınasından ördek avı yapmak imkansız gibi bir şey, ama doğru zamanda 28 gr 7 no fişek ördeği uygun mesafeden çaput edebilir. Benim gibi poze kullananlar düşük gramajın nasıl keyifli ve tatlı av yaptırdığını da çok iyi bilirler. ben oyüzden pozemle artık eskisi kadar yüksek gramaj kullanmak istemiyorum. en zor şartlarda bile 32 gr iyi bir fişek sanırım yeterli olacaktır...
EMRAH BEY
Çok kuvvetli lodos fırtınası hariç ,, eksi değerlerdeki (-5-10 ) havalarda bile hafif gramaj 6-7 no fişekler gayet güel sonuçlar veriyor..
kuvvetli lodos fırtınası ise ince saçmanın savrulmasına neden olduğu için biraz daha saçma numarasını kalınlaştırmayı ve rüzgarın yönüne saçmanın savrulma oranına göre daha fazla önleme vermeyi gerektiriyor sadece hepsi bendan ibaret.. SELAMLAR....
Hakan AKMAN

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #18 : 15 Mart 2015, 18:24:15 »
Teşekkürler Volkan abi. ben de zaten sezon ilerledikçe yavaş yavaş gramaj artırma yapıyorum ama tahtalıda 28-30 hiç denemedim daha önce. bu ilk olacak kısmetse.
Buna şunu da eklemek istedim; gramaj azlığı hayvanı öldürmeyle hız yönünden ilgili değil, biliyorsunuz. Yani 32 g hızı 24 g dan az olmayabilir veya bazı fişeklerde ikisinden biri daha yavaş olabilir. Hız sadece ava yeterince nüfuz etmesi açısından gerekli. Daha fazlası çok gerekli değil. Fakat isabet sayısı gramajla doğru orantılı, malum. Uygun irilikte saçmanın hedefe 2-4 tane isabet etmesi ve etkili menzilin içinde olması önemli. (Küçük kuşlarda 2, büyük kuşlarda 4-5 yeterli irilik ve enerjiyle isabet).

Söylemeye gerek yok belki ama tekrar edelim; tenekeyi delip delmeme ava nüfuz etme yeterliliği konusunda ölçü değildir. Diyerek, yeni başlayanları kısaca uyarmış olalım.

Bir de bir gözlemimi paylaşayım. Önceden de yazmıştım. Lodos havada da aynı soğuk havalarda olduğu gibi fişeğin patlamasının değiştiğini "hissettim". Bunu bilmek için kronografla ölçmek lazım aslında. Ben patlama, tepme açısından hissettiğime göre yorumladım. Belki doğru değildir. Not olarak dursun. Belki doğrusunu açıklayan olur.
« Son Düzenleme: 15 Mart 2015, 18:29:07 Gönderen: Volkan KÖYDEMİR »
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #19 : 15 Mart 2015, 18:53:48 »
Üveyik tahtaliya göre çok narin hızlı uçuyor diye hızlı fişek kullanıyorlar, ben ise meca ve rc de yasadim hızlı fişek önlemeyi daha az tutunca iyi isabet ediyor ancak kuş bazan görmediğim mesafelere düşüyordu. Kısmen daha yavaş fisekle yaptığım atışlarda kuşun vurulduğu yere düştüğünü gördüm.
İmperyal ve zuber fişeklerde üzerinde yazan no dan kalın no saçma var. Yinede alıyorum 30 gr 7 no yazanlarini ama 5 yerine değerlendiriyorum.
28 gr rc competion güzel fakat rüzgarı hiç sevmiyor, 8 no aldım. Meca 28 gr 7 no power ve bior tapa her av için aldım, bp 7,5 mb bilmem ne aldım :-) mirage 7 no aldım.
bp nin denemesini bu sene yapacağım fiyatı uygun gelince dayanamadım.
1981 Burdur
EY RABBIM

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #20 : 15 Mart 2015, 19:06:50 »
Şunu da belirteyim yıldız çifte power tapa rc ve meca 28 gr ile 40+ metrede şişe kırmıyor, tahtalıyi çaput ediyor.
1981 Burdur
EY RABBIM

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : 15 Mart 2015, 21:58:26 »
Buna şunu da eklemek istedim; gramaj azlığı hayvanı öldürmeyle hız yönünden ilgili değil, biliyorsunuz. Yani 32 g hızı 24 g dan az olmayabilir veya bazı fişeklerde ikisinden biri daha yavaş olabilir. Hız sadece ava yeterince nüfuz etmesi açısından gerekli. Daha fazlası çok gerekli değil. Fakat isabet sayısı gramajla doğru orantılı, malum. Uygun irilikte saçmanın hedefe 2-4 tane isabet etmesi ve etkili menzilin içinde olması önemli. (Küçük kuşlarda 2, büyük kuşlarda 4-5 yeterli irilik ve enerjiyle isabet).

Söylemeye gerek yok belki ama tekrar edelim; tenekeyi delip delmeme ava nüfuz etme yeterliliği konusunda ölçü değildir. Diyerek, yeni başlayanları kısaca uyarmış olalım.

Bir de bir gözlemimi paylaşayım. Önceden de yazmıştım. Lodos havada da aynı soğuk havalarda olduğu gibi fişeğin patlamasının değiştiğini "hissettim". Bunu bilmek için kronografla ölçmek lazım aslında. Ben patlama, tepme açısından hissettiğime göre yorumladım. Belki doğru değildir. Not olarak dursun. Belki doğrusunu açıklayan olur.
Anladım Volkan abi. tenekeyi delme konusunu ben de ölçü olarak kabul etmiyorum daha önce bazı konularda da yorum yapmıştım benim gördüğüm kadarıyla tenekeyi delen tüfek (arkadaşların tüfekleri) veya fişekler avı hep yaralı bıraktı. burada yapılan paylaşımlarda tenekeyi delik deşik etti denilen mesafeden aynı fişekle ben pozemle atıyorum delme olayı yok. ben daha 25-30 metre ve üstünde hiç bir fişekle teneke delemedim (1-2 no saçma hariç) ama tüfeğim yıkım açısından acı biber gibi.. eğer ölçü tenekeyi delmek olsa demekki sonuç böyle olmazdı. diğer taraftan bu gözlemin aynısı bana da çok kez oldu. normal havada havan topu gibi patlayan 36-40 gr fişekler buz gibi havada sanki mantar tabancası gibi patlıyor ve tepme yarıya iniyor. bunu gerçekten cihazla ölçmek lazım o hava şartlarında acaba balistik yönden de değişen bir şeyler var mı diye...

Emrah CANDAN

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : 15 Mart 2015, 22:00:26 »
Üveyik tahtaliya göre çok narin hızlı uçuyor diye hızlı fişek kullanıyorlar, ben ise meca ve rc de yasadim hızlı fişek önlemeyi daha az tutunca iyi isabet ediyor ancak kuş bazan görmediğim mesafelere düşüyordu. Kısmen daha yavaş fisekle yaptığım atışlarda kuşun vurulduğu yere düştüğünü gördüm.
İmperyal ve zuber fişeklerde üzerinde yazan no dan kalın no saçma var. Yinede alıyorum 30 gr 7 no yazanlarini ama 5 yerine değerlendiriyorum.
28 gr rc competion güzel fakat rüzgarı hiç sevmiyor, 8 no aldım. Meca 28 gr 7 no power ve bior tapa her av için aldım, bp 7,5 mb bilmem ne aldım :-) mirage 7 no aldım.
bp nin denemesini bu sene yapacağım fiyatı uygun gelince dayanamadım.

Şunu da belirteyim yıldız çifte power tapa rc ve meca 28 gr ile 40+ metrede şişe kırmıyor, tahtalıyi çaput ediyor.
Yavaş fişeklerle hızlı fişekler arasında önleme farkından başka bir şey görüp hissetmedim mahmut bey. sadece sıcak havalarda yüksek gramaj kullanmanın yanlış olduğunu biliyorum. ısınan havayla birlikte 34 gr attığım tahtalılar uzaklara atardı kendini. tekrar 32 grama düşürdüğümde çaput olurlardı...

Çevrimdışı Mahmut ÇETİN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #23 : 17 Mart 2015, 00:57:27 »
Bugatti fişek ile üveyik avında vurulan kuş kondugu ağaç dalında  takribi 3 dk durdu, düşsün diye uğraştım kuşu delip geçen 3 saçma yarası vardı. Bıldırcına kullanıldığında kuşu patlattı. Ben bunları görünce tereddüt içinde kaldım.
1981 Burdur
EY RABBIM

Çevrimdışı Hakan AKMAN

• Müdavim Üyemiz
« Yanıtla #24 : 17 Mart 2015, 15:05:53 »
Bugatti fişek ile üveyik avında vurulan kuş kondugu ağaç dalında  takribi 3 dk durdu, düşsün diye uğraştım kuşu delip geçen 3 saçma yarası vardı. Bıldırcına kullanıldığında kuşu patlattı. Ben bunları görünce tereddüt içinde kaldım.
MAHMUT BEY
Çok hızlı ve sert saçmalı fişekler genelde bu tecrübe ettiğiniz gibi durumlara neden olur..
avda mümkün mertebe orta hız ve başınç değerlerinde ve aynı zamanda ağır öz kütleli saçma kullanmak lazım..
« Son Düzenleme: 17 Mart 2015, 17:02:57 Gönderen: Hakan AKMAN »
Hakan AKMAN