Sn. Selçuk beyle telefonda görüştük. Ancak yüz yüze görüşülerek halledilecek mevzular bunlar. illaki ondan tüfek alacak olsa yüzüm olurdu onları sormaya ama... Elindeki silahlar hep üst sınıf birkaç tane de öyle CZ falan vardı...
Birkaç kişi ile görüştüm aslında 7mm Rem Mag tercih etmediklerini söylediler ancak neden diye sorduğumda ¨neden diğer kalibreler varken onu atayım ki¨cevabını aldım tabi ikna olmadım
Çevremde olsa iki mermi atsam kafamdaki tepme olayını çözebilirdim...
Şimdi herzaman olduğu gibi ben kaynaklardan araştırma yaparak okuyarak ve formülize ederek ilerledim. Free recoil energy dedikleri bir kavram ile karşılaştım: Tüfek serbest havadayken merminin oluşturduğu tepme gücü. ortalama bir AV TÜFEÜĞİ (binbir güçlükle ithal edilmiş muzlle brake'li semi/full weight namlu / ağır atış tüfeklerinden bahsetmiyorum) 165 grain çekirdekli bir 30-06 SPR merminin oluşturduğu geri tepme gücü 20.1 footpound hız 12.1 fps ( 27.25 J / 3.68m/s) olarak hesaplanıyor. Bu değer 160grain bir 7mm Rem Mag için güç 20.3 foot pound hız 12.7 fps (27.52 J, 3.87m/s) olarak çıkıyor. yine yazılıp çizilene göre komforlu atış için üst sınırlar güç için 15 footpound hız için de 10 fps. Dolayısıyla her ikisi de çok yakın ancak her ikisi de üst sınırın üstünde. onun için de konforlu atış için 150 grain 30-06 tercih edin deniyor mermide.
ikinci parametre silah: Türkiyede bilindiği gibi yivli tüfek buulunduran teröristtir! ne yapmak istediği belli değildir! sanki türkiyede kaç kişi şimdiye kadar ruhsatlı yivli tüfekle suç işledi!!!! O yüzden Amerikalılar gibi istediğimiz gibi namlu değiştirme şansımız yok. Mauser hariç ki o da biraz şaibeli. Gidecen de fabrikaya verecen de almanyada yapılana kadar kalacan da oho oh... Dolayısıyla alınacak silahın istediği kadar bakımını yaparım mermi namluyu çabuk yormasın. atıyorum 1000-2000 mermi attım yiv-set gitti n'apacaz? istihkak 10 yıllık mermide 2000 ancak olur diyeceksiniz ama alınacak ve araba parası yatırılacak tüfekte evladiyelik olmalı... 10 bin mermi attım niye bozuldu değil derdim 2000 mermide bozulmasın...
Araştırmalarım sonucu ¨over bore¨(namlu yüklenmesi) kavramıyla karşılaştım. Genel olarak magnum çaplarda yüksek kalın kalın alman çaplarında düşük olduğunu gördüm. bu da neden dededen kalma Mauser 1898'lerin halen iş gördüğünü kısmen açıklıyor zaten. Bu değerin hesaplanması fişek barut hacmi/çap formülü kullanılıyor ve 7mm Rem Mag bir çok çapın kıyaslandığı tablolarda doğrudan .50 BMG'nin hemen üzerinde (en kötü ikinci
zaten .50 BMG kullanamıyoruz kullanabilsem de namlusunu değiştiririm onun! Browning M2'lerinkini FN hızlı değiştirebilir şekilde yeniden tasarladığı gibi aynen bu nedenden ötürü). Bu da doğrudan beni vaz geçirtti...
Bunun için bknz:
http://bulletin.accurateshooter.com/2014/03/overbore-cartridges-a-working-definition/Aslında gönlüm 7mm Rem Mag'de ancak bunlar vaz geçirtiyor... .308 win'e ısınamadım 30-06 SPR'nin de çok fazla kullanıcısı var az farklı olmak gerek
Hayırlısı 30-06 SPR alacak gibiyim markada karar kılıp uygununu bulabilirsem eğer...