Gönderen Konu: Yivli Tüfek Seçimi  (Okunma sayısı 2229 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alp TEKİN

• *
Yivli Tüfek Seçimi
« : 24 Şubat 2015, 20:54:17 »
Merhabalar
Değerli dostlar ve abilerimden bir konu hakkında bilgi almak istiyorum.
Yivli tüfek arayışındayım. Ancak acelem yok doğru tüfeği doğru fiyata alacağım...
Değerli arkadaşlardan satmak isteyen olursa öncelikle görüşmek isterim.
ikinci konu ise değerli abilerimden arkadaşlarımdan elinde muzzle braker'ı olmayan bir 7mm Rem Mag kalibre silahı olan arkadaşlar atış anındaki geri tepme (recoil) durumunu bana yazabilirler mi? örn. .30-06 SPR ve .308 win ile kıyaslandığında (örn 165 gr mermide) ne kadar fark olduğunu bana aktarabilirlerse sevinirim... Bir de .300 win mag ile nekadar fark vardır?
.300 win mag alacaksam kesinlikle muzzle brakersız bir model almak istemem. olunca da benim bütçemi aşıyor malesef... o yüzden standart kalibrelere yöneldim ancak MKE'de standart kalibrelerden tüfek kalmamış.. gerçi getireceklermiş ama arayış devam ediyor bu arada :) Standart kalibrelerden bir süt kalibre de magnum kalibrelerin en hafiflerinden ve en yaygınlarından (türkiye için yaygın iki mag. kalibre var zaten) 7mm Rem Mag kalıyor ve hiç atış yapmadığım kalibredir kendisi (.300 win mag'in omuzu morartabileceğini de onunla domuz avlanmayacağını da gördüm:) )...

Arkadaşlardan Sauer 202, Heym Sr-21, Blaser R8 ve Steyr Pro-hunter (SSG 04) kullanan ve özellikle hepsi ile atış yapan var ise bana farklarını aktarabilirler mi acaba?
1983 izmir

Çevrimdışı Alp TEKİN

• *
Ynt: Yivli Tüfek Seçimi
« Yanıtla #1 : 16 Mart 2015, 19:23:20 »
Koskoca forumda kimse bu silahlarla atış yapmadı mı acaba :)
Örn. bir 7mm Rem Mag'i uzun züre kullanan kimse yok mudur bana namlu ömrüyle ilgili bilimsel verileri onaylayacak ya da redd edecek?
1983 izmir

Çevrimdışı Atagan YILDIZ

• Müdavim Üyemiz
  • AV DOĞA YAŞAM..
« Yanıtla #2 : 16 Mart 2015, 19:37:11 »
Sana gereken teknik bilgileri Sn.Selçuk AYDIN verebilir.05324911091
  • -Česka Zbrojovka CZ 550 Lüx .308 Win
  • -Smıth&Wesson 5906 9x19 Parabellum
  • -Fabrıque Nationale Herstal Belgıque Browning HP 9x19 Parabellum
  • -Baikal NK 43 E S&S
  • -Churchıll 206 Silver O&U
  • -Winchester 1300 Defender Pump Action

***Kastamonu Avcılar Ve Atıcılar Spor Klubü***

Çevrimdışı Alp TEKİN

• *
« Yanıtla #3 : 16 Mart 2015, 20:41:15 »
Sn. Selçuk beyle telefonda görüştük. Ancak yüz yüze görüşülerek halledilecek mevzular bunlar. illaki ondan tüfek alacak olsa yüzüm olurdu onları sormaya ama... Elindeki silahlar hep üst sınıf birkaç tane de öyle CZ falan vardı...
Birkaç kişi ile görüştüm aslında 7mm Rem Mag tercih etmediklerini söylediler ancak neden diye sorduğumda ¨neden diğer kalibreler varken onu atayım ki¨cevabını aldım tabi ikna olmadım :)
Çevremde olsa iki mermi atsam kafamdaki tepme olayını çözebilirdim...
Şimdi herzaman olduğu gibi ben kaynaklardan araştırma yaparak okuyarak ve formülize ederek ilerledim. Free recoil energy dedikleri bir kavram ile karşılaştım: Tüfek serbest havadayken merminin oluşturduğu tepme gücü. ortalama bir AV TÜFEÜĞİ (binbir güçlükle ithal edilmiş muzlle brake'li semi/full weight namlu / ağır atış tüfeklerinden bahsetmiyorum) 165 grain çekirdekli bir 30-06 SPR merminin oluşturduğu geri tepme gücü 20.1 footpound hız 12.1 fps ( 27.25 J / 3.68m/s) olarak hesaplanıyor. Bu değer 160grain bir 7mm Rem Mag için güç 20.3 foot pound hız 12.7 fps (27.52 J, 3.87m/s) olarak çıkıyor. yine yazılıp çizilene göre komforlu atış için üst sınırlar güç için 15 footpound hız için de 10 fps. Dolayısıyla her ikisi de çok yakın ancak her ikisi de üst sınırın üstünde. onun için de konforlu atış için 150 grain 30-06 tercih edin deniyor mermide.
ikinci parametre silah: Türkiyede bilindiği gibi yivli tüfek buulunduran teröristtir! ne yapmak istediği belli değildir! sanki türkiyede kaç kişi şimdiye kadar ruhsatlı yivli tüfekle suç işledi!!!! O yüzden Amerikalılar gibi istediğimiz gibi namlu değiştirme şansımız yok. Mauser hariç ki o da biraz şaibeli. Gidecen de fabrikaya verecen de almanyada yapılana kadar kalacan da oho oh... Dolayısıyla alınacak silahın istediği kadar bakımını yaparım mermi namluyu çabuk yormasın. atıyorum 1000-2000 mermi attım yiv-set gitti n'apacaz? istihkak 10 yıllık mermide 2000 ancak olur diyeceksiniz ama alınacak ve araba parası yatırılacak tüfekte evladiyelik olmalı... 10 bin mermi attım niye bozuldu değil derdim 2000 mermide bozulmasın...
Araştırmalarım sonucu ¨over bore¨(namlu yüklenmesi) kavramıyla karşılaştım. Genel olarak magnum çaplarda yüksek kalın kalın alman çaplarında düşük olduğunu gördüm. bu da neden dededen kalma Mauser 1898'lerin halen iş gördüğünü kısmen açıklıyor zaten. Bu değerin hesaplanması fişek barut hacmi/çap formülü kullanılıyor ve 7mm Rem Mag bir çok çapın kıyaslandığı tablolarda doğrudan .50 BMG'nin hemen üzerinde (en kötü ikinci :D zaten .50 BMG kullanamıyoruz kullanabilsem de namlusunu değiştiririm onun! Browning M2'lerinkini FN hızlı değiştirebilir şekilde yeniden tasarladığı gibi aynen bu nedenden ötürü). Bu da doğrudan beni vaz geçirtti...
Bunun için bknz: http://bulletin.accurateshooter.com/2014/03/overbore-cartridges-a-working-definition/
Aslında gönlüm 7mm Rem Mag'de ancak bunlar vaz geçirtiyor... .308 win'e ısınamadım 30-06 SPR'nin de çok fazla kullanıcısı var az farklı olmak gerek :)
Hayırlısı 30-06 SPR alacak gibiyim markada karar kılıp uygununu bulabilirsem eğer...
1983 izmir

Çevrimdışı Volkan KÖYDEMİR

• Onursal Üyemiz
« Yanıtla #4 : 16 Mart 2015, 22:21:12 »
Yivli silah kullanan arkadaşlar forumda var ama sezon kapalı olduğundan olabilir, girip görmemişlerdir.

Tepme belirttiğiniz gibi 2 şekilde. Biri serbest tepme veya gerçek tepme deniyor zannediyorum. Diğeri hissedilen tepme. Hissedileni açıklayabilen matemetik eşitlik mevcut değil. Serbest tepme ise oldukça basit ve iyi bilinen denklemlerle hesaplanabiliyor. En iyisi denemek ama o olmazsa, sadece serbest tepmeyi öğrenmek isterseniz balistik sitelerinde java programları falan hemen hesaplıyor. "Reloaders Reference v9.3x74r" diye bir program var. Hem o hesap hem daha başka bilgiler de vardı.
1968
Dünya, kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.  Albert Einstein.

The following users thanked this post: Gürkan ÖZKAN

Çevrimdışı Alp TEKİN

• *
« Yanıtla #5 : 16 Mart 2015, 23:02:29 »
Benim gördüğüm kadarıyla programlar hesaplıyor hesaplamasına da yine de kişiden kişiye değişiyor hissedilen tepme. Olayın büyük kısmı momentumun eşit kalmasıyla ilgili... gazlara ait momentumu kırma adına muzzle brake takılır. hoş ülkemize sokulması pek kolay olmuyor! ikinci olay da momentumun eşit kalmasını hesaplarsak M1V1=M2V2 => tüfek ağırlaşırsa hız azalacak. atıcıyla bütünleşen (Recoil pad aracılığıyla) atıcı ağırlaştıkça hız azalacak. Dolayısıyla benim gibi düşük kiloda biri için tepme daha fazla hissedilir olacak.
Aslında fizik kuralları ve matematik ile hesaplanabilecek geri tepme gücü Volkan beyin de dediği gibi free recoil. Hepsi Lyman Reloading Handbook'da yazar. Wikipedia da güzel bir kaynak. yapabildiğim kadarıyla konuyu türkçe wikipedia'ya eklemeye çalışıyorum. Mesleğimden ziyade ballistik konularını...
Ancak dediğiniz gibi tecrübe farklı bir konu ve ben de ondan yoksunum...
Aslında hepsinden daha iyisi herşeye muzzle brake takacaksın tabi bir de kulaklık eklemen lazım özellikle magnum kalibreler için...
1983 izmir

Çevrimdışı Mete GÜNEŞ

• *
  • AVCILIK AVCI SAYFASI
« Yanıtla #6 : 28 Mart 2015, 19:45:27 »
Cap olayina takilmamak gerek diye dusunuyorum. 7 mm uzeri her cap iyidir. onemli olan merminin bulunmasidir ve ucuz ilmasidir. Ben 308 kullanmanin mantikli olfugunu dusunuyorum. Benim icin onemli olan silahin dagiliminin az olmasi. 1000 metrede 20 cmden fazla dagiliyorsa o silahi cope at gitsin. Gerisi hikaye
1981 osmaniye

Çevrimdışı Tirdad SETAYESHI

• *
« Yanıtla #7 : 28 Mart 2015, 23:52:28 »
Cap olayina takilmamak gerek diye dusunuyorum. 7 mm uzeri her cap iyidir. onemli olan merminin bulunmasidir ve ucuz ilmasidir. Ben 308 kullanmanin mantikli olfugunu dusunuyorum. Benim icin onemli olan silahin dagiliminin az olmasi. 1000 metrede 20 cmden fazla dagiliyorsa o silahi cope at gitsin. Gerisi hikaye
Bir yivlinin seçimine etkili en önemli iki kriter var:
1- Ne avında kullanacaksın? bu sorunun cevabı kalibreyi belirler. Ki bir av yivlisinin kullanım alanını belirler. Kimse 9.3x62 Mauser ile bilmem kaçyüz metreden atış yaparım demesin. yaparsın ama kaçırdığında çok üzülürsün. kimse de .270 win (hoş tam 7mm'dir ismin aksine) veya 6.5mm Creedmoor kalibreleri ile vurulmaz diyemez...
2- Mekanizma: Aslında ülkemizde malesef namlu değişimi veya yedek namluya izin verilmediğinden biraz geride kalmış gibi görünüyor ancak X modeli tüfek dediğimizde aslında onun kilit mekanizmasından bahsediyoruz. Dünyanın en iyi mekanizmalarından biri (tabiki M98'i geçiyorum o bir efsane ama pahalı) Remington 700 sistemi. Ama namlularına birşey diyemem... Amerikalılar M700'ü (500-1000$a)alıp namlusunu kundağını tetiğini değişip custom kullanıyorlar veya daha fazla para ödemek isteyen uğraşmak istemeyenler LES BAER Kimber gibi custom'cılardan bunu hazır satın alıyorlar...

1000m'de 20cm demişsiniz. Yani 2MRAD yada imperial sistemi ile kullanacak olur isek yaklaşık 0.7MOA yapar... oldukça iddialı tüfekler. bir dakikanın altındaki av tfüekleri çok başarılı av tüfekleridir. tabi bunun için çok ciddi BC değerine sahip mermilere de ihtiyacınız var 1000m atışarında...
üstelik: 1000m atışı yapacaksanız o grupmanı alabilmek için muzzle brake ve heavy/semi weight namluya da ihtiyacınız olacak. kolay değil normal hafif namlularla oraya atmak...
  • Blaser R8 Professional .30-06 Springfield
  • Blaser F3
  • Browning Maxus
  • Chesapeake Bay Retreiver
Çalışmadan,yorulmadan,öğrenmeden,rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra istiklallerini kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
[img width=180 height=180]https://i.ibb.co/GpHQ3tL/photo-2019-01-16-09-