Doğru
Kulaktan dolma demişsiniz ama doğru... Bununla birlikte tüm sidelock modellerde değil, bazılarında. Intercepting Sear denilen , tetik tulumbasını durduran mekaniğe sahip olan sidelock modellerde (İngiliz ve Alman modellerin neredeyse tamamında var) tüfeğin herhangi bir sarsıntıyla patlamasını engelleyen bir yapısı var. Sadece ve ancak tetiği çekerseniz patlamayı sağlayan ateşleme iğnesine vurma işlemi gerçekleşiyor.
Sidelock tüfeklerde, maşa yaylı olanlarda, özellikle eski model tüfekler arasında, tetik düşürme ağırlıkları daha tutarlı ve başarılı. Ama günümüzde, her türlü mekanikte tetik düşürme istenildiği gibi ayarlanabiliyor. Bana hala sidelock bir tüfeğin tetik çekişi daha tatlı bir sertlikte his verir.. Daha smooth diyorlar ya, öyle...
Maşa yay yerine helezon yay kullanılan sidelock modeller de var ayrıca...
Ayrıca, sidelock, daha fazla metal yüzey demek, bu da gravür yapılabilecek, parlatılabilecek, süslenecek daha fazla alan demek...
Sidelock işçiliği, hem metal hem de ağaç işçiliği açısından, boxlock işçiliğine göre daha detaylı ve maliyetli. Kundak ağacının mukavemetini gerekli olan eşik değerinin altına düşürüp düşürmemek arasındaki ince çizgiyi aşmamak için gerçekten iyi bir tasarım ve çok iyi bir işçilik gerekiyor. Kapağın, ağaç yüzeye mekaniğin herhangi bir noktasının sürtmeden, eşit ama "minimum" yakınlıkta alıştırılabilmesi gerekiyor. Çok ince işçilik. Boxlock'taki kadar alanınız yok. Kapağın hiç bir noktası, kasmamalı, sidelock kilit vidaları dibine kadar sıkıldığında dahi, metal doğal duruşunda durabilecek şekilde ağaçla bütünleşebilmeli...
Sidelock tüfekler her zaman muadil tüfekler arasında, boxlock modellerinden daha pahalı olur. Sidelock bir tık yukarıda "lüx" model kabul edilir.
Boxlock tüfeklerde de, bu "lüx" görüntüyü verebilmek için, çakmak mekaniği kapaklarda olmamasına rağmen, sahte kapak konularak (false side plate ya da false sidelock), sanki altında çakmak mekaniği varmış gibi bir ilk izlenim ve ek gravür alanı elde edilmeye çalışılır, tüfeğe fazladan "hava" katmaya çalışılır.. Mevzu bu
tamamen kulaktan dolma benim açımdan hiç bilimsel olmayan bir artısını söyleyeyim benim bildiğim tam çakmaklı tüfekler düştüğünde patlamıyor(muş).