Bence bu tüfekler parayla değil eğitimle alınmalı. Evrakları çıkartmak için geçirilen zaman eğitim için harcansa fena olmaz mı? Millet bilinçli şekilde silah sahibi olur. Fiyatlar makul tutulmalı. Ama ülkemizde rant ilk sırada olduğu için diğerleri önemsiz.
Eğitim kesinlikle üstünde durulması gereken bir konu ancak sıkıntı şu: diğer konularda olduğu gibi 3. dünya ülkelerinde zorunlu tutulan eğitimler de bir süre sonra yozlaşıyor. örnek vermek gerekirse bknz: Avcı eğitimi...
-yalandan 2-3 saatlik eğitim
-üstüne absürt bir sınav! Neredeyse cevabı soruda var zaten!
Hiç unutmam sorulardan biri aynen şuydu:
"Aşağıdakilerden hangisi yarı-otomatik bir av tüfeğinin özelliklerinden değildir?"
A) Genelde tek namluludur
B) Çalışmak için sürgü mekanizmasının bir defa çekip bırakmak gerekir
C) tetik hareketleriyle ardışık atış yapabilir.
D) doldurmak için el kundağının hareket ettirilmesi gerekir
Şimdi buyur sınav! geçer notu 45 üstü. Soru sayısı 25; 12 doğru yapsan 48 alırsın!
Evet bence de fişek doldurmanın yasak olması yerine bu işin ehli ttarafından yapılmasına izin verilmeli. Açarsın bi kurs (ciddi bir kurs) kursu geçen doldursun fişeği
oldukça sık yapılan hatalardandır. Yivli tüfekle ormanın derinine ateş ediyor adam "N'apıyorsun menzilinin nereye kadar olduğunu biliyon mu? ya ağaca denk gelmeyip birine çarparsa n'olacak" dediğimde "hmmm" diye bir ses eğitimsizliğin derecesini bildirir...
Şimdi burada First Focal Plane/Second Focal Plane, Ballistic Coefficient, Form Factor, Impact Energy vs. gibi kavramlardan bahsetsem. ya da daha basit bir uslüpla namlu kalınlığının mermiye etkisinden bahsetsem. yada "over bore" kavramını konuşsak kaç yivli kullanıcısı (abilerimi, üstatlarımı bahse dahil etmiyorum) bu konuların ne anlama geldiğini biliyor ki acaba?
Eğitim işi aslında ciddi disiplin gerektirir. Bu işin tek yetkilisi bu derece ciddiyetsiz iken(camekandan tüfek seçmek gibi bir saçmalık; kundak ergonomisi noldu? bolt uyumu noldu? bak seç parasını yatır al incele!) eğitim nasıl ciddi olabilir ki?