Merhaba Emrah Bey,
İngiliz tipi kundak (Straight Stock ya da English Stock olarak da bilinir) kullanmanın avda herhangi bir dezavantajı yok. Belden atış yapmayacaksanız tabii... Avda belden yani tüfeği yüzlemeden atış yapılmaz zaten... Belden yapılan atışlarda tüfek elinizden geriye doğru kayacaktır ancak bu tip atış için zaten "taktik" tipi tabanca kabze kundak kullanılır ki adı üzerinde taktik amaçlıdır, av amaçlı değildir. Av tüfeğine yakışmaz da...
İngiliz tipi kundak, özellikle çift tetik tüfeklerde elin gerideki tetiğe doğru az da olsa hareket edebilmesine imkan tanır... Özellikle çift tetik tüfeklerin önerilen kundağıdır... Bu, tabii ki bir kanun değil ancak çift tetik tüfeklerde daha avantajlı... Alışıldığı sürece, İngiliz tipi kundakta tek tetik de kullanılır, tabanca kabzeli kundakta, çift tetik de kullanılır... Söylediğim şey , çift tetikte elin ileri geri daha rahat hareket etmesinden dolayı daha avantajlı olduğu...
Ayrıca, kabze çıkıntısı olmadığı ve genel tasarımı nispeten biraz daha ince olduğu için, ağırlık konusunda da (az da olsa) bir avantajı var.
Bir diğer avantajı da kozmetik bence... Pistol Grip, Prince of Wales Grip gibi çıkıntılı kundaklara göre bence çok daha estetik duruyor İngiliz tipi kundaklar...
Tabanca kabzeye, tek tetiği ben daha çok yakıştırıyorum, hem fonksiyonel olarak elin ileri geri kaymasına gerek yok çünkü tek tetik var, hem de birazcık daha spor, birazcık daha ağır, kalın ve belki biraz daha sağlam görünümlü... Yani daha Amerikan vari bir algısı var bende tabanca kabzeli kundakların...
Baba yadigarı mke süperpoze av tüfeğim var. Kundağı yıllar geçtikçe eskidi. Ben ingiliz kundak yaptırmak istiyorum. Daha önce kullanmadığım için kuşku duyuyorum. Avlak üyelerine soruyorum ingiliz kundaklı av tüfeği ile av yapanlar memnun mu ? Dezavantajı varmı ?