neden dünya genelinde , markalaşmış bir üretimimiz yok ?
kendimize , bu soruyu sormalıyız aslında . . . neden yok ?
neden hep ithal ettiğimiz ürünleri meth ederken överken , yerli üretimler tü kaka muamelesi görüyor ?
nedeni aslında çok basit .
aşamadığımız , devlet ve millet olarak üstünden gelemediğimiz politikalar .
yerli bir otomobilimiz yok . gelişmiş ve ağır sanayi ( aslında ağır sanayi olayını hiç tasvip etmiyorum , kapitalizm , dünyanın sonunu kendi elleriyle hazırlıyor çünkü ) ülkelerinin , bir değil birden çok markası var . bu bir devlet politikasıdır .
biz , üretmek yerine , ithal ediyoruz . biz derken devlet . . . devlet , üretmek yerine , ithal ediyor .
almanyada üretilen x marka bir otomobil , almanyada , 60 bin tl ye alman vatandaşına satılırken , türkiyede , türk vatandaşa , 125 bin tl gibi rakama iteleniyor . . e parası çok olana 125 bin bişey diil tabii , 125 bin de verir 225 binde . . çok ta trink yani
, 250 bin versin . . her neyse . . .
devlet , 60 bin tl fiyatı olan bir aracı , kendi vatandaşına , çeşitli tür ve esvafta vergiler ekleyerek , vatandaşına 125 bin tl ye satıyor . . . yani 65 bin tl vergi . . üretmeden , sadece ithal ederek , 65 bin tl kazanıyor
. siz olsanız , hiç üretmeden 65 bin tl kazanmak varken , neden üreterek 60 bin tl ye satasınız ki
hep aklımızda soru işareti ve kanayan yaramız . . yerli otomobil . . . sadece hayal . ithalatçılar , ihracatçılar izin vermez zaten kendi tekerlekleri bozulur diye , vermediler zaten . .
gelgelelim tüfek işine . . tüfek işide aynı bunun gibi . . ithal edilen her bir ürün , gümrükten girmeden vergilendiriliyor . sözde , yerli üreticilerimiz ve sanayicimiz zarar görmesin , vatandaş pahalı olan ithal ürünü almasın , daha ucuz olan yerli ürün alsın . verginin vergisi alınıyor bildiğim kadarıyla . vs vs . .
dünya , kapitalizmin acımasız çarkında ezilirken sistem böyle işliyor . . uçağı gemisi olana mazot benzin bir buçuk tl , traktörü olana üç buçuk t l . olaya siyasi yönden yaklaşmıyorum , yanlış anlaşılma olmasın . ama bunlar var , işin aslı bu . .
Yabancı tüfek alanlara yada almak isteyenlere bukadar vergi reva mı ? vergi alınacak başka yer kalmadı mı ?
Fotoğraftaki tüfek benelli duca montefeltro. yurt içi fiyatı 6650 tl o da indirimli fiyat ha ! indirim olmasa kaç tl olacak acaba ? dış piyasasına baktım şuan 935 euro yani 3000 tl. şimdi, tüfeğin ederi 3000 tl ise bizim avcımız neden 6650 tl ödemek zorunda kalıyor? tüfeğin ederinin 2 katından fazla.. yazık değil mi ?
tahminim 3 no ceviz kundak, mat krom yerine özel cam boya. biraz daha özenli parça - el işçiliği ve benelli ismi ile fiyat 3000 tl pardon indirimli 6650 tl !
Firmalarımız da görüntüde bunları taklit ediyolar. mesela benim gt1 ve ata neo modern gold tüfeği görünüşte duca nın aynısı
Ata neo gold bu tüfekten daha güzel bence. ahşabından boyasına işlemesine kadar herşey tamam ve 1800 tl fiyatı var.
Benim gt1 fiyatı daha makul tutmuş belkide avcıların ekonomik durumunu düşünerek.
Ben desemki fabrikaya, 1350 tl değilde 3 bin tl lik gt1 istiyorum, ahşabından görünümüne parçasına işçiliğine daha üst seviye olsun, benelli duca dan daha güzelini yapacaklarına şüphem yok..
Ama avcımız 3000 tl vermez tüfeğe veremez. bayide çoğu kez şahit oldum 1000 tl nin en fazla 1500 tl nin üstü pahalı geliyor millete. çoğuda zaten kıyrıtık ucuz tüfek peşinde..müşterinin ekonomik durumu kalite bilinci isteği daha artarsa belki ozaman firmalarda ona göre tüfek yapar yada yapmak zorunda kalır. 3 kuruşa 5 köfte olmuyo..
konuyu görünce düşüncelerimi yazmak istedim hatam varsa affola.
emrah ;
vatandaşın cebinde parası varmıydı da almadı 5 - 6 bine tüfek . . olsa alacak , neden alsın ki kıytırık tüfek . . ne kaaa ekmek o kaaa köfte .
. . elin avrupalısı rusu , tatile memleketin en güzel yerine tatile gelir 1 ay , biz pazar günleri miliçe gideriz sadece . paramız varda , bizmi gitmiyoruz maldivlere , venediklere . . japonlarda , mecburi zorunlu izin kullanmak , birde yurt dışı illa . hepsinin elinde fotoğraf makinesi , ajan gibi her yerin resmini çekiyorlar . biz kendi memleketimizde yabancıyız yani
. .
mevzu derin , daha derin . ben dilimin döndüğünce bir kaç kelam ettim . ama dipsiz kuyudan daha berbat bu olay . anafor , girdap gibi bir olay . . işin içinden çıkılmıyor , sonuda hiç hoş değil . devlet meselesi gibi birşey . . .