Merhaba Cömert Bey,
Av merasında, tüfeğin fişek tipinin ne olduğundan (slug, buckshot ya da saçma) bağımsız olarak, fişek yatağı haricinde kapasite 2'yi hiç bir surette geçemez. Avlanmadığınızı ispat etmeniz durumunda (hedefe attığınızı gösteren hedef kağıdınızın olması, mobil yürür halde değil de sabit hedefe atıyor olmanız, ya da herhangi bir trap makinesi vs bulunması, atıcı sporcu lisansınızın olması vs vs) teorik olarak bu limitin kalktığını söyleyen hukuki yorumlar okudum ama ben pratikte böyle bir ispatın olabileceğini düşünmüyorum. Zira benim bildiğim yurdum jandarması herhangi bir merada tüfeğinizin ikiden fazla fişek alabildiğini gördüğü anda tutanağı yapıştırır.
İspat falan uğraştırmaz , yormaz sizi yani
Avlanmanızın imkansız olduğu, yani fiili durum olarak ek bir ispata ihtiyaç olmayan hallerde, mesela poligondaysanız fişek kapasitesinde hiç bir üst sınır yok bildiğim kadarıyla, eğer son dönemde mevzuat ve usül değişmediyse...
Şarjör üretimi de yasaktır. (Kağıt üzerinde mevzuat, izinsiz ateşli silah üretimi muamelesi yapar ve hapis cezası da vardı hatırladığım kadarıyla) Ancak pratikte, şarjörler üzerinde genellikle seri numarası ya da resmi bir üretim parti belirteci olmadığından, en fazla ve kolaylıkla gayri resmi üretimi yapılabilen parçalardan bir tanesi. Bir çok silah ustası bile tamir atölyesinde "kapasitesi artırılmış" şarjörü imal edebiliyor, bunlar resmi ve kayıtlı olan silahla birlikte her hangi bir kontrole denk gelindiğinde, orijinal olmayan ya da kaçak üretilmiş şarjör olduğu anlaşılamadığından ya da ispat edilemediğinden üzerinde durulan bir konu olmuyor pek. (pratikte...)
Ancak dediğim gibi pratikte anlaşılması zor olsa da, savcının bir dinleme kararı (telefon) çıkartmış olmasına bakar, telefonda laf arasında bile sözü geçse , izinsiz ateşli silah imal etmek/bunu kullanmak vs Allah korusun, düşünmek dahi istemiyorum, gerisini siz anladınız zaten... Basit bir keyif için bence hiç yapılacak işler değil.
Fabrikanın kendi üretimi orijinal kapasitesi artırılmış şarjörün poligonda kullanımında sıkıntı yokken, yolda bagajınızda ve kılıfın içinde duran kapasitesi artırılmış ve/veya yüksek kapasiteli şarjörünüzü taşırken, siz poligona gelemeden önce çevirme oldu diyelim. Merada olmadığınız ve silah kılıfında olduğu için teorik olarak hiç bir şey yapılamayacak olmasına rağmen, pratikte yukarıda bahsettiğim, yurdum jandarmasının yapabileceklerine sınır koyamazsınız
İşin ucu mahkemelere falan varıp da haklılığınızı ispat dahi etseniz çektiğiniz eziyete değmez (bence)..
Ben otomatik tüfekle avlanmam, poligona vs dahi götürmem ve otomatik tüfeğim sürekli evde , arka odada, dolabında ve kutusunda durur. Sürekli evde, arka odada, dolabında ve kutusunda dururken bile takozu takılı durur
Güncel mevzuata daha hakim olan arkadaşlar vardır elbet, değişen ya da dikkat edilmesi gereken başka hususlar varsa belirteceklerdir.
Umarım yazdıklarım arasında faydalı bulduğunuz bir şeyler çıkar
Selamlar
Arkadaşlar , yakın zaman içinde piyasaya çok farklı marka ve model altında , şarjörlü av tüfekleri arz edildiği hepimizin malumu. Çoğu üretici firma genelde tüfeğin yanında 2 adet de şarjör veriyor. İlk şarjör genelde 2 adet fişek alabirken Her firma ikinci şarjörü farklı kapasitede yapıyor. 4 fişek alabilende var , 10 tanede
Fişek için kanunen namluya sürülen haricinde , 2 adetten fazla fişek kullanımı durumunda yasal yaptırım mevcutken , Tek kurşun atılacağını düşünürsek , 2'den daha fazla kapasiteli şarjörlerin atış esnasında kullanılması durumunda , fişek sayısı hakkında yasal bir üst sınır varmıdır ?
Benzeri bir soru daha sorayım , yivli veya yivsiz , şarjörlü bolt action mekanizmalı bir tüfeğin , fabrikasyon üretiminden daha fazla kapasiteli özel yapım bir şarjör kullanımının hukuki boyutu hakkında bilginiz varmı ?
( Yivsiz bolt action mekanizmalı tüfek ile tek kurşun atılacağını varsayalım)
Cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.